Tuesday, July 31, 2007

Promenad och doftljus



Häromdagen blev jag inspirerad av att läsa om Viktorias promenader så jag tänkte att det kunde vara trevligt att ge sig ut på en promenad på kvällskvisten. Så efter middagen skulle jag och C ge oss ut på en promenad i vårt område vid 19-tiden. Vårat område är rätt kuperat så det finns gott om både ordentliga uppförsbackar som nedförsbackar. En promenad som skulle bli en trevlig kvällspromenad blev till en ordentlig stapats. Tyvärr finns det inte så mycket trottoarer att gå på så man får gå längst med vägkanten fast det är ett bostadsområde och hela tiden vara beredd på att gå in lite på någons tomt och gräs för det är inte direkt så att bilarna saktar ner eller väjer undan alltid. Det blev ca 1 timmes promenad och när vi kom hem var vi helt genomsvettiga båda två. 28 grader och 55% luftfuktighet gjorde sitt helt klart plus många backar.

Idag köpte jag också fyra nya doftljus. Jag är lite svag (ganska så mycket svag) då det gäller doftljus. Detta är dessutom något de är riktigt bra på i det här landet. Jag gick nämligen omkring i shopping mallen och var hungrig när jag råkade gå in i butiken med doftljus. Ibland kan det vara farligt att köpa doftljus då man är hungrig. Det blev nämligen Apple Pie och Fresh baked cookie, som avgjorde det hela. Jag kunde helt enkelt inte motstå dessa. Nu när jag dessutom har bestämt mig för att minska ner på antalet sötsaker så kände jag att jag iallfall kunde ha dessa doftljus att njuta av. Sedan slank det med ett mango och ett annanasljus också. Härligt när köket doftar svagt av Freshed baked cookie eller Äppelpie.

Monday, July 30, 2007

En utflykt till Selma



I helgen fick det bli en liten utflykt igen. Jag gillar verkligen utflykter och få chansen att se sig för i sin omgivning. Det bar alltså av till dels Montgomery som är Alabamas huvudstad. Vi åkte till State Capitol. Jag antar att det är där som Governor Bob Riley sitter och arbetar. Sedan åkte vi till Selma som är en liten typisk charming sydstats stad. Selma är känt för protestmarchen mot rasismen i södern. 1965 inträffade Bloody Sunday marchen här då 600 personer marcherade från Montgomery till Selma i protest mot rasdiskrimineringen i södern. De attackerades av många personer samt polisen. Martin Luther King har besökt Selma. Väg 80 mellan Montgomery och Selma är numer känt som Selma to Montgomery national historic trail. Polisen stod och väntade på demonstranterna just vid Edmund Pettrus bron som vi var och fotade. Det är rätt vackert och interessant att åka genom små ställen här nere i Södern. Vi passerade en del majsfält, imponerande sydstats hus och gott om Baptist kyrkor finns det. Det var dock riktigt varmt denna dag, hela 38 grader i skuggan. Man behövde inte ta många steg utanför bilen för att börja svettas. Jag hade som tur var packat med dricka för det behövdes.



En av gatorna i Selma.



Majsfält.



Denna skylt hör ihop med bilden på kyrkan nedan.




Sydstatsflaggan.



En av många Baptistkyrkor som man kan se här i södern.



Finns ganska gott om gamla välbärgade sydstatshem också.



Spansk mossa som jag älskar.



Bron där de marcherade i protest mot segregationen och orättvisorna mot de svarta.

Friday, July 27, 2007

The Wine Loft



Igår var vi ute och provade ett nytt ställe. Det är en av Birminghams vinbarer. Den ligger mitt i downtown. Detta är ju ganska ovanligt då det mesta vad gäller resturanger och bättre ställen oftast finns ute i förort. Det var ett riktigt trevligt hak med härlig lounge stämning. Perfekt helt enkelt för att ta ett glas vin och varva ner och ha det trevligt med vänner. Soft belysning och soft musik i bakgrunden. Man kunde beställa in vin antingen på glas eller på flaska. Det var verkligen en gedigen samling vin att välja på. Massor med viner och druvor från världens alla hörn. Vi provade en Merlot från Kalifornien som hette Red Zeppelin som var väldigt trevligt. Jag har inga direkta vinkunskaper så jag tänker inte gå in närmare på att försöka beskriva vinet smak osv. Det fanns också lättare tilltugg som man kunde beställa. Vi beställde också in en liten ostbricka som var helt perfekt till vinet. Alltid roligt att upptäcka nya ställen som man gillar.

Thursday, July 26, 2007

Ett boktips


Ett boktips kommer jag med idag. För alla som är lite nyfikna på USA och amerikaner. Speciellt värdefullt boktips kanske för de som är utlandssvenskar och bor i USA. Staffan Ekendahl som var Sveriges Radios korrespondent i USA (1993-1996) har skrivet en bok om amerikanerna. Varför de är så annorlunda jämfört med oss Europeer. Han tar upp massor med interessanta frågeställningar om vad som är typiskt amerikanskt och försöker ge svar och förklaringar på varför det är så, blivit så, hur amerikanen resonerar och tänker i olika frågor. Otroligt bra bok tyckte iallfall jag. Så här står det på bokens baksida:

Varför är amerikaner så olika oss européer? Att vi européer är väl bevandrade inom amerikansk populärkultur betyder inte att vi också är bekanta med det amerikanska samhället och dess värderingar. Det finns inslag i den amerikanska vardagen som aldrig syns utanför landets gränser. Vad är egentligen anledningen till den amerikanska vapenkulturen, dödstraffet och den militära makten? Vilken är bakgrunden till rasismen, abortmotståndet, klassklyftor och religionens starka inflytande? Vilka amerikanska hjältar har amerikanerna själva? Varför hatar amerikanerna politik? Och varför spelar de fotboll med händerna?”

I denna bok finns många interessanta förklaringar och fakta att hämta. Boken är lättläst och det är mer som att läsa en roman än som en faktabok.

Wednesday, July 25, 2007

Middag i tropiknatten



Klimatet är det inget fel på här. Det är verkligen nåt jag inte klagar på. Många grillkvällar blir det numer. Härligt att sitta på sin altan i den mörka tropiska natten och lyssna på syrssorna. Man behöver inte frysa ett dugg. Köpte ett sådant där anti-myggljus förra veckan. Det är trots allt en och annan mygga. Även myggorna är annorlunda här än i sverige. De är mindre här och de surrar inte. De är ljudlösa och därmed lömskare. Man störs iförsig mindre av dem men det är svårare att värja sig från att bli biten eftersom man har svårt att märka av dem. Men med anti-myggljuset och lite myggspray hjälper det. Finns en del antimygg medel här som jag inte tidigare har sett i Sverige. På Walmart finns det några sorts gummiband som man sätter runt handleden som ska hålla myggen borta.
Vi har fixat en liten ljusslinga på undersidan av vårt parasoll som är rätt mysigt. Det ger inte så mycket extra belysning men bidrar till mysstämningen. Tropiknätter är underbara även om de är kolsvarta.

Vi har nu hittat några slags trästickor som man kan slänga på grillen för att ens kött ska få en lite mer rökt smak.De får ligga i blöt först så att de inte brinner upp direkt. Vi har köpt en påse med wood smoking chips med whiskey smak. Det blev en lätt rökt smak på köttet som man mer anar än känner av allt för mycket. Ganska lagom helt enkelt.

Tuesday, July 24, 2007

Lite Sverige observationer

I Sverige verkar man hela tiden leva steget före. Mer i framtiden än i nutiden. Säsongens klädesplagg måste inhandlas månader i förväg. Sommarkläder är nästan slut efter midsommar och då har rean för sommarkläder redan pågått ett bra tag. Dagen efter midsommar visades reklam i TV för julbord! Vem fasiken bokar sitt julbord dagen efter midsommar undrade jag i mitt stilla sinne. Det är ju på gränsen till sjukt. Vad hände med att leva i nuet? Måste man leva ett halvår i framtiden?

Några andra saker jag märkte när jag var på semester i Sverige var att då man är på resturang två personer så bär man inte ut tallriken då den förste har ätit färdigt. Den tomma tallriken får stå kvar tills även den andre har ätit färdigt så att den som fortfarande äter inte ska stressas. Detta tycker jag är postivit. Här tar de alltid bort tallriken för den som har ätit klart först så snart denne är färdig.

Servicen på resturanger och butiker är inte lika bra. Förvisso får man gå runt i butiker ganska fritt utan att expediten kastar sig på dig men å andra sidan får man själv gå ut och fixa nya storlekar då man är i provhytten och har fått med sig fel storlek.

En cool grej som jag var med om när jag flög inrikes i Sverige under semestern var att man andvände sig av folks fingeravtryck för identifiering vid incheckningen. Jag hade bokat min biljett elektroniskt via nätet och matat in namn och personnummer. När jag sedan kom till flygplatsen och skulle checka in mitt bagage och sedan stiga på planet så frågade de inte om biljett, leg eller något annat som jag behövde uppvisa. Det enda jag behövde göra var att lägga mitt ena finger på en scanner som scannade av fingeravtrycket. Därmed kunde de uppge mitt namn och alla andra uppgifter som de behövde. Jag blev impad och kände att jag nästan kunde ha varit med i någon slags framtidsfilm. Har de alltså alla svenskars fingeravtyck inlagda i någon databas eller hur funkar detta system? Har staten fler uppgifter på oss och information som vi inte visste? Lite storebror ser dig känsla blev det faktiskt också.

Monday, July 23, 2007

Varför...

När man kommer till ett nytt land lägger man ibland märke till små detaljer som man aldrig undrat eller funderat på tidigare. Jag undrar över följande:


Varför har nästan alla adresser i USA så höga nummer? Vi bor ju själva på gatan XX nummer 1213. Väldigt många adresser och husnummer är på siffror över hundra eller över tusen. I Sverige är ju numrena sällan över tusen. I områden med många hus eller gator som Sveavägen som är väldigt lång förekommer nummer på över hundra. Men finns det folk här som bor på XX-Steet nr 5 eller 10? Alltså riktigt låga numer?

Varför kallar de hamburgerbröd för Sandwiches? Beställer du något annat än en hambrugare som tex en fiskburgare eller kycklingburgare så heter det inte fish-burger utan fisch-sandwich. Pålägg eller annat som är inklämt mellan två bröd är således en Sandwich. En vanlig smörgås blir nog toast istället, om man bara har en brödskiva med pålägg. Men om den inte är rostad, heter det ändå toast då? Sandwich kan nog ha en helt annan definition i England.

Varför är det så många som väljer att ha munskydd på sig då de ska klippa gräsmattan? Det är väldigt vanligt där vi bor. Jag har svårt att tänka mig att alla dessa skulle vara gräsallergiker eller? C är ju gräsallegiker men inte mot gräsmattegräs, ofta är det ju andra typer av gräs som man är allergisk mot.

Varför skaffar man sig en minivan med 6 säten även om man bara har två barn? Lastutrymmet är ju inte så stort i dessa bilar om man inte fäller två av sätena. Även om man har barn som vill ta med kompisar hem så får man ju plats i en vanlig bil eller SUV med fyra säten. Vad är fördelen med en minivan istället för en större 4-sitsig bil?

Friday, July 20, 2007

Ytterligare bild-blogg motiv Sverige



Det får bli ytterligare en bild-blogg för helgen. Jag har ju en del foton till som faktiskt blev fina. De här blommorna tyckte jag var fina även om jag inte vet vad de heter.



Klassiskt barndomsminne att trä smultron på strå.



Svenska ännu omogna sommaräpplen som växer i mina föräldrars trädgård. I Alabama är det för varmt för att odla äpplen och därför har ingen äppelträd i sina trädgårdar. Däremot odlas det mycket persikor.



Svensk sommarnatt med sitt alldeles speciella ljus. Bilden är tagen 22:30. Juninätter är vackra.



Vilda smultron. Såå goda och så söta.



Dimman som lägger sig som en slöja över Stensjön efter regn (Blekinge).



Potatisåker. Nypotatisar är bara så himla musiga.



Vallmoblommor längst med vägkanten i Skåne.



Sädesåkrar i Skåne.

Thursday, July 19, 2007

Grönska


Sedan vi kommit tillbaka hit efter semestern i Sverige har det faktiskt nästan dagligen kommit någon regnskur. Det är dock inte ihållande regn som det ofta var under våran Sverige semester. Skurarna här är för det mesta ganska korta men intesiva. Någon enstaka dag har regnet pågått i flera timmar men annars brukar det hålla på någon timme och sedan tittar solen fram igen och det torkar upp. Regn är ju verkligen något som Alabama har behövt eftersom detta hittills har varit en av de torraste åren. Det pågår fortfarande vattenrestriktioner även om det börjat komma regn nu.

Våran trädgård och gräsmatta har iallafall blivit väldigt fin och frodig. Den växer så att det knakar. Det råder optimala växthus förhållanden just nu. Gräsmattan växer så mycket att man får klippa den två gånger i veckan numer. Jag har tagit kort på min underbara Hibiskusblomma. Tycker den är underbar. Varje dag kommer det nya blommor som slår ut på den.

Wednesday, July 18, 2007

Sverige bilder



Idag blir det en bild-blogg.





Marshmellows höbalar



Sommaräng



Lada



Skogsväg



Rapsfält och rödstuga med vitaknutar.



Blåklockor.



Röd stuga med vita knutar.



Svensk skog.



Litet torp.

Tuesday, July 17, 2007

Kina större klimatbov än USA

Kina har gått om USA och toppar nu den globala listan över länder som släpper ut växthusgaser. Kinas koldioxidutsläpp ökade med 9% mellan 2005 och 2006 medans USAs endast ökade med 1.4%. Därmed har de kinesiska utsläppen av växthusgaser nu passerat USAs med knappt 8%. Kina försvarar sig dock med att säga att mängden utsläpp per person fortfarande är mycket lägre i kina. Fast å andra sidan så utgör väl kinserna ca ¼ av jordes befolkning. Vi får väl hoppas på att båda dessa supermakter får ner sina koldioxidutsläpp och tänker mer på den globala miljöaspekten.

Monday, July 16, 2007

Allt är större i Amerika



Det där med storleksskillnader på saker och produkter är interessant. Det mesta är nog större i USA jämfört med Sverige. Nu när vi var hemma på semester i Sverige såg vissa saker så mycket mindre ut helt plötsligt. När jag skulle köpa schampo såg flaskan plötsligt så liten ut. Jag tog upp den lilla flaskan och undrade om det var normal storlek eller om det var ”travel size” eller nåt liknande. Men sedan insåg jag att jag helt enkelt vant mig vid jätteflaskorna i USA. Även hushållsrullarna tyckte jag var smala och små liksom de Svenska tallkottarna. I Sverige är tallkottarna små och gulliga. I USA är de stora och ganska vassa. Man vill absolut inte få en amerikansk kotte i huvudet. Det enda jag kan komma på som möjligtvis är större i Sverige är myggen. Här är myggorna små och ljudlösa. Förrädiska på ett helt annat sätt.
Ett tips till alla ni som bor utomlands. Kolla in denna site: http://www.elib.se/
Via denna site kan man kan låna böcker på svenska bibliotek via Internet och sedan läsa dem på sin dator (eller andra elektroniska mojänger). Man måste ha ett svenskt lånekort, men det kan man ju ordna när man är hemma, eller få ett nummer via en släkting. Man hittar även här ljudböcker som kan lånas via datorn med svenskt lånekort . Jag har ännu inte testat själv men det verkar vara enkelt och straightforward.

Friday, July 13, 2007

Sverige semestern


Det var underbara tre veckor hemma i Sverige men också väldigt intensivt. Man vill så gärna träffa så många som möjligt. Man vill hinna med så mycket som möjligt. Suga i sig så mycket av Sverige som möjligt. När jag är i Alabama känns Sverige så långt bort och när jag var i Sverige kändes Alabama väldigt långt bort. Två helt skilda världar och platser. Att få återvända till Sverige efter nästan ett helt år utomlands kändes viktigt. Det var verkligen som att komma hem. Hittills känns Sverige mer som hemma än Alabama. Men det beror säkert på att vi känner Sverige utan och innan på ett helt annat sätt. Alabama är fortfarande ganska nytt och spännande. Sverige är hittills mer hem för oss men detta kanske vänder då man bott fler år utomlands. Det känns iallafall som vi gjorde rätt beslut att välja att flytta till Alabama. Det är något vi absolut inte ångrar. Det ger en så mycket att flytta till ett nytt ställe. Vardagens ekorrhjul i Sverige kan lätt bli trist och tråkigt. Att få komma till ett nytt ställe är både jobbigt men väldigt uppfriskande. I Sverige kände jag att jag kunde koppla av på ett annat sätt just för att allt är bekant och välkänt. Man kan umgås lätt utan att oroa sig för sociala koder och annat men samtidigt känns livet i Sverige så utstakat på förhand. Alabama är fortfarande mer okänt vilket också gör det mer spännande. Tryggheten känns bra men kan också lätt omvandlas till tristess. Alla mynt och platser har väl sina bak och framsidor.

Visst har vi vår vardag i Alabama men fortfarande finns så mycket nytt att lära och upptäcka. Vi vet inte heller hur länge vi kommer att stanna. Det är en fråga man ständigt undrar över men samtidigt är det just denna fråga som i sig utgör ett förtjusande spänningsmoment. Vi ser till att ta vara på tiden mer i Alabama just för att vi inte vet hur länge vi blir kvar där.

Ytterligare en positiv sak med att flytta utomlands ett tag är att man ser Sverige på ett annat sätt. Man lägger märke till saker och detaljer som man tidigare inte gjort. Man uppskattar saker man tidigare inte uppskattat.

Sommarvädret i Sverige under våra tre veckor där var inte mycket att hurra för. Det var kallt och regnigt nästan varje dag. Typisk Svensk sommar alltså, det suger ju fett. Jag har åtminstone fått åka tillbaka till solen och värmen men jag tycker synd om alla de som längtat så efter sommar och sol och sedan inte får detta. Charterresorna har dock sålt som smör efter midsommar då folk börjat bli desperata av väntan på att det ska slå om och bli fint. Även vinterns resor var nästan slutsålda sa de på nyheterna. Folk vill helt enkelt försäkra sig om att få någon period av sol under året.

När man umgicks med vänner ville man ju självklart passa på att sitta ute för det hör ju sommaren till. Folk fick låna ut fleece-jackor och filtar till oss för att man skulle kunna sitta ute. Här sitter vi och har middag med våra goda vänner C och A. Parasollet var utfällt inte för solen skull utan för regnets. Deras lilla dotter H sa att det var så mysigt. Hmm…mysigt? Men vi gillar ju Sverige ändå. Fast det svenska klimatet saknar jag faktiskt inte ett dugg. Även om det regnat en del sedan vi kommit tillbaka till Alabama så är regnet här annorlunda. Det regnar kraftigare men mer övergående. Det är skurar som kommer och varar någon timme eller två och sedan skiner solen igen och det är varmt och skönt. I Sverige är det mer grått och mulet och sådant där evigt duggregn eller stilla strilande regn som kan pågå mycket länge som verkligen kan driva en till vansinne nästan.

När vi var i Sverige passade vi också på att besöka Gamla Filmstaden i Solna där vi bodde innan vi flyttade hit. De hade hunnit bygga en hel del nya lägenheter. Området var sig likt men kändes mer trångt på något sätt. Det var kul att återse men jag känner att vi har det bättre nu i vårt hus i Alabama.

Det var också riktigt kul att få träffa lilla I som C är morbror till. Hon har vuxit så mycket och är så himla söt och charmig. När vi lämnade Sverige sist var hon bara knappa 3 månader men nu är hon en helt egen liten person.

Jag har passat på att äta mycket sill och färskpotatis i Sverige. Svenska jordgubbar, kanelbullar och falukorv. Jag har också verkligen fått shoppa loss. Det har blivit många dagliga långpromenader och shoppingrundor. Jag kom till Sverige med endast en resväska och for med tre full-lastade till max vikt väskor. Shoppingen i Sverige passar mig nog helt enkelt bättre. Jag hittar så mycket mer som jag gillar där. Det blev en hel del handlat på taxfree som funkade utmärkt. Inga problem alls. Jag har handlat skor, kläder, smycken, damtidningar, böcker, souvenirer, gardiner, textiler mm. Det har varit rena mini-julafton att packa upp nu när man kommit tillbaka. Så härligt att få gå i mina favoritbutiker och hitta saker som jag verkligen gillar. Vet egentligen inte varför shoppingen här i Alabama är svårare för mig. Det svenska utbudet passar mig bara bättre.

Det positiva med en tidig semester i år var att vi fick midsommar i Sverige, att de flesta ännu inte hunnit påbörja sin semester och att det därför var lättare att kunna träffa många och att vi fick tillfälle att uppleva de där vackra ljusa sommarnätterna som är unika.

Midsommarafton var vi på bröllop som var väldigt trevligt och vackert. Sedan blev det några dagar nere i Blekinge där svärföräldrarna bor. Vi hann också ta en dag och åka ner till Skåne och hälsa på våra vänner S och F som nyligen blivit föräldrar till två härliga små tvillingpojkar. C stannade kvar i Blekinge längre än vad jag gjorde. Jag valde att spendera min huvudsakliga tid i Stockholm där min familj bor. Det bästa var helt klart att få träffa vänner och familj. Jag hade gärna velat orka mer eller haft lite mer tid.

Under vår sista vecka i Sverige kände jag att jag gärna hade velat ha lite mer tid. Någon vecka till i alla fall. Jag försökte under våra veckor i Sverige ta in allt och lägga det i min personliga minnesbank att ta fram i behövande stunder. Dofter, smaker, detaljer mm. Det var skönt att få komma hem. Att bekräfta att allt fanns kvar och att man kände igen sig fortfarande och att det mesta var som vanligt. Att få göra ett slags avslut på vårt första år i Amerika.

Första dagarna här i Alabama kändes lite konstiga nästan. Jag kände mig lite förvirrad nästan över vart jag egentligen hörde hemma. Men det känns bättre nu. Det känns bra att vara här igen. Önskar dock att Alabama och Sverige låg lite närmare varandra så att man hade kunnat åka till Sverige lite oftare och lite lättare. Det känns dock bra att vara hemma i sitt eget hem hos sig själv.

Thursday, July 12, 2007

Finns det något Svenskare än en utlandssvensk?




Som ni alla säkert vet så blir man ju extra Svensk då man är utlands-svensk. Nu när vi var hemma på semester passade jag därför på att köpa saker så att jag kan omgärda mig med lite Svenska minnen och saker då jag är här. Förutom träskorna så köpte jag flera vykort med Svenska vackra naturmotiv och vyer över Stockholm. Jag köpte servetter med Svenska flaggor, älgar och kronor. Jag köpte underlägg till dricksglas med små söta älgar, små Svenska flaggor på tandpetare som man kan dekorera tårtor och annat med. Jag passade faktiskt på att gå i de där affärerna där bara turister håller till. Jag gick runt i turistshopparna tillsammans med alla Tyskar och andra turister. När jag skulle betala i kassan frågade de faktiskt om jag var utlandssvensk (bosatta Svenskar i Sverige handlar nog aldrig i sådana butiker).

På jobbet har jag fixat en egen liten Svensk-hörna där jag har satt upp mina vykort och min lilla Svenska träflagga. Jag tycker att det blev ganska trevligt och mysigt.


Självklart passade vi också på att köpa med oss lite Svenska matvaror hem som vi inte hittat på IKEA eller någon annanstanns här. Det blev både blåbärssoppa, nyponsoppa, Marsansås (vaniljsås), och Bearnaissås. Sedan blev det självklart massor med smågodis och saltlakrits som djungelvrål. Till våra grannar som varit gulliga och passat huset och växterna medans vi varit borta gav vi en skål från Orrefors fylld med smågodis. De tyckte att det var lustigt att alla godisarna var olika. Ja men det är ju just det som är poängen med smågodis och det som gör det både gott och speciellt. Fast man valt alla själv så blir det ändå så att det bara är det äckliga kvar på slutet ;-)

Wednesday, July 11, 2007

Torpartoffeln



Jag satsade på den ur-Svenska varianten av Crocs, nämligen träskon. Jag minns inte senast jag ägde ett par egna träskor men förmodligen var det i barndommen. Men nu som utlandssvensk så fick jag en längtan efter ett par träskor. Jag har ännu inte haft på mig dem så att några av våra amerikanska grannar har fått se dem. Vet inte om det blir någon respons eller vad det isådanafall kommmer att bli för slags respons. Så nu är jag iallfall stolt ägare av ett par svarta träskor. Jag hade helst velat ha ett par fina handmålade men de kändes allt för dyra. Istället för Crocs har jag nu den Svenska torpartofflan att gå runt i. Känns perfekt med ett par träskor när man ska ut och hämta posten eller fixa i trädgården eller något annat ärende runt huset. Crocs har förresten kommit till Sverige och slagit igenom stort också där. Jag hittade dem lite överallt. På Din Sko butikerna stod de på hyllan som heter Fashion Focus. Så alla ni som har ett par Crocs kan känna er lite trendiga.

Tuesday, July 10, 2007

Amerikanskt körkort äntligen fixat!





Idag har vi äntligen fixat våra amerikanska körkort efter drygt ett år i landet. Varför vi inte gjort det tidigare har främst berott på att det hela har varit lite bökigt eftersom det här i Alabama inte går att ringa och boka en tid för uppkörning eller teoriprov. Idag utnyttjade vi jetlaggen och steg upp 04:30 för att åka ut till kökortsmyndigheten och ställa sig i kö där strax efter kl 06. Kl 07 öppnade de. Här är en bild tagen då vi står och väntar på att de ska öppna. Jag och Calle hade med oss egna stolar och kaffe i våra termosmuggar så att vi allafall skulle ha det bevämt fram tills de öppnade.

Det visade sig att man var tvungen att ha med sig någon som redan hade ett amerikanskt kökort. Vi fick därför ringa på en kollega på jobbet som kunde komma ut och sitta och vänta tillsammans med oss. Man fick sedan göra ett syntest och sedan teoriprovet som gick ut på att svara på 25-30 frågor. Man fick max ha 5 fel. Teori provet tyckte jag inte var så svårt att klara. Jag var mest nervös för uppkörningen. Calle körde upp först och klarade sig gallant med endast ett fel och fick 98% på uppkörningen. Jag gjorde mitt bästa och försökte att bibehålla lugnet. Instruktören sa att jag skulle gå hem och öva på en del grejer men att jag hade klarat jag med. Jippi! Jag är väldigt glad och lättad. Så himla skönt att vi båda klarade av det hela på första försöket. Klockan 11:30 kunde vi lämna stället båda nöjda och glada. Vi har båda under detta året haft våra internationella körkort som enligt svenska regler iallfall ska gälla ett år i USA. Vi kollade dem igår och upptäckte att de faktiskt redan gått ut i maj. Därför kändes det också extra viktigt att vi skulle klara detta idag. Nu kan vi verkligen köra omkring lagligt här, förmodligen kan vi också få ner kostnaden för bilförsäkringen något. Nu känner jag mig helt mosig av trötthet men ändock så nöjd att jag fixade det här. Vi har fått ett temporärt kökort utprintat men kommer att få det riktiga körkortet skickat till oss med posten om ca 3 veckor. Skönt är det iallfall att det hela äntligen är avklarat.

Monday, July 9, 2007


Hej. Nu är man tillbaka på den amerikanska kontinenten. Resan gick bra men var lååång. Självklart blev det lite strul med väskorna så jag får se när de behagar att dyka upp. Jag som inte brukar vara ett dugg morgonpigg njuter av jetlaggen. Vaknade idag kvart över fem på morgonen och var hur pigg som helst. Kändes märkligt att vakna medans det fortfarande var mörkt ute.

Under semestern har det tyvärr också blivit semester från bloggen. Under vissa perioder har jag inte haft tillgång till nätet och under andra perioder har det varit problem med internet. Men nu är jag tillbaka.

Våra supergulliga grannar får oss verkligen att känna oss välkommna tillbaka. Igår när vi kom hade de satt upp ovanstående banderol och köpt en bukett med blommor till oss. De är så snälla. De har skött posten och vattnat blommorna åt oss medans vi har varit borta.

Jag har under Sverige resan iallafall fått en hel del inspiration till nya saker att blogga om och jag har också tagit många bilder.