Monday, December 8, 2008

Andra Advent


Nu har det verkligen blivit jul i vårat område. Känns som en fullkommlig explotion bland grannarna vad gäller julpyntande. Den som inte har fått upp sina juldekorationer nu ligger hopplöst efter. Vi hade dock redan fått upp det vi skulle så istället ägnade jag mig åt att göra egen glögg och baka lussekatter. Igår hade jag och C adventsfika på kvällen.

Jag ser även fram emot nästa helg då vi ska ha julfest med svenskt julbord tillsammans med svennegänget här i Birmingham. Det är kul att ha ett gäng andra svenskar att faktiskt fira svenska traditioner tillsammans med. Även om vi inte är ett stort gäng utan bara 10 personer. Liten men naggande god skara. Sedan bär det snart av hemåt till Svedala för oss. Shit, vad tiden har gått snabbt. Nästa helg blir det till att börja packa. De sista julklapparna lyckades vi inhandla under helgen så nu är detta iallafall avklarat.





Då vi missat första advent eftersom vi var på väg hem från Hot Springs i Arkansas fick vi se till att tända första ljuset under lördagen och sedan andra ljuset igår.



Söndag morgon passade jag även på att använda mina ischokladformar som jag inhandlat i Sverige då jag var där i sommras. Jag gjorde lite eget julgodis. Egna tryfflar med mörk kvalitetschoklad med både apelsin och hallon. Jättegoda kan jag avslöja att de blev.


Sedan har jag också varit på julfest i lördags. Det var C´s jobb som ordnade. De hade hyrt en läcker lokal som låg nere i stan som tidigare varit en gammal lagerlokal. Här bjöds det på olika sorters plockmat och man fick mingla omkring. Det var faktiskt riktigt trevligt. Det anordnades också ett lotteri. Precis då jag var på väg för att hämta mer dricka ropades mitt namn upp. Jag blev otroligt förvånad då jag aldrig vinner något på lotteri. Jag är en sådan där person som faktiskt aldrig vinner så jag blev helt paff då jag hörde mitt namn som första vinnare. Visste först inte alls vad jag skulle göra. Men jag fick gå fram till scenen och där fick jag sedan välja ett kuvert. Det fanns olika kurvert från diverse butiker att välja bland (Lowes, Walmart, Macys, Belk, Barns and Noble, Target). Det var inte lätt, fick beslutsvånda och fick sedan skärpa till mig och välja ett kuvert. Det fick bli Target (det är en stor butik som liknar Åhlens där det mesta finns). Jag vann ett presentkort på 50 dollar! Jättekul
:-)


Så här såg presentkortet ut som jag vann från Target. Det finns en liten knapp man kan trycka på så både blinkar och spelar kortet.

Jag gjorde faktiskt tre olika sorters glögg. Här i Alabama finns en del lokala vingårdar. Vi hade varit på en tidigare som heter Morgan Creek och där köpt några olika flaskor med vin. Vinet är ok men inget höjdarvin så jag tog tillvara på de tre flaskor vi hade kvar och gjorde glögg på dessa istället. Då många viner är åt det sötare hållet här passar de faktiskt utmärkt till att göra glögg på. Det blev således en vitglögg med vanilj i, en vanlig vinglögg, och en blåbärsvaniljglögg. Blossa har ju som årets smak faktiskt blåbärvanilj glögg. Jag utgick från ett blåbärsvin och la till glöggkryddor och vaniljstång och denna blev faktiskt den allra godaste av de tre jag gjorde. Både jag och C utsåg denna som klar vinnare. Mycket lyckad faktiskt.





Dessa var de tre olika vinerna jag använde för att göra glögg med. Blåbär vanilj blev som sagt en klar vinnare. Så många av er har efterfrågat mitt recept på blåbärs-vanilj glöggen att jag lägger ut det här:

1 flaska blåbärsvin eller annat rött vin gärna halvtorrtvin
1 påse med glögg-kryddor (apelsinskal, ingefära, nejlikor, kanel)
2 dl frusna blåbär
1 vaniljstångca
1 dl socker (anpassa sockermängden genom att smaka av beroende på hur söt du vill ha glöggen och beroende på hur sött vinet du började med var).
Värm vin på spisen, ha i glöggkryddorna, skåra vaniljstången och ha i den, häll i blåbär och låt alltsammans värmas upp utan att låta koka. Låt sedan blandningen stå över natten med kryddorna i och sila allt dagen efter. Färdig att på nytt värmas upp och avnjutas.




Söndag morgon fick också inledas med något lite svensk-amerikanskt nämligen risgrynsgröt med hemmalagad tranbärskompott. Mumsigt gott!


15 comments:

Anonymous said...

Hej, det lät gott med blåbär-vaniljglögg. Har du något recept?

Anonymous said...

Hej, det lät gott med blåbär-vaniljglögg. Har du något recept?

Annika said...

Desiree...DINA FINA BILDER!!! LOVE them!!
Du förmedlar så mkt genom dom!Låter som en bra helg! Grattis till Target vinsten. DU VALDE rätt affär, tycker jag!!!
Exakt, när man gör glögg tycker jag man kan ta ett riktigt billigt vin, man förstör det ju ändå.
Visste inte att det finns vingårdar så pass långt söderut som i AL, coolt!
Precis som anomym ovan skriver vore det skitkul med recept...
Såg att blossa har blåbärsglögg iår. Snart får du smaka den!! LYLLO!!
KRAM!!!

Ninnie said...

Å, vilken julstämning jag fick när jag läste ditt inlägg idag! Nu blir jag sugen på att ta fram min låda med julpynt, och göra lite julfint här också.
Glöggen du gjort verkar verkligen god! Har du något recept? Jag har aldrig gjort egen glögg, men det kanske inte är så svårt?
Julgodiset ser ju också supergott ut, mmm...
Och stort GRATTIS till vinsten, så roligt att du vann!

Desiree said...

Hej jo visst här kommer mitt recept på blåbärs-vanilj glögg:

1 flaska blåbärsvin eller annat rött vin gärna halvtorrtvin
1 påse med glögg-kryddor (apelsinskal, ingefära, nejlikor, kanel)
2 dl frusna blåbär
1 vaniljstång
ca 1 dl socker (anpassa sockermängden genom att smaka av beroende på hur söt du vill ha glöggen och beroende på hur sött vinet du började med var)

Värm vin på spisen, ha i glöggkryddorna, skåra vaniljstången och ha i den, häll i blåbär och låt alltsammans värmas upp utan att låta koka. Låt sedan blandningen stå över natten med kryddorna i och sila allt dagen efter. Färdig att på nytt värmas upp och avnjutas.

Annika, tack så mycket. Så du tycker att jag valde rätt butik alltså? Jag hade ju som sagt lätt beslutsvånda då jag stod där framme men jag tänkte att Target har de ju faktiskt en hel del fint på och dessutom har de ju ett gigantiskt sortiment så något fint hittar jag säker där. Ja snart får jag även tillfälle att prova på Blossas variant av blåbärs-vanilj glögg. Får väl jämföra och kolla om min är godare eller deras.

Ida, tack så mycket. Kram på dig.

Saltistjejen said...

Vad mysig helg ni haft!!! :-)
Och härigt med egen glögg. Vi ska ha vår traditionella glöggfest nu på fredag och ska fixa glögg tills dess. tror dock att vi kommer göra enbart en sort och det blir "vår vanliga". Den brukar dock bli väldigt god. fast vi brukar lägga alla kryddorna i vodka och låta dra ett tilll två dygn först. Sedan sila bort kryddorna från vodkan med hjälp av ett kaffefilter och så ha i vodkan i rödvinet. Värma och smaka av med brunt socker.
Att ha i vanilj i glöggen känns amerikanskt haha! Här är de ju gsalna i just vanlij. Jag har tyvärr lit svårt för just vanilj i mer än deserter och glass så jag vet inte ifall jag skulle gilla det i glögg? Å andra sidan är ju glögg i sig väldigt sött så det kanske ändå skulle fungera för mina smaklökar? :-)
Kram!

Desiree said...

Ninnie, tack så mycket. Glöggen var faktiskt lätt som en plätt att göra. Jag trodde först att det skulle vara svårare. Men det blev riktigt lyckat.

Saltis, glöggen smakar inte allt för mycket vanilj. Jag är inte heller annars för alla dessa french-vanilla bla bla bla smaker iallt. Men lite vaniljstång funkade jättefint i glöggen. Jag ville ha en lite mindre stark glögg så jag körde utan vodka men visst går det utmärkt att lägga kryddorna i vodka först och låta dem dra så som du gjort. Kul att också ni ska ha eran fest till helgen. Det var både kul att fixa egen glögg och den blev så mycket godare än den där saftglöggen man kan köpa på IKEA.

Sparkling said...

fina bilder! imponerande att du gör egen glögg! jag julbakade också en del i helgen :) Grattis till vinsten, jag kan gå i timmar på target. en gång efter jul var det stor rea och då kom vi därifrån med så mkt grejjer att bilen (en stor ford expedition) knappt rymde allt!

Petchie75 said...

Mums vad gott med blåbärsglögg, det ska jag testa eftersom vi har en massa blåbär i frysen.
Grattis till lotterivinsten - jag fick besökt Target för första gången i Buffalo när vi var på semestern - mycket fina grejor!! O visste sedan innan att de säljer en massa små reseflaskor med schampoo, tvål etc för bara $1 så vi köpte på oss ett helt gäng - så praktiskt att ha (och fylla på)!
Stor kram

Suzesan said...

Hej. Så fint det blev med ny färg. Härliga bilder och så bra idé att göra egen glögg. Då får man den smaken man vill ha och det vinet som man vill.
Jag gillar inte glögg. Sorry alla glöggälskare:)
Men den du hade receptet på blev jag nyfiken på just för att där är så enormt mycket olika smaker. För mig i mitt tänk så blev det som Annikas sweet-potatoe-pie*fniss* Nytt. Jag ska prova och ha det till jul.
Tack för tipset.
Skönt att ni snart får åka till Sverige.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Anne said...

Vad julig och fin bloggen är! Inspirationen bara lyser om den, man blir riktigt julsugen.
Hihi, lite roligt att du blev så paff då du vann lotteriet. Jag förstår du fick beslutsångest vilket kuvert du skulle välja, men Target låter som det bästa. Där hittar man ju alltid saker. Vad duktig och effektiv du varit i helgen. Ditt chokladgodis ser sååå gott ut. Smart köpa formar i Sverige. Jag tänker mig att glögg ska vara svårt att göra, men det verkar ju enkelt när du skriver om det här. Kul också att det blir julfest med svennegänget, låter som det är fullt upp fram tills ni åker till Sverige.

Mia said...

De svenskar som finns i Birmingham, hur kom det sig att de hamnade där? Alabam är ju inte det typiska stället man hamnar på om man åker till USA, så det är lite intressant att höra hur det kom sig. Nyfiken!

Ny design här med ser jag. Roligt och fint!
Kram Mia

Miss Marie said...

Vad kul du vann! Target verkar vara en san dar butik som man kan ga runt i en jhalv evighet och hitta massa med roliga saker!:D

Desiree said...

Sparkling, ja visst kan man gå i timmar på Target. Jag gillar verkligen den affären. Egen glögg var faktiskt busenkelt att fixa själv. Jag trodde som du först att det skulle vara betydligt meckigare men det var det inte.

Petra, ja testa gärna att göra blåbärsglögg speciellt om du har en massa blåbär liggandes i frysen. Target är en bra butik med bra basvaror och en hel del annat till bra pris.

Suzesan, ja man måste ju inte gilla glögg bara för att man är svensk. Det finns saker man gillar och saker man inte gillar. Det ska bli både kul och skönt att få komma hem till Sverige en sväng.


Anne, tack så mycket. Kul att du gillar färgförändringen på bloggen. Testa gärna att göra egen glögg för det var himla enkelt som sagt. Jag passade också på att fynda fina glögg-glas då jag var hemma i Sverige i sommras. Fick ett jättebra reapris eftersom inte många köper glögg-glas mitt i sommaren.

Mia, en del av de svenskar vi känner här hamnade här pga av jobb precis som vi. De fick jobb här på universitetet eller på företag. Ett annat par bestämde sig för att åka till södern för att plugga och trivdes sedan så bra att de bestämde sig för att stanna.

Marie, target är en riktig superbutik som man kan gå lääänge i precis som du säger.

Anna, Fair and True said...

Julen känns redan lite avlägsen (trots att den ju varar till påska) men ser ut som ni hade mysiga julförberedelser!