Wednesday, June 30, 2010

Front Porches

Detta med en front porch är så klassiskt amerikanskt. Det är stort här nere i södern. Jag såg denna bok som handlar just om front porches som jag tog och beställde från Barns and Noble. Jättefin bok med underbara bilder och massvis med inspiration. Jag skulle som sagt gärna ha en egen front porch på något hus någon dag. Jag tror man skulle kunna skapa en sådan var man än bor.

Söderns front porches är något jag har lärt mig att älska. De ser så inbjudande och rofyllda ut. En plats där man lutar sig tillbaka i sin gungstol och sakta gungar medans vinden prasslar i de hängande ormbunkarna. Detta är en underbar bok som sagt med mycket fina bilder. En perfekt coffee table book, att ha framme och kunna bläddra i.

Här lackar det mot storhelg. Det är independece day eller 4th of July som firas stooort på söndag men då helgdagen infaller på just en söndag så får man faktiskt måndagen ledigt. Det är många som då också passar på att ta fredagen eller till och med idag ledigt för att få in en långhelg. Amrisarna tar inte mycket semester de gillar att ta sådana här långhelger istället. Det märks i luften att det är helgdag på gång.

Jag fick nöjet att prova mitt nya badmington rack idag. Spelade en riktigt bra match mot maken. Jag är redan kär i mitt racket, sååå mycket bättre än de där man lånar på gymmet. Vi hade en grymt kul match. Jag kände den där underbara känslan av glädje och sprudlande energi på banan och for fram som en liten studsboll. Vi fick till en superbra match som sagt. Ser redan fram emot att få spela mer och igen :-)

Det viktiga med en front porch är att det ska kännas mysigt och inbjudande. Man ska skapa rätt stämning med belysning, tyger, mattor, möbler och kuddar.


Massor med vackra bilder och inspiration. En front porch kan ju se väldigt olika ut i möblering och sil. Sista bilden längst ner till höger kände jag igen med en gång. Det är taget nere i Fairhope, Alabama som är ett av våra smultronställen. Jättekul att just det stället fanns med i boken.


Mike och Kims vackra front porch. De byggde till den medans vi bott här och den har ju blivit kanonlyckad.

Tuesday, June 29, 2010

Nu är det högsommar i AL

Nog här det sommar och sol. Solen gassar intesivt varje dag nu. Däremellan kommer någon åskskur. Men redan tidigt så är det rejält varmt. Det känns alltid som det är ca 10 grader varmare än vad som står på termometern pga av den höga luftfuktigheten som pendlar mellan 80-90 %. Tacka gudarna för AC!

Jag vet att jag tjatar om att det är hett. Men just nu är det bara så in i baljan varmt ute. Det som gör det hela ännu värre är som sagt den höga luftfuktigheten. Är det 33 grader så känns det som om det vore 40 eller 43 grader snarare. Jag tvättade bilen i söndags då Sadie lortat ner den ganska bra invändigt så körde jag en ordentlig rengöring både på utsidan och insidan. Jag vet inte vem som var blötast om det var jag eller bilen. Svetten bara rann. Det är faktiskt ganska obehagligt då det rinner ner i ögonen. Mina kläder var helt sjöblöta. Jag hade ju bara varit ute ca en halvtimme men det var bara att duscha och byta om. Det går inte vara ute mer än kortare stunder. Det är himla synd för det är jättefint väder med sol och blå himmel men man får ändå vara inne för det mesta. Midsommarkalaset var det inte ens tal om att vara ute och äta för det var för varmt. Imorser var det dock faktiskt svalare och skönare än det varit på länge. Det kom ett rejält åskoväder igår kväll och det regnade en bra bit in på natten också som tydligen har hjälpt till att kyla ner en aning. Sååå skönt!


Nog känns det som om det är sommar även på bloggfronten. Det är inte lika mycket som händer. Men jag tänker fortsätta blogga på som vanligt. Sommar märks det också att det är bland USA svenskarna som har bloggar. Liksom flyttfåglar så har många flugit österut mot Svedala inte för att övervintra utan för att sommarnjuta. Finns en del likheter mellan flyttfåglar och USA-bosatta svenskar trots allt.

Det enda som trivs och frodas är Crepe Myrtle trädet. Det blommar så vackert i hettan. Det är ett vackert träd vars blomsterklasar påminner lite om syrén. Det doftar dock inget om blommorna. Men de är små och vackra. De blommar i vitt, rosa eller lila.

Igår kom det paket till mig. Jag hade fått en sommarpresent av C. Jag fick ett eget sprillans nytt badmington racket :-)
Kul!!!! De ska testas imorgonbitti. Då ska jag och C börja dagen med en match på gymmet. Jag har som sagt blivit helfräslt i badmington. Det känns knappt att man är på gymet för att träna utan bara som en kul lek och en skojig utmaning att bli bättre.


Jag är redan redo och laddad för morgondagens match. Sedan spelar jag också med min kompis O en gång i veckan. Vi hoppas snart också kunna få till en fyrboll med mig, C och sedan O och hennes vän K. Sverige mot Ryssland blir det då :-)

Monday, June 28, 2010

Tomt utan Sadie

Det har blivit väldigt tomt och tyst nu när Sadie flyttat hem till sitt. Ingen som sitter och yl-skäller i soffan på fåglar, katter och förbipasserande och mycket annat. Sadie är till största del Beagle men har även liten Labrador i sig. Det där yl-skället är helt klart Beaglen i henne som kommer fram. Jag och C skulle gärna skaffa hund någon dag i framtiden och då blir det nog helst en Beagle. Sadies storlek och karaktär passar perfekt. Enda nackdelen är väl att en Beagle är en utpräglad jakthund som inte går att ha lös men det får man ta. Hon har nog haft det bra hos oss iallfall under den gångna veckan.

Det har blivit massor med fina promenader. Mycket mer promenader än vad hon normalt får hemma. Det har blivit diverse bad, bad i pool och bad i pölar och vattenhål med mycket dy vilket resluterade i att hon har fått bli duschad hemma hos oss hela tre gånger. Hon har jagat Kanadagäss och rullat sig i gåsskit som gjorde att hon absolut behövde duschas av.

Hon har haft allt bra tur sedan den dagen hon hittades av Kim utanför en matbutik där de har sin stuga. Hon hade blivit övergiven och placerad i en pappkartong här. Kim tog med henne hem och nu är hon en älskad familjehund som fått det riktigt bra.

Många härliga och fina promender. Hundpluttar och så lite glass när man ätit upp duktigt. Jag och C hade köpt en citronglass som inte var speciellt god och Sadie har hjälpt oss att äta ur denna under den gånga veckan. Även om hon fått lite glass hemma hos oss så har hon i hela taget levt mycket nyttigare hemma hos oss och man märkte genast att hennes mage blev mycket bättre.

Nu hoppas vi bara att hennes framtass snart ska vara helt återställd efter allt det intesiva lekandet och springandet vid poolen i lördags. Hon brukar pipa och bli helt till sig då C går utanför dörren och försvinner. Det spelar ingen roll om jag finns där och talar till henne. När jag stack ut i söndags hade hon tydligen pipit efter mig också vilket jag inte trodde. Det värmer i hjärtat att hon tycker så mycket om mig också. Att hon älskar C är inte ett dugg konstigt. Det är nämligen som våra grannar säger att C antigen är half dog or half steak för alla hundar brukar falla för honom. Jag brukar säga att han förmodligen varit hund i sitt förra liv och därför förstår och kan kommunicera med hundar extra bra.

I lördags lånade vi Mike´s bil eller snarare tuck eller lastbil skulle man kunna kalla den för. Shit vad stor den är! Detta är en stoooor pickup. Vi åkte till midsommarkalaset i den och när vi sedan skulle hem på kvällen så fick jag köra den hem då det var jag som var kvällens chafför. Det var häftigt att få prova på att göra denna monster-pickup. Det är det största jag har kört och troligtvis det största jag kommer att köra. Varken jag eller C förstod den riktiga tjusningen med den. Det känns verkligen som man kör en mindre lastbil. Stötdämpningen var inte heller så trevlig. Man for omkring som en stötig badanka på motorvägen (förvisso är vägarna här i Alabama inte av någon vidare kvalité). Den låter som en lastbil och den känns inte det minsta smidig. Den tar upp precis hela filen så plötsligt känns vägbanan ganska trång. Sikten är dock riktigt bra. Man kommer upp nästintill i nivå med långtradarchaffisarna.


Den här bilen är bara stor det är nog den största kvalité den har. Den var som sagt inget vidare rolig att köra. Nejtack en sådan här skulle jag aldrig köpa ens om jag hade pengarna. Det finns mycket roligare bilar att köra. Men det var som sagt kul att ändå ha fått prova på. Men här nere i södern så är den ju eftertraktad. Man vill ha en stor och imponerande bil och stort är det som är maffigt och imponerande. Någon Dodge Ram vill jag inte ha. Min önskan om en Chevy Avalanche har nog dött också nu när jag provat på att köra denna.

Passade på att ta kort när Mikes Dodge stod uppställd brevid våran Mazda CX7 som i sig inte är en direkt liten bil men i jämförelse med denna pickup truck så ser den hemskt liten ut. Bevare mig för att köra en Dodge Ram i Sverige för den hade ju inte fått plats på vägbanan än mindre i en vanlig svensk parkeringsplats.

Sunday, June 27, 2010

Midsommar i Alabama

Lördagen bjöd på midsommarfirande. Visst kanske det inte blir exakt den där fina stämningen man får i Sverige med de ljusa sommarkvällen osv men jag det blev ett underbart firande. Midsommar i år levde upp till mina förväntningar och kvällen samt umgänget blev super trevligt. Vi var hemma hos en svensk tjej A som bor här i Birmingham. Totalt blev vi 11 vuxna och 4 barn samt lilla Sadie som också fick följa med på kalas. Poolen blev en hit både för barnen och Sadie. Sadie sprang omkring och jagade barnen på skoj som sprang runt poolen och hoppade i precis när hon var på väg att nå fram till dem. Vi vuxna utgjord en bra mix mellan Svenskar och Amerikaner. C hade skrivit ut sånghäften och det åts, dracks och sjöngs ordentligt kring bordet. Jag tyckte som sagt att vi fick till riktig mysig och lyckad midsommarstämning. Kan nog tycka att midsommarfirande och fester utomlands är minst lika bra som dem där hemma fast annorlunda på sitt sätt. Det är nästan så att man minns midsommrar som man firat utomlands mer än dem man firat i Sverige. Någon midsommarstång hade vi inte men jag hade fixat massor med god midsommarmat och sedan hade A gjort lite Janssons, någon annan hade köpt lite sill på Whole Foods som inte var dum alls utan riktigt god. Vi kompleterade med den sillen vi hade från IKEA. S hade köpt jordgubbar och jag hade bakat en jordgubbstårta också.Det blev som sagt en underbar kväll och vi stannade länge satt utomhus vid poolen och pratade om dittan och dattan.


A hade fixat iordning fint med svenska servetter och en jättefin duk på det lilla bordet som vi sedan använde som barnbord.



Poolen blev som sagt den stora underhållningen för barnen och Sadie.

Vi dukade upp en buffé station där man fick ta mat och sedan ta med sin tallrik in i matsalen där vi sedan satt. Det var alldeles för varmt för att kunna sitta ute ens på kvällen. Flera olika sorts sill. En del sill som vi köpt på IKEA kompletterades med sill som någon annan köpt på Whole Foods. Den gigantiska salladen hade jag fixat. Jag hade hittat en superduper stora skålen på Walmart inför 4th of July som var perfekt.


Sedan hade jag gravat lax, gjort jordgubbstårta, gjort små laxkuber i ugnen med små coctailtomater och även gjort en stor fransk potatissallad. Det fanns gott om mat så att det räckte och blev över. A hade ju gjort Janssons och jag hade även en paj med mig och bröd som jag bakat.

Kanske ishink i minsta laget till snappsen som A fixade. Hon fixade sedan en större och bättre. Men denna var lite kul för det var nog den minsta jag sett.

Det sjöngs och det skålades. C satte dessa små svenska flaggor på sina glasögonbågar.


Det blev ett väldigt lyckat midsommarkalas. Så mysigt och trevligt på alla sätt. Det är nästan så att jag har svårt att välja om jag gillar midsommar utomlands på det här sättet eller midsommar hemma bäst. Väldigt olika men underbart.

Söndag var det dags för Sadie att packa ihop sina saker och förbereda sig på hemfärd. Hennes husse och matte anlände kl 21 från sin europasemester. C åkte och hämtade dem på flygplatsen. Sadie hade visst kalasat vildast av oss allihop då hon sprungit varv på varv runt poolen och fått lite skavsår på sin framtass. Hon gick omkring och haltade lite stackare. Så hon fick ta det lilla lugna på söndagen. Vi hoppas att tassen snart är helt återställd. Det känns tomt nu utan Sadie. Men vi träffar henne redan till helgen då det blir 4th of July firande med våra grannar.

Thursday, June 24, 2010

Glad Midsommar!

Midsommar tycker jag är viktigt att fira. Det är ju bland det svenskaste som finns känns det som. Jag har alltid gillat midsommar både i Sverige och här. Som utlandssvensk känner jag att jag blivit mer patriotiskt. Att bevara och fira svenska traditioner känns viktigt. Många kanske inte bryr sig om att fira för att det känns konstigt och att det är svårt att få till rätt stämning när man omges av hetta och ingen annan firar. Men just därför tycker jag nog att det känns extra viktigt. Även Lucia och advent tycker jag är viktiga att fira just för att de tillhör Sverige som är mitt land och mina rötter. Visst är midsommar som vilken annan dag som helst här men man får ta och göra det så svenskt som det bara går även om man inte har en skärgård eller en ljus sommarkväll och natt.

Vi är ett litet gäng svenskar som bor här i Birmingham. Vissa år har vi firat ihop och andra inte. I år har vi blivit inbjudna till A som bott här sedan 15 år tillbaka. Vi är en liten blandad skara av både dem som bott här riktigt länge och de som bott här kortare, både första och andra generationens svenskar samt de som har en amerikanskt partner och de som är helsvenska par. Vi kommer att bli ca 10 personer totalt. Men även de år som vi firat på egen hand jag och C så har det ändå kännts viktigt att fira genom att duka upp fint och äta traditionell midsommarmat.

Firandet går dock lite annorlunda till här. För det första så firar vi aldrig på självaste midsommarafton eftersom det är en vanlig arbetsdag utan vi firar alltid på midsommardagen istället. Då sverige ligger hemma och har huvudvärk så kör vi "get the party started..."

Midsommar känns som sagt extra viktigt för mig som utlandssvensk då det är den svenskaste traditionen av dem alla under hela året. Även om midsommar officielt inte är svenska nationaldagen så är det ju det inofficiellt på så många sätt.


Sillen: köpes på IKEA som ligger i grannstaten Georgia i storstaden Atlanta. Dit är det 2.5 timmars enkel bilresa. Men vad gör man inte för lite äkta svensk sill.Det kan tyckas väldigt långt men vi känner ändå att vi har tur som ändå har IKEA på så pass "nära" avstånd. Vi känner Å som bor i Memphis och hon har minsann fått beställa sin sill från NY för att få sill på sitt midsommarbord.

Snappsen: Går inte ens att få tag på här. När det gäller snapps gäller det att plannera i MYCKET god tid. Snapps får man direkt importera i sin egen resväska då man åker till Sverige. Det kan alltså vara läge att fråga sig frågan om man önskar en midsommar snaps redan i december månad eller ännu tidigare. Sedan får man vara lite försiktig med snappsandet för här måste det alltid finnas en bilförare som kan köra så att man kommer hem. Bilen är enda sättet att ta sig hem. Annars så får man köpa vodka och krydda själv det är de två alternativ man har.

Midsommarstång: har vi aldrig haft. Det är inte lätt att knåpa ihop en sådan. Finns inga björkar här.

Sånghäfte och sånger: fixar vi själva. Vi sjunger de vanliga klassiska snapsvisorna liksom lite Taube.

Jordgubbar och jordgubbstårta: är tack o lov lättfixat för det finns stora fina jordgubbar här. Tårtbotten får man baka själv.

Lax: Rökt lax går att få tag på här. Gravad lax är betydligt svårare. Jag har gravat egen lax till i år. Lätt som en plätt och brukar bli jättegott.


Förhoppningsvis får vi till en lika god och fin tårta som denna ovan som jag bakade ett annat år. Imorgon ska jag stå i köket hela förmiddagen för att fixa midsommarmaten men sedan ska vi fira här lördag eftermiddag. Med tanke på hettan och fukten så får vi hålla maten inomhus och så får vi se om vi sitter ute eller inne med tanke på att det är så förbaskat hett just nu. Det blir tyvärr inte direkt svalare även om solen går ner så kommer ingen svalka här. Förra året firade jag och C själva och då var det också tokvarmt. På tok för varmt för att vi skulle kunna sitta utomhus.

Jag önskar er alla en riktigt glad och fin midsommar!

Avbokad

De har precis ringt från Sveriges radio och tyvärr meddelat att de måste avboka mig till midsommar morgon :-(
Tydligen har de fått extra mycket nyheter och måste korta ner på annat. Sådant händer och det har jag full förståelse för. Ja ja kanske kommer det fler chanser någon annangång.

Vill bara meddela er alla detta så att ni inte blir snuvade på sovmorgon på midsommarafton.

Wednesday, June 23, 2010

Soluppgång och Solnedgång i Ft. Meyers, FL

Då börjar vi närma oss slutet på våran Florida beach semester. Det är skönt att drömma sig bort till havsbrisen och vackra stränder nu när hettan gassar med 35 grader varje dag eller mer och fukten ligger i luften som ett tjockt täcke. Att gå längst med Birminghams gator nu känns som att gå i Sahara eller något liknande. Efter 10 minuters promenad ute är man slut. Men här kommer vi till Ft.Meyers som är lite av Sweflo´s trakter. Underbart vackert.


Från Key West åkte vi nordväst mot Ft. Meyers som ligger på Floridas västkust mot Mexikanska golfen. C´s föräldrar hade åkt hit då de var och hälsade på oss här i USA i februari. De hade gillat det väldigt mycket här och rekomenderade det varmt. Det var en klassisk liten semesterstad kändes det som. Naturligtvis är det många som bor här året om men det rådde en skön och avslappnad semester stämning i denna beach town. Här tillbringade vi två nätter. C hade lyckats byta en hel del flygpoäng mot hotellnätter så vi lyckades bo båda nätterna gratis här. Hotellet låg precis vid beachen så första morgonen steg vi upp ganska tidigt och började dagen men en skön och lång beach promenad.

Det var faktiskt inte bara hotel och höga byggnader med bostadrätter här utan en härlig och skön mix av villaområden också. Något jag lagt märke till och som jag verkligen gillat här i Florida är att det finns både cykelbanor och gångvägar. Man kan promenera och man ser en hel del folk som just tar sig runt både till fots och på cykel. Sådana möjligheter finns inte alls i Alabama. En annan sak som också var mycket positiv var att stranden var tillgänglig för allmänheten på ett helt annat sätt här än på många ställen i södern där det mest är privat strand antigen för de som har sina stora flådiga hus eller för hotelgäster. Här var stranden tillgänglig för alla på ett underbart sätt. Hotel och bostadsrätter låg längre upp så att man inte kände att det tillhörde någon av dessa. C och jag tog oss en tidig morgonpromenad ute längst med strandkanten måndag morgon som var just memorial day. Underbart att få börja dagen med att se solen glittra i havet och känna den pudervita sanden mellan tårna. Vi såg lite fiskare som var ute och samlade in sin fångst men hade i princip stranden nästintill oss själva. Frukost ingick inte på hotellet här men vi åkte iväg till affären och handlade lite frukostmat då det fanns en kyl på rummet samt kaffemaskin. Vi köpte också en kylväska och gjorde iordning lite lunch som vi packade med oss. Sedan åkte vi ut till Sanibel island som är berömd för alla sina snäckor.



Vi fick stranden nästintill oss själva. Det var en och annan som var ute och strosade eller joggade längst med strandkanten. Ett underbart sätt att börjad dagen med en härlig långpromenad längst med beachen på det här sättet. Andas in frisk havsluft och få höra ljudet av vågorna.

En båt med en fiskare som la ut nät, en mamma med sina två döttrar som sprang omkring i vattenbrynet och fångade något.




Fiskaren som kom med sin lilla båt och la ut sina nät eller tog upp nät. Denna fina strandfågel tyckte jag var vacker.

Från soluppgång till solnedgång. Lika vacker den fast på ett helt annat sätt. Vi satt ute vid stranden ända tills solen likt en stor röd apelsin dök nedanför horizonten.


Det är något så härligt och vackert med kusten och havet.

Vi fick njuta av en vacker solnedgång. Det märks att det är sommar och att även kvällarna är längre här. Nu gick solen ned vid strax efter åtta på kvällen och det känns som riktigt sent iallfall på dessa bredgrader.