Idag är det än strålande vacker höstdag. Från att ha varit riktigt kallt i helgen har det blivit lite varmare nu med dryga 20 grader på dagarna. Soligt och vackert med en klar blå himmel. Helt underbart väder! Skulle vilja vara ledig för att kunna komma ut och njuta men det går ju tyvärr icke.
Solrosbaugetter med rosmarin. I lördags bakade jag dessa smarriga baugetter som blev minst lika goda i sin smak som de ser ut. Det är något alldels visst med nybakat varmt och gott bröd. Det är något jag inte skulle vilja leva utan. Det finns vissa saker jag defintivt inte vill ge upp och det är nybakat gott bröd, nybryggt varmt gott kaffe och riktigt god glass.
Sats för 3 baugetter:
25 g jäst (torr eller färsk går lika bra)
5 dl vatten (37 grader om du använder färsk jäst och 40 grader om du använder torrjäst)
1 msk olja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
10 dl fullkornsvetemjöl
1 uppvispat ägg
1 dl solroskärnor
Några kvistar färsk rosmarin eller torkad
Lös jästen i det varma vattnet. Rör i salt, olja och det mesta av mjölet. Lite av mjölet kan sparas till utbakningen senare. Arbeta degen väl för hand eller i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa minst en timme gärna två. Jag tog inte ens tid utan lät den bara stå i rumstemperatur 2-4 timmar övertäckt med en bakduk. Häll ut degen på mjölat bakbord eller bänk. Arbeta EJ degen. Dela den i tre delar och forma till längder. Vrid till längderna genom att snurra ändarna lite lätt. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Grädda mitt i ugnen på 250 grader celcius eller 480 F. Grädda i 15 minuter och stäng därefter av ungnen och låt bröden ligga kvar i ytterligare 10 minuter.
Njut med någon god röra, eller bara lite smör på.
Men även maken bakade i helgen. Han gjorde hemmagjord pizza som stod och jäste så vackert i den röda bunken här. Han gjorde iordning pizzorna i söndags och sedan fick de ligga i frysen tills igårkväll då vi slukade dem med god aptit. Vi har infört att C ska laga mat två dagar i veckan på tisdagar och torsdagar och sedan kör jag resten av veckan. Pizza äter vi otroligt sällan. Vi har helt slutat med köpepizza ska det vara ska det vara hemmagjord med bra kvalitets ingredienser och fullkornsdeg. Bättre och godare pizzor helt enkelt. Degen kavlades riktigt tunn och på pizzorna hade vi sedan rökt god skinka, paprika, champinioner, tomatsås (hemmagjord), lite riven mozarella. De serverades sedan med mycket ruccola på och en stor god sallad till det hela.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
12 comments:
Vilka otroligt smaskiga pizzor ni gjorde då!
MUMS!
Nu blir jag sugen på en sån (ovanligt då).
OCH vilket gott bröd.
Just nu är bröd förbjudet för mig, men snart tänker jag börja äta nyttigt fullkorn igen!
Jodå, jag längtar!!
Och vädret är för skönt!!
21 grader här nu!!
Strålande sol. Den perfekta hösten!!
Kram!!
Å vad GOTT det ser ut!!
Hembakt bröd är så otorligt smarrigt!
Du är så duktig på att baka tycker jag. Själv är jag ju tyvärr ingen bakerska men ibland ösnkar jag att jag var det.
Kramar!!!
Hemgjorda pizzor är supermums!!!
Era låter jättegoda, med smaskig fyllning. Jag tycker dock hemgjord pizzadeg är svår att kavla ut, den bara korvar sig och stretar liksom emot. Vill inte komma nånvart och svårt få den tunn. Har proffsbagarna nåt tips?
Kram!
Mmmm, goda baguetter och goda pizzor! Blir riktigt hungrig nu! :)
Annika, du gör verkligen en stooor uppoffring som inte fått äta bröd under så här lång tid. Vet ej faskiken om jag själv skulle klara det. Jag förstår att du längtar. Yeees så nice väder :-)
Saltis, jag bakade aldrig bröd hemma i Sverige förut men nu tycker jag det är kul och rogivande att stå i köket. Jag skulle vilja lära mig att baka gott surdegsbröd. Det enda jag tvekar över med surdegen är att den är som att jobba med celler eller djur, den måste passas dagligen. Ha ha och åker man bort på semester ska man hitta en surdegsvakt :-)
Anne, jo det kan vara lite struligt och problematiskt med pizzadegen verkar det som. Jag såg när C skulle föra över från plåten till våran nya pizzasten som vi faktiskt köpt. Jag tror man måste se till att ha mjölad yta under och sedan även lite mer mjöl ovanpå degen. Jag skulle nog också stryka lite mjöl på själva kavlen också. När man sedan väl kavlat ut den och fått den på plåten så kan man ju lätt borsta bort överflödigt mjöl.
Marie, ha ha då ligger vi lika nu. Du gjorde mig så otroligt sugen och hungrig när du berättade om all god mat ni fått i Italien. :-)
Mmmm ... det skriver jag under på! Nybakt bröd, doft av nybryggt kaffe. Och så en skopa italiensk chokladglass på det! Set the date baby. =)
Pizza är jag inget fan av, men min mamma gör hemlagad som är helt ok. Här i New Haven, CT är de kända för "bästa pizzan i USA" men som sagt bortkastat på mig.
Mmmm, säger jag också. Ser gott ut.
Jag längtar verkligen efter got bröd!
Åh, vilka baguetterna ser goda ut! Jag måste prova att baka dem :)
Vilket recept använder ni till pizzabottnarna?
Ah det ser ut som valdigt gott brod! Maste jag testa!
Bra ide aven att infor att maken lagar matnagra dagar i veckan. Vi brukde ha nagot liknande men nu kommer Ben hem sapass sent fran jobbet att det blir alldeles for sen middag om han ska laga... Synd egentligen for han tycker om att laga mat.
kram
Ni kanske skulle skola om er och bli bagare hemma i Sverige!
Jag glömde ju säga att jag läste om ett nytt bageri i Östermalmsnytt. Surdegsbageri, tror det bara hette Ett bageri eller något liknande. Men de glömde skriva adressen men när jag tar reda på det ska jag meddela dig! :)
Så gott! Jag hoppas att jag blir sugen på att baka snart igen, då ska jag nog prova dina limpor. Pizza har jag aldrig försökt mig på, kanske ska göra det, om jag vågar.
Vi införde att Klas skulle laga mat en gång i månaden. Och då skulle han ha totalt matansvar och planera och bestämma och så. Men det föll, så jag lagar mat varenda vareviga dag. Ska nog ta upp det där sedan igen när allt trassel som är på jobbet just nu har lagt sig och han har vilat upp sig någorlunda.
Kram!
Post a Comment