Thursday, May 29, 2008

Ett besök i Louisianas träskmarker

Måndag morgon såg vi till att vakna ganska tidigt så att vi skulle hinna ut i träskmarkerna som ligger allra längst söderut i Louisiana. Vi åkte till ett område som heter White water Lake. Vi åker dit tillsammans med våra grannarsföräldrar, Carlton och Glenda som vi varit och hälsat på under våran resa. De har varit otroligt gulliga som anordnat denna resa ut i Louisianas träskmarker genom sina vänner som ska ta oss med båt i våtmakerna. Från Kaplan slingrade vi oss fram med bilen på små smala vägar som till en början var asfalterade men sedan blev till grusvägar. Efter ca 45 minuters bilfärd var vi framme hos paret som skulle ta med oss ut med båt i träsket. Han som tog med oss ut i träsket får jag ta och kalla för Crocodile Dundee för han var verkligen som Crocodile Dundee. Han var uppvuxen här i detta område och älskade träsken dess rika flora och fauna. Det märktes att detta var hans marker. Träsken var hans baksida där han kunde varje kanal och varje sväng. För oss såg allt lika ut och vi skulle lätt kunna bli vilse på nolltid. Detta är något man absolut inte skulle vilja med tanke på att dessa områden är riktigt stora, det är varmt och fuktigt och dessutom fullt av alligatorer.

Vi fick en fantastisk tur och guidning av dessa träskmarker. Både flora och fauna var verkligen rika. Vi såg många olika fåglar. De vita hägrarna var mycket vackra. Båten brummade fram genom de bitvis trånga kanalerna. Solen lyste hett och man blev snabbt svettig även om man bara satt still i båten. Jag var glad att jag kommit ihåg att ta med solskyddsmedel och hade en keps på mig. Då vi körde snabbare fläktade det skönt från vinddraget. Kanalerna kantades av vackra vita näckrosor som blommade för fullt. Det var fullt av svarta gräshoppor överallt på buskarna som kantade kanalerna. De var rätt vackra med sina oranga fläckar.

Vi såg många små baby alligatorer. De var hur söta som helst. Jag fick hålla i mitt livs första alligator! En av de små babyalligatorerna. Crocodile Dundee hoppade snabbt ur båten för att fånga en av de små. Det gällde att vara kvick och det var han då han lyckades fånga en med sina bara händer. Inte verkade han tänka speciellt mycket på var mamma alligtor var. Jag var orolig för att hon skulle dyka upp snabbt som ögat och anfalla men vi såg inte skymten av henne denna gång. Den lilla hade förvånandsvärt mjukt skinn under magen och fötterna var också mjuka och nätta medans ryggen hade mer av ett skyddande pansarskal.

Rätt som det var kom vi till ett ställe där en stor traktor stod ute mitt i ingestanns i träsket. Crocodile Dundee jobbade nämligen med denna och såg till att kanalerna i området inte växte igen. Det var fem rika killar som varje år kom ner för att jaga i detta område om hösten och de hade anställt Crocodile Dundee just för att hålla kanalerna fria och framkommliga vilket han själv sa var ett jobb som passade honom alldeles utmärkt då han älskade att tillbringa sin tid ute i träsken. Det märktes att han var duktig och kunnig då det gällde djur och växtlivet ute i träsket för vilka frågor vi än kom med så kunde han allt som oftast svara på dessa.

Vi fick oss verkligen en oförglömlig upplevlelse och fick uppleva och se massor. Vi känner oss otroligt glada och tacksamma att vi blev bjudna på denna träsktur.

Kanalerna kantades av vita underbart vackra näckrosor.
Landskapet var öppet och sträckte ut sig så långt man kunde se. Överallt såg det precis likadant ut så här ville man verkligen inte bli vilse för då skulle man aldrig hitta hem. Det var väldigt vackert men också väldigt varmt och fuktigt.
Här har ni den stora vita vackra ståtliga fågeln. Jag är tyvärr osäker på dess namn. Sedan såg vi också dessa otroligt söta små fjuniga fågelungar som var ute och simmade utan mamma.Näckrosorna var underbart vackra. Överallt fanns det gott om gräshoppor på alla buskarna. Gräshopporna var rätt vackra när man kollade på dem på nära håll.Tre söta små alligator babyn var ute och simmade. Vi hoppades att Mamma alligator inte var i närheten och skulle komma farande.
Corocodile Dundee himself. Här hade han precis hoppat iland och grabbat tag i en av alligator ungarna med sina bara händer.
Här håller jag i ungen!


Om ni klickar på kartan så får ni den i större format. Till vänster ligger White water lake och strax norr om detta område ligger lilla Kaplan där Kims föräldrar bor och som vi var och hälsade på.
Gräshoppa.
Stundtals gick det riktigt snabbt framåt med båten bland kanalsystemen. Då fläktade det riktigt skönt för det var hett med en temperatur på ca 32 grader i skuggan och i båden fanns inte mycket skugga.Bitvis var kanalsystemet relativt trång och smalt på sina ställen. Det var alltså Crocodile Dundees jobb att se till att dessa kanaler inte växte igen. Man kan säga att han hade fullt upp varje dag för vegetationen här växer snabbt i det heta och fuktiga klimatet.

12 comments:

Petra H said...

Wow Desiree, vilken upplevelse!! Tänk att du har fått hålla i en liten babyalligator, så häftigt! Vad roligt att ni fick komma ut i ännu ett träsk och få personlig guidning. Den här Crocodile Dundee, jobbar han som guide i vanliga fall eller var det tack vare era kontakter som ni fick åka med honom? Kul iaf att ni har så bra kontakt med grannarna att ni umgås även med föräldrarna.
Fotona är jättefina som vanligt - jag gillar det där man riktigt ser hur fort ni åkte fram med båten!

Lullun said...

Vilket äventyr i äventyret!! Vad kul att ni blev så väl omhändertagna och fick följa med på en sådan tur. det måste ju ändå vara något annat än när man skeppas runt med en flock andra turister. Kul, kul, kul oc´h lite avis är jag nog också. *hihi*
Tack för att du delade med dig av upplevelser och fina/coola foton!! :-)

Lullun said...
This comment has been removed by the author.
Marie said...

oj, jag vet inte om jag skulle våga hålla i en alligatorunge, läskigt ju! jättefina bilder,som vanligt!

Victoria said...

Wow, tänk att få hålla i en alldeles vild alligatorunge, vad superdupercool!! Vilken häftig tur ni gjorde!

Kram och trevlig helg!

aurorabuddha said...

Harlig tur ni fick er! Krokodilungen ar ju jattesot!

Den vita fageln ar en Egret, vi har sana vid den lilla sjon dar jag gar med hundarna pa morgonen.

Annika said...

VILKA resor ni jämt hamnar på!! SUPERintressanta!! Det här var ju verkligen en sann upplevelse.
Jag har drömt om Louisianas träskmarker jag också ända sedan jag faktiskt såg en balett på temat ,"Manon", hon kom som straffånge till träskmarkerna från frankrike. Tänk att det verkligen var så...förr. Antar att det känns. VILL dit!!
Japp, bilden när ni färdas i snabb takt är underbar.
Är det en vit häger den där stora fågeln?

SweFlo said...

Jag kommer ihåg när vi var i Everglades sist. Det är en så härlig känsla att susa runt och bara se djur och natur omkring sig! FIn alligator, ser att du inte tog blicken av honom :-). Fick hålla i en ganska stor för några år sedan, men den hade ett band runt käften, eftersom den storleken lätt kund ebita av ett finger eller två...

Marianne said...

Vilket äventyr! Du kan numera kalla dig Crocodile Desirée! Fantastisk resa och tänk vad roligt att få komma ut på så speciella turer. Riktigt häftigt. Superfina bilder som vanligt!

Desiree said...

Petra, det var verkligen häftigt att få hålla i en babyalligator. Crocodile Dundee jobbar inte som guide i vanliga fall utan det var tack vare kontakter som vi lyckades komma ut med honom på denna oförglömliga tur som verkligen var spektakulär på många sätt.

Lullun, vi är väldigt glada och tacksamma över att få komma ut på det här sättet. Det blir väldigt mycket bättre än att skeppas runt med de vanliga turisterna. Detta har gett oss många fina minnen.

Marie, liiite läskigt var det. Jag ville inte att han skulle komma åt att nafsa mig i fingrarna även om detta var en liten unge.

Victoria, jaa det var coolt!

Aurorabuddah, de är väldigt vackra och majestätiska nästan de där vita Egrets. Vad vackert att ni har många sådana runt sjön där du bor.

Annika, får du chansen att semestra i Louisiana ska du absolut ta dig till de södra delarna. Här finns otroligt mycket både spännande och vackert att se och uppleva. Det kanske är Häger som du säger. Jag är tyvärr himla dålig på just fåglar så jag litar på era kunskaper och översättningar.

Sweflo, jag hade nog inte vågat hålla en större alligator. Denna var fortfarande så liten att han skulle kunna nafsa men inte bita av ett finger. Det var lite nervöst men sååå coolt att få hålla en.

Marianne, ja detta var verkligen en läcker tur som vi kommer att minnas länge länge som sagt.

Ninnie said...

Ännu en välskriven, innehållsrik och fantastisk reseberättelse. Vilka fantastiska upplevelser du fått, det är så roligt att läsa och se bilderna, tack för att du delar med dig!

Musikanta said...

Mycket intressant att ta del av din reseberättelse om träskmarkerna. Har inte haft någon vidare värst hum om dessa förrän du berättade om er utflykt och tog så fina bilder därifrån.

Är det vanligt att folk får komma ut så här och åka runt i kanalerna med guider?