Friday, May 30, 2008

Fredagstema - Böcker


Fredag igen, jippi! Det är dax för ännu ett fredagstema, nämligen böcker. Vilka slags böcker gillar ni? Hur mycket böcker läser ni? Favoritbok, författare?

Det där med att läsa böcker går i perioder för mig. Ibland läser jag jättemycket böcker och sedan går det ett tag då jag inte läser mycket böcker alls utan det blir mer tidningar, magazin och bloggar och annat. Jag är egentligen en riktig bokmal och tycker mycket om att läsa böcker. Jag tycker dessutom att böcker är vackert att ha i sitt hem. Hemma hos oss har vi gott om böcker och bokhyllor. Jag har böcker som jag sparat ända från min tonårstid.

Jag har haft många olika favoritförfattare genom åren. När jag var yngre tyckte jag mycket om att läsa Maria Gripes böcker liksom Vi Fem böckerna, böckerna om Kulla Gulla och naturligtvis Astrid Lindgrens böcker. I mer vuxen ålder har jag gillat att läsa författare som Paulo Cohelo, Marian Keys, Anita Shevre, Michael Crichton med flera.Senaste boken jag läse var Karin Alvtegrens ”Skuld”. Jag tycker hon skriver väldigt bra och spännande böcker. Jag gillar också sättet hon skildrar Stockholms miljöer. Att läsa svenska böcker då man befinner sig utomlands känns lite extra trevligt. Det finns så mycket små detaljer och miljöer som skildras som man känner igen och som beyder en hel del för en. När jag läser vissa svenska böcker lägger jag märke till detaljer som jag troligtvis aldrig skulle reflekterat över om jag aldrig hade flyttat utomlands. Huvudpersonen äter en ostfralla det är något som aldrig skulle förekomma i en amerikansk bok. Ostfrallor finns inte här. En smörgås med endast en skiva ost här tror jag inte någonsin att en amerikan skulle få för sig att göra. Här är det mer rejäla mackor och det ska gärna vara mycket pålägg. Visst har man ost på sina smörgåsar men ofta har man ost tillsammans med skinka, rostbiff, eller något annat pålägg samt grönsaker. I boken så bjuds också huvudpersonen alltid på kaffe då han kommer hem till någon eller till ett kontor. Att bjuda på kaffe är ju otroligt svenskt. Här kan man bli bjuden på kaffe men det är mycket vanligare att man blir bjuden på någon kall dryck istället som vatten, iste eller läsk. Här är det ju ens långt ifrån alla som dricker kaffe. Personen i boken bestämmer träff med någon på ett cafeé. Här är ju cafeé kulturen inte alls lika utbredd som i Sverige. Visst finns det Starbucks och andra kedjor men de finns ju oftast bara kring lite större städer och inte alls precis överallt. Här fikar man ju inte som man gärna gör i Sverige. Att läsa böcker på svenska är också ett bra sätt att hålla svenskan igång. Det händer ju att det blir lite svenglish.

Jag läser ganska mycket guide och resehandböcker också. Jag är en person som alltid har en reseguide med mig då jag åker någonstanns och ser till att läsa på och plannera inför resan. Jag tycker att detta är minst lika kul som själva resa i sig. Även när det gäller dagsutflykter ser jag till att kolla upp fakta och information om stället som skall besökas både med hjälp av böcker och genom nätet.

Kokböcker är en annan genre som jag inte kan hålla mig från och som jag älskar. Liksom Anne kan jag ta upp dessa gång på gång och bläddra i. Viktigt är dock att kokböckerna har vackra och tilltalande foton. Jag skulle aldrig köpa en kokbok utan bilder eller med svartvita bilder.

När jag gick i högstadiet i en amerikansk skola i Nicaragua fick jag läsa Harper Lees ”To Kill a Mockingbird”. Nu när jag flyttat hit till Alabama vilket är platsen där denna bok utspelas så var jag tvungen att läsa den igen och älskade denna bok.

Jag tycker böcker är fantastiska. Det finns så mycket bra böcker och bra författare. Jag älskar att få tag i en bok som man tycker är så där superbra eller spännande så att man knappt kan lägga den ifrån sig utan bara vill läsa vidare. Jag gillar också då man upptäcker en ny författare som man tycker är riktigt bra och då har flera böcker att se fram emot att läsa. Jag läser alltid en bok i taget och brukar inte ha flera på gång samtidigt. Om jag tycker en bok är tråkig eller dålig slutar jag läsa den. Jag känner inte att jag måste läsa färdigt en bok. Jag fuskar aldrig och börjar läsa från slutet även om boken är hur spännande som helst. Den enda genren jag inte direkt gillar är kriminalromaner. Tycker att dessa är tråkiga.

Jag önskar er alla en riktigt skön helg. Själv ser jag fram emot att ikväll gå och se den mycket omtalade filmen Sex and the City med min svenska vän S. Ska bli jättekul. Staffettpinnen när det gäller teman för fredagarna lämnar jag nu över vidare till Victoria i Florida.

24 comments:

Fritt ur hjärtat said...

Likheter har vi du och jag, vilket jag också haft med en dal av övriga deltagare. Kulla Gulla har jag så klat gråtit floder till, Vi fem läste jag men bäst gillad ejag Kitty, hon var så lik mig;-)
Men jag gillar deckare! Lättlästa deckare mal kjag i mängder, gärna roliga och dråpliga också. Janet Evanovich skrattar jag ihjäl mig åt!! De brukar min syster och jag läsa högt för varandra när vi har våra "systersemestrar".

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, ja Kulla Gulla var sorgliga bitvis. Tack för tipset om Evanovich böcker som är roliga. Allt kul att få skratta ordentligt ibland. Ha en skön helg.

Anne said...

Kulla Gulla så klart. Och Astrid Lindgren förstås. Vi Fem, Maria Gripe. Det märks att vi är i samma generation, vi har samma läsbakgrund från barn-tonårstid. Jag undrar vad för sorts böcker barnen läser idag, om dessa fortfarande håller och är still going strong.
Jag tycker också om Alvtegen och Skuld. Precis som du reagerar jag också helt annorlunda på svenska böcker nu, man ser de där detaljerna som annars skulle gå spårlöst förbi. Typ ostmackan och att bli bjuden på kaffe som du nämner. Det är samma med svenska filmer, såna små detaljer är minst lika kul spana in som själva handlingen i sig.

Ulrika said...

Hahaha!!! Underbart! Jag gör nämligen varje morgon 3-4 smörgåsar med smör och en ostskiva på. Jag tar med dem till jobbet och äter här. Jag har fått många underliga kommentarer i stil med: "What is that?" som om det skulle vara svårt att se att det är en ostmacka. Så det konceptet är nog väldigt främmande för dem.

Du har läst samma böcker som jag i tonåren. Jag har ramlat mer över till faktaboksläsning på senare år men det slinker ner nån roman då och då också.

Desiree said...

Anne, ja vi verkar ha gillat samma slags böcker. Jag tror att Astrid Lindgren är en sådan klassisk barnboksförfattare så att även barn idag njuter av hennes böcker och berättelser. Ja de där typiska svenska detaljerna som man numer lägger märke till är kul. Sådant man absolut inte reflekterade över ett dugg innan man flyttade utomlands.

Ulrika, ha ha jo jag fattar att du får kommentarer vad gäller dina ostmackor. Här ska det ju vara ett berg av pålägg på mackorna. En simpel ostfralla med en skiva paprika på fnyser nog de flesta amerikaner åt och tycker att det ser alldeles för ynkligt och spartanskt ut. Vilken trevlig blogg du har. Jag kommer gärna att forstätta att kika in där. Ha en trevlig helg.

Lullun said...

Vi verkar vara ganska mycket bokälskare alla vi fredagsbloggare. Inte så överraskande iofs. :-)

Reseguider gillar jag också och kartböcker! Älskar att drömma mig bort, planera osv.

Och alla underbara bokminnen från förr fick jag inte ens nämt i mitt inlägg. Har dock också sparat varenda liten bok. De allra, allra flesta ligger dock hemma i Sverige fortfarande. *snyft*

Trevlig helg! :-)

Nilla said...

Jag "fuskar" lite idag. jag har lämnat plats till ett bokinlägg, vi får se om jag uppdaterar det... ;-) Kul att få boktips av er andr,a hur som helst! Ha en skön helg.

Fundersam Cecilia said...

Ja visst är To kill a mockingbird bra!Jag tyckte den var lite svår i början men sen gick det av bara farten.Jag skulle också vilja ha mina böcker här,åtminstone alla de som jag inte har läst...ifall jag får tiid över nån gång..
Hoppas att ni får en trevlig kväll och att filmen är bra!

Petra H said...

Jaaa, visst är det roligt att läsa svenska böcker när man bor utomlands - jag läser alltid lite långsammare på svenska, för att liksom njuuuuta av orden, beskrivningarna och ostfrallorna som du säger ;-) Hi hi, det där med kaffe är roligt, i måndags var jag på utflykt med min svenska kompis och hälsade på hennes puertoricanska svärföräldrar och deras grannar - alla bjöd henne på kaffe eftersom de vet att hon älskar kaffe, och de blev lite paffa att jag inte vill ha!! De var helt övertygade om att alla svenskar dricker kaffe ideligen, och det har de ju rätt i :D
Kulla-Gulla läste jag också så klart i barndomen, undra vad man skulle tycka idag om man läste om de böckerna!
To kill a mockingbird är så bra, läser du förresten även på spanska?? Jag läser ju just nu Como agua para chocolate och det är kul med alla mexicanska ord som inte ens O känner till, ibland stämmer det med puertoricanska spanska och ibland inte (jag kollar med min lärare!).

Desiree said...

Lullun, japp vi verkar allihop vara bokälskare. Ja kartböcker gillar jag också. Det kan man sitta med länge och kolla in olika platser vart de ligger osv. Kul att du sparat alla dina böcker. Hoppas att du kan få återförenas med dem någon dag och ha dem allihop hemma hos dig. Att ha ett helt rum med böcker hemma som ett bibliotek är ju underbart.

Nilla, kikar in hos dig senare. Ha en bra helg du också.

Cecilia, ja den kan nog vara lite långsam i början att komma in i boken To Kill a Mockinbird men när man väl kommit in i den är den underbar. Det är roligt att så många av oss bloggare verkar ha läst den. Den har i för sig blivit en riktig klassiker.

Petra, ibland får man nästan en liten släng av hemlängtan eller hjärtat tar ett litet skutt då man läser svenska böcker som skildrar miljöer som man verkligen känner till. När man vet precis hur den och den gatan och platsen ser ut, luktar och hur det låter. Det kan verkligen väcka känslor. Vad kul att alla bjöd dig och din kompis på kaffe för att de visste att ni var svenskar. Vi svenskar är ett kaffefolk. Det är väl bara i Finland som man dricker mer kaffe än i Sverige. Kaffe är standarddrycken i Sverige. Jag försöker läsa på spanska då jag får tillfälle. Jag tycker att det är ett bra sätt att hålla språket vid liv och utöka sitt ordföråd samt meningsbyggnad. Jag har läst någon av Paulo Cohelos böcker just på spanska för att få öva mig på språket. Är din bok Como agua para chocolate bra? Jag får ta och kolla upp den. Det borde inte vara några problem att hitta böcker på spanska här då det finns så många spansktalande här i Alabama. Ha en riktigt skön helg.

Petra H said...

Ja, boken är jättebra, skriven av Laura Esquivel, det är lite kul att man faktiskt får mexicanska recept på köpet - varje kapitel börjar med ett recept! Det gjordes ju en film 1992 av boken som är ganska känd men den har jag inte sett. Det roliga var att jag frågade O om de använder sig av uttrycket "como agua para chocolate" i Spanien och han sa nja, det finns ju en film... jag vet sa jag, jag läser BOKEN just nu! Ha ha, så nej, det uttrycket använder man visst inte i Spanien men dock här i PR!

Saltistjejen said...

Ja när man var yngre läste jag så otorligt mycket. Slukaråldern kallas väl en viss ålder när många läser extremt mycket, och detta stämden helt klart på mig.
Det jag tycker är väldigt roligt är ifall folk har läst samma böcker som man själv så att man kan dislutera dem lite. Tyvärr händer det rätt sällan. Men jag tyckte faktiskt t ex om att diksutera litteratur på gymnasiet och saknade det faktiskt när man slutade.
Tycker precis som du att det är roligt att läsa svenska böcker nu när man bor här. Så när jag är hemma i Sverige köper jag alltid på mig en massa pocket som jag tar med mig och "portionerar ut" så de ska räcka lite längre. Fast jag är svag för kriminalromaner jag. Inte alla men vissa författare skirver riktigt bra kriminalromaner. Och jag gillar det. De är oftast väldigt lättlästa vilket passar mig eftersom jag läser så mycket när jag pendlar.

Fröken Anki said...

Vad kul att läsa om dina böcker. Vi har flera gemensamma från barn- och ungdomen. Kulla Gulla... tänk vad mysiga dom var!
Lite nya tips fick jag också.

Kokböcker gillar jag också, och precis som du vill jag att det ska finnas snygga bilder i. För de är lika mycket "blädder"-böcker som handböcker!
Reseböcker och guider är viktiga inför mina egna resor. Tycker det är kul att veta lite om ställen innan jag kommer dit. Så att jag har några fasta punkter att börja med. Och utgå ifrån!

Tack för maj månads alla bra teman! Kul och utmanande! Man fick tänka till lite.
Ha en härlig helg!

MY WHITE COTTAGE said...

När jag var ung läste jag också Femböckerna och Kulla Gullaböckerna bara älskade jag! Nu läser jag Femböckerna för min äldste son och det är jättekul! :)

Tänk att du har hållt i en babyalligator - häftigt! Måste verkligen vara spännande att åka omkring i dessa träskmarker.

Ha en härlig helg! Kram Jenny

Marianne said...

Först och främst TACK för maj månads fredagsteman, de har varit jättebra och roliga att göra!

Jag håller med dig om att böcker är en vacker inredningsdetalj, skulle aldrig få för mig att gömma undan böckerna i någon mörk höra utan vill ha dem i vardagsrummet.

Och jag ser mer och mer fram emot att läsa To Kill a Mockingbird. Kul att det är flera som har läst den och älskar den!

Har aldrig tänkt på det där du säger om detaljer i svenska böcker, men du har rätt. Det gör att man känner sig hemma på något sätt när de äter en ostfralla och bjuder på kaffe och allt vad det är vi svenskar gör utan att tänka på det.

Ha en jätteskön helg!

Charlotte said...

Hej hallå! Jag följer alltid din blogg, och ser speciellt fram emot alla fredagsteman. De är väldigt roliga, men betyder framförallt att det är en vecka närme till min egen avresa mot USA.. :D Ha det bra!!

Musikanta said...

Kulla-Gulla läste jag också när jag var tonåring och älskade de böckerna väldigt mycket. De två böcker som jag läst senast är Khaled Hosseinis "Flyga Drake" och "Tusen strålande solar" som handlar om livet under de sista decennierna i Afghanistan.

Jättebra böcker iofs men särskilt i den sistnämnda var det mycket av våld mot kvinnor och elände i största allmänhet.

Men så är det ju i vissa länder fortfarande så det är ju bra att folk världen över påminns om det av och till.

Sporty Spice said...

Kul att höra om ditt förhållande med dina böcker. Jag är precis som du, jag ääälskar böcker. Både att läsa och hur de ser ut. Det är en viktig del i min inredning och när jag kommer hem till någon gillar jag att kika i deras bokhylla. Det liksom säger så mycket om personen i fråga.

Annika said...

Vilket trevligt inlägg och jag kommer in sent. Jag får skylla helt på semestern.
Ja, vad gjorde man utan böcker? Jag skulle hoppa över bord.
Precis som du så tycker jag mkt om Anita Shreve, Marian Keyes mfl.
Svenska böcker är underbara...ÄLSKAR att botanisera på bokhandlarna i Sthlm.
Karin Alvetegen är BRA!!! Visste du att hon är släkt med Astrid Lindgren.
Skuld tyckte jag MKT om.
Jättefint inlägg. Jag gör om mitt bokinlägg under veckan. Böcker betyder alltför mkt för mig för att bara vara blaha-blaha som det var i mitt inlägg i fredags, men jag var ju på semester så...

Fritt ur hjärtat said...

Desiree, jag glömde säga tack för att du haft hand om temat den gångna månaden. Tack det har varit roligt!

mia said...

Oh jag älskar att läsa. Läser just nu Khaled Hosseini, Flyga Drake. Rekommenderas!

Kram Mia

Desiree said...

Petra, jag ska absolut ta och kolla upp den där boken. Kul att de även har med mexikanska recept. Boken låter ju himla mysig så jag tror nog att jag skulle gilla den. Tack för tipset.

Saltis, ja boksslukaråldern är ett riktigt bra uttryck. Visst är det extra kul om man läst samma bok som någon och kan disskutera den. Du verkar läsa väldigt mycket då du sitter på tunnelbanan varje dag. Det är ju jättebra att kunna få en sådan bokstund om dagen. Då jag åker bil varje dag blir det inte lika lätt att hitta naturliga bokstunder. Men jag ser fram emot att få mer tid under semestern för böcker och läsning.

Fröken Anki, Kulla Gulla verkar vi vara flera stycken som läst under barndommen. Det är väl en riktig klassiker. Kul att du gillade majmånads teman. Jag tycker Viktoria valt bra teman och ser fram emot de juniteman hon valt.

My White Cottage, det var verkligen en häftig upplevelse att få hålla i den där baby alligatorn. Kul att även din son uppskattar och gillar Fem böckerna. Är det dina du sparat sedan din barndom eller har du köpt nya?

Marianne, tackar, roligt att de ämnen jag valde uppskattades. Jag kan som sagt verkligen rekomendera To kill a mockingbird skarpt. Riktigt trevlig bok om ett litet samhälle och de historiska rasmotsättningarna här i södern. Låter kanske inte så uppmuntrande men den är skriven på ett mycket trevligt sätt och handlar också om hur det är var att växa upp i ett litet samhälle på Alabamas landsbyggd.

Charlotte, detta med fredagstema är både kul att skriva och att läsa hur andra har tolkat ämnet. Kul att du snart är på väg hit. Välkommen till USA.

Musikanta, tack för boktipsen. Ja det finns många böcker som inte bara är underhållande utan också får fram viktig information och budskap.

Sporty, ja visst är det så. Jag tycker också att det är kul att gå fram till bokhyllan hemma hos folk och se vad de har för böcker. Jag förundrar mig alltid över att det finns folk som knappt har en enda bok hemma när böckernas värld är så underbar.

Annika, nej det hade jag ingen aning om att Karin Alvtegren var släkt med Astrid Lindgren. De båda har ju en fin begåvning för skrivandet och skriver otroligt bra.

Fritt ur hjärtat, tack själv. Det har varit jättekul att få ha hand om maj månads teman. Roligt att de blev så uppskattade som sagt.

Mia, tackar för tipset. Ska kolla upp den boken.

Millan said...

Ja Kulla Gulla laste jag ocksa och sag serien pa TV och storgillade som tonaring! Jag tycker ocksa om deckare och har precis fatt upp ogonen for Karin Alvetagen. Skam och Skuld har jag last valdigt nyligen och tyckte verkligen om!! De ar lite sa dar psykologiskt spannande pa nagot satt...
Och preics som dig och Anne tycker jag ocksa mycket om kokbocker och har nastan for manga!

Anna, Fair and True said...

Nu har jag läst ditt bokinlägg! Jag är också en "periodare". Ibland slukat jag flera böcker i rad men sedan kan det gå några månader (då jag mest bloggar, läser tidningar osv). Jag var dock inte så när jag var yngre så det måste vara den där dåliga inverkan som Internet har på mig! ;)

Kokböcker är kul men jag använder de alltför sällan. Egentligen borde man ta en kokbok och helt enkelt arbeta sig i genom den från början till slut!