Monday, May 5, 2008

Cinco de Mayo

Idag är det 5 maj eller Cinco de mayo på spanska. Detta är en Mexikansk helgdag som firas ganska stort här i USA även om det inte är ledigt. Det finns ju väldigt många som emigrerat från just Mexico som bor här i USA och de firar sina rötter och sitt ursprung denna dag med musik, mat och gemenskap.Många i USA förväxlar denna dag med Mexicos nationldag som inte är idag utan 16 september.

Cinco de Mayo är en regional helgdag i Mexico och man firar segern i slaget som skedde i Pubebla 5 maj 1862 där man besergrade franska trupper. Det amerikanska samhället beskrivs ofta som ”the melting pot” eftersom det finns så många olika folkslag här med olika rötter och härkomst. Därför firas även andra dagar som tex St. Patricks Day, Oktoberfest, Kinesiska nyåret mm. Cinco de Mayo är en av dessa internationella firanden. Våra grannar brukar fira Cinco de Mayco lite fast de inte alls har något Mexikanskt ursprung men man tar ändå tillfället i akt att samlas, äta Mex-mat och dricka en och annan Margarita bara för att det är trevligt. Har ni andra utlandssvenskar firat Cinco de mayo i helgen eller ska fira idag? Brukar ni fira denna dag på något sätt? Våra grannar anordnade lite firande förra året men i år har det inte blivit något firande för mig och C av denna dag.

Helgen har annars ägnats åt att plantera blommor i trädgården. Flitiga Lisor i rosa och vitt. Jag har pysslat med brödbak. Älskar när doften av nybakat bröd sprider sig i köket. Helgen har som vanligt försvunnit i ett nafs känns det som. Hoppas ni allihop har haft en bra helg och får en skön start på denna vecka.

16 comments:

Annika said...

Ja, vi har varit på flera cinco de mayo fester här. Det brukar vara jättekul! Men det har varit amrisar som ordnat festerna, precis som hos era grannar.
God mat, Coronas, margaritas och mex-musik. Iår har vi dock inte varit på ngn sådan fest.

KUL att du planterat så mkt. Jag tänkte att jag skulle få ändan ur och göra detsamma denna vecka. Ska plantera massor med Flitiga Lisor på skuggiga ställen.

Gott med hembakt bröd. Och som su säger doftar det ju förföriskt.

Petra H said...

Jag har inte märkt något av Cinco de mayo här i PR, kanske för att det nog inte finns så många mexicaner här.. Däremot såg jag en man som drack en Corona på stranden igår, hi hi! Det är annars inte en helt ovanlig syn, alla puertoricaner drar med sig stora kylbagar till stranden fulla med öl...
Mysigt med brödbak, jag kan inte komma ihåg när jag bakade bröd senast - däremot bakar jag gärna bullar / småfrallor! Jag har gjort en grej av att alltid ha något nybakat när våra gäster anländer till PR - just pga att det luktar så gott och kan vara trevligt att fika med något hembakat vid ankomsten (de flesta har ju redan ätit på flygplanet).

Anonymous said...

Hej! Hittade din blogg och vill bara säga att den är underbar. Själv varit ganska mycket i USA(mitt absoluta favorit land-säger dock inte att det är perfekt men näst intill), bor just nu i Monaco. Fortsätt blogga för väldigt intressant att läsa
H.

Saltistjejen said...

Jag har faktiskt aldrig firat Cinco de Mayo trots att det även i NYC finns många mexare. Men kasnke skulle man ta och äta lite mex-mat ikväll då...?!

Anne said...

Jag tycker det var mer happening i fjol, mer reklam och annat som uppmuntrade till cinco de mayo och det kändes liksom mer i luften. I år har det varit väldigt tyst och lågmält, så nix inget firande alls här idag. Men vi käkade mexikanskt igår :)
Hembakat bröd och framför allt doften är verkligen himmelskt.

Desiree said...

Annika, kul att du har firat cico de mayo för det brukar som sagt bli riktigt trevliga fester. Flitiga Lisor är toppen. De trivs väldigt bra i våran trädgård och det är vackert att ha blommor i olika färger i rabatterna. Lycka till med dina planteringar.

Petra, ah inget firade på PR alltså. Puertoricanerna har väl sina egna traditioner och helgdagar. En öl på stranden är ju klassiskt och gott när det är varmt och man vill festa till det. Småbullar och frallor är ju himla gott. Det känns så trevligt och lyxigt då man bakat och sätter tänderna i det man fixat.

H. Jättekul att du gillar min blogg. Du får så gärna fortsätta läsa. Jag blir jätteglad av att läsa en hälsning som din. Tack :-)

Saltis, ja lite mexmat här nog helrätt ikväll. :-)

Anne, jag håller med dig. Det känns som det var mer firande förra året men det kanske beror på att vi liksom firade på riktigt med våra grannar då och det har vi inte gjort i år. Jag har ju ingen tradition att fira cinco de mayo så det blir inget firande för vår del.

Anna, Fair and True said...

Hur hinner du med bak och annat pyssel samtidigt som du jobbar?! Önskar jag inte satt i soffan och läste bloggar så mycket ;)

Desiree said...

Anna, det kan bli lite mycket faktiskt. Hela lördagen gick faktiskt åt till "hushållssysslor" bak, städning, handla, tvätta. Inte så kul. Vissa helger får bli så medans andra helger får bli mer skojiga grejer.

El Rubio said...

Å jag som är i norra Honduras har inte ens hört talas om det. Jag tror att jag genast ska lämna hotellet och gå ut och ta en öl för att fira. Viva Mexico.

Desiree said...

El rubio, ha ha ja du får gå ut och ta en öl och fira. Det låter som en bra idé. Ha det bra.

Marianne said...

Nej, här i Kairo finns nog inte så många mexikaner, och den helgen har jag aldrig hört talas om. Men jag kanske ska planera om maten och göra tex-mex i stället ...

Det är i alla fall rätt bra som man har det i US med "floating holidays" tycker jag, så att man kan vara ledig på den den helg som betyder mest för en av alla de olika etniska festiviteterna.

Flitiga lisor som är så fint. De trivs alltså i skugga? Jag kanske skulle försöka mig på sådana längs den skuggiga delen av vår trädgård.

Ska försöka vara lika duktig som du snart igen och försöka mig på ett brödbak. Nu har jag ju svensk jäst så jag kan inte skylla på det nästa gång.

Lullun said...

Nej, faktiskt aldrig testat, även om det låter kul.

Här var det ju "Danmarks befrielsesdag" som gällde och alltid gäller den 5:e maj. En dag som dock inte får någon uppmärksamhet här, trots att det står i almenackan.

I Danmark händer det dock något mer. T.ex tänder de flesta danskar stearinljus i fönstret kvällen innan, alltså den 4:e maj, då det var vad man gjorde när man fick reda på att tyskarna var besegrade och man inte längre behövde mörklägga fönstrena om kvällarna.

När jag bodde i DK (och en gång här) tände även jag ljus, men glömmer som oftast bort det tyvär...

emliscious said...

tack för din supersnälla kommentar påmin blogg!! blidde ju alldeles rörd!! och så glad när folk gillar det jag skriver!!!

nu ska jag lusläsa din blogg! tack för att du fick uppmina ögon för den!!

mia said...

Min förra pojkvän fyller år då, så vi brukade köra mexikanskt tema! Nu är han dock på Hawaii och enligt sms så var det världens folkfest även där. Gissar på att det finns många mexikanare även där.

Ha de bra!
Kram Mia

Desiree said...

Marianne, nej det borde nog inte finnas så många mexare i Egypten. Ja det är bra med dessa floating hollidays här i USA. På mitt jobb har jag tex rätt till tre så kallade personal hollidays som kan tas ut just för att fira religösa, nationella, eller andra helgdagar som är viktiga för en själv. Har du torrjäst eller är det lätt att få tag på färsk jäst där du bor? Här finns nästan bara torrjäst. Jag har ännu inte fått tag på någon färsk jäst man får tydligen hålla ögonen öppna för det är svårt att få tag på det här.

Lullun, interessant att läsa om dessa speciella helgdagar som just Danmark har. Jag kan förstå att den 5 maj inte firas så mycket just på Grönland som så länge varit dominerade av Danmark och dess styre. Kul med dessa lite ovanligare helgdagar som finns i olika länder.

Emiliscious, tack själv. Du har som sagt en supertrevlig blogg som jag gillar att läsa dagligen. Du verkar vara en riktigt go och trevlig tjej. Jag tror att din blogg är väldigt populär just för att du skriver så trevligt och att vi alla kan känna igen oss så i vardgagskampen om ett sund och hälsosamt liv med komplex och frestelser och allt annat man har och utsätts för.

Mia, vad kul att ni kör mex tema på din pojkväns födelsedag. Låter ju jättetrevligt förövrigt att han befinner sig på Hawaii. Där skulle jag också gärna befinna mig.

Marianne said...

Jag köpte med mig torrjäst från Sverige. Köpte torrjäst en gång här, men det brödbaket blev inte vidare lyckat. Man lär ska kunna köpa färsk jäst i bagerier, men det lär då vara i kilokakor, och det gör jag definitivt inte av med.

Köpte också bakpulver här, men den sockerkakan blev torr och kompakt, inte alls bra. Så jag köpte även det med mig från Sverige.

Tänk om tullen hade tittat i väskan: Olika små burkar och påsar med vitt pulver ...

I dag ska jag försöka mig på "Minutkakor" från Matilda i Australien.