Monday, May 12, 2008

Väderradio

Denna så kallade väderradio köpte vi för någon vecka sedan och under helgen fick vi tillfälle att testa den. En tornado outbreak utlöstes över södern natten mellan lördag och söndag. Radion visade sig fungera alldeles utmärkt. Den larmade och gav oss larmrapporter. Det blir ingen vidare sömn den natten för det visade sig att det var två potientiella tornados som det var risk för skulle dra fram över vårat område. En vid 02 och en vid 04. Vi skuttade ner i källaren och låg där och försökte få lite sömn på våran madrass men det är ändå svårt att sova och komma till ro då det både larmar och är rejält åskväder ute.

Vi har ju tidigare inte haft någon väderradio utan förlitat oss på de allmäna larm som finns. Sist så väcktes jag men inte C. Vi ville därför ha en radio med inkopplat larm som kommer att stå i sovrummet så att det inte finns någon risk för att vi sover oss igenom larmet om det går. Vi vill också ha en radio som vi snabbt kan grabba tag i och ta med oss ner i källaren för att lyssna på så att vi åter kan gå upp till sovrummet då faran är över.

Vi hittade denna lilla smidigar radio på Radio Schack som visar sig även larma för en hel del andra saker. Man kan ställa den så att man väljer vad den ska larma för. Bland annat kan man välja både lavinfara och snöstorm som inte känns som någon överhängande fara här i Alabama. Men det finns annat som:kemisk/toxisk varning, förgiftat vatten, smittsam sjukdom, jordbävning, brand, isbergs varning, tsunami varning osv. Detta var ett axplock av alla olika varningar man kan välja att ställa in. De som vi dock tycker är vikiga är som sagt tornados och allvarliga åskväder i första hand. Igår gick vi runt och var lite småsega. Men vi klarade oss välbehållna och det gjorde vårat hus också så det känns skönt.

14 comments:

Anne said...

Den radion låter som en smart och klok investering. Det verkar finnas många olika varningsgrejer på den, passar nog i många hem. Kanske man borde satsa på en sådan själv.
Har ni förresten nån mat eller reserv kit i källaren också?
Förstår det var lite segt dagen efter, jag skulle inte heller kunna sova särskilt bra utan ändå ha en oro i kroppen när man hör larm och åskväder utanför.
Hur länge är tornadosäsongen? Orkansäsongen är väl mellan juni-november, men tornadosäsongen verkar ha lite annat schema.

Saltistjejen said...

Oj, jag hade aldrig hört talas om fenomenet väderradio förr!! En superbra radio måste jag säga!!! Och om man bor som ni gör i ett område där det ofta kommer sådant extremväder så är det ju super!
Skönt att ni inte drabbades iallafall. Men förstår om ni är trötta efter en spänd natt i källaren.

Desiree said...

Anne, detta kändes som en bra och smart pryl som var värt att investera i (kostade ca 60 dollar). Men verkar vara väl värt sina pengar i ett område som Alabama. Jag vet faktiskt inte när och hur länge tornado säsongen håller på. Får försöka kolla upp detta.

Saltis, det är skönt att det inte verkar hända allt för ofta iallfall. Men i år har det varit fler tornados jämfört med förra året. Det är som sagt jobbigast då de drar fram på natten.

Petra H said...

Vilken bra investering! Jag har sett sådana radioapparater på Radioshack och funderat lite på att kanske skaffa en inför orkansäsongen!? Men, jag hade inte förstått hur avancerade de är - de sätter alltså igång ett alarm om det är risk för den väderleken man valt? Smart!!
Det måste vara otäckt att bo i ett så tornado-riskfyllt område som Alabama, det är ju många som har förlorat både hus och liv de senaste månaderna. Jag kommer inte ihåg från din husbeskrivning - har ni en stor källare?
Jag är faktiskt inte så rädd för orkanerna här, jag litar på att vårt hus är stadigt byggt i betong och vi har ju både reservelgenerator och vattenfilter om det skulle behövas (elgeneratorn används ju även vid de ständiga strömavbrotten vi har).

Desiree said...

Petra, ja radion känns som en riktigt bra investring. Vi har en ganska stor källare. Där har vi en stor luftmadrass som är lika stor som en dubbelsäng som vi kan bädda och ligga relativt bekvämt i. Vi har dock inte fixat något reservkit med vatten och mat. Ett flertal av våra grannar har egna generatorer för el om den skulle gå men vi har inte köpt någon sådan ännu. Jag tror också att ni är rätt säkra i ert hus. Större betong hus brukar klara sig bra. Skönt att ni har både reservgenerator och vattenfilter. Ja jag tycker att det är lite läskigt när tornados drar fram men det verkar ändå som om Birmingham här i Alabama är rätt skonat. Kansas och Oklahoma verkar drabbas av betydligt fler tornados och allvarligare sådana.

Lullun said...

Vilken smart liten sak! Låter som något som verkligen är bra att ha för er. Att ha isbergsvarningen på här känns ju dock som ett evigt larmande, fast å andra sidan är dset väl ingen som ens orkar med att meddela dem som styr larmutsändelserna när ett isberg kommer "farande"... ;-)

skönt hur som helst att det inte blev till någon tornado och att ni klarade er undan med bara lite trötthet! :-)

Annika said...

Wow, visste inte ens att det fanns sådana radioapparater. Låter som en smart investering.
Här har det ju också varit tornados nyligen, strax söder om DC.
Måste säga att vädret är högst egendomligt nu...Det ösregnar och det är skitkallt och 8 grader. I maj!!????
Läskigt, läskigt med tornados. Det är nog det som skrämmer mig mest av allt, tror jag. Och som uppkommer ju gärna nu och fram till i höst. Så fort det är åska finns det risk för funnel clouds.
TUR iallafall att ni har en källare som ni kan sova i när det är gräsligt därute.

Fundersam Cecilia said...

En sådan radio får vi nog införskaffa.Verkar vara värd sina pengar.Ja fy vilket busväder ni har haft där uppe.Vi har en kompis som bor i Missouri och han skickade ett sms igår morse och skrev att det inte var det minsta roligt.Jag tänkte på er i helgen då jag såg att Alabama var drabbat.Fy så otrevligt men väldigt skönt att höra att ni är välbehållna.

Fröken Anki said...

Låter som en bra grej att ha när man bor i områden med mycket "väder"! Såg på nyheterna att det var en tornade som gått hårt fram i Missouri. Usch, hoppas att det inte blir såna grejer här i PA. Skönt att ni klarade er!

Desiree said...

Lullun, ja ha ha isbergsvarningen hade nog gått varm om du hade en sådan radio där du bor. Varningar för snöstormar och laviner är här å andra sidan helt onödiga.

Annika, låter inge vidare med 8 grader och regn. Det är ju till och med kallare än vad de har i Sverige. Förmodligen går det någon kallfront som har sträckt sig ner en bit och som hänger över dina områden. Men förhoppningsvis blir det lite varmare och skönare snart. Ja vi är väldigt glada att vi faktiskt har en källare där vi kan ta skydd. Det känns tryggt.

Cecilia, tack för omtanken. Vi har ju hittills haft tur och klarat både oss och huset och allt. Inge skada alls ännu och jag hoppas att vi slipper det framöver också. En sådan här radio kanske är något för er också som är utsatta för orkaner.

Fröken Anki, ja jag tänker alltid på dem som råkat illa ut när man hör rapporterna på weather channel och känner mig både lycklig och tacksam över att ännu en gång vara skonad.

Marie said...

oj, varningsradio låter väldigt allvarligt! antar att det finns större behov för den i usa än i sverige. låter ju inte särskitl kul med tornados, och två på samma natt! hoppas att ni fick lite sömn iallafall!

Marianne said...

Jag tänkte faktiskt på alla er i US när de där tornadoarna (vad blir det på svenska?) var. Att du var så nära! Otäckt! Men bra att ni har en sådan där smart radio, visste inte att de fanns.

Larmar det bara för händelser i US eller är det globalt beroende på inställning?

Hoppas alla ni som bor i utsatta områden skaffar en sådan!

aurorabuddha said...

Vi kan ha ganska otacka ask-ovader har i sodra Texas - men det ar ju sallan vi far tornadoes har, vi ar langre soderut and "tornado alley". Men det hander ju saklart.

Jag ar den som haller ratt pa vadret i det har huset. Om vi har strom, gar jag alltid upp och kollar radarn nar det askar. Maken kallar mig for "The Weather Wife". :o) Och vet jag om att det ar ovader pa gang, kan jag inte lata bli att *hamstra*! Vatten och batterier - maken blir sa less pa mig. :oD

Toini said...

Vilken smart radio. Det måste kännas lite tryggare att ha ett alarm man kan höra än att lite på det allmänna. Vi har alarm här, men då måste man ha TVn på, vilket man inte har när man sover!

Ha en trevlig helg