Wednesday, June 16, 2010

Key West

Här bodde vi denna gången. Ytterligare ett bed and breakfast som var hur mysigt och charmigt som helst. Det finns gott om B&B i Key West. Många i just sådana här kulturmärkta gammla fina hus.

Strax efter lunch dag två var det dags för oss att lämna Miami och styra kosan söderut mot Key West. Från det avskalde utltramoderna, hippa, art deco och latinska till avslappnad och rogivande semester och beach liv som råder på florida Keys. Färden ner till Key West från Miami tar ca 4.5 timmar. Vägen är till största del fortfarande enkelfilig även om man håller på att bredda den till dubbelfilig numer. Även om det tar sin tid att åka ända ut till denna sydligaste spets på USA så är vägen vacker. Man blickar ut över det klara turkosfärgade vattnet och passerar både långa och kortare broar. Totalt passera man strax över 40 broar innan man når Key West. Vi gjorde ett kort stop i en state park för att svalka oss och hoppa i plurret som lockade med sitt turkosskimmrande vatten.

Key West var underbart att återvända till. Även om det finns mycket turister och turism här så finns ändå den där gammla fina ursprungs charmen bevarad. Här råder den där totala avslappnade semesterstämningen. Man tar det lungt. Man strosar kring gator och gränder och beundrar de vackra gammla trähusen med sina verandor. Key West var nästan ännu vackrare nu än då vi var här sist i februari. Nu var det så mycket träd och buskar som blommade överallt. Jag förälskade mig i de vackra stora träden med sina intesvit röda blommor. Men också hibiskus och bugamvilla liksom jasmin blommade och doftade i den tropiska ljumma kvällen. I Key West tar man sig bäst runt till fots eller på cykel och moped. Vi bodde på ett av de många charmiga bed and breakfast som finns här. Denna gång på ett som hette La Pensione som var ett annat än det vi bodde på förra gången. Det finns gott och bed och breakfast att välja bland här. Man får uppleva boende i den mysiga gammla husen.


Vi gick en härlig kvällspromenad på fredagkväll då vi anlände och hann även kika in på den berömde fotografen, Peter Lik´s galleri. Helt underbara och outstanding foton!
Det är något med detta foto jag gillar extra mycket. Det är taget i tidigt morgonljus då jag var ute på en fin och lång löprunda. Det vackra röda trädet, palmerna som vajar sakta i havsbrisen och lugnet och stillheten i kombination med havets dofter och ljud. Åh så underbart.

Nere vid hamnen fanns gott om olika fiskebåtar. Fiske är stort här.Många bokar fiskeutflykter.


Jag tror allt att C blev lite både inspirerad och sugen på cigarrer efter besöket i Little Havanna i Miami. Han slog till på fredagkväll och köpte en cigarr och rökte tillsammans med ett glass kall Key West Ale.


Jag förälskade mig snabbt i Flamboyan trädet med sina röda blommor. Överallt blommade det så vackert. Även de röda blommorna som rammlat ner på marken gjorde ett vackert intryck.

USAs allra sydligaste spets befinnar man sig vid här på Key West. Vi hade åkt Hwy 1 hela vägen ut så långt man kunde komma.

I Key West råder inte bara skön avslappnad semesterstämning. Det är även känt för att vara väldigt liberalt. Man ser betydligt fler homosexuella par här än någon annanstans. Detta är lite som ett mini san Fransisco. Fredag kväll då vi anlände gick vi runt en stund bland de många fina konstgallerierna som finns här. Det finns mycket vacker konst. Vi besökte den berömde fotografen, Peter Liks galleri. Wow vilka kort och vilka färger!!!! Underbart att få chansen att se hans verk. Otroligt häftiga och fina men lite för dyra för att vi skulle köpa något just nu. Det får vänta en aning.

Överallt i Key West så strosar det runt både katter och tuppar. Katterna verkar inte bry sig om tupparna utan låter dem vara ifred. Lite lustigt för tidigt på morgonen går tupparna runt kvarteren och de små gatorna och gal. En patrullerande morgonväckning vare sig man önskar det eller inte.


Vårat charmiga B&B hade även en liten pool. Vattnet gav dock ingen direkt svalka. Det var lätt 30 grader eller mer i vattnet. Men jag och C satt här och dinglade med benen i vattnet lördag kväll efter våran middag och småpratade i den tropiska natten.

Här på Key West råder inte bara skön och avslappnad semesterstämning utan det är också en speciell del av USA där det råder friare omständigheter. Här ser man och tillåter man en hel del som inte är accepterat i andra delar av landet. C och jag kunde inte bestämma oss för om detta var en kvinna eller man. Vi tror dock att det var en transvestit. Key West är något av ett mini San Fransisco dit många homosexuella åker.

Överallt på gatorna går det tuppar och höns och struttar. Här behöver man inte ta med sig väckaklocka för här har man gående levande väckaklockor. Nog galer tupparna om morgonen helt klart. Sedan är det fullt av avkommor till Hemingway´s katter som också strövar runt fritt. Hemingway var ju en stor kattälskare och hade jag vet inte hur många katter. Då man besöker hans hus så finns det fortfarande säkert minst 50 katter som bor där.

När vi lämnade Key West på söndag morgon var det rejält med köeer i riktining mot Key West. Många skulle ut dit och fira Memorial Day som var på måndagen. Det var jätteskönt att slippa sitta i den kön på andra sidan. Vi for istället norrut mot Ft Meyers Beach.

10 comments:

S w e F l o said...

Key West är verkligen härligt, men jag tror nog inte jag skulle vilja bo där, långt från sådant som moderna sjukhus och liknande. Och orkanerna! Vi var där över en Memorial Day weekend och på vägen hem var det tydligen en olycka och trafiken stod helt stilla länge, länge... Så det kanske är en bra att de fixar tvåfiligt, specieltl när det gäller orkanevakuering också! Jättekul att se era bilder, ser fram meot Fort Myers-delen, eftersom det är närmare oss, för att s ehur ni hade det där! Det är verkligen ett avslappnat ställe, härliga öar...

Saltistjejen said...

Det låter så mysigt och härligt! blir supersugen på semester när jag läser och väldigt sugen på att besöka. Dock känns det som om det kanske blir ngt vi skulle göra när E är lite större?? Å andra sidan kan man ju kombinera med en sol- och bad- och strandsemester och det fungerar ju i stort sett alltid... :-D
Gillade C cigarren förresten? Själv gillar jag iten cigarrer nämnvärt....
Kram!!!

Fröken Anki said...

Underbara bilder från Key West! Dit skulle vi också kunna åka igen. Gillade verkligen stämningen där, avslappnat och man kan vara precis som man är. Kanske därför många alternativa livsstilar söker sig dit.

B&B:n ser fin ut. Det är oftast så mysigt med B&B, mycket personligare och lugnare än hotell.

Ser ut som ni hade en toppensemester.
Hoppas det är en bra vecka hemma i vardan igen. kram

Desiree said...

Sweflo, ja det är verkligen nice där men jag skulle nog inte heller vilja bo där. Oj orkanerna har jag inte ens tänkt på. Ur den synpunkten är det nog väldigt klokt att bredda vägen hela vägen så att det blir dubbelfiligt. Det lär bli Ft. Meyers nästa vecka någon gång. Ha det bra.
Kram!

Saltis, när man väl har semester så får man snabbt ett mersug också. Ni borde inte behöva vänta tills E är större. Ni skulle nog kunna flyga ganska lätt till Florida och sedan bara hyra bil och åka ut till Key West om ni vill. Å andra sidan var det fina stränder i både Miami och Ft. Lauderdale också och dit är ju bara flyga in och man slipper hyra bil. Lustigt att du frågar om cigarren. C brukar inte röka cigarr eller cigaretter. Han blev nog mest sugen då vi varit i Little Havanna. Dagen efter sa han att det smakade urk i hela munnen.
Kram

Fröken Anki, kul att du också har varit där och upplevet denna fina plats. Jag gillar B&B, de är som du säger ofta mer personliga och charmiga.
Kram

Katarina på Filippinerna said...

Åh,, ännu ett härligt B&B ställe,, jag gillar också dessa gamla husen i södern där man dessa fina B&B..

Key West är mysigt med en härlig stämning, gillar faktiskt Florida mycket!

De där röda blommorna som blommar och bladen har ramlat ner på asfalten på dina bilder, det ser faktiskt lite höstlikt!

Tack återigen för resberättelsen! När åker ni till Sverige?

Nilla said...

Vilket fint inlägg! Kul att se, jag var i Key West 1997. Ha det bra.

Marie said...

vad härligt ni verkar ha haft det! Mycket mysigt! och det är såklart att C måste smaka cigarr när han är i Key West!

Fina bilder som vanligt! :)

Desiree said...

Nilla, tack då var det säkert en hel del du känner igen här. :-)

Marie, tack så mycket. Ha ha jo det kändes som cigarren hörde till liksom.
Kram

Annika said...

ÅÅÅÅ, om du bara visste så gärna jag också skulle vilja åka dit. SÅ soft!!
VILL!!
Det verkar vara en helt annan värld därnere.
Förmodligen är det väl en transa på bilden. SÅ snygg!! ja, inte för att en annan skulle klä sig så, men transan var snygg.
VILL DIT!!
KRAM!!

Anna, Fair and True said...

Jag blir bara mer och mer sugen på Key West för varje inlägg du skriver! Den där ölen såg god ut också! :) De där röda träden såg nästan ut som höstträd - jättevackra!