Sunday, June 27, 2010

Midsommar i Alabama

Lördagen bjöd på midsommarfirande. Visst kanske det inte blir exakt den där fina stämningen man får i Sverige med de ljusa sommarkvällen osv men jag det blev ett underbart firande. Midsommar i år levde upp till mina förväntningar och kvällen samt umgänget blev super trevligt. Vi var hemma hos en svensk tjej A som bor här i Birmingham. Totalt blev vi 11 vuxna och 4 barn samt lilla Sadie som också fick följa med på kalas. Poolen blev en hit både för barnen och Sadie. Sadie sprang omkring och jagade barnen på skoj som sprang runt poolen och hoppade i precis när hon var på väg att nå fram till dem. Vi vuxna utgjord en bra mix mellan Svenskar och Amerikaner. C hade skrivit ut sånghäften och det åts, dracks och sjöngs ordentligt kring bordet. Jag tyckte som sagt att vi fick till riktig mysig och lyckad midsommarstämning. Kan nog tycka att midsommarfirande och fester utomlands är minst lika bra som dem där hemma fast annorlunda på sitt sätt. Det är nästan så att man minns midsommrar som man firat utomlands mer än dem man firat i Sverige. Någon midsommarstång hade vi inte men jag hade fixat massor med god midsommarmat och sedan hade A gjort lite Janssons, någon annan hade köpt lite sill på Whole Foods som inte var dum alls utan riktigt god. Vi kompleterade med den sillen vi hade från IKEA. S hade köpt jordgubbar och jag hade bakat en jordgubbstårta också.Det blev som sagt en underbar kväll och vi stannade länge satt utomhus vid poolen och pratade om dittan och dattan.


A hade fixat iordning fint med svenska servetter och en jättefin duk på det lilla bordet som vi sedan använde som barnbord.Poolen blev som sagt den stora underhållningen för barnen och Sadie.

Vi dukade upp en buffé station där man fick ta mat och sedan ta med sin tallrik in i matsalen där vi sedan satt. Det var alldeles för varmt för att kunna sitta ute ens på kvällen. Flera olika sorts sill. En del sill som vi köpt på IKEA kompletterades med sill som någon annan köpt på Whole Foods. Den gigantiska salladen hade jag fixat. Jag hade hittat en superduper stora skålen på Walmart inför 4th of July som var perfekt.


Sedan hade jag gravat lax, gjort jordgubbstårta, gjort små laxkuber i ugnen med små coctailtomater och även gjort en stor fransk potatissallad. Det fanns gott om mat så att det räckte och blev över. A hade ju gjort Janssons och jag hade även en paj med mig och bröd som jag bakat.

Kanske ishink i minsta laget till snappsen som A fixade. Hon fixade sedan en större och bättre. Men denna var lite kul för det var nog den minsta jag sett.

Det sjöngs och det skålades. C satte dessa små svenska flaggor på sina glasögonbågar.


Det blev ett väldigt lyckat midsommarkalas. Så mysigt och trevligt på alla sätt. Det är nästan så att jag har svårt att välja om jag gillar midsommar utomlands på det här sättet eller midsommar hemma bäst. Väldigt olika men underbart.

Söndag var det dags för Sadie att packa ihop sina saker och förbereda sig på hemfärd. Hennes husse och matte anlände kl 21 från sin europasemester. C åkte och hämtade dem på flygplatsen. Sadie hade visst kalasat vildast av oss allihop då hon sprungit varv på varv runt poolen och fått lite skavsår på sin framtass. Hon gick omkring och haltade lite stackare. Så hon fick ta det lilla lugna på söndagen. Vi hoppas att tassen snart är helt återställd. Det känns tomt nu utan Sadie. Men vi träffar henne redan till helgen då det blir 4th of July firande med våra grannar.

11 comments:

Saltistjejen said...

Wow! Vilken underbar Midsommar!!!! Haha var det INEGEN av er vuxna som badade i poolen?? Ojj DET hade nog jag gjort....! ;-)
Och vilken god mat! Jag blir hungrig när jag ser den.
Sedan hålller jag med dig att Midsommar eller andra svenska fester/traditioner KAN vara lika bra utomlands som i Sverige. Bara man har bra sällskap och god mat. Det är liksom stämningen och att ha roligt, mysigt och trevligt som är det väsentliga. Tycker jag. Och just de sakerna hänger i stort sett alltid på en själv. VILL man KAN man. Så är det. För vår del har det nog tidigare år handlat en del om att vi iten "orkat" eller prioriterat ett ordentligt midsommarfirande. Förutom det första här då. Och därför har midsommaren känts lite urvattnad jämfört med de jag haft i Sverige. Men iår var det himla mysigt. Även om jag kan sakna Sverige sådana dagar så tycker jag som du att det GÅR JÄTTEBRA att fira på ett härligt vis även utanför Sverige.

Desiree said...

Saltis, tack. Det blev faktiskt himla lyckat. Ja det blev lite lustigt att ingen av oss vuxna förutom C badade i poolen. Jag hade förvisso biknin med mig så jag var iallfall förberedd.
Visst är det absolut så att det som är MEST viktigt är trevligt sällskap och god mat vart man än befinner sig. Det blir vad man gör det till. Vi har inte firat med svenskgänget varje år för ibland har det inte blivit av eller att många varit bortresta här. Men även då har jag iallfall sett till att duka upp fint hemma även om det bara varit jag och C och fått lite sill och jordgubbstårta. Att skippa midsommar helt kan jag som sagt inte tänka mig. Kul att även eran midsommar i år blev riktigt trevligt. Jag tänker fortfarnde på din sillbagle dagen därpå som lät himla god.
Ha en bra måndag.
Kram!

Fröken Anki said...

Later som ett toppenfirande! Buffen ser jattegod ut. Vad kul att allt blev lyckat.
Haha, jag hade nog ocksa slangt mig i poolen en stund. Den ser superharlig ut. Forstar att barnen och hundedn gillade den:)

Sallskapet ar det som gor det trevligt, och jag kan instamma i att manga ganger ar det nar man inte firat i Sverige som det kanns mest som att man firat. Vi brukar ocksa forsoka fa till helgmaten aven om det bara ar vi tva. Jag har inte det dar suget att jag maste fira pa ratt satt, men en dedl av maten vill man i a f fa till. I ar blev det inte sa mycket midsommarmat, men det blev midsommarstang och sanglekar att titta pa istallet.

Ha en fin sista juni vecka! Harliga bilder att titta pa.

Kram

Anne said...

Åh, vad härligt ni verkar ha haft det. Och så mycket god mat. Slurp, det ser smaskens ut. Vilken häftig pool värderna har för övrigt, gillar formen på den.
Du bevisar att midsommar nog, trots allt, går att fira riktigt bra utomlands, att det kan vara superlyckat, ge minnen, stämning och kännas riktigt bra.Det beror nog mycket på ens inställning, vad man går in för. Går man in för att en midsommar som inte är precis som i Sverige, ja då kan man bara bli besviken för så blir det ju aldrig. Går man in med den känslan så kan tvärtom ett midsommarfirande här bara trigga igång en längtan, få en att vilja ha en "rikig" midsommar. Då blir det ju bara fel. Men har man rätt inställning, attityd, humör och känsla så tror jag också man kan få till underbara utländska midsomrar.
Som Saltis skriver, man måste nog prioritera och verkligen anstränga sig på riktigt dock. Gör man inte det, då blir det bara halvdant och då tror jag snarare man liksom får vatten på sin kvarn och tänker jaja, se nu, midsomrar här går ju inte att fira, det blir bara fel... Så man måste helt klart anstränga sig och bestämma sig för att man vill göra den prioriteringen.
Kul det blev så lyckat, jätteroligt få ta del av dina bilder! KRAM

Desiree said...

Fröken Anki, tack. Det blev en riktig härlig midsommar som sagt pga av trevligt sällskap och god mat. Firande blir som sagt helt vad man gör det till. Jättekul att få ta del av din reseberättelse om eran vistelse och midsommar i NY med Saltis.
Kram

Anne, ja det går ju fira på så många sätt. Allt behöver inte alltid vara så perfek eller precis på pricken som man brukar fira hemma. Men visst har det varit väldigt olika även för oss. Vissa gånger då vi firat själv har det ibland känts lite sorgligt och ensamt men då får man försöka fokusera på det som är bra och fint just då. I år kände jag inte alls någon hemlängtan eftersom vi snart flyttar och dessutom var sällskapet så himla trevligt att jag bara njöt över hur nice allt var.
Kram!

Molly said...

hej!
tack för din kommentar härom dagen, jag blev jätteglad :)

du ser ut att ha haft en underbar midsommarhelg med fint väder, trevligt sällskap och god mat :)

vad ska du göra i sommar, några speciella planer? jag ska plugga och åka runt lite i sverige, annars vet jag inte :)

du får ha det så bra! kramar

Desiree said...

Molly, tack så mycket. Jag hoppas att du får en fin och härlig sommar.
Kram!

Taina said...

Härligt! Den lilla ishinken var ju söt där ni försökt "trycka" ner snapsen. Hahahaha!

Ja tänk vad en pool kan göra mycket. När vi hänger hos grannen är det oftast i poolen vi hittar Liisa.

Men oj vad mat! Gott, gott. Själv hade jag ingen gravad lax i år. Maken brukar ju sköta om den och han var ju inte hemma.

Jag har också köpt sill på andra ställen än IKEA och den är inte alls så dum.

Ha en fortsatt bra dag!

Kram

Anna, Fair and True said...

Lät mysigt! Och så god mat! Jag har bara ätit sill på midsommar i sommar hittills men jag vill ha mer! Tycker det är så passande sommarmat, särskilt som förrätt. La du in någon egen sill?

Annika said...

VAD glad jag blir över att din midsommar var så lyckad!!
Jag vet ju att du verkligen gillar den!
NI hade verkligen MASSOR med mat att välja på!!
HÄRLIGT!!
Dina laxkuber med tomat låter supergoda!!
Jag är ju ingen midsommarälskare, som du vet. Varken i US eller i Sve, men jag VET ju hur mkt den betyder för många...OCH jag är så glad att ni fick till den bra.
Jag blir sugen som bara den då jag ser dina bilder.
Kram!!

Millan said...

Jag tycker det later som en jatte mysig midsommar!! Just den dar ratta midsommarkanslan ar kanske svar att hitta utomlands men jag tycker ibland att vi blir nastan battre pa att ta vara pa vara hogtider nar man bor utomlands. Det blir liksom viktigare da nastan....
Ser ut som om ni njutit i stora drag av att ha hand som Sadie... det borde kanske bli en hund for er i framtiden :-).

Stor kram