Tuesday, June 22, 2010

Framtidsplaner

Den intensiva hettan och höga luftfuktigheten fortsätter här. Men å andra sidan är det helt normalt för årstiden och för att vara Alabama. Men man vill inte vara ute mer än vad som är nödvändigt. Känns lite småsurt att kura inne fast det är sol och strålande blå himmel ute men just nu är det inte speciellt behagligt ute.

Sakta börjar pusselbitarna falla på plats vad gäller våran tillbaka flytt till Sverige. C har fått sitt medborgarskap som ni redan vet. Han har också ansökt om amerikanskt pass. Det var nödvändigt att göra med en gång då han fick medborgarskapet för han blev i och med detta också fråntagen sitt gröna kort där och då. C har också fått sitt kontrakt klart i Sverige äntligen som vi väntat på ganska länge. Vi har till slut lyckats hitta en lägenhet i Stockholm som vi kommer att kunna hyra ett tag. Det känns jättebra att kunna landa någonstanns och ha en adress att skicka kontainern till. Det blir nog till att hyra ett förråd på Shurgard också då vi inte kommer att kunna få plats med en hel del av vårat bohag i denna lägenhet. Men vi har nu lyxen att kunna ta lite tid på oss att hitta något att köpa som vi verkligen gillar och fundera på hur och vart i Stockholm vi vill bo. Att hitta något att hyra i andra hand har varit jättesvårt och denna lägenhet fick vi tag på via en kontakt. Jag tror inte att vi hade lyckats utan kontaktperson.

Det känns som sagt märkligt att tiden börjar komma till sitt slut här efter fyra år. Känns overkligt. Men det känns också rätt. Vi känner oss klara med södern och med Alabama. Vi känner inte heller att vi flyttar hem till Sverige för gott nu. Vi håller alla dörrar och möjligheter öppna. Både den europeiska och den amerikanska kontinenten ligger ju öppna för oss. Som det ser ut nu så kommer vi att lämna Alabama någon gång i augusti. Innan dess hoppas vi komma iväg på en liten road trip.

Jag funderar på vad man kommer att sakna mest härifrån förutom klimatet (trots att jag inte kommer att sakna just dessa heta och fuktiga dagar). Vi tar ju bilen med oss tillsammans med alla möblerna. Något jag inser vi kommer att sakna är bensinpriset. Att kunna tanka full tank för under 45 dollar. I Sverige hoppas vi kunna cykla en hel del och slippa ta bilen varje dag.

Men å andra sidan är det också många saker som jag kommer att uppskatta då vi bor i Sverige igen som jag tog för givet innan vi flyttade hit. Många saker jag längtat efter som att faktiskt kunna ha friheten att ta sig runt utan bilen precis hela tiden. Friheten att kunna gå ut i naturen och allemansrätten som ger en helt unika möjligheter. Jag kommer att uppskatta att det finns gång och cykelbanor överallt. Jag kommer till fullo uppskatta de fina mejeridiskarna och alla mejeriprodukter. Lika mycket som jag kommer att sakna klimatet här så kommer jag att älska svensk semester. Det är den stora stötestenen med USA att man har så lite semster. Det räcker helt enkelt inte till om man har familj och vänner på andra sidan atlanten och dessutom skulle vilja se och uppleva lite av vad som finns här på denna sida. Äntligen kommer jag kunna resa runt i USA då jag har svensk semester på ett sätt jag inte kunnat göra här fast jag bott på rätt sida om atlanten.Man går miste om en del men vinner en annan del.


Full tank i Alabama går på 43 dollar (ca 335 kr) för 15 gallon (57 liter).
Något annat som jag också kommer att sakna är apoteken här som finns över allt och har öppet 24 timmar. Att det även finns apotek inne i vanliga matbutiker där man kan få tag på allt man behöver. Jag vet att man iallfall nu börjat sälja en del receptfria varor i vanliga matbutiker i Sverige och tycker att detta är väldigt positivt.

11 comments:

Åsa i Memphis said...

Vad skönt att ni fått tag i boende i sthlm. Det är ju inte direkt enkelt... om man inte köper men som du säger, det är ju skönt att få vara där och leta och inte köpa i blindo.

Jag kan tänka mig att det känns lustigt/skumt/intressant att flytta tillbaka till Sverige. Jag hoppas att du kan skriva lite på bloggen om det, även om du kanske kommer ändra namn eller så?, eftersom jag är så nyfiken på hur det blir.

själv är jag lite rädd för att flytta hem, men som du säger - det finns ju så mycket semester,enkelhet att ta sig runt utan bil, god OST!, fil (jag saknar fil så mycket) och andra positiva saker som familj och vänner :)

Hoppas att ni kommer iväg på den där roadtrippen emellan bama och sverige. Jag tror att det kan vara supermysigt med en liten kortare mellantid utan jobb i USA och jobb i Sverige - även om det låter väldigt lyxigt när jag skriver det så här.

Lycka till med intervjun imorgon och ha en trevlig midsommar!!

kram

Saltistjejen said...

Visst är det både positiva och negativa saker med att flytta hem vs stanna kvar. Så är det. Man uppskattar saker på sitt gamla ställe men även nya på sitt nya. Vilka man då kommer sakan när man lämnar det nya stället. men det är ju egentligen BRA att det är så. Att man kan hitta saker var man än befinner sig som man tycker om och uppskattar! DET är ju en gåva! Något att vara glad över. Vissa har ju inte alls den förmågan eller "läggningen" utan kan bli väldigt bittra över allt de saknar utan att hitta nya saker som de kan ta till sina hjärtan.
Ang lägenhet så hade ni ju kunnat fråga oss!!! VI ahr ju en lägenhet i Stockholm hahaha! Nu hyr vi ut den i andrahand me självklart ahde vi kunnat se om vi ev kunnat hyra ut den till er. Kruxet med den är att den är möblerad så då hade än färre av era egna saker kunnat få plats såklart.
Skönt att det fixade sig ändå för er med boendet! DET är ju ngt vädligt viktigt som tar bort en stor del av stressen vid en tillbakaflytt.
KRAM!

Desiree said...

Asa,kanns verkligen som en lattnad att ha fatt tag pa boende i Sverige. Man vill ju inte kopa i blindo som du sager. Jag vet inte ens om man hade fatt banklan om man inte forst ar inskriven i landet osv. Massor med sma praktiskt saker som maste ordnas.
Du har helt ratt det kanns SA valdigt blandat med lustigt/skumt/interessant/lite sma nervost att flytta hem. Kommer man att kanna sig hemma i det som alltid definierats som ens hem? Sjalvklart kommer bloggen att fa andra namn och inriktitning/profil nagot.
Jag hoppas ocks att vi kommer ivag och far en fin avslutning som denna road trip skulle ge. Svensk semester i sig kanns SA ofantligt lyxigt! Eftersom man ocksa bor pa plats sa slipper man ta hela semestern till att traffa vanner och familj och kan faktiskt aka ivag pa riktig semester. Man far semester i kompensation for den langa kalla morka vintern. Ironiskt nog kommer vi troligtvis kunna ser mer av USA da vi bor i Sverige an vad vi hade mojlighet till har. Helknappt.

Glad Midsommar redan nu och en stor kram till dig. Ska du fira midsommar pa nagot satt?

Anne said...

Semestern är ju helt klart ett stort krux här, det kommer man inte ifrån hur man än vänder och vrider på det. Dessutom är det kanske här i USA man verkligen skulle behöva längre semester också, då jag tycker överlag den amerikanska arbetskulturen är mycket mer krävande än den europeiska (i form av vad man förväntas arbeta i tid, resultat, osv).Det är säkert svårare för oss inflyttade att lära oss acceptera den korta amerikanska semestern, vi känner ju till något annat. För det är sällan jag hör amerikaner ha klagomål på sina semestrar, men de känner ju inte till något annat och då känns det man har som det mest naturliga och rätta.
Du har så rätt, visst finns det saker ni kommer att sakna, men som du också säger så finns det lika mycket ni kommer att vinna på en flytt och uppskatta att komma hem och bo hemma igen. För-och nackdelar med allting men på det stora hela så är det ju bara så oerhört berikande att ha alla de erfarenheter och dubbla perspektiv på allting ni har nu. Hellre kunna sakna och längta efter nåt här, som ni lärt er uppskatta än att aldrig ha upplevt det och inte ens känna till att det finns. Ja, du fattar vad jag menar.
Det ska bli jättespännande att få följa dig från Sverige, så lova att du fortsätter blogga! KRAM

Desiree said...

Saltis, visst är det så att man vinner en del och förlorar en annan del. Tack så mycket för erbjudandet om att hyra eran lägenhet. Det hade vi hemskt gärna nappat på om vi inte hade fått tag på denna. Jag visste inte om att ni hade lägenhet kvar i Stockholm. Använder ni den då ni är hemma på semester eller hyr ni ut den hela året? Underbart att ha ett ställa kvar i Sverige. Så här i efterhand önskar jag att vi hade behållt våran lägenhet och hyrt ut den och hyrt något här istället. Men det är alltid lätt att vara klok i efterhand. Man lär sig.

Kram!

Anne, ja semestern är det riktigt stora kruxet här helt klart. Det är nog den allra största nackdelen med USA. Skulle vi flytta hit igen så vilja kunna åka hem över sommaren så som Annika gör. Att bo här med bara 2 veckors semester per år funkar aboslut inte. Vad gäller arbetskulturen tycker jag inte att den är mer krävande här iallfall inte det jag sett och upplevt här i södern vare sig på universitetet där jag jobbar eller på C´s arbetsplats. Känns som det är mer krävande i Sverige att man jobbar mer effektivt där. Tycker att här handlar det många gånger att synas på jobbet. C kände också att det var slappare arbetskultur här i USA då han var i San Fransisco i 9 månader jämfört med Sverige. Men naturligtvis skiljer det sig nog mycket från arbetsplats till arbetsplats och också vilket ansvar och typ av jobb man har.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Vad skönt att ni vet lite mer om den omedelbara framtiden och har en hel del fixat, bl a lägenhet. Komiskt att ni nog kommer ha mer tid till att resa runt i USA när ni bor i Sverige än i USA! Var kommer ni åka på den "sista" roadtrippen?

Annika said...

MEN skit...
JAG har kommenterat här en ggn idag...och nu är kommentaren puts väck.
Blogger makes me CRAZY!!!

Skrev iaf att jag tror att du kommer att sakna massor. Alla jag känner har ju haft mer eller minre jobbigt att återanpassa sig till sve igen.
men, sen är det ju massor med saker du kommer att välkomna också!
Absolut!!

Jag skrev också att det känns vemodigt att du inte kommer att vara kvar i USA längre. Kommer att sakna dig här. DET kommer jag VERKLIGEN att göra. Det har varit så KUL att följa din USAblogg alla dessa år. DU är ju en av mina verkliga favvisar, en självlysande stjärna på blogghimlen!!!
men jag litar på att du bloggar hemifrån också!!

Svinhett här idag, 35 grader och så fuktigt...
ISCH!!!

LYCKA till med intervjun!!!

KRAMAR!!

Anonymous said...

休息才能再次出發-隨時保持好體力-加油.................................................................

Desiree said...

Anna, ja det är skönt att pusselbitarna börjar falla på plats. Den sista road trippen lär bär av mot Vegas där vi plannerar att hyra bil och sedan åka norrut mot Utha. Vi vill besöka en hel del av nationalparkerna som finns här i området som Zion, Grand Canyon, Arches osv. Jag ser verkligen fram emot denna roadtip.
KRam

Annika,blä för kommentarer som försvinner. Jag vet precis hur det känns. Tack så mycket Annika. Dina ord värmer i hjärtat. Jag tycker det har varit superkul att blogga och det har gett så otroligt mycket som att få vänner som dig. :-)
Jag kommer att fortsätta att blogga från Sverige. Det positiva är väl kanske att vi kommer att kunna ses oftare då jag inte bor här i södern.
Kram vännen!!!!

Marianne said...

Härligt att planerna börjar bli konkreta! Jag önskar att våra också vore det. Men, men, snart ska de väl kunna bli det. Vi vet inte ens vilken landsända det verkligen blir, bara vad vi önskar oss.

Ja det är mycket man kommer att sakna när man är i Sverige, men å andra sidan, som du skriver, är det SÅ mycket man kommer att njuta av att det uppväger. Och man har ju inte bränt några broar bara för att man flyttar hem, lika lite som man gjorde när man flyttade ut.

Jag FATTAR att man blir tokig på den amerikanska semestern. Det är ju helt galet att inte kunna få ledigt mer än man får där. Förstår inte hur folk orkar jobba på det sättet.

Och jag är som du, jag kommer att både sakna och inte sakna vädret här. När det är lagom varmt är det underbart, men när det är 44 grader är det INTE skönt. Som Klas sa, vi måste hitta en lägenhet med en likadan balkong och väder. : D

KRAM!

Millan said...

Sa harligt att det borjar losa sig och ni kan se att er hemfard ar pa gang! Sa spannande det ska bli att folja er pa er flytt! Hur gar det med jbob for dig??
Stor kram