Tuesday, January 8, 2008

Grand Ole Opry - Nashville

Nashvilles Grand Ole Opry är något man inte får missa när man är där. Det som en gång i tiden började som ett radioprogram under 1925 har idag blivit till ett storslaget fenomen av live underhållning inom countryn. Det som gör denna show unik är att det hela fortfarande sänds i direktsändning som den alltid har gjort på radiokanalen WSM. Kvällens underhållning blandas med reklamsnuttar som läses upp live. Det är USA:s äldsta radioprogram. Mellan november och februari hålls Opry föreställningarna i dess ursprungliga lokal nämligen The Ryman Auditorium. Här sändes radioprogrammet mellan 1943 och 1974. Lokalen är en tegelbyggnad som nästan liknar en kyrka i sitt utförande. Sidofönstren är i färgat frostat glas. Rymans auditorium byggdes 1892 och är idag klassat som ett historiskt landmärke. Hit kan man inte bara gå för att lyssna på live country utan man kan även besöka Rymans dagtid för att se museet som finns där liksom för att få en guidad tur bakom kulisserna. Man har till och med möjlighet att spela in sin alldeles egna CD på Rymans. Så känner du att du har talanger du vill dela med dig av kan du komma hit och göra din inspelning.

Underhållningen på Grand Ole Opry erbjuder ett härligt smörgåsbord av country artister. Helt perfekt att gå på om man som vi är noviser av country och inte har någon egen storfavorit. Här får man en härlig mix bestående av både gamla godingar och stora namn som förekommit länge länge inom countryn till dagens moderna listettor. Opry at the Ryman hålls varje fredag och lördagskväll. På lördagskvällar finns två olika föreställningar att välja mellan, den tidiga som börjar 18:30 och den sena som vi gick på som börjar 21:30. Biljetterna är otroligt prisvärda ( 50 dollar) och man får en fantastisk underhållning som pågår under två timmar.

Kvällens första artist var ”Little Jimmy” eller Jimmy Dickens som var hans riktiga namn. En gammal goding som hängt med länge. Han hade på sig en riktig glitter kostym som vi sett en hel del av på Country Hall of Fame. Både jag och C fastnade lite extra för ”The Wrights” som bestod av ett ungt par som spelade ihop. De bjöd på en mer moderna country toner.

En upplevelse i sig var uppträdandet av Darryl Worley. Han och hans band är tydligen kända för att ha åkt till mellanöstern och uppträtt för USA: s krigstrupper där. När han sjöng låten ”Have you forgotten” som anspelar på 9/11 så kunde man känna hur hela publiken berördes.“They took all the footage off my T.V.Said it's too disturbing for you and me. It'll just breed anger that's what the experts say. If it was up to me I'd show it everyday. Some say this country's just out looking for a fight. Well, after 9/11 man I'd have to say that's right.”

Vissa ställde sig upp och reste sina armar för att hylla honom extra. Patriotismen som finns i USA är något man får beundra även om den självklart inte rättfärdigar kriget på något sätt.

En kille som verkligen hade flinka fingrar var Doyle Dykes. Oj vad han kunde spela snabbt på sin gitarr Det var häftigt att både se och lyssna. Grand Ole Opry har gästats av hundratals olika artister genom tiderna och anses vara en levande ”Hall of Fame”. Hit kommer alla de stora namnen inom countryn och uppträder. Opry at the Ryman var ett värdigt avslut på vår kväll i detta countryns Mecka som Nashville är. Dessa två timmar bjöd oss verkligen på en fantastisk mix av underhållning.


Little Jimmy i sin glittrande kostym och den obligatoriska cowboyhatten.


The Wrights spelade den typ av country som vi verkade gilla bäst.

14 comments:

Marie said...

kul att läsa mer om nashville! jag gillar country, men jag antar att det jag tycker är country inte är country i amerikanernas öron! =)

Anne said...

Vilket häftigt ställe och show, låter som väl värda pengar.
Jag kan tycka att countrylåtar, musiken och hela det där paketet kan påminna lite om svensk dansbandsmusik. Alltså inte musiken förstås, det är ju helt olika så klart. Men själva grejen,fenomenet. Texter som ofta är rätt berättande,speciella kläder och nästan livsstil.

Desiree said...

Marie, vet inte om det är så. Det verkar ju finnas ett ganska brett spektra då det gäller country så det du gillar kan mycket väl klassas som countrymusik.

Annne, håller helt med dig, visst påminner countryn om svensk dansbandsmusik delvis. Skulle inte förvåna mig om den svenska dansbandsmusiken delvis har sina rötter i countryn. Även schlager tycker jag kan ha lite countryvibbar på nåt sätt.

Desiree said...

Oj nu blev det trippel "n" i ditt namn Anne, ursäkta. Så kan det gå då man skriver för snabbt.

Annika said...

Desiree!
Du får mig nästan att gilla country bara genom att läsa ditt inlägg, häftigt.
Peter har varit i Nashville, och det tar tio timmr för oss att köra dit. Jag hoppas att vi kommer dit. Dina inlägg är inspirerande, och Grand Ole Opry är ju en legend!
Det är nog sant att countryn är USAs svar på dansband.

Desiree said...

Annika, kul att jag inspirerat dig så pass. Får du chansen att åka hit så tycker jag verkligen att det är en häftig upplevelse. Tio timmar är ju körbart och ungefär max vad man orkar under en heldag. Det gäller väl bara att få till det så att man har 3-4 dagar på sig eftersom två hela dagar går åt till att köra dit och hem. Hojta till då du åker dit så skulle vi kunna ses där. Ja jag är jätteglad att vi fick chansen att uppleva Grand Ole Opry.

Lullun said...

Låter som en spännande kväll. Alltid kul att utforska lite "nya världar". Och det låter deffinitivt som något jag skulle vilja ta med min pappa på, om han bara var lite piggare! För han hade det varit ett rent nöje på ett helt annat sätt. vilken grej! :-)

Millan said...

Vad roligt ni verkar ha haft! Det ar sa roligt att gora nagot sa totalt olikt det man brukar gora (for jag gissar att ni inte brukar ga pa country shower regelbundet ;-)?) Har du tagit fotona? Sadana harliga farger.

Desiree said...

Lullun, ja jag tror att din pappa skulle gilla Nashville. Förhoppningsvis får du chansen att någongång ta med honom hit.

Millan, hi hi nej vi brukar inte gå på country shower. Detta är första vi gått på. Det kan verkligen vara kul som du säger att testa på helt nya saker. Japp jag har tagit dessa kort. Jag tror att det är strålkastarljuset på scenen som fixat de fina färgerna.

aurorabuddha said...

How marvelous!

Saltistjejen said...

Coooolt!!!
Visst är Grand Ole Opry en legend! det var en serie om coutryns uppkomst "från typ vistradition och blue-grass" till dagens pop-country som gick på svensk TV något år innan vi flyttade hit. Minns att ett eller ett par avsnitt handlade om just detta ställe och radiostationen! Jättemånga stora stjärnor fick ju sina genombrott genom att spela där!

Och ang dansband så är det ju så. Svensk dansbandsmusik har lånat supermycket från countryn. I vissa låtar hörs det supertydligt. Takten, vissa instrument och det där karaktäristiska "gunget". Även om både svenskt dansband och amerikansk country har utveklats mycket och det finns ju flera olika stilar inom båda dessa musik genrer nu. Men grunden är väldigt lika. Även det att det till stor del är "folkets musik". Sådant som finsmakare eller väldigt cooal hippa typer liksom rynkar på näsan åt. Men det drar fortfarande storpublik och hur många som helst åker och lyssnar och dansar till live musik av detta slaget. Det är lite häftigt tycker jag.

Vad jag är mest imponerad av md countryn som musikstil och de flesta "riktga" artister inom denna genre är att de är sådana fantastiskt duktiga musiker! Inte som i pop eller rock-världen där det ofta räcker med att kunna en del ackord och att se tillräckligt snygg ut för att få en hit. Jag har bara varit på ett fåtal country konserter (med M såklart!) men har alla gånger slagits just av hur skickliga de är på sina instrument. Ofta handlar det om att de behärskar allt från fiol till gitarrer av olika slag och även andra stränginstrument. Det är häftigt! Ibland är det nästan lite av folkmusikinslag i countryn vilket jag tycker är coolt.

Oj det blev ett långt inlägg.
Sorry!
Iallafall superkul att läsa om era upplevelser i Nashville!

Desiree said...

Saltis, vad kul att du och säkerligen också M uppskattar dessa blogginlägg så. Du verkar kunna massor om country! Jag önskar att jag hade kunnat mer innan vi åkte hit för det en resa till Nashville ger troligtvis ännu mer om man har mer bakgrundskunskaper. Vi hade tex ingen aning om att Grand Ole Opry var så stort inom countryn och vilken stor betydlse det haft genom tiderna. Jag är jätteglad att vi hamnade här och fick chansen att se och uppleva detta.

Jag tycker att man kan höra att svensk dansbandsmusik har lånat en hel del av countryn. Som du säger takten och vissa instrument. Vi har efter detta besök i Nashville också börjat fatta att countryn är en bred genre i sig och att det finns många olika typer av country. Jag tycker att texterna är ganska häftiga att lyssna på. Många texter är riktigt roliga och blir nästan till interessanta och lustiga berättelser.

Jag tycker absolut att ni ska ta er hit till Nashville. Ni kan ju inte lämna USA utan att ha besökt detta ställe! Ni hinner ju uppleva massor på en weekend och behöver inte ta ledigt från jobbet. Direkt flyg går det från NY och tar väl ca 2 timmar att flyga till Nashville. Då får ni lova att hojta till så att vi kan hänga på och få lära oss mycket mer från er båda som kan en hel del om countryn.

Saltistjejen said...

Ja det skulle verkligen vara skoj! Kanske blir det en resa till Nashville senare i år? I vilket fall måste vi ju hinna dit innan vi lämnar USA iallafall. Det är ju M's drömställe nummer ett här i Countryns hemland! :-)

Jag kan inte alls mycket om country. Tyvärr. men eftersom M är sådan fantast så har man juju fått lyssna på en hel del, och vi har gått på en del live-musik-konserter med country eller countryliknande musik. Så lite har man nog fått i sig automatiskt.
I vilket fall så lovar jag att den dag vi planerar att komma till Nashville så hör vi har oss till er! :-)

Anonymous said...

Har just kommit hem från Tennesse, Nashville och ett besök i Grand Ole Opry.
Det kändes speciellt. Men precis som med all annan musik i USA är gospeln (kristen musik - southern gospel) mycket påtaglig i GOP, vilket jag som kristen naturligtvis uppskattar.
När jag var där var flera av artisterna uttalat troende.
Vänlig hälsning
Drot T