Saturday, January 12, 2008

Solen lyser och vårkänslor ligger i luften

Någon ljusterapi behövs då inte här. Även om det är januari och vinter här så har man oftast ändå sol och ljus ca 10 timmar per dygn. När jag läser svenska bloggar inser jag att detta är en riktig lyx. Det gråslaskiga vädret som finns i Sverige under denna årstid är verkligen inte något jag längtar efter. Läste i DN härom veckan att det i småland bara varit 20 minuter sol under hela december. Det tog ett tag innan hjärnan min förstod det.

Här är det inga som helst problem att fotografera dagtid utan blixt. Sedan jag flyttat hit har jag förstått hur mycket solen betyder för ens välmående och psyke. Jag mår otroligt mycket bättre i detta klimat.
Man blir så mycket gladare och piggare då man får se och vistas ute i solen varje dag. Jag inser också hur svårt jag skulle ha att klara av den svenska vintern igen. Jag tror uppriktigt att jag skulle bli seriöst deppad.

Idag har det nästan känts som vår i luften. Det har varit +14 grader, med en klar blå himmel och sol (vilket jag blivit så bortskämd med att jag numer oftast räknar med att få se solen varje dag). Grannens dotter, lilla S kom över och visade mig en liten maskros hon plockat. Om ca en månad bör våren vara här på riktigt. I slutet på februari förra året tittade krokus och påskliljor upp i vår trädgård.

Eftermiddagsolen flödar generöst in i vårt hus.Solen lyser på oss och vårt hus är i Albama.

7 comments:

Saltistjejen said...

Javisst är det underbart att slippa den mörka trista vintern i Sverige! Vi har ju klart kortare dagar här i nordöst än vad ni har, men det är ändå skillnadjämfört med Sverige. Temperaturmässigt ligger vi nog rätt lika emd iallafall Stockholm stora delar av vintern, men ljuset skiljer helt klart. Och framförallt så är vinterhalvåret mycket kortare här.
Det är ju skönt väder ända fram till november och våren komer tidigare hit. I slute av mars brukar temperaturen börja stiga och april och maj är riktigt fina. Hemma i Sverige vet man ju aldrig. Ibland börjar det i april, men det kan ju vara riktigt kallt och t o m snöa i maj! Brrr!!!

Å andra sidan saknar jag de långa lljusa sommarnätterna mycket. Det är stor skillnad här tycker jag och man får inte alls samma "fantastiska" sommarkänsla eftersom nätterna alltid är svarta. Men å andra sidan är det ju varmt, vilket inte alltid är fallet i Sverige.
Så man får ta det onda med det goda! :-)
Men visst längtar jag också till våren nu!

Annika said...

Helt sant!
Ljuset är starkt även mitt i vintern, som nu. Även om det är KALLT är det oftast sol, och det blir inte mörkt förrän vid 17 tiden nu, och ljust är det ju vid 7:30.
FAST, innan vi börjar snacka vår vill jag ha ngra snöstormar!! DET är mysigt.
Fast vet du, jag är ibland en sådan pass freakig person att jag kan SAKNA mörkret i norden. Jag vet att jag är ganska ensam om att känna så, hehe!
Så, gärna vår, men vinter först...

Desiree said...

Saltis, jo det är verkligen stor skillnad. Jag håller med dig om att de ljusa fina sommarkvällarna i Sverige är något alldeles speciellt. Då är det ju bra att man kan åka till Sverige på semester och njuta av dessa då. Man får både äta av kakan och ha den kvar på sätt och vis. Tycker att det är underbart att det finns en lång och riktig vår här. I Sverige kan det ibland nästan slå om från vinter till sommar direkt vissa år. Här är man ju också garanterad sol och värme under sommaren. En sommar i Sverige vet man aldrig om den blir regning och kall och försvinner i ett nafs.

Annika, jodå du är lite speciell med att längta efter vintermörkret :-) Visst kan det nog vara mysigt på sätt och vis men frågan är om även du inte skulle få nog av det om du behövde uppleva det under 5 månader om året varje år. Jag är sugen på vår nu men det får gärna komma några snöstormar till Virginia.

Marie said...

vilket stort fint hus ni har! sånt vill jag också ha! =) o ja, vädret i sverige är inte så roligt just nu, längtar efter sol! jag skulle gärna vilja bo nån annanstans, om det inte vore för att hela min familj är här... :( det betyder så mycket! får försöka få alla dom att flytta också..! =)

Desiree said...

Marie, att inte ha familjen nära är den stora nackdelen det håller jag med om till fullo.

Petra H said...

Vad härligt med vårkänslor i januari - eller rättare sagt, överhuvudtaget - det lär jag inte få här! Men, jag klagar inte, varit på stranden nu flera dagar i sträck...
Och håller med Marie, vilket stort fint hus ni har (även om jag redan har sett foton på ert hus!).

annebelle said...

Åh, det där med solen gör mig svårt avis. Här är så mörkt och grått denna vinter. Jag kan bara ana vad det skulle betyda att ha 10 tim sol och ljus mitt i vintern - per dag!