Friday, January 11, 2008

Fredagstema - din matbutik

Veckans fredagstema är din matbutik. Den butiken som vi handlar mest i heter Publix. Den motsvarar en svensk Icabutik. Här brukar vi hitta det mesta som vi behöver och önskar. Vi har två Publixbutiker i närheten där vi bor och ytterligare en på vägen till jobbet så det är alltid enkelt att stanna till där och handla. Utbudet är bra och personalen trevlig och hjälpsam. På Publix finns även apotek och man kan också handla vin här. Smidigt. I USA får man dock alltid vad som verkar som minst flera dussin kassar. Här skulle de aldrig drömma om att blanda saker i samma kasse som kött och grönsker eller rengöringsprodukter och mjölk osv. Kassarna är tunna och man kan inte packa för mycket i dem utan att de lätt går sönder. Vi har börjat med att ta med våra stora blå IKEA-kassar för att stoppa ner alla dessa kassar i och eller så ber vi dem stoppa ner varorna direkt i våra stora kassar och inte bry sig om om köttet råkar hamna brevid diskmedlet. På Publix brukar vi veckohandla.

Vi handlar också en del på en butik som heter Costco och som motsvarar Martin Olsson i Sverige. Vi har några favoritproukter där. De har tex ett bröd som är riktigt gott. Fisk och kött är riktigt fina på Costco. Jag gillar också denna butik för att de har mycket ekologiska produkter. Deras storpack med ekologisk färsk babyspenat köper jag ofta och har som sallad.

Whole Foods är en butik som kommit ganska nyligen till Birmingham. Det är en butik som specialiserat sig på just ekologiska produkter. Deras frukt och grönsaksdiskar är ljuvliga! Men ack så dyrt tyvärr. Till Whole Foods åker vi ibland då vi är ute efter lite mer speciella saker som är svårt att finna på andra ställen. Tex åker vi dit för att köpa mussli eller kesella. Whole Foods är den enda butiken som har en riktig ostdisk.

Finns gott om viner att välja bland på Publix. Det är väldigt smidigt att inte behöva gå iväg till systemet.Även apotek finns på Publix med både receptfria varor och receptbelagda. De receptbelagda får man hämta ut över disk där det finns apotekare som jobbar.Vi tar med våra stora IKEA-kassar för att stoppa allt i och tycker att det blir smidigare på så sätt.
Helt underbara grönskasdiskar med mycket ekologiska produkter har Whole Foods.På Whole Foods kan man även köpa lyxigare olivoljor och en hel del importerade varor som man inte kan finna någon annanstanns.


Ostdiskar är något ovanligt här i USA. Detta är en riktig lyx.

15 comments:

Anne said...

Inspirerande bilder! Jag blir sugen åka till Whole Foods igen. Det tål att upprepas men det finns så otroligt många fräscha mataffärer i USA. Visst, det finns många tråkiga också med kilometerlånga gångar av pizzafrysdiskar. Men som sagt, även massor av fräscht. Synd dock att det är rätt dyrt på de där ställena man gärna skulle handla oftare i.
Hoppas ni får en Trader Joes till era trakter, den affären är suverän och med riktigt bra priser också.
Smart ha Ikea-kassar i bilen och lasta in allting i dem.
Trevlig helg!

Anne said...

....Jag har också Ikea-kassar i bilen för just det ändamålet. Suveränt!

Saltistjejen said...

Vi har en Whole foods butik men den ligger en bra bit bort, så vi handlar väldigt sälan där. å andra sidan så är det ganska lätt att få tag på "organic" food i de flesta butiker här i NYC. Det mesta handlar vi på internet "Fresh Direct" och där kan man alltid välja om man vill ha organic, antibiotic-free etc etc på grönsaker, frukt resp kött. Bra tycker jag!
Men visst är maten dyr här. Särskilt frukt och grönt! Medan tyvärr saker som chips och läsk är snorbilligt. Inte konstigt att det kan var svårt att skaffa sig bra matvanor i detta landet. Särkslt om man har en lägre inkomst.

aurorabuddha said...

Whole Foods i Austin maste nog anda ta priset - aven bland andra Whole Foods butiker. Det ar som en *happening* att ga dit! Pa fredagkvallarna har dom till och med live music! Jag tror att deras HQ ar dar, i Austin menar jag.

Trader Joe's har vi inte har, men jag hor bara gott om dom.

Annika said...

Det här är bara för KUL! Att se hur vi alla har skrivit om våra matbutiker! Love it!
Du var modig med kameran du ;-)
Jag blir superispirerad av dig! Att ni tar med IKEA-kassar. DET är ju assmart! MÅSTE jag också börja göra.
Whole Foods är SÅ vacker! Jag håller med! Goda ostar har dom, gott bröd och supergod sushi!
Säger som Anne; hoppas ni får Trader Joe's snart, det är en mysig liten butik (i jämförerlse till dom stora super-marksen alltså).
Jättekul att se, och läsa!!

Desiree said...

Anne, kul att du också har börjat med IKEA-kassarna. Det blir mycket mer praktiskt. Håller med dig om att det är synd att det är så pass dyrt som det är på Whole Foods. Ja Traders Joe skulle jag gärna vilja få chansen att testa. Ha en trevlig helg du också.

Saltis, ah visste inte att det gick att handla på nätet. Jag får ta och kolla in Fresh Direct. Ni som bor i NY har säkerligen mycket mer att välja på. Tycker att matkassen här kostar ungefär lika mycket som i Sverige, kanske en aning dyrare. Jag tror att frukt och grönt skulle bli mycket billigare att handla om man begav sig till sin lokala farmers market och köpte en hel låda med äpplen med en gång. Men eftersom vi bara är två personer i vårt hushåll så gör vi inte riktigt av med sådana kvantiteter. Bara att handla på lite mer storpack på Costco får det att bli billigare.

Aurora, jag fattar precis vad du menar med att Whole Foods i sig är en "happening". Våran Whole Foods är ganska nyöppnad (sedan drygt ett år tillbaka). De första två månaderna gick det inte att ta sig till butiken eftersom det var kö för att komma in på parkeringen. Jag vet att våran Whole Foods här också har olika aktiviteter som vinprovningar och matlagningskurser mm. Sådant är ju kul och positivt.

Annika, jag tycker också att det är kul att se varandras vardag. Det var en toppen idé detta med fredagstema som Aurorabuddah kom med. Japp Whole Foods är verkligen en underbar upplevelse och butik. Roligt att du också har blivit så inspirerad av IKEA-kassarna att du också har börjat med dem. Traders Joe blir jag som sagt riktigt sugen på att få prova på någon dag framöver. Ha en skön helg.

Victoria said...

Va? Va? Kesella på Whole Foods? Vad heter den, hur ser den ut???
Trevlig helg! ;o) Kram/Vic

Anita said...

Vackra bilder som vanligt Desiree! Dom oppnade en Whole Foods soder om oss, ca 5-6 miles pa motorvagen, for bara nagra manader sen. Onskar dom hade lagt den lite narmare istallet for dom placerade den bara 50 meter fran en jattelik New Season affar. Konstig planering! Praktiskt taget dorr i dorr. Men vi brukade handla pa Whole Foods i Los Angeles och ja, jag kommer ihag speciellt osten - otrolig! och sanna mangder.. Valdigt bra ide ocksa det dar med Ikea kassar... hm.

Desiree said...

Viktoria, japp det finns kesella att köpa på Whole foods. Den heter quark och finns bland färskostarna. De lär också ha creme fraiche där.

Anita, ja ostdisken på whole foods kan man verkligen förälska sig i.

Lullun said...

Vilken bra idé, med IKEA-kassarna! Den ska jag komma ihåg till nästa Amerika-, Asien- eller Sydeuroparesa, eller vad det nu blir. De där tunna påsarna är bara helt otroliga i sin dålighet... ;-)
Och som alltid; kul att läsa & se dina foton. Trots att jag inte är någon shoppingfantast är det verkligen åsynen av alla dessa fantastiska affärer - och nästan endaste det - som finns i Sverige och andra ställen på vår jord, som får mig att ibland ställa frågetäcken till varför man har valt att bo som man har.. *hihi*

Petra H said...

Japp, vi har också Ikea-kassar i bilen, men problemet är ju att packarna packar sakerna i plastpåsar och sedan i Ikea-kassarna!! Som vi brukar "bråka" med packarna på vår mataffärer men det brukar gå till slut som vi vill... Men jag var helt chockad när vi var på Wal-Mart - en grej per påse och kassörskan vägrade packa i våra medhavda påsar. Jag sa till O att här kan vi inte handla igen, av princip!!
Costco är verkligen bra, hoppas att vi kan ta oss dit snart igen - den närmsta ligger ganska långt från vår bostad men deras lax är bara så fin! Och brödet!

Desiree said...

Lullun, IKEA-kassarna har varit en riktigt bra grej.

Petra, jo de brukar titta lite konstigt först när man ber dem packa ner varorna direkt i ens medhavda kassar istället för deras lövtunna påsar. På Publixen har det gått bra men på Wallmart har vi ännu inte provat. Det är sällan vi storhandlar på wallmart. När vi är där försöker vi andvända de där kassorna med självbetjäning så att man själv kan packa sina påsar och stoppa i betydligt fler varor än vad de skulle gjort åt en.

annebelle said...

Whole foods är bäst. Jag drömmer om en sådan butik här hemma!

Anonymous said...

[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Codes[/url] provides you with a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-money-maker/]Club Penguin Money Maker[/url] that permits you to gain a lot of coins in Club Penguin.
[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin[/url] also gives you [url=http://cpcheat.org/club-penguin-trackers/]Club Penguin Trackers[/url] such as a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-aunt-arctic-tracker/]Club Penguin Aunt Arctic Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-cadence-tracker/]Club Penguin Cadence Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-gary-tracker/]Club Penguin Gary Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-band-tracker/]Club Penguin Band Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-rockhopper-tracker/]Club Penguin Rockhopper Tracker[/url], and a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-sensei-tracker/]Club Penguin Sensei Tracker[/url].
Last,[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin[/url] provides you with [url=http://cpcheat.org/club-penguin-bots/]Club Penguin Bots[/url] and [url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Mission Cheats[/url] and [url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Coin Cheats[/url]

Anonymous said...

Hola Ive just found this site[url=http://yedda.com/people/186834625761025/].[/url]