Thursday, January 3, 2008

Amerikanernas lättja kommer att bli deras förfall

Fastfood, halvfabrikat, drive-thru, ta bilen överallt, öppna garaget genom att trycka på fjärkontrollen till garaget osv. Precis som med det mesta så finns det både fördelar och nackdelar med att förenkla och snabba på saker och ting. Visst är det bra med nya uppfinningar som gör livet smidigare och lättare och som dessutom gör så att man spar tid och krafter. Det hade varit otänkbart att behöva hugga ved för kunna laga mat och att tvätta i bäcken eller floden för att det inte fanns tvättmaskiner. Jag hade inte ens kunnat skriva detta inlägg om inte datorer, internet och bloggen hade funnits. Det finns mycket uppfinningar som jag uppskattar och hade saknat enormt om de inte fanns. Men jag tror också att en del kan förenklas för mycket på bekostnad på ens välmående. Att göra en del saker för hand är trots allt bra för då får lyckas man inkorporera vardaglig gratis motion. Om man har möjligheten att promenera några kvarter. Om man tar sig tiden att kratta sina löv istället för att anlita trädgårdsservice eller andvända en lövblåsare med disel-aggregat. Om man lagar sin mat med riktiga råvaror och inte andvänder förmycket halvfabrikat så får man chansen att dels lära sig laga mat och dels har man kontroll över vad man stoppar i sig. Att förenkla allt för mycket kan således i vissa aspekter stjälpa snarare än hjälpa om man ser över ett längre perspektiv. Nu är det ju också så att detta inte bara är amrisarnas problem utan troligtvis hela västvärldens probelm. Det som börjar här har ju en tendens att spridas. Att röra på sig här kräver ett aktivt beslut i mycket högre utsträcking här än i Sverige där man faktiskt kan promenera eller cykla för att ta sig från ett ställe till ett annnat. Över 60% av amerikanerna lider redan idag av övervikt och fettma. Inom de närmaste 10 åren spås det att 75% av amerikanerna kommer att vara överviktiga. Detta är chockande siffror!

Jag tror att det skulle behövas mer kunskap om både kost och motion. Sedan är jag också medveten om problematiken med att snabbmaten är både billig och lättillgänglig. Att gå på gym kostar pengar som många inte har. Man behöver faktiskt inte heller skaffa sig ett dyrt gymkort för att få motion.

Allt för mycket billig snabbmat som innehåller på tok för mycket fett och socker i kombination med mindre och mindre motion leder till ett förkortat liv och hälsoproblem. En allt för slappad livsstil gynnar oss inte även om det är bekvämt. Dessutom går viktig kunskap förlorad och man blir mindre självständig. Att gå ut och äta eller bara stoppa färdigrätter i micron gör att man tappar kunskaper om både matlagning och kosthållning.

Problemet med övervikten och fettman beror helt klart på många faktorer som för lite motion, för stora potioner, för mycket bilkultur, billig skräpmat och dåliga kunskaper om vad som är hälsosam mat. Fettman är delvis en klassfråga men inte bara enkom. Bra och nyttig mat behöver faktiskt inte vara dyrt. Men det kräver viss kunskap och det kräver lite arbete att laga till maten.

Sedan skyller många på att man inte har tid. Men jag tror att det är viktigt att man tar sig tiden att investera i ens egen hälsa. En hel del gratismotion kan man få genom olika hushålls och trädgårdssysslor. Genom att göra saker själv i lite större utstäckning. Det skulle självklart också underlätta om det byggdes gångvägar och trottoarer i större utstäckning. Visst tar det kanske lite tid att laga mat själv istället för att köra drive-thru på Mac Donalds men det är nog hög tid att faktiskt ta sig den tiden! Något att tänka på för hela västvärlden.

12 comments:

Sporty Spice said...

Jag håller helt med dig, själv skulle jag ju aldrig komma på tanken att ta bilen till stranden, sitta kvar i den och titta ut över havet genom bilrutan (supervanligt här och jag fattar ingenting - ut och rör på er och andas frisk luft).

Fetma beror på många faktorer. Dels att man äter för mycket och rör på sig för lite såklart. Men många vet inte varför de äter, de är som vilken annan "drog" som helst och för att kunna sluta äta och gå ner måste man komma till rätta med varför man äter. Sen är det även en klassfråga. Organisk och nyttig mat är dyr, one dollar meal på McDonalds är billigt.

Till slut. Att inte ha tid är århundradets sämsta ursäkt. Alla har tid, det handlar om att priorotera och omdisponera. Ut och gå istället för att glo på tv i timme efter timme ...

Nu ska jag gå till gymmet för att sedan promenera hem och laga riktig mat. Lax med fullkornspasta och en stor sallad på organiska grönsaker. =)

Anne said...

Bra skrivet!
Jag skriver under på allt du säger. Anita skrev ju också bra saker i ämnet nyligen.

Alla har vi ett eget ansvar och jag som vuxen kan förstås själv se till vad jag stoppar i min mun och hur mycket jag rör på mig och att jag har kunskap om kropp och hälsa. Men barnen... Alla vanor, tankesätt och mönster grundläggs ju så tidigt. Och att från så tidig ålder (i skolan t.ex.) ofrivilligt få mat som ju är allt annat än från kostcirkeln är ju hemskt.
Jag tycker skolor och dagis borde göra sig kvitt all skräpmat och satsa på nyttig, god och hälsosamt mat. Typ svenska (och finska) skolor. Jag kanske har fel, men var det inte i filmen Supersize Me som han konstaterade att många skolor är delvis sponsrade av chicken nuggets, McDonald´s, cookis-företag och liknande företag och alltså ekonomiskt tjänar på att servera deras mat.

Desiree said...

Sporty, ja det låter helt klart märkligt att välja att sitta kvar i bilen och titta ut över stranden när man istället kan ta en lång och härlig strandpromenad eller en härlig joggingtur skulle jag personligen gärna vilja göra. Du har rätt i att många nog inte vet varför de äter och att många konstant också går omkring och småäter, lever på snacks. Nog lätt att tappa begreppet om hur mycket man stoppar i sig då man går omkring och småäter hela tiden. Visst är mycket ekologisk mat dyr men man kan ju fortfarande äta nyttig mat även om den inte nödvändigtvis behöver vara ekologisk. Soppor, grytor. Handla säsongens frukt och grönt på farmersmarkets. Handla, laga storkok och frysa in. Precis som du säger är ursäkten att inte ha tid den allra sämsta ursäkten. Att prioritera sin hälsa och sina barns hälsa måste ju ändå vara en viktig prioritering. Ha ett skönt pass på gymet och den där middagen lät smaskens. Jag ska också snart gå iväg och gymma.

Desiree said...

Anne, jag blev delvis inspirerad att skriva detta inlägg efter att ha läst Anitas inlägg. Jag håller verkligen med dig i det du säger och tar upp. Det är ju i skolan man måste börja ta upp och utbilda i vad som är nyttig kost. Där borde man ju kunna göra sig av med skräpmaten och satsa på bättre alternativ. Usch verkligen hemskt om många skolor sponsras av snabbmatskedjor.

Annika said...

Ja, absolut är det en klassfråga. Det vidbehåller jag. Jag tycker inte man ser extremt många överviktiga där jag bor. Tror att det är ett större problem på landet och i småstäder.
Det är ett stort problem, och en del av det är säkert det att ingen vardagsmotion finns som det gör hemma, skolbuss till skolan, man kör till jobbet, man kör till mataffären, man kör till gymmet (om man tillhör ett sådant) etc, etc--
Sen är det ju dyrt med frukt och grönt, och billigt med junk, precis som Petra säger. Trist och ond cirkel.
Imorrn ska jag köpa stavar!!! Och idag var jag ute på en riktigt skön prommis i kylan.
Skolmaten är förresten usel, pizza, chkn nuggets, tacos, hamburgare...blä.

Petra H said...

Visst är det en klassfråga - även här i Puerto Rico, eller kanske ännu mer.. När vi var på Os företags julfest förra veckan, kunde man nästan SE vilka som var städerskorna och vaktmästarna, för de var fetast av personalen. Så himla sorgligt.
Som jag redan har nämnt nga ggr så är min mamma skolsköterska och hon får såå ofta kommentaren "vi har inte råd med grönsaker / frukt" från överviktiga barns föräldrar (som oftast också är överviktiga)! Hon försöker förklara att det inte är dyrare att köpa frukt än godis eller chips, men då säger föräldrarna "men barnen vill ju inte äta det"... Näe, det är en fråga om lathet och bekvämlighet - det är lättare att ge barnen Coca-cola än mjölk, så slipper man deras gnäll och tjat. Tyvärr!
Mina syskon var på Dunkin' Donuts idag och kom hem med 12 donuts, det var ju så billigt - $7.50! Som min syster sa, inte konstigt att folk är så feta här när det är så billigt!!
Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men jag saknar att gå i trappor - i Bryssel bodde jag på 3:e våningen utan hiss.. här 9:e med hiss. Funderar på om jag skulle ta och försöka gå lite oftare i trapporna, men då skulle väl vår vakt bli övertygad om att jag är helt galen och det är ju verkligen mycket med 9 våningar, ha ha!
Bra inlägg iaf Desiree, mycket tänkvärt!

Lullun said...

Ja, själv är jag mästare på att starta upp hundravis av projekt och försöka hålla styr på familj & hem, och sånt tar enorm tid. Men "ont om tid"-argumentet håller ändå inte, för det man förlorar med en halvtimmes cykeltur om dagen vinner man i bättre kondition, mer energi & bättre humör! Summasummarum får man plötsligt mer tid, eftersom alla de där småtråkiga sakerna går fortare att göra och man är bara generellt piggare efteråt. Tänk om man kunde överbevisa alla om det! Och sponsra alla hushåll i västvärlden med en träningscykel eller nått, så man varken kan skylla på dåligt väder eller pengabrist/motstånd mot att trängas med andra på ett gym...! :-)

Desiree said...

Annika, i vårt område där vi bor får jag nog säga att det finns ganska många överviktiga personer, inte smällfeta men dock överviktiga. Jag bor ju dock i södern vilket inte bara är USAs bibelbälte utan också USAs fetmabälte. Visst kostar frukt och grönt en slant men jämför man kilopriset på potatis med kilopriset på pommes på MacDonalds så får man fortfarande mer för pengarna om man köper ren potatis och kokar den istället för fritterar den. Det går att äta relativt hälsosamt även för en billig penning. Hoppas du fick en skön promenad i kylan. Härligt att komma hem med friska rosor på kinderna.

Petra, jag håller absolut med din mamma att det faktiskt inte behöver vara dyrare att köpa frukt och grönt nödvändigtvis. Bönor, potatis ect sådant kostar inte mycket. Jag håller helt med dig i det du skrivit att det är lättjan som ofta tar vid. Det är lättare att ge efter för barnens tjat om godis och läsk. Lättare att köpa färdig men ohälsosam mat. Jag saknar också just den där vardagsmotionen som du också säger att du saknar. Jag var ute och gick på en promenad i mitt område häromdagen och då stannade en person med bil och undrade om min bil hade gått sönder och om jag behövde skjuts. Tack men nej tack jag är bara ute och går helt frivilligt fick jag förklara. Det du tar upp instämmer jag med till 100%!

Lullun, helt korrekt. Det skulle vara toppen med lite sponsring för en bättre hälsa. Även om det tar lite tid med motion så vinner man så mycket. I slutänden vinner man nog tid ändå för att man får leva längre och med betydligt bättre hälsa. Det är sådan kunskap som jag tycker är viktig att förmedla.

Marie said...

God fortsättnng på det nya året.

Läste en artikel i en svensk tidning om att barnen nu börjar bli mer o mer överviktiga även i Sverige.

Har man barn och arbetar heltid så räcker kanske inte tiden alltid till fast man så gärna vill.

Barnen skall köras till och från olika aktiviteter och läxor skall göras innan det blir kväll.Tror att det kan vara väldigt lätt att falla för frestelsen genom att köpa färdig mat emellanåt.

Jag bor i södern och här finns många överviktiga människor. Här äter både fattig och rik massor med friterad mat för det gör man om man är uppväxt och bor i södern och det har man gjort i flera generationer.

Oprah W som är uppvaxt i södern lär älska bla friterad kyckling och brottas ständigt med sin vikt.

Tror att det är svårt att ändra gamla vanor fast man så gärna vill.

Millan said...

Sa dar nu har jag hunnit lasa ikapp julen och nyarets inlagg. Det verkar som om ni har haft en valdigt mysig, lugn och skon jul!! Jatte skoj att se foton ocksa ifran allt ifran julparaden, julafton och dina julklappar.
Nyarsafton ar ingen stor grej i London heller. Det ar inte alls vanlgit att man smaller av fyrverkerier heller och jag vet att manga helt enkelt bara ar hemma och kikar pa TV som om det vore vilken dag som helst. Min forsta nyarsafton har blev en stor besvikelse!!

Inlagget idag ar valdigt intressant! Jag tror ocksda att det ar en klassfraga och handlar mycket om hur det sag ut dar man sjalv vaxte upp. Vi har tex alltid fatt lagad mat hemma och lordagsgodis var ett kannt begrepp. Aldrig at vi godis mitt i veckorna till exempel. Har i England ser det helt annorlunda ut. Det finns enorma mangder med snabbmatskedjor och folk har en helt annan attityd till mat. Pa Nils dagis serveras hemmalagad mat men alltid med efterratt tyvarr. Vi funderade pa att be att inte ge det till Nils men det kandes inte riktigt ratt heller. Vem vet vad det skulle ha for effekt pa honom. Allt som ar forbjudet blir ju mer spannande for en 2.5 aring.
Sarskilt ar frukostvanorna valdigt annorlunda har mot i Sverige. Det hander varje dag att jag ser barn pa vag till skolan atandes Mars Bars eller en pase chips. Hemskt!!

Desiree said...

Marie, jo jag håller med dig om att det är svårt att ändra gamla vanor fast man gärna vill. Jag tror att man får börja försikigt och inte ha allt för höga krav för då blir det nog lätt att många ger upp. Utan istället börja med att försöka laga lite bättre mat hemma någon eller några dagar i veckan. Visst faller nog många av oss för frestelsen att köpa färdig mat emellanåt och det tycker jag inte behöver vara fel, det viktiga är ju att det inte blir färdigmat varje dag. Alla familjer och personer är olika och man får nog börja med små förändringar utifrån sin egen situation. Jag tycker inte att man ska ha några förbjudna rätter men man kanske inte ska äta kaloribomberna varje dag.

Millan, ja jul och nyår har varit lugna men mysiga. Skönt att bara vara och få vila upp sig ibland. Jag förstår dillemat med efterrätt på dagis för Nils. Jag tror att ni gjort rätt ändå som låter honom få som de andra barnen så länge så att det inte blir för stor grej av det hela. Det där du säger om frukostvanor är också något som jag tänkt skriva ihop ett eget inlägg om. Det kommer nästa vecka. Det finns en hel del att säga om detta ämne också. Fy fasiken för att ge barnen marsbars eller chips till frukost. Man blir ju nästan förbannad. Hur svårt är det att fixa lite flingor med mjölk eller en smörgås med ost eller skinka och ett glas mjölk eller nåt?

Anonymous said...

Hallå!
Sitter och skriver anteckningar om USAs problem till ett prov som tyvärr uppenbarar sig på torsdag.
Tycker det här var ett bra inlägg om amerikanernas hälsa, det kommer jag ha anvädning för!
Bra skrivet dessutom.
Heja!