Thursday, January 10, 2008

Key lime pie

Är en paj som påminner något om cheescake tycker jag. Den är syrlig och god då den innehåller saften av Key limes. Key lime som också är känt som Mexican lime, Västindisk lime eller Bartender lime är både mindre och syrligare i sin smak jämfört med den vanligare Persiska limen. Den har fått namnet Key Lime eftersom den associeras med Florida Keys och just för att den utgör huvudingrediensen i Key lime pie. Den är gul då den är mogen och innehåller också fler kärnor än den Persiska limen.

Pajen bakas med sötad kondenserad mjölk enligt tradition och ursprungsreceptet. Att det blivit så beror på att färsk möjlk var svårt att få tag på innan kylskåpet blev vanligt nere i Florida Keys. Mixen av limesaften och den kondenserade mjölken gör att pajfyllningen tjocknar och blir fyllig utan att den behöver värmas eller att pajen behöver gräddas i ugnen. Traditionellt kunde alltså denna paj bakas helt utan ugn. Idag brukar man dock grädda pajen för att fyllningen ska bli ännu tjockare och äggulorna inte ska vara råa.

Fyllningen består av Key lime saft, äggulor, sötad kondenserad mjölk. Botten består av vanligt pajskal och överst har man ett lager maräng. Marängtoppingen verkar dock inte vara obligatorisk utan den kan också severas med vispad grädde istället.
Detta är nog en av mina favoritefterrätter här i södern. Den är god och frisk och inte alls så överdrivet söt som mycket annat här kan vara.Bild från nätet.


Bild från nätet.

8 comments:

Anne said...

Åh, vad du frestar. Key Lime Pie är en av mina favoriter också, så underbart god. Jag tycker bäst om den utan vare sig grädde eller marrängtäcke, brukar skrapa bort det. Mycket god, som du säger inte sådär förfärligt söt heller som mycket kan vara här.

Har du prövat laga själv nån gång?
Jag har bara ätit färdiga pajer, men man kanske skulle prova laga egen nån gång. Jag har aldrig sett key lime pe i sverige, har du? Måste ju finnas vissa restauranger som har det på menyn. Vem vet, kanske det är vanligare i Sverige än jag tror...? För mig är det i alla fall ett amerikanskt bakverk jag förknippar med livet här.

Desiree said...

Anne, jag brukar faktiskt också skrapa bort grädden (är ingen större fantast av vispad grädde). Har bara provat den färdiga pajen än så länge. Jag har inte heller sett Key lime paj i Sverige. Hade aldrig smakat denna paj förrän vi flyttade hit. Nere vid vårat favoritställe vid havet så kan man få minivarianten som jag tagit kort på (översta bilden) och jag tycker de är helt perfekta små munsbitar och dessutom är dessa minatyrer så gulliga på nåt sätt. Detta är helt klart en av mina favorit efterrätter här i USA hittills.

Annika said...

Inte min favvis, tyvärr. Men jag gillar inte cheesecakes heller...
Är nog inte så mkt för amerikanska efterätter överlag, tror jag.
Men det är ju en av de mest populära efterrätterna, och min käre make tycker mkt om den...

Desiree said...

Annika, ja allt kan man faktiskt inte gilla. Men jag gillar dig ändå ;-) Själv är jag egentligen inget stor fan av cheesecake men just Key lime pie gillar jag faktiskt.

SEASIDE LIVING said...

Mums så gott! Nu blev jag riktigt sötsugen... Gillar också lime och citron i efterrätter, det blir en sån fräsch smak!

Önskar dig en riktigt skön helg!
Kram Jenny

Millan said...

Ser jatte gott ut! Den ser valdigt mycket ut som Lemon Meringue Pie som ocksa ar gott tycker jag. Jag haller dock igen nu efter nyar sa det blir inga goda pajer for mig pa ett bra tag ;-)
Trevlig helg!

Dila said...

Låter jätte gott! Jaag som älskar citron och lime skulle säkert älska den. Om du får för dig att göra den själv någon gång får du gärna lägga ut receptet.
Kram Dila

Desiree said...

Seasideliving, japp det är gott och fräsht med lime och citron. Ha en riktigt skön helg du också.

Millan, ja jag antar att det finns varianter på denna på andra håll i världen också.

Dila, om jag får för mig att testa att baka ska lovar jag att lägga ut receptet.