Wednesday, January 23, 2008

Matsalsrummet

Nästa rum som jag tänkte presentera i vårt hus blir matsalsrummet. Även om vi inte andvänder det så ofta så känns det lyxigt att ha ett eget rum för trevliga middagar med vänner och familj. Det är också praktiskt att kunna låta gäster slippa se stök och oreda ute i köket då man bjuder på middag.

Det här rummet gillar jag för det är ofta ett vackert ljus här. Det känns också väldigt svenskt. Alla möbler här inne är möbler vi tagit med oss från Sverige. Både bordet, stolarna och det fina sideboardet i oljad ek kommer från Folkhemmet. Lampan som hänger över bordet är dock inte min favorit. Den ingick i hemmet då vi köpte huset som tydligen är brukligt både för just lampor och gardiner. Gardinerna som hängde här talade vi om att de kunde ta med sig (vem sjutton vill ha någon annas murriga gardiner ???). Lampan har dock en dimmerfunktion som är riktigt trevlig.

Tygtavlan är ett Marimekkos Kuusama tyg som jag handlat på nätet. Jag tycker att just detta tyget passar otroligt bra in i detta rummet med sina ljusgula vägga och vita paneldetaljer. Träskåpet som står vid fönstret i vänstra hörnet på detta rum är faktiskt en gammal familjeklenod. Det har en gång i tiden tillverkats av C:s mormors far som var möbelsnickare från Blekinge. Han emigrerade en gång i tiden just till USA men ångrade sig och återvände tillbaka till Sverige. Så det är möjligt att detta gamla skåp redan bott i USA en gång tidigare. Nu andvänder vi skåpet till att förvara dukar och lite glas och porslin i.

Blockljuset och glaslyktan är från IKEA.Jag älskar Iittalas vaser. Det som ser ut som en blomma närmast lampan är bomull som vi plockat från ett bomullsfält här i Alabama.Vårat sideboard där vi förvarar en del porslin och glas.Bild av rumet taget från andra hållet där sideboardet står. Här ser ni hallen direkt utanför. Det bruna skåpet i hörnet är det så kallade släktskåpet.


Det vilar ofta ett fint ljus här inne som jag gillar.

20 comments:

Dila said...

Vilken mysig matsal. Tavlan på väggen passar in med färgerna. Håller med om att det är fint ljus i rummet. Lyxigt med matsal även om man inte använder den så ofta.
Kram Dila

Anne said...

Jättevackert, mycket fint matsalsrum! Jag kan se på bilderna också vilket fint ljus som kommer in i rummet.
Jag tycker om ert släktskåp, den sortens möbler (som har nån historia) är så fina ha med sig genom livet. Vi har ju våra ärvda släktmöbler i ett förråd just nu, blir vi kvar här på längre sikt kommer vi skeppa hit de släktmöblerna (håller som bäst på och kollar lite möjligheterna dela container eller skeppa med nån annan). Det släktskåpet ska ni vara rädda om, väldigt fint.

Vet du, jag gillar er taklampa. Tycker den passar in i stilen och är en perfekt detalj för ert rum och stilen ni valt i matsalsrummet. Lampan blev jag faktiskt riktigt förtjust i.
Marimekko, åhhhh jag älskar ju också deras grejer. Tygtavlan passar perfekt där. Iittalavaser är en annan svaghet hos mig som du också tydligen delar.Jättefint hem ni har, smakfullt!

Anne said...

En till sak.
Detta med matsalsrum (eller dining room/dining area som de säger här) gillar jag skarpt. Visst, det är jättetrevligt med alla öppna planlösningar som gäller just nu där stora utrymmen är "allt i ett". Men ett separat matsalsrum är faktiskt väldigt trevligt och uppskattat (skulle gärna själv ha ett), även om man inte använder det så ofta så är det roligt att vid festligare tillfällen kunna ha ett sånt rum för de där lite extra tillfällena. Tycker amerikaner verkar gilla matsalsrum, många hus har det. Kollar man på HGTV och Househunters t.ex. så får man ju ofta höra av köparna att ett separat dining room är viktigt att det finns.

Desiree said...

Dila, tack så mycket.

Anne, tackar tackar. Ja släktskåpet är något som jag tycker är både fint och kul just för att det finns en hel historia bakom det. Roligt att du gillar taklampan. Jag har som sagt inte riktigt bestämt mig vad jag tycker om den. Ibland tycker jag att den är rätt ful men samtidigt har jag inte orkat bemöda mig om att hitta något annat. Den är iallfall praktisk med sin dimmerfunktion. Jag vet hur mycket du gillar Marimekko. De har ju så många vackra tyger att välja på. Detta beställde jag som sagt via en nätbutik här i USA till ett riktigt bra pris. Tycker att tygtavlor är något som både är riktigt snyggt och som är otroligt enkelt att fixa. Jag tycker också att det är skönt att ha ett separat matsalsrum. Det känns kul att kunna duka upp fint där då man får tillfälle. Att kunna fixa, förbereda och stöka i köket utan att gästerna slipper se och uppleva någon röra eller slammer med porslin och disk. Det är trevligt att ha ett matsalsrum om man har chansen.

veronika said...

Jatte fin matsal! Gillar Marrimeko tavlan, stilfullt hem ni verkar ha.

Ljuset gillar jag ocksa, ser svenkt ut.

Petra H said...

Er matsal är verkligen så fin, väldigt skandinavisk (Folkhemmet har jag faktiskt aldrig hört talas om, är det en Sthlmsaffär??) och med ett fint ljus. Kan man fråga om genom vilken nätbutik du har köpt Marimekkotyget? Jag tycker, som jag redan har sagt, att det är ett jättefint tyg och det är en så bra idé att spänna upp ett fint tyg på väggen istället för en tavla. Du (ni) har så bra smak, Desiree!
Vi har alltid haft en matsal när jag växte upp och jag vet att vissa tyckte att vi var lite konstiga som satt ner för lite finare middagar på helgerna i just matsalen. Tända ljus, tygservetter (med personliga servettringar, som vi använde till vardags också - det har jag introducerat hos O och mig också) och ofta en enkel förrätt. Kanske lite småborgerligt men jag tycker att det är en trevlig tradition. Naturligtvis är det inte alla förunnat att ha en matsal i hemmet..
Här i PR och i Bryssel har / hade vi inte plats för matplats i köket så matsalen är det enda ställe som vi äter i.

Desiree said...

Veronika, kul att du gillar matsalen och tygtavlan.

Petra, jo det syns nog att vi är skandinaver som bor i huset. Vi har en helt annan stil än vad många amerikaner har här. Jag köpte tyget från följande butik:

http://store.txtlart.com/

Jag gick sedan in på fabrics och valde Marimekko. Sedan går det klicka sig runt rätt mycket för att se alla tyger som finns. Den vi har hängandes på väggen går man in under botanicals, under den kategorin kan man sedan välja regular botanics och sedan när man klickar på namnet för tyget tex Kuusama så får man upp alla färger som tyget finns i. Det gick enkelt och smidigt att beställa både gratisprover och senare den riktiga beställningen.

Jag tycker att ni i eran familj hade en jättetrevlig tradition. Bra sätt att verkligen utnyttja sin matsal mer om man ändå har en. Väldigt trevlig idé som jag tror vi ska börja andvända oss av även om vi bara är två. Jag tycker liksom du att det är viktigt att göra lite extra fint och mysigt under helgen. Att laga god mat ihop brukar jag och C göra under helgerna och sedan blir det ju så mycket mysigare med lite tända ljus och en vacker dukning. Jag har nappat på din idé att andvända matsalen lite oftare och inte bara då man har gäster.

aurorabuddha said...

Ah, sa vackert! Jag gillar gamla mobler som har *stil*. Valdigt vackert hus bor ni i.

Vi ska ju bygga hus snart och jag blir sa inspirerad av dina bilder. Som jag har sagt forut, sa ar jag inte sarskilt fortjust i stilen pa hus har i San Antonio. Finns i stort sett tre typer:

1. Samma lada som alla andra bor i.
2. Humongous hus, samma som filmstjarnor har - fast man inte sjalv ar stjarna.
3. Sketna hus.

Sa vi ritar och bygger vart eget. Det kommer att bli perfect for oss. Hoppas jag. :o/

Sporty Spice said...

Härligt! Jag gillar din inredningsstil skarpt och skulle gärna vilja ha ett matsalsrum själv. Även om alla ändå samlas i köket till slut. =)

JaCal said...

Åh! Jag vill verkligen ha en matsal - vi valde bort det när vi köpte hus i denna fasligt dyra city. Ångrar mig nu - det är verkligen kul att kunna duka upp fint och ha gäster över. I nästa hus så! Jättefint - såå fint med färger på väggarna... är så trött på vanligt vitt...

Millan said...

Ser ut som ett jatte vackert och ljust rum! Harligt att kunna duka fint och ha vanner pa middag dar! Jag alskar tyget du har pa vaggen. Kanonsnyggt!! Paminner mig om varen pa nagot satt.
Lampan i taket ar valdigt typiskt amerikansk val? Manga hade ju sadana i taken i Sverige pa 90-talet men de vekrar hanga kvar i USA! Men jag tycker faktiskt att den ar helt ok!!

Vad roligt att ha ett skap som ar tillverkat av en slakting! Vet du var i Blekingen han kom ifran? Min pappas slakt ar ocksa darifran och min pappa och den delen av familjen bor i Kalskrona nu :-)

Jag ar galen i inredning sa tycker att det sa roligt att fa se hur ni har det hos er!

Inredningsgalen said...

Villken matsal, den är gigantisk! Ett väldigt vackert hus får jag säga. En blanding utav Amerika och Skandinavien, helt underbart!

nika said...

hej hej

Har varit här och kikat på dina fina bilder och jovisst!!!det har snöat i Alabama...inte illa. Hos oss är det minus 9 och vi fyyyyser.
Ha en bra dag

Desiree said...

Aurorabuddah, jag tycker det är helt fantastiskt spännande att ni ska bygga hus. Det är en dröm jag haft länge. Tänk då får ni det precis som ni vill ha det. Det är ju verkligen den ultimata lösningen.

Sporty, tack. Visst är det så att alla till slut samlas i köket som trots allt har den högst mysfaktorn i ett hem. Det är där det är varmast och skönast och nära till goda munsbitar.

Jacal, jo huspriserna i Kaliforninen är helt andra än vad de är här. Så jag har full förståelse för att man väljer bort ett rum som matsal som man inte andvänder varje dag.

Millan, ja lampan är typisk amerikansk. Inte min favorit som sagt. Calles familj har kvar släktgården som ligger några kilometer utanför Eringsboda (en liten pyttehåla). Calles föräldrar bor under vintern inne i Karlskrona. De har en jättevacker lägenhet på Stumholmen vid marinmuseet.

Inredningsgalen, kul att du gillar matsalen. Jo det stämmer bra att det blir en blandning mellan det svenska och det amerikanska.

veronika said...

Jag gillar tavlan pa lejona med ditt & Kalles namn pa.:) Vart kommer den ifran? Lite nyfiken.

Ni verkar ha annorlunda ljus som sagt an har i Kalifornien. Ser ut som de svenska ljustralarna.:)
Har du tagit kortet tididgt pa morgonen kanske?

Desiree said...

Veronika, kul att du gillar lejotavalan. Den köpte mina föräldrar då de var på resa i Tanzania för några år sedan. Den är kul för lejonen ser lite småtöntiga ut nästan. Jag har fotat tidig eftermiddag har jag för mig.

Millan said...

Jassa sa Calle ar ifran karlskrona alltsa?? Jag bodde dar under gymnasietiden och lite till. Alskar staden men mest pa somrarna ;-)

Marie said...

vilken vacker matsal! förstår att det är härligt att ha någonstans att ha middag o slippa se stöket i köket! konstigt det där med att behålla gardiner o lampor... okej emd lampor, men med gardiner?! håller med dig; varför skulle man vilja ha någon annans murriga gardiner?!

Lullun said...

Tack för titten! Kände igen mig lite, från tidigare blogginlägg, men kul med den nya vinkeln, ut mot trappan. Ni verkar verkligen ha ett stort och fint hem! Och kul med familjeklenoden! Själv var det ytters begränsat vad jag fick skeppat över Atlanten vid senaste flyttet tyvär. Det blev mest 2nd hand-möblerna vi köpte under våra 2mycket tillfälliga år i Danmark, som studernade respektive gravid & mammaledig. Något annat hann vi inte med att få samlat ihop, då senaste flytten hände så snabbt och oplanerat. Men usch vad jag saknar mitt piano och andra klenoder som står i Sverige nu...! :-( Nå, nå. Det får bli en annan gång... :-)

Ninni said...

Jättefin matsal! Jag gillar verkligen tygtavlan på väggen, den ger ju tonen i hela rummet! Och lampan i taket tycker jag är fin, passar perfekt där den hänger!