Friday, January 25, 2008

Fredagstema - VattenVeckans fredagstema är vatten. Det finns mycket man kan säga om olika typer av dricksvatten. Här i USA finns det nämligen en hel uppsjö inom denna kategori.

Kranvattnet som vi har hemma är rent och går utmärkt att dricka. Dock är vanligt kranvatten ofta relativt starkt klorerat och man får ofta en bismak av klor i munnen då man dricker vatten direkt från kranen. Däremot har nästan alla kyl/frysar här en ismaskin och tillhörande kallvattenstapp. Kallvattenet som man får från frysen har filtrerats och den där klorsmaken har i och med detta försvunnit. Det är friskt, kallt och gott.

Det mesta av vattnet som säljes i butik här är vanligt bordsvatten som inte är kolsyrat. Mineralvatten konsumeras inte alls på samma sätt eller i de mängder som man gör i europa. Vill man ha få tag på mineralvatten får man bege sig till en någorlunda välsorterad matbutik. De flesta sorter av mineralvatten är importerade från just europa. Personligen tycker jag att det känns vansinnigt för miljön att köpa importerade dyra mineralvatten när det trots allt rör sig om de enklaste ingredienserna som kolsyra och vatten. Jag brukar därför köpa Publix eget märke på mineralvatten i stora 2 liters flaskor. I min smak lika gott som de dyrare importerade sorterna.

Flaskvatten utgör en stor marknad här. Det finns massor av företag som tjänar mycket på just olika sorters dricksvatten. Många gånger handlar det mer om förpackningen och marknadsförningen än själva produkten. Jag har redan skrivit om Bling Bling vatten där du betalar mest för själva flaskan. Jag har också tagit upp och skrivit om heligtvatten eller vatten som säljes på plastflaskor med olika religösa etiketter som fått stor uppmärksamhet här.

Något jag saknar då jag bor här i Birmingham är havet. Jag önskar att det fanns en stor sjö här iallafall eller en större flod som rann genom staden. Men jag har det ganska bra ändå för jag har iallfall möjlighet att åka ner till havet och Mexikanska golfen som ligger relativt nära med amerikanska mått mätt (5 timmars enkel bilresa).12 comments:

Millan said...

Vilket harligt foto pa havet. Jag langtar sa otroligt mycket efter havet har. Visserligen ligger ju Bristol nastan precis vid vattnet men det ar inte samma sak har. Det finns inga strander pa gangavstand utan man maste ta bilen overrallt och tyvarr ar vattnet mellan England och Wales ingen hojdare - mer som en lervallning!
Forstar verkligen att ni langtar efter havet ni ocksa!!
Ha en mysig helg!

Desiree said...

Millan, då delar vi samma längtan efter havet. Jag ser alltid fram emot att få åka ner till havet jättemycket. När jag är där nere försöker jag uppskatta det till fullo. Den mjuka fuktiga havsbreezen och att få sluta ögonen och lyssna på vågornas ljud är så ljuvligt. När jag bodde i Stockholm och i Göteborg tänke jag aldrig på detta för man var ju bortskämd med att ha mycket vatten och hav runt sig. Nu när jag inte har det längre så saknar jag det verkligen. Ha en mysig helg du också.

aurorabuddha said...

Vi har nagra timmars bilresa till havet, vi aker inte sarskilt ofta. Jag saknar det. Vi aker till Corpus Christi eller till Padre Island nar vi aker.

Dricksvatten pa flaska ar lite suspekt... ibland ar det nog bara kranvatten - men det smakar i alla fall battre an det som kommer fran varan kran.

Dila said...

När man kommer utomlands märker man hur bortskämd man är som svensk när det gäller kranvatten. Här hemma kan man dricka vatten direkt från kranen som INTE smakar klor. Brukar alltid fylla upp en flaska vatten och ta med mig till skolan. Håller med om att havet är underbart. När jag bodde i Sydney gick jag alltid ner till havet när jag kom hem från skolan, en promenad efter strandkanten. Mer rogivande än så kan det inte bli. Här hemma får jag nöja mig med ån som flyter genom stan, inte riktigt samma sak men helt okej.
Kram Dila

Desiree said...

Aurorabuddah, även om man har några timmar ner till havet tycker jag att det är väl värt det hela när man kommer ner. Jag köper som sagt bara mineralvatten på flaska och inte vanligt vatten. Jag tycker det är onödigt att lägga pengar på detta och dessutom bidrar man bara till skräpberget i ondödan.

Dila, jo jag har förstått att vi är bortskämda i Sverige som alltid har friskt, gott kranvatten. Håller verkligen med dig om att det är otroligt rogivande med en strandpromenad. Trevligt ändock att du har ån. Ibland får man vara glad över det lilla. Trevlig helg.

Anita said...

Ja, filtrerat vatten fran kylen ar ju jattebra. Fast vi kor med Brita filter har dar vi fyller en karaff som vi har i kylen hela tiden och en pa koksbanken till kaffe. Men karaffen tar ju plats i kylen, sa om men kan fa vattnet direkt fran kylen ar det ju battre. (plus att man maste komma ihag att fylla dessa karaffer hela tiden...)
Vacker bild pa havet du satte in. Jag langtar ocksa till havet ibland. Vi har, i och for sej, bara drygt en timme till kusten, sa vi kan inte klaga. Nara nog att gora en dagsutflykt ibland.

Petra H said...

I Belgien drickar man inte heller kranvattnet, och där har man ju inga stora fina kylskåp med filtrerat vatten.. Så det blev Brita-filter och mineralvattensflaskor som man släpade hem.. Saknar absolut inte det!
Som jag skrev på Annes blogg så är det inte alls lika vanligt utomlands (i Europa och här i PR) att man dricker kolsyrat vatten. Det finns, som du säger, nästan bara importerat vatten från Europa och det känns ju helt fel att dricka Perrier eller San Pellegrino på andra sidan Atlanten.
Havet är härligt, men som du säger så slutar man nästan att uppskatta det när man har det rakt framför näsan.. Men jag försöka att njuta - det är kanske enda gången jag kommer att bo så nära havet (Zaragoza ligger väldigt mycket mitt i Spanien!) ;-)

Anne said...

Du kör med samma upplägg som jag, dvs filtrerat vatten direkt från ismaskinen. Jag tycker det funkar superbra. Ismaskinens stora fördelar är kanske just det (och inte isen), dvs att man får rent, filtrerat och gott vatten därifrån.
Havet har verkligen en underbar effekt på en, det lugnar, kopplar av,ger ro, det...Ja, gör en massa saker med knopp och kropp. Jag är ju uppväxt på en ö, därefter bosatt många år i Stockholm. Alla mina platser har haft vatten nära. Nu har jag inte vatten nära på det sättet jag haft det tidigare, men på en dryg timme är jag ute vid kusten så jag ska inte klaga.
Vi vattenmänniskor får passa på och andas saltig havsluft när vi kan och försöka lagra känslan inom oss och ta fram den (eller kolla på foton) när längtan kommer över en igen.
Ha en riktigt skön helg!

Desiree said...

Anita, Brita filter fungera ju utmärkt. Gäller som du säger bara att komma ihåg att fylla på. Vatten och ismaskinen tar ju en del plats men jag tycker ändå det är värt att alltid ha tillgång till både is och filterat vatten utan att behöva komma ihåg att fylla på. Härligt att bara ha någon timme till havet så att ni kan åka dit lite oftare eller bara över dagen som du säger.

Petra, ah är det så att vi svenskar är de som kanske konsumerar mest kolsyrat vatten. I Sverige finns det ju kolsyrat vatten i varenda mack eller kiosk men så är det ju inte här. Ja du får försöka njuta av havet nu. Passa på att ta dig många härliga strandpromenader.

Anne, jo jag är lika kär i min vatten och ismaskin som du är. Håller absolut med dig om att vi havsmänniskor får försöka njuta då vi får komma till havet. Ha det gott i helgen.

Toini said...

Vilken fin bild, vi har 125 km till närmsta hav, så det blir inte så ofta man får se det.

Vattnet här tog en stund att vänja sig vid, men nu är jag van, det är mycket flor i vattnet här.

Saltistjejen said...

Vi kör också Brita filter, men vårt har vi fäst på kranen i köket! Fungerar utmärkt!!
Men man är väldigt bortskämd som svensk med bra och framförallt gott vatten direkt ur kranen. Nu ahr jag dock vant mig vid klorsmaken mer så jag kan dricka vatten som serveras pår estaurang. När vi flyttade hit gick det nästan inte. Tyckte det kändes som om man fått en kallsup i poolen.
Men som sagt hemma i sitt eget hem är det underbart att kunna få vatten som samkar gott, utan att släpa hem dyra vatten som transporterats i flaskor långa sträckor. Inte bra för vare sig plånboken, ryggen eller miljön.

Lullun said...

Och där måste jag vara enig med många amerikaner; det där med mineralvatten har jag nämligen aldrig förstått mig på. Eller kanske jag bara blev "skrämd" av morfars hemska Ramlösa som liten?! 7 up, Sprite och danskarna livlina (utöver öl) Faxe Kondi har ju också blivit smått ratade av mig då de ser ut som detta färglösa "bubbelvatten"... ;-)