Wednesday, December 12, 2007

Heligt Vatten


Bild från Newsweek
Vatten har alltid varit ett viktigt inslag inom religösa ceremonier. Ett företag i Kalifornien, Wayne Enterprises har tagit vara på detta och lanserat heligt dricksvatten som en affärsidé. De påstår att deras vatten inte bara ger dig god hälsa utan också gör dig till en god männsika. Vattnet har blivit välsignat av en präst som går ut i lagret innan flaskorna skeppas iväg till butikerna. Detta företag är inte ensamma på marknaden. Ett annat företag säljer ”Liquid OM”, vatten som renats och sägs innehålla postiv energi som det fått via resonansvågorna från en Tibetansk gong-gong. Det senaste på marknaden är spirituellt vatten som säljes med tio olika kristna bilder och budskap på flaskorna. Detta vatten ser till att folk bibehåller focus, tror på sig själva och tror på gud säger grundaren av detta vattenförsäljningsföretag, Elicko Taieb (som tidigare jobbade inom insektsbekämpningsbranchen). Dessa heliga-vatten förtag har dock fått kritik från andra religösa. En nunna säger att vatten är något som är livsnödvändigt och bör därför inte bli till en vara som ska köpas för en viss summa pengar. Vatten bör vara något vi alla kan få tag på. Något som man kan fås ur kranen hemma och inte något man bör känna sig tvungen att köpa på dyra flaskor säger syster Mary Zirbes.

En annan aspekt är miljön. Vatten på flaska genererar ju långt mer sopor jämfört med ett glas kranvatten. En av företagsledarna för det heliga vatten som säljes på flaska påstår dock att folk är mindre benägna att slänga dessa plastflaskor för de vill inte slänga bilder på Maria eller Jesus i soporna. Han påstår att folk istället fyller på dessa tomma flaskor med annan ohelig dryck och fortsätter att andvända dem länge.

För den som vill läsa mer har Newsweek skrivt en story om detta.
http://www.newsweek.com/id/74380

10 comments:

Anne said...

oj, oj säger jag bara. Man kan tydligen göra business av precis vad som helst. Samt uppenbarligen tjäna pengar på det också. Vet inte vad som är värre, idén att sälja "heligt vatten" eller de som köper skiten...

Annika said...

Ja, jösses...detta land...heligt vatten ,he's the reason for the season, sopberget...you name it...
Ibland blir man ju bara så tröööööttt...

Desiree said...

Anne, håller med dig vet inte heller vad som är värst, de som säljer den eller de som köper den. Jag tror inte att det hade gått att sälja denna produkt i Sverige. Jag minns också att jag såg något vatten på Whole Foods en gång som jag reagerade över var rena lurendrejeriprodukten (dock inte religös). Har man lite koll på sin högstadiekemi hade man inte köpt det vattnet.

Annika, det finns en hel del som man verkligen kan stå och klia sig i huvudet över, som detta. Det finns många sidor att undra och fundera över på det relgösa myntet.

Sporty Spice said...

Ock, ock, ock. Ja, det är ju helt sjukt. Men jag kan ju inte låta bli att tycka att de där flaskorna var ganska coola. =)

Det finns flaskvatten för barn. Och för hundar.

Desiree said...

Sporty, ja man får iallafall ge amrisarna credit för att vara driftiga. Det är inget fel på the spirit of business iallfall. Nog kan jag också hålla med dig om att själva flaskorna var lite coola. Heligt vatten, vatten för barn eller hundar. Troligtvis är det samma kranvatten som man sedan lurar på folk. Jag tycker att det är fel med sådan här falsk marknadsförning men jag kan också tycka att lite får folk faktiskt tänka själva också.

Petra H said...

Ha ha, jag tycker också att flaskorna är lite coola!
När jag var i Israel förra året så fick jag i uppdrag att köpa "heligt vatten från Jordanfloden" åt Os familj - jag kände mig riktigt dum när jag frågade om det i Jerusalem... Men vet ni vad, det är en STOR grej och säljs överallt till kristna pilgrimer - ett litet set med en miniflaska Jordanflodsvatten, lite jord från det heliga landet och en bit heligt trä!! Säljs även på flygplatsen i Tel Aviv.. Det uppskattades iaf av svärfamiljen i Spanien, där man visst döpts helst i heligt vatten.
När vi var på Irland förra året och besökte en irländsk kompis, och skulle åka, så skvätte hennes mamma "holy water" på oss och gjorde korstecknet för att vår resa skulle vara välsignad.
Med andra ord, heligt vatten ÄR viktigt men inte ngt jag har hört att man dricker förut!
I Frankrike och Belgien säljs vatten (Contrex) som har 0 kalorier - hallå, det har väl allt vatten? Deras reklam går ut på att man blir smal av att dricka just det vattnet!?

Millan said...

Usch det dar ar verkligen heeeelt galet! Intressant, men galet! Jag menar det finns sakert folk som faller for sadana har saker tyvarr...

nika said...

helt otroligt...men vi är ju i amerika...*ler*

Desiree said...

Petra, heligt vatten från jordanfloden känns dock mer autentiskt. Visst utgör helgit vatten något viktigt. Roligt det där med att de försöker marknadsföra vatten med 0 kalorier. Håller helt med dig, hallå det är ju vatten det är ju klart att det inte innehåller några kalorier. Verkar som en hel del människor skulle behöva en grundläggande kurs i allmän kosthållning.

Millan och Nika, ja helt galet håller jag med om. Men vi är ju i amerika ;-)

Lullun said...

Galet, galet.
Men också där hemma har det ju blivit riktigt (designmässigt) populärt med stearinljus, servetter osv med Jesus- och Mariamotiv. Men det är ju inget heligt över dem. Snarare lite groteskt; man eldar ju upp Jesus huvud...!?! *Hihi*