Thursday, December 13, 2007

Julfirande på egen hand

Bild från marthastewart.com

I år kommer vi alltså att fira jul på egen hand här i USA. Vi kommer inte att åka hem och vi kommer inte att få något besök av våra familjer. Detta innebär ett stort steg i att skapa våra alldeles egna jultraditioner. Innan vi flyttade till USA brukade inte ens jag och C fira jul tillsammans utan vi firade alltid på var sitt håll med våra föräldrar. Nu ska vi inte bara fira tillsammans utan också på egen hand. Känns både lite konstigt och väldigt vuxet på nåt vis. Men det innebär ju också att vi har full frihet att just skapa våra egna jultraditioner. Ingen stress, ingen press, inga måsten, inga kompromisser, inget farande och flackande. Vi kan istället fundera på vad vi gillar och hur just vi vill ha det. Vilken julmat vill vi ha, när vill vi äta, hur och när vill vi dela ut klapparna? Vilka svenska traditioner vill vi ha och vilka eventuella amerikanska traditioner och rätter vill vi ha?

Vi har dock bestämt att vi ska fira tillsammans med J och S, som är våra svenska vänner som också bor här i Birmingham. De kommer precis som oss att stanna här över jul och inte heller ha något besök. Vi kommer att fira hemma hos oss och fixa ett eget litet svenskt julbord. Det kommer att finnas Janssons, prinskorv, köttbullar, sill, gravlax, lussekatter och pepparkakor men också lite turkey med stuffing. Jag gillar verkligen turkey och stuffing. Fast jag tror att jag kommer att satsa på en större festkyckling istället för en hel kalkon eftersom vi bara är fyra personer. En större kyckling brukar dessutom bli saftigare.

Våra grannar brukar också enligt tradition ha en fest på julafton eftersom de firar sin jul på juldagen. I år blir det hemma hos Kim och Mike och det ska vara pjamastema på festen. Jag tycker det låter toppen. Jag älskar sköna och gosiga pjamas och myskläder. Fina och roliga kap på just sådant finns alltid att göra på Victorias Secret. Jag har redan införskaffat min outfitt därifrån.

Så det ska nog bli svensk jul med vissa amerikansk inslag i vårt hem i år nu när vi skapar våra nya och egna jultraditoner. Visst är det trist att vi är långt från nära och kära men som bekant så har alla mynt två sidor och det gäller att försöka se det positiva och göra det mesta och bästa av situtionen.

Idag är det Lucia i Sverige men någon Lussefirande finns inte här. Vi avstår också från att ens försöka introducera något sådant. Stjärngossar i ett luciatåg skulle lätt kunna missuppfattas och få katastrofala följder här i södern med associationer till KKK. Så något luciafirande här i södern blir det inte. Men jag hoppas att ni andra har haft en trevlig lucia förhoppningsvis med både sång och lussekatter.

15 comments:

Annika said...

Bäst att avstå från stjärngossar ja...helt inne på din linje där. Fniss.
Låter som om ni har en BRA jul inplanerad och jag tror att det kommer att bli jättetrevligt. Låter som om ni ska kombinera det bästa av två traditioner, perfekt.
Dt gör ju vi också...svenskt julbord och firande på julafton hos en svensk kompis o hennes amris make. Min kompis mamma fr sve är där också. På juldagen firar vi härhemma också med julstrumpor och sen åker vi till Peters fldrar på julmiddag. Så här har vi gjort i många år nu. Väldigt trevligt!

Desiree said...

Annika, jo jag tror också att vi lyckats plannera julen bra och att det kommer att bli en bra jul även om vi inte får chansen att fira med våra föräldrar och syskon. Låter som om ni också skapat er riktigt bra jultraditioner. Det gäller ju att få det bästa av svensk jul och det bästa av amerikansk jul.

Anne said...

Låter jättebra och som ett riktigt mysigt julfirande ni har på gång för i år. Mysigt också med party den 24:e, Victorias Secret grejer gillar jag också. Old Navy har också en massa myskläder och sköna kläder att ha hemma i soffan.

Som du skriver så tror jag också det är bra att skapa sina egna jultraditioner. Jag kan känna man egentligen aldrig behövt tänka till eller planera något, man har bara åkt iväg och kommit till färdiga julbord och julfiranden när man åkt hem till föräldrar och firat jul med dem. Att som par och ny familj skapa sina egna traditioner är trevligt och så antar jag att man för varje år kanske hittar mer och mer saker man vill tillföra.
Jag kan känna vi inte har några starka egna jultraditioner, M och jag har nog inte riktigt skapat nåt som vi alltid gör och som vi liksom aktivt gått in för. Det har varit lite olika inslag olika år.

I fjol var vi så nya i landet att det kändes ok bara slappa och inte göra nåt väsen av julen. Kändes skönt efter allt med flytten att ta det lugnt då. I år åker vi bort.
Men nästa år tror jag att jag skulle tycka det var kul med besök hemifrån! Att få bjuda in till en jul här kanske och satsa mer på julbord och jultraditioner. Eller att åka hem kanske.
M och jag håller helt klart fortfarande på att försöka hitta vårt julfirande och vad vi egentligen föredrar.

aurorabuddha said...

Det later som en plan, tycker jag! Det ar viktigt att skapa egna traditioner!

Vi firar "svenskt" pa julafton - vilket betyder sill och potatis pa sin hojd - och julklappar, forstas! Sen firar vi med kalkon pa juldagen och presenter *till mig* for det ar min fodelsedag, tra la la!!

Desiree said...

Anne, jag antar att vi också försöker hitta våra egna jultraditioner än så länge. Viktigt att få testa sig fram och se vad man gillar och vad man vill behålla till nästa år. Vart ska ni åka eller kommer du att avslöja det vid senare tillfälle på bloggen?

Aurorabuddah, du liksom Annika verkar också ha fått till det bästa från båda länderna. Åh så du fyller år på juldagen, vad trevligt att alltid ha vänner och familj samlat kring sig på sin födelsedag på det viset.

Fia said...

Ledsnar ni på Alabma så finns det svensk julskinka och hemmatrillade köttbullar samt prinskorv här i Duluth...hint, hint! Kram!

Petra H said...

Japp, jag skulle också avstå från stjärngossarna...
Jag gillar att kombinera traditioner, det har vi gjort i vår familj sedan vi bodde i England - alltid en kalkon och xmas pudding på juldagen enligt brittisk tradition.. I år blir det ännu mer blandning av spanska, svenska, amerikanska och puertoricanska traditioner - det ska bli spännande att se hur det blir. Det är också Os och min första jul tillsammans, om än med min familj men det blir ju verkligen också nya traditioner för oss!
Jag tror nog att ni får en härlig jul med massor av roliga minnen, både från julafton och juldagen!

Anita said...

Det later som ni har allt under kontroll! Jag tycker det ar en av dom stora fordelarna med att bo utomlands, att man kan valja precis hur man vill fira jul och andra hogtider. Man kan 'plocka ut' det man gillar bast, och strunta i mycket. Eller, man kan gora alltihop vissa ar, och kanske ingenting nasta ar - eller kanske aka till Hawaii eller Las Vegas t.ex. om man har rad och kanner for det (och om man rakar bo pa vastkusten :). Det ar mycket mindre press har tycker jag, om man inte skapar den sjalv forstas.
Vi firar numera pa juldagen for det kanns bast nar min man ar fran England och min dotter ar 'Amerikan.' Men vi oppnar presenter pa kvallen som i Sverige.
Jag kan forsta att stjarngossarna kan skapa konstiga kanslor bland folk i sodern... nog bast att avsta..

Desiree said...

Fia, tack så mycket :-) Fast vovvarna blir nog inte glada på dig om de visste att du just nu håller på att bjuda bort deras julskinka ;-)

Petra, jag tycker det är kul att blanda traditioner. Jättekul att ni kommer att blanda så pass många olika och att ni får chansen att fira med din familj och visa dem PR. Första julen tillsammans blir ju speciell. Låter som ni kommer att få en kanontrevlig jul.

Desiree said...

Anita, du har helt rätt. Det gäller att plocka russinen ur kakan och det får man verkligen tillfälle att göra då man bor utomlands. Precis som du säger kan man välja att fira på så många sätt och det är ju en underbar frihet. Att passa på och resa någonstanns under julhelgen är ju också en riktigt bra idé.

Millan said...

Jag maste erkanna att aven vi avstar fran att fira Lucia. Jag tror att det latt blir sa nar man flyttar utomlands for man ar lite beroende av att ett gang barn (vanligtvis) klar ut sig och lussar for en. Det kanns inte som om Nils ar gammal nog att forsta Lucia heller men kanske infor jag nagon form av firande nar han ar lite aldre.
Jag tycker att ert julfirande later jatte mysigt! Visst ar det trist att inte kunna aka hem till familjen men du har helt ratt i att det ju ger er en mojligthet att forma era egna traditioner! Ben och jag firade inte tillsammans forran vi fick Nils eftersom vara firanden ar sa olika varandra. Nu firar vi alltid i Sverige eftersom det ar enda gangen pa aret som vi kan resa hem lite langre utan att behova anvanda allt for manga av vara snalt tilltagna semesterdagar. Men vi har anda borjat infora vara egna traditioner har. Varje ar firar vi Svensk jul men svenskt julbord, presenter och hela grejen nagon helg innan jul med Bens familj. Det har aret ar det morgondagen som galler sa jag haller som bast pa att laga kottbullar, baka och fixa den har veckan.
Era grannars julfest later jatte roligt!! Jag tycker det later som om ni kommer fa en jatte trevlig jul!!

Marie said...

Ja, det måste vara svårt att ta hänsyn till andra kulturer samtidigt som man gärna vill ha kvar sin egen. Jag tror nog att ni gjorde klokt i att inte introducera sjärngossar! Men lucia är en väldigt fin tradition!

Det låter som om ni har en bra plan för juldagarna, hoppas att det blir bra för er! =)

Lullun said...

Ingen direkt svensk Lucia och midsommar för oss i Grönland heller.
Men visst är det sant, det är tråkigt att inte vara med familjen såhär till jul. Men faktisk, om jag får säga det, tror jag vår förra jul tillsammans med en kompisfamilj var min klart bästa jul som vuxen. :-)
Och era planer låter ju också super!

Desiree said...

Millan, håller helt med dig angående Lucia. Det behövs en skara barn eller svenskar för att det ska bli Lucia. Är man för få är det ju ingen mening liksom. Låter som ni har fått fram en bra lösning för ert julfirande. Vettigt att passa på att åka till Sverige och fira med din familj där när över julen så att ni inte bheöver ta ut allt för många semesterdagar. Men kul att ni också ser till att fira med Bens familj innan så att även de får chansen att fira med er varje år. Låter som den bästa av lösningar för alla.

Marie, jo visst skulle man kunna ha Lucia utan stjärngossar. Men jag är så dålig på att sjunga att jag inte vill vara Lucia iallfall. Det är inte så många svenskar här så det blir svårt att få ihop en kritisk massa för ett luciatåg.

Lullun, jo man får inse att jul på egenhand inte behöver vara negativt utan det kan faktiskt bli de bästa av jular iallfall. Brukar ni alltid fira i Grönland eller åker ni ibland till Sverige och din familj och firar med dem?

SweFlo said...

En jul när maken och jag var ensamma tillagade jag ett kalkonbröst, stort! Jag kan rekommendera Publix, de har kanonfina kalkonbröst. Beställ i deli, och du kan hämta på valfri dag. De har ett färdiglagat som kommer i en speciell "påse" som man placerar i ugnen, och det blir så gott och saftigt! Eftersom det bara är bröstet har man kanonbitar dessutom, speciellt för leftover-mackor.