Friday, December 21, 2007

Nu är det inte långt kvar


Bilder från Martha Stewart website

Ja nu är det inte långt kvar, tre dagar kvar till julafton :-O
Hur går det för er ute i stugorna? Är klapparna handlade och julbaket avklarat? Har julstämningen lagt sig på plats?

Här ser man att butikerna lägger upp sin slutspurt för julklapps-shoppandet. I USA kör man inte bara rea efter jul utan även innan jul. Många butiker har stor rea denna helg med rabatter mellan 10-40%. Det gäller att locka till sig köpare in i det sista. Generellt sätt finns det betydligt fler reor här under hela året jämfört med Sverige. Jag är dock evigt tacksam att jag redan klarat av och avslutat shoppandet på julklappar. Orkar inte kämpa runt och trängas i butikerna och shoppningcentrena nu.

I helgen ska dock julmaten inhandlas och börja förberedas. Vi plannerar att ha följande på vårt svensk-amerikanska julbord i år:

Sill
Janssons
Gravlax
Prinskorv
Köttbullar
Revbensspjäl
Rökt lax
Kalkon med stuffing
Grönkål
Skinka
Knäck
Stor mumsig sallad
Ost och frukt
Lussekatter, pepparkakor, glögg


Jag ser dessutom fram emot lite ledighet. Att få chansen att läsa tidningar och böcker och bara ha det skönt. Under julen är det bara juldagen den 25:e som är helgdag. Så det där med långledigt och klämdagar är inget man tänker på här. Jag tänker dock se till att vara ledig i mellandagarna. Så det ska nog bli ett och annat inlägg i bloggen under jul också som ni kan läsa. Många brukar dock ta den 24:e ledigt eller åka hem tidigare denna dag. I vårt område brukar grannarna ha en förjulfest. Ett stort knytkalas som är himla trevligt. Under kvällens gång brukar också brandkåren åka ut med en brandbil där en av brandmännen har fått klä ut sig till tomte som delar ut godis till barnen i området. Spänningen ligger i att barnen inte vet exakt när brandbilen med tomten kommer. De väntar spänt på att han ska dyka upp kasta ut godis. Är ni riktigt duktiga på att baka så kanske ni klarar att göra några av de cupcakes som finns på collaget med julgranar eller snögubbar.


Jag vill passa på att önska er alla kära läsare en riktigt GOD JUL . Hoppas ni får en riktigt skön och mysig jul.


♥♥♥ GOD JUL / MERRY CHRISTMAS♥♥♥

10 comments:

Anne said...

Vilket fint collage,gillar de där lite krispiga, vintriga färgerna (behöver inte bara vara grönt och rött runt jul).
Jag gillar ert julbord, det kommer bli gott och bra mix på svenskt och amerikanskt. Du verkar ha blivit rätt förtjust i kalkon med stuffing, kul! Det är faktiskt inte dumt alls, överraskande gott.
Revbensspjäll är väldigt gott och känns ju väldigt amerikanskt, en favorit. Men jag skulle nog aldrig våga laga det själv, men med rätt kryddning och när det är sådär mört att det går sönder (som de är så bra på i det här landet), då är det makalöst gott.

Desiree said...

Anne, ja jag tyckte det skulle vara nice med ett lite vintercollage. Du har så rätt det behöver inte bara vara rött och grönt för att få in julstämningen. Revbensspjällen är Calles paradnummer. Han gjorde dem för första gången förra året och de blev väldigt lyckade så det blir sådana i år igen.

Lennart said...

Var hittar du prinskorv? Och vad har du för slags skinka. Jag hade tur att frun just kom tillbaka från Los Angeles, och hade med sej en svensk julskinka (fastän större) i bagaget. Här i Ohio kan jag inte hitta endera.

Marie said...

A warm and special wish
for a very merry Christmas.
Halsningar
Marie

Marie said...

fint collage! här är det julstämning för fullt! =)

Annika said...

Ja, Desiree!!! Jag tycker också att du gör så OTROLIGT fina collage!!!! Är det svårt? Vet att du sa en ggn att du använer Picasa.
Ert julbord ser jättegott ut! Hoppas du plåtar ivrigt under helgen och lägger ut till vårt beskådande ;-)
Peters pappa är specialist på revbensspjäll. Det blir sådär mört så det bara ramlar sönder...Mums. Ingen sådan mat i jul för oss dock. Svenskt på julafton, och sen faktiskt skinka på juldagen hos Peters fldrar. Jag hade föredragit kalkon, faktiskt...
Jag tycker Honeybaked ham är ett toppenalternativ till svensk julskinka (som jag kan leva utan ;-) )
GOD JUL!! Och håll bloggen kokande under jul. Det ska jag göra.
Kram!!!

aurorabuddha said...

Vi ar redo har ocksa! Vi ska aka och handla mat idag och sen ar det bara att vanta pa tomten!

God Jul och Gott Nytt Ar fran Texas.
Jag haller bloggen igang ocksa under helgerna. Kom garna och halsa pa!

Anita said...

Ja, vi ar fardiga med affarerna ocksa! Forutom lite mat - sista minuten. Har gett min dotter gift cards pa klad affarer sa kan hon anvanda sej av reorna efter Jul! Vagar ju inte langre kopa till henne for det blir ju garanterat fel...
Ett valdigt fint och ambitiost julbord ni ska ha! Blir lite hemsjuk nar jag laser den (eller langtar till barndomen igen kanske man ska saja)
Det var en rolig sed det dar med brandbilen och jultomten. Ah vad roligt for barnen! Dom ar duktiga har i USA pa att hitta pa kul saker for barn tycker jag.

Desiree said...

Lennart, vi hade riktigt tur i år som lyckades hitta prinskorv på IKEA i Atlanta. Var där i mitten på november redan och handlade julmaten. Prinskorven tillverkas någonstanns i USA. Kan kolla kontakt info på paketet och ge till dig så kan du skriva och höra vart man kan få tag på denna prinskorv. Jag får väl se om den är lika god som rikig svensk prinskorv också. Skinkan är våra svenska vänner ansvariga för så jag ska höra med dem vad det är för slags skinka de köper och hur de tillagar denna. Men det blir väl någon amerikansk-svensk variant på skinka.

Marie och Marie, tack så mycket.

Annika, nej det är verkligen inte svårt att göra dessa collage. Jag andvänder som sagt Picasa som har en färdig collage funktion. Man väljer bara de kort/bilder man vill ha med och tycker på denna funktion så vipps är det fixat och klart. Bra att du också håller bloggen puttrande under jul så att jag kan se fram emot trevlig läsning. Ha en riktigt skön både svensk och amerikansk jul.

Aurorabuddah, skönt att ni också är färdiga med julstöket i princip. Kul att även du håller bloggen igång under jul. Ja det skulle vara kul att passa på att komma till Texas någon gång framöver.

Anita, giftcards är både bra och praktiskt. Det kan ju liksom inte bli fel om man får ett sådant till sin favoritbutik. Din dotter blir säkert glad åt detta. Håller med dig om att de är bra på att hitta på kul saker till barnen under jul här i USA.

Petra H said...

Jättesnyggt kollage, ska kolla in picasas funktion!
Det låter som ett mumsigt julbord, ska nog lägga ut vad vi kommer att äta också - lite kul att se vad för slags kombination det kan bli. Jag har aldrig gillat revbensspjäll, gillar inte pillig mat som man måste äta med händerna (borde ha varit med på min 100-lista, ha ha) men det låter väldigt gott trots allt.. Jag kommer nog att sakna PRINSKORV mest av allt på julbordet! Har hittat ett recept på "sillsallad utan sill" som vi ska testa eftersom vi inte kan få tag på sill här..
Jag fortsätter också att blogga under julen och ska kolla vad du skriver. Jag skrev precis om en bok (roman) som handlar om PR som jag tror att du skulle gilla!