Monday, December 3, 2007

Första advent med Lussekatter

Helgen blev som sagt busy men också kul. Här i USA firar man ju inte advent men vi gjorde självklart det hemma hos oss. Första glöggen intogs. Vi hade faktiskt hittat glögg på en butik som heter World Market som säljer mycket importerade saker från hela världen. Den var inte tokig alls. En liten skvätt vodka i gjorde den bara bättre.

Igår bästämde jag mig för att göra ett försök och baka Lussekatter. Vet ni vad de blev riktigt lyckade! Jag är jätteglad. Det känns alltid lite nervöst att översätta recept och göra lite egna modiferingar för att det ska passa amerikanska förhållanden istället för svenska. Torrjästen funkade super denna gång också. Det lustiga är att jag andvänder en torrjäst som heter Rapid Yeast. Det står på paketet att den bara ska behöva jäsa i 10 min! Det verkar inte stämma. Eftersom jag hade lite ärenden på gång under jäsningstiden blev det hela 2 timmar jäsning och det blev bara bra. När jag kom tillbaka såg degen riktigt fin ut. Så gott blev det med nybakade varma ljuvligt saffransdoftande Lussekatter, mmmmm. C smög ner till köket med jämna mellanrum under hela kvällen och knyckte lussekatter. Han lyckades stoppa i sig sex stycken igår. De är ju så goda sa han och log ursäkande.

Jag fixade till adventsljusstaken också. Eftersom det inte går att få tag på mossa här så får man vara lite kreativ istället och komma på annat. Var på Lows igår och hittade knippor med lite olika kvistar från tall och gran. Jag andvände dessa istället för mossa. Det funkade ju utmärkt.

Sedan har vi slagit in fler julklappar. Det börjar redan bli en fin liten hög. Det känns bra. Sedan har det varit lite annat huspyssel. Gräset klipptes en sista gång för säsongen. Löv har krattats. Äntligen köpte vi spaljeér till klätterrosorna som behövdes bindas upp. Byxor har lagts upp och en hel bunt med julkort har skrivits och postats.


Här ligger de gyllengula, saffransdoftande lussekatterna och väntar på att åka in i ugnen.


Första advent är här.
Öppna spisen är redo så att tomten kan komma.

Fler julklappar.

Dessa söta röda tyghjärtan hittade jag på IKEA och C hängde upp dem så fint vid öppna spisen.


Lite kvistar funkar utmärkt när man inte har mossa.

14 comments:

Petra H said...

Oh, vad mysigt ni verkar ha haft det i helgen. Jag vill också baka lussekatter!! Ska testa nästa helg, får se om vår torrjäst funkar lika bra...
Och julkorten ska ju också skrivas, ja.
Bra att få idéer och påminnelser från andra bloggare ;-)
Hoppas att du har haft en lika bra start på den nya veckan.

Desiree said...

Petra, det ska nog gå bra för dig även med torrjäst. Ja bloggar är toppen för man får massor med inspiration och ideér. Nya veckan har hittills varit bra. Ha en fin dag.

Annika said...

Jättefint, Desiree!! Tycker så mkt om ditt pynt!
DUKTIG är du som bakar lusskatter! DET gör inte jag, men min jättesnälla kompis Lotta gav mig två påsar med lussebullar idag!!!! Blev så otroligt GLAD!!
Visst är glöggen från World market helt OK. DET tycker jag också!

Desiree said...

Annika, tack :-)
Jag kommer nog inte baka mer än en sats dock så det är väl därför jag vaktar mina bullar lite så att inte maken ska mumsa i sig allihop på en gång. Vad snällt av din kompis att ge dig två påsar. World Market är en riktigt bra affär. Man hittar mycket smått och gott.

Anne said...

Åh, vad härligt få se! Jag blir alldeles till mig över alla julbloggsinlägg och att få se andrasd pynt. De röda tyghjärtana var så otroligt fina. Hmmm, synd jag missade dem på Ikea ;)
Glöggen från World Market har vi också (tack till dig och Annika som tipsade ok WM). Precis som du tycker jag en skvätt vodka i gör susen. Man känner inte spritsmaken och det smakar absolut inte sprit med en liten skvätt i, men det gör rätt mycket för smaken ändå.
Apropå jäst, jag har sett torrjäst som heter "rapid yeast" och "bake yeast", har inte förstått skillnaden mellan dessa. Några tankar???

Desiree said...

Anne, visst är det kul att se hur fint alla pyntat. Du hade så fina bilder förra veckan så jag blev väldigt inspirerad. Kul att du gillade glöggen från WM. Jag har bara provat rapid yeast och den heter rapid eftersom det står på paketet att det som sagt bara ska ta 10 minuter för den att behöva jäsa. Jag är dock skeptisk till dessa 10 minuter. När jag bakade kanelbullarna lät jag degen jäsa iallfall en timme och denna gång som sagt två timmar. SÅ en timme skulle jag nog köra även om du köper rapid varianten. Jag ser till att följa temperturangivelsen på paketet vad gäller vätskan som jästen ska lösas i som brukar ligga mellan 120-130 F som blir 45-50 grader C. En bra bit varmare än då man andvänder färsk jäst.

Olle said...

Det ser ut som om inte du heller har fått tag i malen saffran? Vi skall också göra ett försök med saffransbullar under veckan och det enda vi har fått tag i är hela pistiller. Först hittade vi saffran på Whole Foods, men den kostade en förmögenhet (vilket ju det mesta i den affären gör...). Som tur var finns det andra butiker som för den varan också.

Toini said...

Vilka fina lussekatter. Skulle vilja prova också, jag blev väldigt inspererad av dina foton, hmm nu måste jag nog prova att baka lussekatter också.

Julekram till dej.

Desiree said...

Olle, saffranspistiller går nog bra att mala i en mortel och sedan andvända. Saffran är det nästan knarkpriser på här i USA. Så det är alltid toppen om man kan få någon i Sverige att skicka lite saffran till en. Whole Foods är nog lite extra dyrt. Bra att ni hittade ett annat ställe att köpa saffran på. Det saffranet jag andvände denna gång var sådant som jag köpt i Sverige i sommras.

Toini, ja ta gärna och prova. Det blev väldigt gott och det var inte direkt svårt. Stor julkram tillbaka till dig också.

aurorabuddha said...

Nice pic's som vanligt! Ingen av mina recept fungerar har i sodra Texas. Den stora skillnaden ar att det ar sa fuktigt har, och sa hojden over havet. Markligt, tycker jag!

Jag har hittat mossa pa bade Michael's och Hobby Lobby. Jag tror bada dom affarerna finns nationwide.

Marie said...

jag håller på o bakar saffransbullar nu, så hoppas de blir lika fina som dina! =)

Saltistjejen said...

Mmm vad gott!!! Dina lussebullar ser supergoda ut! Jag har tänkt baka nu på fredag hoppas jag. Vi ska ha en liten glöggfest på kvällen tänkte vi, eftersom jag drar till Sverige nästa tisdag. Så jag har planerat att ta fredaen ledigt. Känns helt ok med tanke på att jag jobbat alla helger sedan början av oktober månad... :-)

Jag bakade förra året och då blev lussekatterna bra1 Men första året blev de katastroftorra!!!! Hoppas jag minns ungefär hur jag ändrade i receptet förra året när de ju blev bra.

Vad mysigt ert julpyntade hem ser ut också! Det enda vi gjort är att sätta upp ljusslingor runt fönstret. Men jag hoppas att Lipton inte biter i glödlamporna för det vore nog itne så bra för honm. Gran känns det som man kan glömma när man har en kattunge...haha! Den skulle nog snart ligga på golvet.

Desiree said...

Aurorabuddah, synd att dina recept inte funkar där du bor. Märkligt när det blir så. Det var därför det kändes lite nervöst när jag skulle baka dessa för man vet ju aldrig om det blir en flipp eller flopp. Tack för tipset om mossa, bra att veta att det finnss

PS. Jag håller på att jobba med utmaningen jag fick av dig. Har lyckats knepa ihop 90 punkter men har lite svårt för de tio sista men det ska nog gå.

Marie, vad kul! Det blir säkert lika fina och goda ska du se. Det är underbart ljuvligt med nybakade varma saffransdoftande bullar.

SweFlo said...

Nu blir jag så avundsjuk! Du har fixat till det så där svensk/amerikanskt fint som jag aldrig verkar ha tid till... Lussebullar skulle helt klart vara toppen att baka... suck ja! Int etillräckligt med timmar på dagen verkar det som. Fast vi har nog tryckt i oss en hel del pepparkakor så att det jämnar ut sig. Adventsljusstaken ser kanonfin ut, det blev verkligen lyckat! Vad duktig du är! Du får gärna lägga ut eller maila ditt recept, jag skule vilja prova om jag får tid...