Friday, December 7, 2007

Tranbär eller Cranberries

Härligt intesiva röda bär. De har en syrlig och frisk smak. En hel del tranbär odlas här i USA och den stora säsongen för tranbär är nu under hösten. Tranbär associeras till både jul och thanksgiving här i USA. När bären är omogna så är de vita men när de mognar får de sin karakteristiska röda intensiva färg. Tranbär är så gott som obligatoriska till både thanksgivning och jul här.

De är väldigt nyttiga och innehåller höga halter av C-vitamin. Dessutom sägs de innehålla en hel del antioxidanter och övriga ämnen som är bra för hjärta-kärl, immunsystemet och cancerbekämpande ämnen. Dessa små röda bär är alltså rena hälsokuren.

Tranbär tillhör ljugväxterna. De odlas framför allt i Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Jersy, Oregon, Maine, Washington och Wisconsin liksom i stora delar av Kanada. Här i USA är det Wisconsin som står för den största produktionen. Mer än hälften av alla tranbär kommer därifrån.

Jag tycker att det är häftigt att se bilder då de skördas. Man låter bären flyta på vattenytan då man skördar dem. Den härligt intensiva röda färgen på bären mot det blå vattnet är vackert. Bären mognar under september och oktober månad. 95% av alla tranbär andvänds i produkter så som juice, saft, sås och torkade sötade bär. De återstående 5% säljes färska. De färska tranbären går utmärkt att frysa in precis som de är och kan sedan andvändas direkt i bakverka och matlagning. Jag köpte mig en påse med färska tranbär just för att jag tyckte de såg så vackra ut. Så nu ska jag experimentera att ha dem både i bakverk och matlagning.

Gillar ni tranbär? Har ni några favoritrecept med tranbär?

Bild från nätet.

Tranbärsskörd då man låter bären flyta på vattenytan och samla ihop dem.

Bild från marthastewart.com

Denna kaka med tranbär tycker jag ser så himla god ut.

♥Trevlig helg och trevlig andra advent♥

12 comments:

Petra H said...

Jag älskar cranberry juice!! Men, den varianten som jag fått tag på här i PR var inte god, usch så sliskigt söt! Jag ska köpa Ocean Spray i fortsättningen, det är den jag är van vid från Europa.
Jag har faktiskt aldrig förstått varför bären flyter på vattnet när man skördar dem - är det för att tvätta dem?? Men det ser fint ut, det håller jag med om!
Man ska ju dricka cranberry juice om man har urinvägsinfektion och jag har faktiskt testat det en gång - jag drack närmare två liter och infektionen försvann utan en massa jobbig pencillin (i Belgien och Frankrike är pencillinkurerna så starka att jag nästan alltid får svampinfektioner av dem!)!
Jag är nyfiken på vad du kan hitta på med de färska bären, berätta när du har använt dem!
Ha en härlig helg!!

Desiree said...

Petra, att låta dem flyta på vattenytan underlättar skörden har jag förstått det som. Jag har också hört att tranbär ska vara väldigt bra vid urinvägsinfektion. Toppen att du provat det beprövade gamla knepet och det funkade. Skönt att slippa ta penicillinkurer. Jag får se vad jag kan ta och hitta på med de fina bären.

Fia said...

Jag skulle göra marmelad på dem, för det är jättegott, fast man får köra dem igenom en passersil (så det blir som pure) för annars tycker jag att det blir lite för syrligt då man äter skalen.

Ja skriv och berätta vad du hittar på med dem!

Desiree said...

Fia, marmelad låter gott. Har du i något socker alls eller inget? Sitter den mesta av syrligheten i skalen alltså?

Marie said...

Hej Desiree
har kan du fa ett recept pa Jattegod Cranberry sas/sylt

1 paket cranberry (12 ounces)
3 cups karnfria roda vindruvor
1 cup socker
1/2 tsk salt
1/2 drygt cup vatten

Blanda allt utom salt och lat koka upp.
Sank varmen och lat koka tills baren kokat sonder.
(ca 10-15 min)
Salta och lat kallna.

Lagg sasen i en lufttat burk.
Haller sig i kylskap 2 veckor.

Jag anvander denna sas i stallet for lingon till mat och nar jag bakar brun pepparkaka.
Jattegod och val vard att testa.
Halsningar Marie

Fia said...

Hejsan Desiree, jag har använt detta recept i många år nu. Det blir kanooongott!

http://www.recipezaar.com/51718

Saltistjejen said...

Å vad läckert det ser ut med alla bären i vattnet! Håller verkligen med dig om det!
Jag köpte färska tranbär och använde som lingon ungefär. Har recept sedan tidigare på en efterrrätt med lingon och kolasås som är supergod och jag testade att byta ut lingonen mot tranbär och det fungerade utmärkt!

Jag har även recept på en lingonkaka som jag tänkt testa att göra med tranbär istället, men det har jag inte gjort än.

En tjej på M's jobb sa att hon kokade tranbär med lite socker och att det då smakade som lingonsylt (typ rårörda lingon). Hon är svensk ursprungligen och brukar använda "rårörda tranbär" istället för lingon när hon behöver det till t ex vissa maträtter.

Annika said...

Jag älskar tranbärsjuice! Så gott det är!
Min mormor brukade plocka tranbär i skogen i Österbotten som hon sen gjorde saft av. Tranbären plockas sent på hösten efter flera frostnätter.
JA, jag har haft UVI och botat den genom att dricka kopiösa mängder av juicen. Fantastiskt att det verkligen funkar!!
Ha en fin Andra Advent!

Anne said...

Tranbär ja, åh så gott. Det är något jag konsumerar mycket mer här i USA än vad jag gjorde i Sverige, det är mer lättillgängligt och billigare också. Det där med urinvägsinfektion och tranbär har jag också tillämpat. När jag haft känning har jag druckit massor av tranbär och lyckats mota infektionen i grind innan den brutit ut. Det har dock inte funkat alltid... Gott är det med tranbär i alla fall. Cranberry cookies, typ chocolate chip cookies men fulla med tranbär ist för choklad är riktigt goda.
Sen gillar jag drinkar med tranbär, hederliga Cosmopolitan är ju en sådan drink.

SEASIDE LIVING said...

Vi brukar köpa tranbärsjuice och göra drinken Cosmopolitan, min favoritdrink! Kakan du visar bild på ser verkligen smarrig ut...

Kul att läsa alla 100 saker om dig! Kände igen mig på en del saker, t ex det där med viss bacillskräck och rädsla för magsjukor... Här kör vi med Alcogel (handsprit) på toaletterna vintertid och tvättar alltid händerna det första vi gör när vi kommer hem från skola och dagis. Nu har jag dessutom hittat våtservetter med Alcogel, perfekt att ha i fickan eller i bilen när man besökt affärer osv. Kansk liiiite överdrivet men jag gör allt jag kan för att vi ska slippa bli magsjuka...

Ha en mysig lucia-vecka!
Kramar från Jenny

Desiree said...

Marie, tack så mycket för receptet. Lät både enkelt och gott. Det ska jag ta och testa.

Fia, även ditt recept såg smaskigt ut. Jag testar gärna detta också.

Saltis, visst ser det läcker ut med alla bären på vattenytan. Jo det borde man nog kunna göra att andvända tranbär istället för lingon. Smart knep.

Annika, japp tranbärsjuice är verkligen gott. Att det dessutom har medicinska fördelar är ju en bra bonus. Cosmopolitan är gott, det är ju också the official Sex and the City drink.

Seasideliving, en cosmo är alltid god. Tycker inte att du är överdriven med alcogel och våtservetter. Sådan är jag också. Man måste vara noggrann för det är ju så himla smittsamt.

Lullun said...

Tranbär är lite av ett oprövat område för mig. Hade t.ex aldrig hört om skördsättet. Spännande!