Wednesday, May 30, 2007

Fairhope, AlabamaFairhope var fullt av härliga och vackra blommor.Vårat Bed&Breakfast som vi bodde på som hette Away at the Bay.


Strandremsan vid vårat B&B.Pelikaner av olika konstnärer prydde gatorna i Fairhope.

Nu är vi tillbaka efter några härliga dagar på stranden. Efter att ha tillbringat några dagar vid havet har vi insett hur mycket man saknar närheten till vatten när man inte har det. I Birmingham finns det ingen närhet till hav eller sjöar. Det var bara så härligt, skönt och vackert nere vid kusten. Där rådde också en skön och svalkande havs breeze. Värmen börjar komma nu, igår var det +33 grader. Vi bodde på ett mysigt bed and breakfast i lilla staden Fairhope som ligger belägen i Mobile bukten. Detta är en lugn och charmig gamal stad med många små konstnärs gallerier och små söta butiker.Överallt fanns många vackra blomplanteringar och statyer av pelikaner som var gjorda av olika konstnärer som prydde gatukorsningarna. Det fanns en hel del amerikanska flaggor uppsatta eftersom det var Memorial weekend. Vårat lilla B&B låg precis vid havet. Det var endast ca 50 meter att gå ner till stranden. Vi fick en egen lite lägenhet med två sovrum, ett litet vardagsrum och ett litet kök som var fullt utrustat med allt man kunde tänkas behöva. Vi hade en härlig balkong också med havsutsikt där vi kunde sitta och njuta av lite vin i solnedgången och också äta frukost på. Frukost ingick. I kylen hittade vi färska jordgubbar, bagles, cream cheese och yoghurt. Sedan var det bara att fixa lite kaffe. Toppen!
Det tog oss ca 4 timmar att köra ner till kusten. Vår första eftermiddag tillbringade vi nere på stranden nedanför där vi bodde. Vårt B&B hade en egen privat strandremsa och det bästa var att det den eftermiddagen inte var några andra där så vi hade hela stranden för oss själva. Vi tog oss varsitt dopp och tog med några öl ner dit. Sedan satt vi där och njöt av att bara lyssna på havet och titta på måsarna och pelikanerna. Såå himla skönt och avkopplande. Vi såg en sorts fiskar som hoppade i vattenbrynet. På andra sidan bukten kunde man se Mobile i horizonten.


Stora båtar passerade ibland.
Fort Morgan.


Inne i Fort Morgan.


Dagen därpå åkte vi söderut mot Gulfshores. Det är egentligen hit alla åker som säger att de ska åka ner till havet. Här är sanden helt vit medans den längre upp i bukten är mer guldig och gyllene. Här är det dock otroligt mycket mer folk och de stora hotelkomplexen tornade upp sig med lyftkranar i blickfånget där nya hotel skulle byggas. Vi åkte väster ut på en udde där det fanns en state park istället för stora hotel. Här var det mycket mer öde och stilla. Det verkade vara ett populärt ställe att fiska på. De flesta som var här hade tagit med sig sina fiskespön. Gick man en bit bort fanns möjlighet att hitta en egen privat strandremsa som man kunde ha ganska mycket för sig själv. Vi slog oss ner och solade, badade och låg och läste böcker. Vi såg ett och annat stort fartyg som passerade. Doften av solkräm och havsluft blandade sig och gav oss en härlig semesterkänsla. Längst ut på denna udde fanns också ett gamalt historiskt fort som heter Fort Morgan. Fortet hade andvänts för försvar mot båtar och fiender som hade fösökt att ta sig upp och in i Mobile bukten. Fortet byggdes i början på 1800-talet.

När skymningen började närma sig hoppade vi in i bilen lagom kladdiga från solkräm, sand och salt. I utkanten av stateparken fanns en hel del hus. Dessa hus är oftast målade i glada pastellfärger och byggda på pålar som ger skydd om havsnivån skulle stiga. De är nog ändå väldigt utsatta om det skulle komma en stark storm elle orkan eftersom de ligger precis vid havet och det inte finns några träd eller annat som skyddar dem. Antar att försäkringarna på dessa strandhus är ganska höga. Det är inget problem om man skulle vilja hyra ett hus härnere. Finns många hus ute att hyra och att köpa. Kollade i en mäklar katalog. Hus eller bostadrätter vid stranden är inte billiga. För en bostadsrätt i ett stort höghus komplex vid stranden får man betala ca 5 millioner kronor för en trea eller fyra. Det finns onekligen folk som har väldigt gott om pengar för det finns många hus och bostadrätter att få tag på. Ett stort och trevlig hus kan lätt kosta flera miljoner dollar härnere.

Vi tog oss en snabb tur ner till Orange beach för att kolla hur det såg ut där. Tyvärr inget som vi fastnade för. Mycket folk, mycket stora hotelkomplex, turistfällor med tingeltangel och alla de vanliga och tråkiga resturangkedjorna. Vi har insett att lilla Fairhope var en riktig pärla. Här fanns det genuina och relativt orörda ännu med ett stilla lugn utan stora folkmassor. Dit kommer vi klart att återvända fler gånger. När man hittar sådana här ställen är livet i Alabama extra härligt. Det känns bra att unna sig weekendresor av detta slag. Det finns ju så mycket härligt att se och uppleva här.

8 comments:

Anne said...

Åh, otroligt otroligt fint. Underbara bilder. Det blir så mycket mer levande när man också ser bilder tillsammans med en reseberättelse. Ni verkar ha haft det toppen. En dos havsluft stärker både kropp och själ. Tack du visade bilder!

Annika said...

TACK för den berättelsen med alla dess otroligt vackra bilder! Verkar ha varit en höjdarbeach! OCH en otroligt gullig stad.
Underbara bilder som illustrationer! Havet är det underbaraste på vår jord! Saknar det ofta!

Desiree said...

Tack så mycket för alla fina komplimanger. Havet är underbart. Jag hoppas vi kan åka dit fler gånger under sommaren.

Fia said...

Du skriver verkligen på ett trevligt sätt och jag känner at jag får bra information då jag läser dina resereportage, så fortsätt gärna med dem!

Ni verkar ha haft en sån där helt perfekt helg...

Desiree said...

Tack så mycket Fia (rodnar nästan lite lätt över den fina komplimangen). Tycker verkligen det är kul att resa runt och uppleva platser och saker.

Monica said...

Så underbara bilder, jag vill också åka dit NU!!! :) Vad härligt att ni kan åka runt och upptäcka nya, underbara ställen!

Millan said...

Ah vilka harliga bilder. Jag kanner genast en styng av havslangtan!! Stranden vid ert B&B ser jatte mysig ut. Ni far helt enkelt forstatta aka dit med jamna mellanrum for att fa en havsdos att leva pa ett tag :-). Jatte skoj att se foton fran er weekend!

Anne-Marie said...

Jättefina bilder som vanligt. Du tar verkligen bra bilder. Jag får lust att åka till södern - det mesta söderut jag varit var i North Carolina för några år sedan.