Friday, May 25, 2007

Att vara nyfiken på sin omvärld

Stod i DN för några veckor sedan att svensken reser allt oftare. Har suttit och funderat på att vi svenskar ofta är ganska beresta. Vi gillar helt enkelt att resa. Hur vanligt är det att resa utomlands på semester bland andra folkslag och delar av världen? Beror det på att vi är nyfikna av oss vad gäller platser och andra människor och kulturer? Eller har det att göra med att sverige är ett litet land med en relativ liten befolkning och att det därför är naturligt för oss att söka oss utåt och åt andra platser? Är det för att vi har taskigt klimat och vi behöver söka oss till sol och värme?

Än en gång jämför jag med amerikanerna. Det verkar vara väldigt få amerikaner som verkar resa utomlands och som har rest utomlands. Våran sekreterare på jobbet är i 50 års åldern och hon har aldrig ens haft ett pass i sitt liv hittills. Läste på Anne-Maries blog(
http://bo-i-usa.blogspot.com/) tidigare att endast 27 % av amerikanerna äger ett pass. Otroligt! Är amerikanerna inte nyfikna på sin omvärld, på andra kulturer och platser. Beror det på kulturella skillnader eller på ointresse? Eller beror det på att de har så lite semester så att de inte hinner med att åka lågt bort? Kanske tycker de att det är onödigt att åka utomlands då de andå kan hitta det mesta i sitt eget land som förvisso är fantasktskt och stort. Vill man ha sol och bad finns ju Californien, Florida och Hawaii. Vill de uppleva storslagen natur finns det här, vill de åka skidor finns häftiga berg här. Men andra kulturer, människor, historiska platser osv. Det finns ju inget substitut för sådant, det måste upplevas på plats. För mig personligen räcker det aboslut inte med att gå på Thairesturang och kolla på Travel channel för att få upplevelser. De flesta europeer verkar resa rätt mycket men också Japaner reser kors och tvärs över hela världen. Men varför reser så få amerikaner utanför sitt lands gränser? Har hittills träffat en person som är berest och åkt till mycket exotiska platser som Ishotellet i Jukkassjärvi och till Antarktis. Men jag har träffat betydligt fler som aldrig har lämnat USA alls. Vad tror ni?


Ha en skön helg allihop. Nu sticker vi på lång-helg ner till beachen och svalkar oss. Det blir bilder och reseberättelse på tisdag.

10 comments:

nika said...

Hejsan

Jo, jag måste hålla med dig om att amerikanen inte är så berest eller det verkar så i alla fall. Jag tror att det är en kombination av många saker och en sak är definitivt utbildningen. Man läser ju mycket lite i Social studies om andra länder och kulturer så jag tror att man inte väcker tillräckligt nyfikenhet. Sen det där med semester är ju en andra sak. Folk har ju knappt ledigt här...suck. Men ibland precis som du skriver så stöter man på människor som rest genom europa och de är ju lyriska.
önskar dig en bra helg

SweFlo said...

Att resa är en passion för mig. Tyvärr har det inte blivit så mycket mer än inom USA de senaste åren.. .men det finns hopp! Har en ameriaknsk make som vill ut i världen. Hans enda utomlandsvistelse består av 18 månader i Tyskland när han gjorde militärtjänsten, men han är oerhört sugen. Men man märker lite på en del amerikanare att de är lite rädda för kulturer som är annorlunda nästan. Och USA har ju en del att njuda på, men just att uppleva andra kulturer och språk, det ger en ju så mycket som människa tycker jag!

SweFlo said...

Ett tilläggÖ Jag blir chockad äver hur lite amerikanarna vet om geografi! Tog en geografikurs på universitetet och fick A hur lätt som helst. De tyckte jag var något slags geografiunder, men i själv averket tyckte jag det var sånt vi hade lärt oss på mellanstadiet typ! Oerhört! Samma med fakta om världen i ävrigt, folk förundrar sig om jag säger sånt som jag tycker är allmännvetande...

Anne-Marie said...

Jag tror att många amerikaner tycker att deras eget land räcker till. Kanske att det för oss europeer (eftersom vi har närmare till andra länder) blir mer naturligt att resa. Många svenskar reser förstås ofta mycket längre nu förtiden. När jag skrev om att 27% av amerikanerna inte hade pass var det innan det blev lag på att det krävdes pass till Canada för amrisarna. Den siffran kan säkert ha gått upp. Men fortfarande tror jag att de flesta amerikaner stannar inom sitt eget lands gränser. Ha en riktigt skön helg!

Desiree said...

Det är interessant att fundera över. Naturligtvis finns det många undantag bland amerikanerna som förmodligen har rest en hel del och är sugna på att resa. Jag håller också helt med att det finns massor av underbart att se och uppleva inom USAs gränser. Här finns det mesta utom just andra kulturer. Själv ser jag fram emot många resor inom den amerikanska kontinenten nu när jag är här så vill jag gärna passa på. Ha en härlig helg allihop igen.

Fia said...

Det är nog en kombination av många olika saker som gör att amerikanerna inte reser så mycket utomlands. De har få semesterdagar. De kan oftast bara prata engelska. Det är dyrt att åka utanför USA om man inte åker och hälsar på släktingar som vi svenskar gör. Hotell och mat ute tre ggr per dag blir dyrt.

Men detta med att det inte finns olika kulturer här skulle jag nog vilja protestera mot litegrand. Jag var nere i New Orleans innan Katrina och beställde mad på franska där i en av restauranterna (inte i turistkvarteren) därför att jag förstod så dåligt vad de sa på sin lite knepiga engelska och de i sin tur förstod min franska helt pefekt! maten och kulturen där var INTE amerikansk. Samma när vi var i Arizona, nere i södra delen, det var mer Mexiko än USA.

Eftersom det finns så många klimatzoner i detta land, så finns det också många olika sätt att umgås, sätt att göra saker på, matkultur och lokal historia. Allt det sammantaget gör att jag skulle vilja påstå att det finns många olika "kultur-zoner" som i allfall jag tycker är väldigt spännande att uppleva.

Ha en underbar helg!

Annika said...

Ja, det beror nog på en hel del. Dels är USA så stort, det finns mycket här. SEMESTERN den ynkliga på bara två veckor. Sen finns säkert rädslan för det okända där också.
Har också fått för mig att det beror på var man bor. I min närhet här i DC-området har nästan alla amrisar jag känner varit i Europa, och precis som ngn skrev ovan så är alla verkligen lyriska när dom beskriver sina Europa resor.
Men jag känner en kvinna som aldrig varit utanför US, och ändå har hon åsikter om hela Europa o kan rabbla fördomar om vartenda land...INTE kul.
Själv känner jag att jag vill resa mkt mer inom USA. Reser ju jämt hem när det är sommar. Känns ibland som jag missar ett helt land...

Monica said...

Jag tror att ni alla har tagit upp flera av orsakerna till att amerikanarna inte är så beresta som ex. europeer
Semester, att USA är så stort med så mycket att se...

Några punkter till kan ju vara att USAs geografiska läge inte uppmuntrar till resor, Kanada är inte tillräckligt olikt och många länder i Sydamerika kan anses vara lite farliga eller i alla fall inte tillräckligt "bekväma" att resa till. USA har ju under många år desutom varit en stormakt med en väldigt stark ekonomi så människor har inte flyttat på sig för att jobba i andra länder. Jag läste också att backpacker-kulturen inte alls är (och har varit) lika utbredd i USA som i Europa och i mitt fall så har jag lärt mycket under mina back-packer år och mött människor som fått mig att vilja resa till olika länder.

Desiree said...

Tack för alla komentarerna och vinklarna om varför amrisarna inte reser lika mycket utanför sitt land. Håller med dig Fia om att det finns väldigt många olika kultur-zoner här som vi inte har i europa förutom om vi åker utomlands. Det finns ju väldigt mycket att se och uppleva här.

Petra H said...

Måste tillägga att alla européer reser inte heller, när jag bodde i Italien så träffade jag många människor som aldrig rest utanför landet. Både italienare och spanjorer verkar vara av den uppfattningen att varför resa, när de har allt hemmavid (sol, stränder etc), dessutom har de samma problem som amerikanerna - de talar oftast bara ett språk. När italienare reser, reser de oftast till Spanien eftersom de där kan göra sig mer eller mindre förstådda på italienska!
Min spanska pojkvän hade aldrig varit utomlands innan han åkte som Erasmus-student till Nederländerna när han var 24 men nu gillar han att resa (så länge jag planerar det!) och bor ju också fortfarande utomlands.