Monday, January 18, 2010

Memphis city of Blues

Vi packade våra väskor och började våran färd mot Memphis lördag morgon. Vädret var dystert, grått och regnigt men det gjorde oss inte så mycket för vi skulle ändå sitta i bilen i fyra timmar innan vi skulle komma fram till Memphis. Landskapet är inte så värst spännande men färden flöt på bra. Från Alabama får man snedda in en kortis i Mississippi för att komma till Memphis som ligger beläget i det allra yttersta sydvästra hörnet på Tennesee. Här utgör Mississippifloden gränsen mellan TN och Arkansas.

Memphis är i likhet med Nashville som också ligger i TN en stor musikstad. Men här är det istället blues och rock som satt sin stämpel och prägel på staden. Storleksmässigt är Memphis inte någon storstad. Här bor ca 1 million invånare om man räknar med förorterna vilket är samma storlek som Birmingham. Jag skulle säga att Memphis är en ganska typisk mellanstor stad för södern. Den väcker inte mycket förundran om man bortser från Blues och Elvis som gjort att Memphis hamnat på världskartan. Likt så många andra städer i södern så är centrum ganska dött förutom Beal Street som är den stora turist huvudgatan. Det var inte mycket folk som rörde sig utomhus. De flesta andra som var ute och gick såg ut att vara turister precis som vi med kameran hängande om halsen. Här nere i södern är folk sällan ute och promenerar bara för att.

Vädret var som sagt rätt dystert.


När vi anlände till Memphis på lördag eftermiddag var vädret uselt. Det regnade rejält och man blev snabbt både kall och blöt trots paraplyer. Efter att vi hade checkat in på vårat hotel så tog vi iallfall en promenad neråt Beal Street. Det var först när vi kom dit som vi såg lite andra männsikor för de kvarter vi passerat innan var mer eller mindre öde troligtvis pga av det dåliga vädret. Här nere på Beal Street bland neonskyltarna och en och annan blueston som letade sig ut på gatan så fanns lite andra turister som också trotsat regnet. Vi bestämde oss för att gå och kika på The Rock and Soul Musum. Det var helt rätt att få komma in och värma sig en smula och få ta del av Memphis interessanta musikhistoria.

Att bluesmusiken härstammar härifrån och har sina rötter just här är inte någon slump heller. Bluesen var de svarta arbetarnas musik. Det var sången och musiken som höll dem igång då de slet så att svetten lackade ute på de stora bomullsfälten. En erfaren bomullsplockare kunde få ihop så mycket som 150 kg bomull per dag och för detta tjänade han ca 1-2 dollar. Beal Street kantas av souvenirshoppar, resturanger och Blueshak. Alabama kan faktiskt stoltsera med att självaste Bluesmusikens fader, W. C. Handy kom från Alabama ursprungligen men han flyttade sedan till Memphis där han skrev några av sina mest kända bitar.

Blues, soul och rock and roll föddes här.Längst med Beal Street så finns det gott om neonskyltar och en och annan jukebox.


På rock och soul museet såg vi denna Elivs kostym. Något annat som också var kul var alla hårprodukterna som kom på 60 och 70-talet för afrofrisyrerna.

Lördag kväll blev också en träff med Åsa som bor just i Memphis och som varit och firat svensk midsommar hemma hos os för två år sedan. Det var jättekul att ses igen. Åsa var jättegulligt och kom och hämtade upp oss på vårat hotel med sin bil. Vi åkte till en trevlig resturang som hon kände. Medans vi for dit pekade och berättade Åsa en hel del interessant om sin stad. Vi hade en underbar långkväll med massor av prat och god mat.

Memphis stad kantas av Mississippifloden som angör gränsen mellan Tennessee och Arkansas. Här låg en vacker flodbåt parkerad längst med strandkanten. En sådan där hjulångare som man tänker sig från Tom Sawyers äventyr.

Förutom musiken så har Memphis spelat en stor och viktig roll i den svarta frihetsrörelsen under 60-talet här nere i södern. Det var här som Martin Luther King Jr mördades 4 april 1968. Vi åkte förbi Lorraine Motel vilket var motellet där han bott och där hans liv tragiskt avslutades. Själva motellet har idag omvandlats till museum, The National Civil Rights Museum där man kan få ta del av den viktiga men mörka historian om de svartas kamp från slaveriet.Lorrain Motel där tragiskt nog Martin Luther King Jr. avslutade sina dagar. Här står ännu de bilar som han andvände under den tiden då han var här. En röd och vitkrans hänger uppe på balkongen på det som en gång i tiden var hans rum. Det kändes passande att vi var här just som det är långhelg i södern just i hans minne.Memphis är inte någon stor stad. Man får en småstadskänsla när man vistas här. Mycket av byggnaderna, reklamen och skyltningen är lite gammalmodig. På något sätt får man känslan av att tiden stått still här i Memphis, att inte mycket har hänt sedan slutet på 60-talet egentligen. Stan var ganska öde som sagt förutom på Beal Street.

Memphis är i likhet med Nashville som också ligger i TN en stor musikstad. Men här är det istället blues och rock som satt sin stämpel och prägel på staden. Storleksmässigt är Memphis inte någon storstad. Här bor ca 1 million invånare om man räknar med förorterna vilket är samma storlek som Birmingham. Jag skulle säga att Memphis är en ganska typisk mellanstor stad för södern. Den väcker inte mycket förundran om man bortser från Blues och Elvis som gjort att Memphis hamnat på världskartan. Likt så många andra städer i södern så är centrum ganska dött förutom Beal Street som är den stora turist huvudgatan. Det var inte mycket folk som rörde sig utomhus. De flesta andra som var ute och gick såg ut att vara turister precis som vi med kameran hängande om halsen.


Längst med Beal Steet fanns en hel del både roliga och snygga skyltar. Här fanns också en och annan musiker som bjöd på lite bluestoner. Något som också var dekorativt var att det fanns kvar en hel del gammal reklam på tegelbyggnaderna.


Beal Street är Memphis mest kända gata. Här finns allt från turist tingeltangel till resturanger och barer med livemusik. Detta är söderns Blues huvudgata.
Förutom musiken och Elvis är Memphis känt för sin barbeque. Det blev dock ingen BBQ för våran del den här gången.


Här passerade vi Sun Studios där Elvis spelade in några av sina tidiga bitar. Denna gammla jukebox var även läcker. Från Blues till Rock. Elvis, Elvis, Elvis. Här finns han överallt. Elvisdockor, vykort, plattor ja hans bild syns överallt. Strax utanför Memphis ligger Graceland. Det tog inte mer än någon kvart från citykärnan att komma ut till Elvis hem och palats. Här visas inte bara hans hem utan också ett flygplan som han inrett och hans kollektion av bilar.

Elvis the king of rock and roll lever ännu kan man klart uppleva i Memphis.

På väg hemåt mot Sweet Home Alabama.

12 comments:

Sparkling said...

Jag var på bealestreet innan en bowl-game, det var crazyyy massa folk, väldigt högljutt, mycket alkohol som flödade...men det var ändå roligt att känna på den stämningen tyckte jag :) Graceland tycker jag är intressant även om inredningsstilen känns rätt galen, men det var roligt att få gå in och kika i hans privatplan och så :) Memphis i övrigt verkade vara rätt tråkigt och slitet.

Annika said...

Så coolt, så coolt!!
Memphis och Nashville skulle jag gärna se. jag har förstått att det går att hitta världsklass musik på pubar där.
Och ja, rötterna i slaveriet ja...
Förstår dock att det bara rör sig i vissa kvarter och att staden är rätt död. men att se Beal strett med mer skulle jhag gärna göra. NU kan ni säga att ni varit där också. det är mer än jag kan säga, har bara kört i snabbt i TN en ggn på väg till Georgia.
Vill se mer!
Snygga bilder har du som alltid!
OSIS med vädret!
Kram!!

Desiree said...

Sparkling, Beal St verkar dra en hel del. Nu var det inte så mycket folk då vi var där och helt klart lungt. Ja det är verkligen som du säger att det på Graceland är helt klart mycket kitchigt. Så värst god smak hade inte Elvis även om han var en stor musiklegend. Memphis är annars en ganska typisk mellanstor stad för södern. Jag förstår vad du menar för det känns inte jättemodernt mer som om tiden på något sätt har stått still här de senaste 30-50 åren. Detta är något som är precis samma för Birmingham på sätt och vis. Jag tycker att det låg vackert vid Mississippifloden.

Annika, ja visst borde du ta dig en liten närmare titt på TN. Om jag skulle välja mellan Memphis och Nashville skulle jag ta Nashville. Dit borde du absolut åka någon dag och gå på Grand Ole Opry country showen och live radiokanalen. Det tror jag du skulle gilla.

Anna, Fair and True said...

Intressant läsning! Tycker det ser ut som en mysig stad. Synd att inte fler var ute på gatorna men det var nog både pga regnet och att amerikanerna som du säger inte direkt är ute och promenerar så ofta. Jag skulle gärna åka dit någon gång (och till New Orleans). Jag har dock varit i Memphis, eller i krokarna i alla fall för jag minns inte att vi var i stan alls. Det var på min stora resa över hela USA efter mitt aupair-år. Reste runt i tre veckor i en buss med 50 andra aupairer och då var vi bl a på Graceland.

Saltistjejen said...

Vad kul att läsa! Och det måste känts lite speciellt att se kransen för just martin Luther King när ni var där på hans dag! Vad roligt att ni lyckats hinna med både Nashcille och Memphis. Verkligen stora i musikhistorien!!! Jag vet att åtminstone M gärna vill till just Nashville. Vi får se ifalld et kan hinnas med ngngång i framtiden.
Roligt att ni kunde hälsa på er vän också! Detär alltid en annan känsla när man känner ngn i en stad. Man får ofta veta mer om staden på ett sätt som man inte kan enbart via guidböcker.
Tack för alla fina bilder också! Jätteroligt att få en glimt av denna stad!
kram!

Desiree said...

Anna, hoppas att du får chansen att åka runt igen i södern. Både New Orleans och Memphis är väl värda ett besök. Åsa som vi träffade i Memphis berättade att hon faktikst har åkt tåg mellan just Memphis och New Orleans, det tror jag skulle vara en häftig resa. Man skulle få se en hel del spännande just genom att ta tåget.

Saltis, kul att du gillade resereportaget från Memphis. Jag tycker att för er där M hans hjärta klappar extra för just country musiken så bara MÅSTE ni fara ner till Nashville någon gång. Ni skulle ju ganska lätt kunna flyga ner över en vanlig weekend och gå på Grand Ole Opry. Ni skulle älska det båda två.

Christoffer said...

Ännu ett kapitel ur D's SHA Blogg Reseguide ;)

Mycket intressant och informations fyllt inlägg som gör en ännu mera intresserad av att åka dit.
Men det är lite tråkigt att även om man personligen gillar bilar, att folk inte är mer i rörelse än vad man kunde vara.
Att de använde sina ben lite mera och bara gick runt lite. Men men ^^

take care
kram

Anne said...

Coolt, så coolt!
Det är ju helt klart en stad som man förknippar mycket med musik och som satt sin plats på kartan och gjort en nyfiken. Även om den tydligen inte alls är särskilt stor i storlek, som du berättade. Såg i en kommentar att du skrev att om du skulle välja mellan Nashville och Memphis skulle du ta Nashville. Kul att ni kunnat och haft möjlighet uppleva båda de musikstäderna.

Desiree said...

Christoffer, halloj ja detta blev ytterligare ett resmål och reseberättelse i bloggen. Kände att jag ville passa på och besöka Memphis nu när vi ändå liksom bor i krokarna. Det var kul att få uppleva och se denna stad. Ja det är dötrist faktiskt att folk liksom inte är ute annat än då de hoppar in i bilen för att åka iväg och uträtta något. Men kanske beror det också mycket på att många städer här är utformade så att staden bara är en stor arbetsplats. En stadkärna som dör många gånger efter arbetstid. Så är det här i Birmingham och det är rätt ledsamt.Man tycker dock att Memphis som är en sådan turist stad och välkänd stad på kartan borde ha mer liv och rörelse. Visst var det folk på Beal street men inte så mycket på andra håll. Jag vet dock inte om det berodde mycket på det dåliga vädret.

take care friend.

Anne, jättekul och interessant att ha besökt Memphis. Men skulle jag välja mellan Memphis och Nashville så skulle jag personligen välja Nashville. Den var för mig iallfall lite mer häftig med countryn som jag tyckte fick större genomslag där än vad blues fick här i Memphis. Men båda är väl värda att besöka. Det finns mycket kulturhistoria här att hämta in.

nika said...

ser att ni Njutit av Memphis. Vi älskar Memphis. Grabbarna brukar spela en årlig turnering där och då njuter vi av mat och musik....när vi inte tittar på fotboll.

Åsa i memphis said...

Det var väldigt kul att ses här!! Det ser ut på bilderna som om ni lyckades få lite av solen på söndag eftermiddag! Det blev fint framåt 14tiden om jag minns rätt.

Jag kom på när vi skilts åt att jag inte kommer ihåg om ni varit i Nashville? Det är ju lite närmare från er. Jag tyckte att det var lite kul att se skillnaden mellan Nashville och Memphis men sen är det ju inte så stor skillnad -förutom att folk går på gatorna lite mer....

Synd att det inte blev en lördagkväll på Beale men som sagt, i hällregn är det inte så roligt (och i ärlighetens namn är det itne superkul när det inte är regn heller.... men jag är väl lite bortskämd med sthlm på sommaren och andra mer vimlande ställen :)

Hoppas att ni får en underbar semeter nästa vecka!! Jag ser fram emot bilder från Florida.

Anonymous said...

Kul att läsa och se alla foton från er helgtripp!! synd bed regnet, men annars lät det ju som om det var en del att se. :-)