Thursday, January 7, 2010

Isvindar även i Alabama

Det verkar som om kylan håller ett hårt grepp om hela världen. Här på den amerikanska kontinenten har det tydligen blåst ner kyla från Kanada ända långt ner till södern som Alabama och ännu längre söderut. Igår var det flera skolor som höll stängt då det kom snö. Maken fick dock gå till jobbet för där var inte stängt. Jag hade gårdagen ledigt och fyllde på depåerna hemma. Det kom en hel del snöflingor i luften. Som tur var så var vägbanan inte tillräckligt kall för att det skulle lägga sig. Även om jag är van vid snö och is och har en del vana att köra på sådant väglag så är det ju en helt annan grej då man måste köra en bil som inte har vinterdäck. Men jag körde försiktigt igår och det gick bra. Tydligen hade det kommit så pass med snö norrut i Alabama att man stängt av motorvägen uppe i Huntsville. Här finns ju inga snöplogar eller resurser för att lägga ut salt eller sand på vägarna. C ringde redan vid tretiden på eftermiddagen och bad mig komma och hämta honom om det skulle vara så att de stängde av motorvägen även här i Birmingham. Eftermiddagen fortsatte igår med lätt snöblandat regn och två plusgrader. Under natten har det varit flera minusgrader.

Jämfört med Sverige känns det dock milt här och betydligt bättre. Folk här säger att det är iskallt men efter att sista dygnet i Sverige ha fått uppleva minus 20 grader celcius så är detta verkligen en piss i nilen. Den kylan som rådde i Sverige sista dygnen gjorde att jag fick lite "kalla fötter" när det gällde planeringen på att flytta tillbaka dit. Men det är iskalla vindar som blåser även här. Kylan kommer att fortsätta hålla ett hårt grepp om Alabama under hela helgen. Idag är det rejält kallt med ca 8 minus grader!!!! Flera vägar längre norrut är avstängda och kommer att vara så under hela dagen pga av is.

Även nere i södra Florida är det endast några få plusgrader. De stackars bönderna som har sina jordgubbs och citrusodlingar har det inte lätt nu. De är rejält oroade över skörden för båda att plantorna ska frysa ihjäl. Vi ska ju ner till Key West sista helgen i januari där vi ska möta upp med svärföräldrarna. Jag hoppas innerligt att det kalla väderet är väck tills dess. Tycker synd om alla de som just nu befinner sig på "sol semester" i Florida och kanske bara har med sig badkläder och short. Nu får de sitta och huttra på hotelrummet och åka iväg och handla fleecetröjor istället. Verkligen snopet minst sagt.

Idag gäller det alltså att ta på sig varma kläder idag. Min goa varma NorthFace jacka sitter fint. Rejält kallt hela helgen och sedan kommer det bli lite mildare i nästa vecka.

4 comments:

Fundersam Cecilia said...

Ja huamej det är rent löjligt kallt här och i morgon är det t o m risk för snö på morgonen.
Jag tror att jag stannar inne hela helgen för den ska inte bli det minsta varm.I nästa vecka ser det ut som att temperaturen är över 70F igen som tur är.
Jag hörde att hemma i sverige på västkusten på vår ö så var det -19 i morses och det är väl ganska mycket för att vara västkusten.

Desiree said...

Cecilia, du gör helt rätt i som stannar inne. Du får värma dig med gosiga filtar och en kopp varmt te eller kaffe. När det blir ner mot minus 19-20 är det verkligen inte kul eller att leka med. Stackarna i norr och dalarna hade fått ner mot minus 40 grader precis innan vi åkte!Huga! Bra att de mer normala temperaturerna återvänder i nästa vecka. Jag hoppas som sagt att det kommer att vara varmt och skönt när vi ska ner till södra florida i slutet på månaden.

Fröken Anki said...

Jösses, snö ända nere i Alabama. ad är det som händer med klimatet egentligen?

Hoppas att ni får en fin helg i alla fall.

Jättefina bilder i temainlägget om frukt också.

Anonymous said...

Ja, vädret har verkligen spelat alla ett spratt denna vintern. Här i Grönland hade vi ju (förhållandevis) varma tillstånd i en lång period december-januari.
Nu ska jag ta och uppdatera mig på din blogg.