Monday, January 11, 2010

Hus och hem - Olika värderingar

Satt och kollade lite på HGTV (hus och hem kanalen) häromdagen. Det var lite olika personer och par som var på jakt efter nytt boende. Man får följa en person eller ett par i taget då de kollar in tre olika hus eller lägenheter och sedan sedan ska de välja ett av dessa och motivera sitt val. Rätt interessant för man lägger verkligen märke till skillnader i kultur och resonemang om man jämför svenskar och amerikaner. Att hus och hem ska vara rejält stort är iallfall väldigt viktigt här nere i södern märks tydligt. I programmet fick man följa ett par som skulle köpa hus i Atlanta, Georgia i någon förort där. Det var även viktigt att just toaletten till master bedroom skulle vara rejält stoooor. Själva badrummet bör också delas in i sektioner så att själva toaletten blir ett litet minirum inne i det stora badrummet. Det känner jag igen från vårat hus här och det tyckte jag var ganska praktiskt faktiskt. När vi skulle sälja huset var det en del folk som tyckte just att vårat master bathroom inte var stort nog. Själv tyckte jag att det gott räckte och blev över. Hur stort behöver det egenligen vara? Behöver man verkligen ett badrum som är lika stort som ett normalsvenskt kök eller vardagsrum?

Däremot så märker jag att både jag och C har påverkats och förändrats av att bo här ett tag. Vi är båda överrens om att vi helst vill att det ska finnas två toaletter/badrum i nästa boende. Räcker med ett badrum men sedan vill jag som sagt gärna ha en liten gästtoa iallfall. Skulle absolut inte ha något emot att ha ett eget badrum i direkt anslutning till mitt sovrum som är standard här.


Att toan får ett "eget litet rum" är som sagt viktigt här och det är praktiskt kan jag hålla med om. En rejäl klädkammare skulle jag inte ha något emot i framtida boende eller walk-in closet.

Något annat som jag lade märke till i programmet var även att det där med Privacy är väldigt viktigt för amerikaner. Paret som kollade på hus i Atlanta gillade inte att man kunde se så pass mycket av grannarnas hus då de tittade ut genom sina fönster. Det här fattar jag inte riktigt ännu. Det var ju ett hus i ett vanligt villaområde. Klart man ser grannar om man inte nu köper ett hus med gigantisk tomt. Det var ju inte så att det inte fanns persinner eller gardiner så att de kunde få sin privacy men tydligen räckte det ändå inte riktigt. Här märker jag att det många gånger är nästan tvärtom i Sverige. Nu när det var mörkt ute och man var ute på promenad lade jag märke till att det är väldigt många som inte har några gardiner eller persinner alls. Det blir nästan lite väl akvariekänsla över vissa hem i Sverige. Här har jag nog förändrats under de åren vi bott här. Jag vill nog ha lite mer privacy själv. Jag har inget emot att jag kan se grannarna men vill kanske inte att de ska kunna se precis ALLT jag gör. Inte veta exakt då jag kolla på tv och vilka program jag kolla på osv. Jag vill ändå ha ett ljust hem och släppa in ljus men jag skulle inte kunna tänka mig att inte ha några persienner eller skira gardiner. Det är interessant att lägga märke till man själv förändras och påverkas av nya intryck och värderingar från sitt nya land.
Jag och C har börjat småkika lite på hem i Sverige. Inget seriöst i för sig för de objekt som är ute nu kommer ju absolut inte att finnas kvar då vi ska till att köpa. Men jag tycker att alla hem i Sverige är både ljusa och moderna på ett helt annat sätt än här. Det är helt klart att ljus har en stor betydelse i skandinavien under den mörka långa vintern. Men badrum och kök i relativt nybyggda lägenheter och hus känns så otroligt moderna. Vi får se vad det blir framöver. Här i USA är det viktigt med rostfritt i köket. Det är tydligen fortfarande status. Själv avstår jag gärna från just rostfritt pga av alla fingeravtryck och flottfläckar som det blir. Rostfritt blir ett evigt torkande och putsande. Däremot skulle jag gärna vilja ha granitbänkar i köket om jag fick välja så som vi hade i huset och ett stooort skafferi skulle inte heller vara fel.Ett större skafferi samt gasspis skulle jag gärna vilja ha om möjlighet ges. Även granitbänkar var rirktigt praktiskt och snyggt.


Däremot klarar jag mig bra utan rostfria vitvaror i köket. Det blir som sagt lätt ett evigt putsande för att det ska se snyggt ut.

14 comments:

Annika said...

House Hunters ÄLSKAR jag!! DET är mitt favvisprogram på HGTV!!
Har du tänkt på hur olika även amrisarna resonerar i det programmet beronde på var de kommer ifrån?
I Seattle ska det vara mindre och mysigare och nära naturen, I Chicago ett coolt loft, vindsvåning, med öppen planlösning. I södern är det stora maff-hus..
men gemensamt är att nästan alal vill ha ett stort MBR.
ja, det är lite kul.

har tänkt på en sak att i många villområden står husen så tätt här att man blir mörkrädd. Har ofta tänkt och undrat vilka det är som köper i ett sånt område där gannkåken ligger tre meter från husknuten, kanppt ngra trädgårdar...USCH!!
Blir deppad av såna områden.

Ja, jag håller mED!! LJUS är livsviktigt, och man vill få in så mkt dagsljus som möjligt.
Det slår mig så ofta här hur fördraget och neddraget det är här. jag skulle få cellskräck av att sitta i ett mörkt hus hela dagen. TVI!!

Jag gillar det där svenska med öppen planlösning mellan kök o v-rum, det ser man ju här ibland också, men oftare i sverige. ja, där finns det ju i alla nybyggda hus och lgh. Gillar!!

Rostfritt i köket är inget jag drömmer om heller, faktiskt.
men däremot ett stort kök med köksö och en massa, massa förvaring och ytor!!!
Ja, som ert gamla kök, typ :-)

Kramar!

Desiree said...

Annika, det var länge sedan jag kollade på den här kanalen förut kollade jag på den jämt och nu har jag liksom återupptäckt den. Jag ska tänka på hur folk resonerar beroende på vart de kommer från och bor. Jag skulle helst inte vilja bo ett villaområde där husen står helt packade.
Ljus är verkligen jätteviktigt speciellt i Sverige där vintern är så lång och mörk. Jag gillar att de ljusa färgerna på väggar och inredning som finns i Sverige. Sedan vill jag kunna släppa in mycket ljus genom fönstrena men också kunna reglera lite för insyn på kvällarna och det är mörkt ute så att folk som går förbi inte kan se rakt genom hela huset. Men sådant löser man lätt med antigen skira gardiner eller persinner som man kan dra upp och ner. Här har ju folk aldrig någonsin sina persinner uppdragna och så skulle jag inte kunna tänka mig. Jag gillar också de öppna planlösningarna som finns i Sverige mellan kök och vardagsrum. Jaaa, köksö och massor med förvaring är helt klart viktigt. Njut nu av sista dagen med kyla. Kram.

Anna, Fair and True said...

Intressant!!

Jag kan tycka det är så tråkigt med inga gardiner som många verkar ha nu. Dessutom har de människorna ganska mycket vitt. Man vill ju ha någon färgklick i alla fall! Däremot är jag inte rädd för insyn - jag tycker grannarna får skylla sig själva om de håller på att glo in hos oss och råkar se Peter gå naken mellan sovrum och badrum. Men lite gardin vill man ju ha både för att minska insynen litegrann och för att det ser fint ut. Och dövar ljud. Däremot gilar jag verkligen inte såna där florgardiner eller vad man kallar dem, som är vanliga i UK och i Belgien. Som myggnättyg. Usch!

Anna, Fair and True said...

Och skafferi och klädkammare skulle jag vilja ha. Och gärna en gästtoa förutom badrum. Men jag behöver ju inte ett badrum med varje sovrum.

Saltistjejen said...

På min önskelista för framtida hem finns:
balkong eller uteplats/liten trädgård
skafferi
gasspis men elugn!
klädkammare
förvaringsutrymmen rent generellt
bra arbetsytor i köket
Helst två badrum

Och du som du skriver så tycker jag det verkar oerhört bra med ett badrum som ligger ihop med sovrummet!!!! DET är något jag gärna skulle vilja ha även om det inte är direkt standard i svenska hem

Sedan är ljus viktigt! Jag vill helst ha ett ljust hem
Däremot bry jag mig inte om ifall folk ser in till mig. Haha! jag är bland det mest oprivata som finns tror jag. Hm, biland kan t o m M klaga och tycka att jag itne åste springa runt halv - eller helnaken mellan badrum och andra rum hemma. Men vad fasiken! Jag tror inte att folk SER även om de KAN se. och Om de fgör det så struntar jag faktiskt i det. jag är ju i mitt eget hem! Och OM de tar illa upp så får de helt enkelt titta bort. Tycker jag. Haha! Men men.... Vi är alla olika...
Jag tror dessutom man snabbt blir ganksa bortskämd med yta. Att flytta från stort till indre kan vara jobbigt. Ni ahr ju lyckats bra med det. BVi likaså. Men är det ngt jag framförallt längtar efter så är det mer plats!!!!!! :-)
Å andra sidan ahr jag svårt att tro att vi någonsin kommer bo mer trängbott än vi gör nu. Vart vi än flyttar efter detta så bara måste det bli störrre! :-)
Kramar!

Marianne said...

Så intressant! Det stämmer väldigt väl att man påverkas av sitt nya lands sätt att bo, och det är ju perfekt när man flyttar hem till Sverige, för då kan man (i alla fall försöka) plocka russinen ur kakan.

Det badrum jag har nu skulle behöva vara aningen större - eller utan bidén. Bidén är bara ivägen tycker jag, den har jag ingen nytta av. Jag sköter min hygien på svenskt vis. : ) Och det är inte bra med för stort badrum heller, för då blir det ju bara kallt när man har duschat. Finessen är ju att hela badrummet ska bli lite gosigt så att man slipper frysa när man stänger av vattnet.

Men jag vill också helst ha två badrum i framtiden också, eller som du åtminstone en gästtoa.

Och jag är helt enig med dig om köket. Rostfritt är visserligen snyggt, men ack så jobbigt att hålla fint. Min nya spis är i rostfritt, och jag får stå och putsa och torka försiktigt, försiktigt så att det inte ska bli några repor. Ändå blev det repor när de satte upp fläkten : ( Och nu ska jag lämna den i Klas händer i en hel vecka! Jag har instruerat honom, men jag vet inte hur det ska gå!

Granit är toppen i köket, men akta dig för marmor. Det är bara känsligt och det blir märken om man sätter en varm kopp kaffe på den!

Och ljuset! Ljuset kan jag inte leva utan. Det var ju en av de faktorer som gjorde att vi flyttade nu. Här är det ljust och underbart. Ingen av grannarna kan se in till varandra, men vi kan se att det lyser hos oss. Det tycker jag är bra. Utifrån gatan kan man se in lite, men inte mycket.

Kramar!

Sparkling said...

Stora badrum känns lyxiga men inte nödvändiga, dock gillar ja när det finns många badrum.
Privacy tycker jag känns viktigt, tror det är för jag nästan alltid bott på 2a våningen där man är mer insynsskyddad. Vill inte att folk ska kunna iakta mig liksom, se vad jag gör...tycker det känns obehagligt. en sak jag lagt märke till i usa är att det verkar ovanligt med lister, det blir liksom en glipa mellan dörr och golv för man inte har någon list där...

Desiree said...

Anna, håller med dig om att någon färgklick vill man ha för att pigga upp även om man vill ha ljust så betyder ju inte att just ALLT måste vara vitt eller alla vägga vita/ljusa. De där mormorsspetsgardinerna som jag tror du menar är inte heller min favorittyp men det finns gott om andra som är tunna och släpper in en hel del ljus. Håller med om att det inte behöver vara badrum till varje sovrum men jag inser att jag defnintivt vill ha mer än bara en toa.

Saltis, din önskelista tar jag rakt av. Det du listar är precis det jag också gärna skulle vilja ha. Ha ha jo nog bor ni lite trångbott just nu och förmodligen har du helt rätt i att ni aldrig förhoppningvis kommer att bli lika trångt som ni gör nu. Fast å andra sidan bor ni mitt i smeten i NY med närhet till massor och en helt fantastisk utsikt till ett rimligt pris som ni har råd med. Jag känner att jag blivit mycket mer privat då det gäller badrum sedan jag flyttade hit. Vill helst ha eget badrum för mig och C och sedan ytterligare ett för gäster och besökare. Det är också bra om någon av oss skulle bli sjuk för då klarar sig förhoppningsvis den andra bättre eller helt om man har två toaletter. Jag förtår verkligen att du längtar efter mer plats och förvaring. Hoppas att ni kan få detta inom snar framtid.

Marianne, du har så rätt så. Man ska verkligen försöka plocka russinen ur kakan. Varje hem och boende ger en ju insikter och lärdom om vad man vill ha och vad man inte vill ha. Jepp ett badrum ska vara gosigt och trevligt. Inte för stort (man ska ju orka med att städa det varje vecka) och inte för litet så att man knappt kan vända sig eller ha vettig förvaring.

Rostfritt är snyggt men om man använder köket mycket som vi gör så är det inte ett dugg praktiskt. Jag tycker inte rostfritt är snyggt om man inte håller efter det och det är fullt med flott och fingeravtryck överallt. Då ser köket bara smutsigt ut. Marmor aktar jag mig för efter att ha läst det du tagit upp om det att det i princip inte tål något alls. Nej viktigt att bänkytor är tåliga för både det ena och andra. Träskivor som är vanligt i Sverige vill jag helst inte ha för de kräver en hel del underhåll och sedan slits de relativt snabbt, det är även lätt att det blir fula märken eller rispor i det. Jag är så glad att du trivs så bra i din nya lya. Det var helt rätt att flytta även om det innebar en hel del jobb. Det känner jag också för våran del att jag trivs nästan bättre här än i huset på många sätt.

Sparkling, ja det stämmer att det oftast saknas lister i dörrarna. Det var så i vårat hus och även här i lägenheten. Varför det är så vet jag inte riktigt. Även om jag egentligen inte bryr mig om folk kollar eller vad det tycker så vill jag nog ändå inte att de ska kunna se och veta just allt om mig hela tiden. Jag har nog blivit mer för privacy sedan jag bott här.

Livet enligt Jenny said...

Åh gud vad härligt det hade varit med 2 toaletter! Hos oss är vi 5 personer som skall dela på en toa..
En stor walkincloset är ju varje tjejs dröm tror jag.
Himla fint ni hade det i ert nya hus. Kul att se lite bilder.
Kramen

Anne said...

House Hunters hör jag att du tittat på. Hehe, kände direkt igen det då du beskrev programmet. Tycker mycket om det, ett av mina favoritprogram på den kanalen.
Precis som Annika säger så tycker jag man tydligt kan märka var i landet de befinner sig, beroende på var så prioriterar folk olika, har olika värderingar med mera. Men som Annika också skrev, det gemensamma är det där med stort MBR. Och det kommer jag nog aldrig riktigt att förstå, för vad sjutton ska man med ett superstort sovrum för. Där krockar mina värderingar och åsikter helt med de som råder här. Vi har ett litet MBR enligt normen, jag tycker dock det är alldeles lagom och det är definitivt det största sovrum jag nånsin haft i alla mina boende i hela mitt liv. Men här betraktas det som litet...

Många villaområden där husen står tätt, som det Annika skrev om. Det tycker jag inte heller om men tyvärr är det mycket sånt man ser i mina trakter. I de "attraktiva" kvarteren där jag själv t.ex. gärna skulle vilja bo i villa så ligger husen väldigt tätt. Visst, det finns ju värre varianter. Vissa hus har lite fler metrar mellan sig... Men överlag är det tätt och små tomter. Det reagerar jag ofta då jag ser House Hunters och andra landsändor, mycket större tomter.
Naturligtvis finns det massor med kvarter med stora tomter här också, det gör det. Men då är det lite äldre hus och kvarter, tror det var 1995 (eller nåt sånt) som nån jordreform ändrades här och gjorde att det plötsligt blev dyrare och att det även tillkom regler för hur stora tomterna inom stadsgränserna skulle vara.
Så vill man bygga i ett nyare område, ha ett nytt hus och i de områden jag är intresserad av, då får man tyvärr försaka friheten med större tomter och mer rymd mellan husen.

Visst ändrar man och tänker om. Det du skrev om master bathroom nära det intillgande sovrummet är nåt jag också vant mig vid och absolut väldigt gärna skulle ha i nästa hem. Som du skrev, fler toaletter överlag, det är ett plus och ju så vanligt här.

Visst är speciellt köken så fina och luftiga när man kolla svenska annonser och hem.
Typ 90% av alla svenska kök man ser är så flotta, ljusa och fina och som man direkt skulle kunna flytta in i. Här är det tvärtom, det är svårare hitta kök man trivs med och som känns inspirerande. Ofta är det just kök, även i nya hem, jag själv skulle göra hela annorlunda med.

Håller inte med dig riktigt om det där med rostfria vitvaror. Jag tycker det är enkelt att underhålla, men det kanske beror mycket på vad för sorts rostfritt det är. När vi köpte våra rostfria kyl-och frys så tänkte jag en del på det där med fingermärken, svårigheter att hålla rent osv. Men det har varit noll problem, väldigt lättskött. Försäljaren påstod att de nya rostfria materialen man använder idag på de dyrare och nya produkterna är lättskötta. Så det kan kanske handla lite om det också, om det är den gamla eller nya generationens maskiner och hur billiga/dyra de varit.
De rostfria vi hade i Sverige precis innan flytten hit, det såg ut och kändes precis som rostfritt men var inte rostfritt. Det var ett annat ämne som är enkelt att underhålla och som tydligen var vanligt i alla fall hos NCC (som sålde de här bostäderna). Men det såg precis ut som rostfritt, så den looken fick man ändå.
Jag tycker det är snyggt med rostfritt, jag gillar det. Men alla är vi ju olika :)

Desiree said...

Jenny, fem pers på en toa är inte allt för kul men ibland måste det ju bli så. Du har helt rätt i att en walk-in-closet är nog vad alla tjejer skulle vilja ha iallfall någon gång i livet.

Anne, jag fattar inte heller poängen med ett jättestort MBR. Det vi har nu i lägenheten är betydligt mindre än det vi hade i huset och jag måste faktiskt säga att det här är betydligt mysigare och dessutom räcker det gott och väl till både sängen och andra möbler också så det är ju inget pytte rum.

Åh du kanske har sådana där bra rostfria vitvaror. Jag vet att det ska finnas en speciell typ av rostfritt som ska vara betydligt lättare att hålla rent. Eftersom ni har ett nytt hem så kanske era rostfria vitvaror är lite mer moderna, eller så kanske jag aldrig hittade något bra medel för att torka av med. Kök och toaletter verkar skilja sig åt en hel del då man jämför mellan Sverige och USA. Helt olika stil och smak mellan länderna. Vissa nyare hem i Sverige ser så himla spaciga ut att man nästan tror att det är från framtiden.

Inte kul då husen står för trångt. Lite rymd och luft vill man gärna ha så att man slipper se exakt vilka flingor grannen äter till frukost varje morgon.

Househunters är iallafall ett kul och underhållande program. Man snappar upp en hel del som man går och funderar på. Det lär nog bli mer HGTV för mig framöver.

åsa i memphis said...

jag måste säga att en extra toalett för gäster (alt "den andre personen") är ett klart positivt tecken :) Det är det jag gillar mest av allt annorlunda här borta. Gå in garderoben är trevlig men jag kan klara mig med en större inbyggd garderob.

Storleksmässigt är det u en skillnad. Även här i Memphis är det stort, fast inte lika stort som i GA eller Birgminham.... men som sagt, allt ärannorlunda mot Sverige. Jag hoppas att ni hittar en bra plats att bo på när ni flyttar hem!

Petra H said...

Jag gillar också Househunters, och känner att jag nog behöver lite HGTV-tittande nu efter 2½ vecka i Europa ;-) Jag tycker också att Designed to sell är intressant och ett program som jag tyvärr inte ser särskilt ofta - FreeStyle. Det brukade visas lagom till jag kommer hem från mina PWs på förmiddagarna men jag är inte säker på att det visas längre. Det som var kul med det programmet var att det var OMMÖBLERING som gällde, så gratis, och det var så kul att man kan ändra ett rum utan att köpa något nytt...
Det jag fascineras över i amerikanska hem är de gräsliga färgerna på väggarna - det som de kallar "neutrals" kallar jag för diarréfärgat och bajsbrunt, ha ha. Jag förstår inte varför folk vill ha beige väggar?!
Vi kollar ju på hus i Bryssel och det är vanligt med hus på typ 3 våningar och 80-100 m2 - vi vill gärna ha liiite större än så! Två toaletter är ett måste, en liten trädgård (inte bara en bakgård på typ 10 m2), parkeringsplats och nära till tunnelbanan... Med de kraven vimlar det inte av hus kan jag säga!!
KRAM!

Desiree said...

Åsa, hellre en toalett extra än en walkincloset alla gånger. Nog är de flesta hem stora här nere i södern. Det är mycket yta som gäller.

Petra, ha ha sitter här och skrattar gott åt det du kallar neutrals :-)
Jo det är faktiskt rätt trista färger. Det där programmet där de möblerar om verkar kul. Spännande att kunna ändra ett rum en hel del genom att bara möblera om. Jag antar att det blir mer boende på höjden i Bryssel då det inte finns lika mycket yta att bygga på. Kul att ni har börjat kolla lite. Jag tror att mina krav eller önskemål matchar dina rätt bra. Vill gärna ha en liten gräsplätt, bo vid bra komunikationer och som sagt ha minst 100 kvadratmeter boendeyta och sedan mer än bara en toalett. Välkommen tillbaka till denna sidan atlanten förresten.