Friday, June 18, 2010

Everglades Nationalpark, Florida

Kör fortsättning på våran florida resa idag. Vi hann faktiskt med två nationalparker under denna Florida semester först Dry Tortugas utanför Key West och även en kort avstickare in i Everglades på vägen till Ft.Meyers.

Resan från Key West norrut gick dock relativt smidigt. Det verkade vara rejält mycket trafik i motsatt riktning påväg ut mot Key West. Det kändes otroligt skönt att inte sitta i den bilkön. Vi åkte styrde kosan nordväst i våran vita chrysler (supertrist bil) mot Fort Meyers Beach. Resan tog ca 5 timmar. På vägen åkte vi genom ytterligare en nationalpark nämligen Everglades. Även om vi inte hann med någon airboat tur ut i träskmarken så gjorde vi en del stop längst med vägen och fick både se och uppleva en hel del.

Everglades utgör ett gigantiskt område. Vegetationen är rätt varierar relativt mycket inom området. Det finns ren träskmark med högt gräs och buskar som dominerar. Sedan finns det mer skogslika partier med stora Cypresser och även barrträd.

När man kör genom Everglades är vägen helt spikrak. Det var därför det kändes lite lustigt att se dessa varningskyltar med varning för sladd mitt på rakstäckorna. Men kanske blir det halt då det kommer mycket regn.

Inom området ligger också en del indianreservat. Stackars indianerna fick knuffas ut i träsket. Vegetationen är verkligen tät och ogenomtränglig. Det är snårigt, hett och fullt med insekter i luften så här sommartid. Bästa tidpunkten för ett besök här är egentligen på våren innan sommarhettan anlänt och mygg och andra insekter vaknat till liv.

Den här skylten tyckte vi båda var lite lustig då det är varning för halkig vägbana med tanke på att vägen här var spikrak. Men å andra sidan kanske det kommer rejält med regn och orkaner infrån havet vilket kan göra att det blir väldigt halkigt med stora vattenflöden. Denna dagen var det inget regn som låg i luften. Solen gassade och det var rejält hett. AC:n i bilen fick jobba för fulla muggar.Eftersom vi inte direkt hade tid till att åka ut och komma djupare in i Everglades så trodde jag inte att vi skulle få se så mycket som vi ändå gjorde. Vi hade gärna velat ta en airboat tur in i markerna här men som sagt det hanns tyvärr inte med. Vi blev väldigt positivt överraskade över att få se både en hel del alligatorer och stora sköldpaddor vid de stopp som vi gjorde längst med vägen. Vi har ju tidigare varit i träskmarkerna i GA och Okefenokeeträsket för att just få se alligatorer. Där fick vi leta länge innan vi såg några även om det var på vårkanten då det ska vara bästa tidpunkten. Men här fanns de överallt.

En stor sköldpadda och en alligator som sammsas om samma tillhåll.

Vi såg de stora maffiga cypresserna med spansk mossa dinglande från sina grenar. Vi såg både gott om alligatorer och sköldpaddor. Man insåg snabbt att man inte ville hamna fel och trilla ner i någon av kanalerna här med tanke på att det finns gott om både ormar och alligatorer. Vi fick uppleva mangroveskogen då vi tog en promenad genom en slinga som hade en boardwalk. Det var hett och luften var full av insekter. Vegetationen var tjock, ogästvänlig och helt ogenomtränglig. Man får beundra dem som kom hit till dessa träskmarker och började bygga vägar och städer här. Att få komma tillbaka till bilens svala AC luft kändes ljuvligt.


Det gäller att se upp och ha respekt för dessa vilda bestar. Här gäller att inte trampa fel och rammla ner i någon av dikena eller kanalerna för då kanske man ser ut som en mumsig lite köttbulle.

Jag såg denna vackra gräshoppa som satt på en stenvägg. Den hade väldigt fina färger. Överallt består Everglades av just kanaler som letar sig in genom träskmarken.


Vi gjorde en annan lite avstickare och stannade till och gick en promenadslinga längst med en träspång som ledde oss runt ett par kilometer. Som ni ser så är vegetationen helt ogenomtränglig och rejält snårig. Jag måste verkligen beundra de som kom hit och som anlade vägar och städer med tanke på att behöva hugga sig igenom denna snårskog i hettan med insekter svärmande kring en.

Vegetationen och landskapet skiftar ganska mycket inom Everglades. Det finns allt från träskmark med endast högt gräs och låga buskar till skogspartier som denna med palmer eller lite mer träd.
Grönt frodigt och hett var det iallfall. Här ser man en hel del spansk mossa och stora vackra cypressträd med sina bulliga trädstammar.

6 comments:

Saltistjejen said...

Å jag tyckte verkligen Everglades var häftigt! Så annorlunda! Vi tog ju en airboat-tur också. Ca 40 minuter eller så vilket var himla kul! Man fick verklgien komma ut i själva "parken" på ett annat vis, men vi såg även en hel del alligatorer och annat innan båten också så visst kan man se mycket "nära vägarna". Jag är lite fascinerad över sådan här natur. Likadant när jag var i new orleans för massa år sedan och tog en båttur i deras "träsk". Detta var ju helt annorlunda men ändå på något vis lite trolskt och ja SPECIELLT.
Hoppas värmen och framförallt fukten hos er lägger sig snart.
Kramar!!!

Marianne said...

Så spännande! De där sorternas djur, som alligatorer och stora sköldpaddor, är ju rätt exotiska tycker jag. Man ser dem med lite skräckblandad förtjustning på något sätt. Skulle inte vilja komma för nära!

Men fy för alla insekter som svärmar runt. Typiskt att indianerna fick reservat på en sån ogästvänlig plats.

Tack för turen!
Kram!

Anne said...

Häftiga bilder och upplevelse alltså. Jag visste inte att det naturen kunde variera sig i Everglades, såg mest framför mig just de här träskmarkerna men man kan alltså se en annan sorts natur också med tom barrträd. Intressant.
Helt klart en speciell miljö. Jag skulle gärna själv se Everglades.
Undrar hur många alligatorer det egentligen finns i Florida, säkert fler än antalet människor.....
Jag kommer ihåg då vi bodde en termin i Florida (Gainesville, norra Florida, vi pluggade en termin på universitet där), alligatorer fanns "överallt". Även i samhället, utanför M´s campusbyggnad fanns en liten löjlig gångbro och vattenpöl, där fanns alltid en mini alligator som satt och solade sig. Även i små minisjöar bredvid gator och i stan så kunde man se nåt alligatorhuvud sticka upp emellanåt. De sa att man skulle se upp med gatubrunnarna också. Man ska helt klart, som du säger, ha respekt för dessa bestar.
Ni hann verkligen med supermycket under era senaste Floridaresa. Kram!

Desiree said...

Saltis, ja visst är Everglades häftigt på så många sätt. Precis som du tycker jag också att det vilar något trollskt och mystiskt över träskmarker som dessa. Tyvärr lär väl varken värmen eller fukten att lägga sig på ett bra tag men man kan ju alltid hoppas på det ändå.
Kram!

Marianne, jag tycker synd om indianerna som alltid fick hålla till godo med det sämsta. Alligatornerna är facinerande men läskiga. Jag vill inte heller komma dem för nära. Gäller att ha respekt för vilda djur som dessa.
Kram!

Anne, jag visst inte heller att naturen varierade så pass. När vi först körde in såg det precis likadant ut en bra sträcka så när jag läste att det plötsligt kunde skifta i typ av natur i guideboken medans vi satt i bilen undrade jag först om det verkligen stämde. Fem minuter senare fick jag svar på min fråga att det var helt korrekt.

Bra fråga hur många alligatorer det egentligen finns i Floridas träskmarker. Det måste vara rätt gott om dem med tanke på hur stora områden som består av träsk, små kanaler osv Tydligen lär det också finnas gott om stora ormar som folk imporerat in från Asien och sedan när de inte vill ha dem längre så har de bara släppt dem fria i naturen. Man försöker tydligen ta bort dem så gott det går men det är ett stort problem med ormarna och att få bort dem.
Kram!

Annika said...

VILL!!
VILL dit!!
Ja, det lockar verkligen. Skulle så gärna se Everglades men fattar ju att det är hett och fuktigt så man baxnar rejält. Men coolt...
Trolskt, som Saltis säger.
Som vanligt superläckra bilder hos dig.
Kram!!

Desiree said...

Annika, bäst är att åka dit på våren då alligatorerna är aktiva men då det ännu inte blivit så fuktigt och hett i luften. Då finns inte heller så mycket insekter.
KRamis!