Tuesday, June 15, 2010

Ovanliga varor

Det finns en del varor som inte är helt lätta att få tag på. Flingsalt är en av dessa. I Sverige finns ju detta i vilken vanlig butik som helst men inte här. Det finns gott om olika saltsorter här men just flingsalt är svårt att hitta. Efter den vanliga lördags shoppingen då kyl och frys var påfyllda igen så åkte jag en sväng till Whole Foods i jakt påflingsalt. Flingsalt är rätt svårt att få tag på här. De hade det inte ens på Whole Foods men däremot så fick jag tips av en kvinna som jag började småprata med bland kryddorna. Hon gav mig tipset att åka till en annan butik som heter Fresh Market en bit bort. Jag åkte dit och hittade faktiskt flingsalt där. Fresh Market är en butik jag faktiskt inte besökt ännu fast vi bott här länge nu. Den var fin och fräsch och liksom Whole Foods så säljer de bara ekologiska varor. Det är lite lyx att handla i sådana butiker. Den var dock mindre än Whole Foods och hade inte lika stort sortiment så ska jag ändå handla i en sådan typ av butik kommer jag fortsättningsvis ändå åka till Whole Foods. Jag fick på Whole Foods även tag på rökt fisk och lite rom. Det är också svårt att få tag på i vanliga affärer.

Lite extra gotte till midsommar får nog både rommen och den rökta fisken bli. Kaviar eller rom är en annan vara som är svårt att hitta här men på Whole Foods finns det ju iallfall.På Whole Foods fick jag tag i rökt fisk och denna kaviar eller rom. Jag har provat rommen innan och denna var riktigt god.

Fresh Market var en ny butik för mig. Uppenbarligen Whole Foods konkurent. Men butiken var som sagt mindre och hade inte lika mycket. Jag håller mig nog till Whole Foods framöver också.

Det var fräscht och fint där inne med stor och vacker bemannad ostdisk. Just bemannade ostdiskar hittar man inte i Alabama förutom på dessa två butiker. Ost förstår sig amrisarna inte på. De har ju sin förkärlek till de fyrkantiga cheddar skivorna (som kan innehålla mjölkprodukter).

När jag var på Fresh Market passade jag på att gå runt bland alla hyllorna och botanisera lite och se vad de hade. Något som jag aldrig hade sett tidigare var detta...svart popcorn. Himla coolt. Jag hade kameran med mig så jag passade på att ta detta kortet. Det var dock en anställd som såg mig och undrade vad jag höll på med. Eftersom jag hade min lilla kasse från Whole Foods med mig (då jag inte velat lämna den i den heta bilen) så verkade hon mest orolig över att jag skulle vara någon agent från just Whole Foods som var där för att spionera på deras sortiment. Men jag fick behålla min bild då jag helt exalterad förklarade att jag aldrig hade sett svart popcorn förut i hela mitt liv. Hon trodde väl att jag var helt rubbad. Ibland är det inte så dumt att vara just utlänning och kunna komma undan med underliga beteenden som detta, ha ha.


Svart popcorn var något nytt för mig. Det hade jag aldrig sett innan. Coolt. Jag köpte inte någon denna gång men är fortfarande sugen att testa hur det skulle se ut då man poppar dem. Någon som testat denna typ av popcorn?


Flingsaltet jag var på jakt efter skulle jag nämligen har till lördagens grillkväll. Dels gjorde jag små grönsakspaket med lite majs, rödlök, paprika, squash och körsbärstomater. Sedan ville jag flingsalt till mina minipotatisar som jag rostade hela i ugnen tillsammans med lite morötter och lök. Så gott men flingsalt är ett måste för mig till dessa potatisar.


Slutet gott och allting gott som det heter. Det blev även denna jordgubbskaka till efterrätt på lördagkväll. Med vaniljglass självklart.

Igår kväll kom det några rejäla åskskurar återigen. Total urladdning i luften. Det verkar som om det kommer en hel del åska på eftermiddgar och kvällar nu. Det är dock rätt skönt när luften klarna lite för tillfället och även temperaturen sjunker ner mot 28-30 grader. Dock så bibehålls den mycket höga luftfuktigheten i luften. Det känns verkligen tropiskt varje morgon då man kliver utanför dörren.

10 comments:

S w e F l o said...

Här på Publix har de Alessi flingsalt, äkta medelhavssalt torkat i solen, Det är ett gulgrönt paket och finns alltid bland kryddorna. De har vanligt grovt kosher-salt med, men det är ju inte liak gott. Jag kör dessutom alltid med ett par Alessi flingsaltskvarnar här hemma. De har kvarnar med svart- och vitpeppar med som inte alls är så dyra.

Annika said...

vi hade Fresh Market när vi bodde i Knoxville, TN. Jag tror dom är rätt stora i södern. Vår Fresh Market var rätt annorlunda profil från WholeFoods emellertid - inte lika fokuserat på ekologisk mat utan mycket mer snabbmat för rika människor - klassisk musik, trägolv, orkideer, etc.

Jag vet inte vad flingsalt är egentligen - är det detsamma som grovsalt? Typ kosher coarse salt? Eller är det mindre "bitar" på något sätt?

Saltistjejen said...

Vad härlig affär! Har aldrig hört talas om den dock. Vi har bemannad ost- samt köttdisk i vår "vanliga" affär ett par block bort. Men tyvärr är de som jobbar där mest där för att skära och väga. De KAN väldigt sällan något om sina varor vilket jag tycker är trist. Fördelen är ju ändå med en sådan bemannad disk (trots torftig kunskap hos personalen) ATT man själv får chans att prova och smaka olika saker och sedan handla det man gillade.
Kram!

Marianne said...

Ja flingsalt är ett måste, vi har det på bordet i stället för vanligt salt, det är mycket godare. Här har vi också Maldon salt, ett bra ekologiskt salt. Haha, när jag köpte min Nigella kokbok, så skrev hon om "en nypa Maldon salt" och jag hade så klart inge en susning om vad det var. Så åkte jag till min köttaffär Gourmet Egypt, och så hade det just det saltet där! Så vi är bortskämda, det finns här.

Varmt har vi också, i dag var det 40°C fast det bara skulle bli 38°. Men på lördag, tror jag, ska det bli ännu varmare ...

Kram!

Annika said...

Fresh Market har vi här också, men jag har aldrig varit inne i den. Vet inte varför? Borde kanske kolla in den?
Flingsalt kan vara svårt att hitta, men jag har hittat ett havssalt på vanliga affären, och det är OK. Inte lika bra som hemma ändå, men det får duga.
Ostdiskar har vi här med, och det är trevligt. Men det är bara på Whole Foods och Wegmans jag hittat Halloumi. Men jag är glad att alla buriker säljer Manchego, som jag älskar!!!
Mulet här idag, inte så varmt. Men fukten gör juatt det blir kladdigt nog ändå...
KRAMAR!!!

Annika said...

Näpp, vi har inte Fresh market i NoVA. KOLLADE just.
men i södra VA och mellan-VA finns den...
det måste ha varit på resor "söderöver" jag har sett den...
Verkar som en trevlig affär! Bra med en konkurrent till Whole Foods. Visst har ni Trader Joes också?
Kram igen!

Livet enligt Jenny said...

Inge flingsalt! I USA som det finns allt annat... I´m in chock... ;)
Håller med om att det är gott med fling till potatisar som grillas eller ugnssteks. Just nu är vi rätt insöade på allt som är nyttigt och då är det äkta rosa himalyasalt som är det enda som funkar här. Annars önskar jag att det fanns lite mer affärer av Fresh Markets kaliber här hemma. Bara såååååååå tråkigt att handla på ICA! Ha det gott. Kramen

Desiree said...

Sweflo, tack för tipsen. Jag har kollat på flera Publix här men de har inte just flingsalt som jag varit ute efter. Det finna jättemånga andra saltsorter men det verkar som om man inte använder mycket flingsalt med de stora fina kristallerna som smular vackert och lätt mellan tumme och pekfinger. Nu hittade jag mitt flingsalt precis som jag ville så jag är nöjd :-)
Kram

Annika, oj jag tänkte faktiskt inte på om det var mest ekologiskt eller inte men det var precis som du säger klassisk musik och fina trägolv och dyra priser.
Nej flingsalt är inte alls samma som grovsalt och inte heller som Kosher. Kolla på flingsalt nästa gång i Sverige. Det är fina stora spröda saltkristaller. Jag får ta och fota och visa.
Kram

Saltis, synd att de inte är så kunniga om varorna de säljer. Det vill man ju gärna att de ska vara så att man kan fråga om allt möjligt som de har. Ja precis så vill man ju gärna få chansen att prova och testa och få nya ideér osv.
Kram

Marianne, ja du som lagar mycket mat och är duktig i köket använder naturligtvis flingsalt. Jag önskar att jag kunde ha det framme på bordet men här är ju tyvärr allt för fuktigt. De fina saltkristallerna smälter sönder och klibbar ihop så jag har saltet i en fin burk med tätt lock istället men det funkar ju bra det med.
Ja ni har också bra hett fast som tur är torr hetta iallfall.
Kramis!

Annika, Fresh Market kan du nog hopppa över känns det som. Du kan fortsätta på Whole Foods eller Traders Joe som ni har. Verkar bättre med större och bättre sortiment. Ja vissa varor får man leta lite efter. Halloumi har jag bara hittat på Whole Foods. Jo jag såg det förresten på just Fresh Market också. Nej vi har tyvärr inget Traders Joe här och inte heller Wegmans.
Ja klibbigt värre är det ute idag också. Det lär väl fortsättta vara så här.
Kram

Livet enligt Jenny, man kan tro att det finns ALLT här men så är det absolut inte. Det finns jättemycket som inte finns här. Det är olika matkultur och olika vad man använder och inte. Det finns jättemånga saltsorter men inte just flingsalt så ofta. Det får man leta lite efter men det går att få tag på iallfall. Jag har tagit med mig så mycket från Sverige som inte finns här. Varje gång jag far hem blir det lätt en resväska full med matvaror.Ha ha jag som ÄLSKAR Ica. Jag riktigt längtar efter att få handla där. :-)
Kram!

Marie said...

Det är lite roligt att leta reda på saker man är van att ha i Sverige men som inte är lika lätt att hitta i nya landet! Men skönt att du hittade det iallafall. Häftigt med svart popcorn, de måste du prova o visa oss! :)

Anna, Fair and True said...

Smart med små grönsakspaket. Antar att de då blir mer ugnbakade än grillade?