Monday, June 7, 2010

Svenskt och amerikanskt firande i helgen

Hela helgen var det riktigt varmt och rejält fuktigt. Det kom också in en del åska och regnskurar. Till måndag morgon var det dock strålande väder med sol och klarblå himmel. Den höga luftfuktigheten var också puts väck borta.Det kändes nästan som man stigit in i någon Clarityn reklam och drog ett djupt andetag och kände aaah jag kan andas! Typiskt att det ska vara fint när man inte är ledig och sämre väder under helgen.

Just nu är det inte så stora variationer i vädret. Temperaturen håller sig kring 30-35 grader. Det är ömsom solig och vackert och ömsom regnskurar med åska som kommer in. I lördags då jag for iväg för den vanliga veckohandlingen så tog jag faktiskt med mig kylklampar för varor som behövde hållas kalla. När det är 35 grader så vill man helst att köttfärs och mejerivaror ska hållas så svalt som möjligt.

Vi firade C´s nya medborgarskap med att skåla i bubbel och äta en god middag. Vi grillade fläskfilé och jag gjorde en smarrig potatisgratäng. Eftersom det också var Sveriges nationaldag så åt vi lite matjesill till förrätt. Jag hittade denna mycket passande bukett med nejlikor i rött och vitt för att fira C. Dessutom ingick en liten amerikansk flagga i buketten. De reade ut memorial day buketter från förra helgen och det var ju helt perfekt. Det blev verkligen dubbelt firande med både amerikanskt och svenskt denna helgen.

Jag gick en sväng till den stora gallerian också under helgen också. Hittade lite vardags toppar. Här i våran galleria hänger en gigantisk amerikansk flagga. Det doftar också alltid nygräddade kakor och amerikanska kanelbullar. De kan minsann sina tricks för att få folk att dröja sig kvar och lockas att köpa mer. Jag tycker att det nästan jämt är rea här på de flesta butiker. Tycker att butiker som JC Penny har stora annonser om rea. Det ena speciella tillfället efter det andra men varje vecka är det ju något så då känns det inte lika speciellt eller som om det vore något att skynda till. Sedan finns det hushållsbutiker som Bed, Bath and Beyond som man alltid kan hitta kuponger till som ger 20% rabatt på en vara. Där ska man ju alltid se till att ta med sig en sådan kupong och aldrig handla till ordinarie pris.

Söndag var vi inbjudna på ett-års kalas. Våra svenska vänner J och S firade sin yngste sons allra första födelsedag. Vi åkte dit vid tvåtiden. Det blev ett riktigt trevligt ettårskalas. Totalt blev det väl ca 20 gäster plus 6-7 barn i olika ålder. J hade bakat en äkta svensk jordgubbstårta som var hur smarrig som helst. Det var roligt att träffas och umgås och prata om allt möjligt. Vi var en mix av både svenskar och amerikaner. Träffade en kille där vars fru var svensk men som just nu befann sig på semester i Sverige med deras lilla dotter. Det visade sig att hans fru M kommer från samma ställe och norrförort som jag är uppvuxen i. Vi bestämde att vi skulle ses och höras då hon var tillbaka. Ibland är världen allt bra liten.


Tyckte buketten jag hittade var hur passande som helst för att fira C. Pricken på i:et var ju den lilla amerikanska flaggan som följde med.

Lördag inleddes med en god frukost/brunch med amerikanska pannkakor och en läcker stor fruktsallad.

Nygräddade rosmarin/walnöts baugetter blev det till lördagkväll. Smarriga som alltid. Det är något visst med nygräddat bröd som man bakat själv.


Hela helgen har luften varit mättad med fukt. Sent på lördag eftermiddag kom det in ett rejält åskoväder. Det klarnade upp rätt vackert efteråt. Lite firande av svenska nationaldagen. Hittade iallfall mina fina svenska servetter med blågula flaggor på så att söndagmiddag skulle kännas lite svensk.

Även idag är det vackert väder och inte så fuktigt i luften. Så skönt!

16 comments:

Saltistjejen said...

Vilken skön och mysig helg! Och Grattis igen till C som nu är amerikan!!!! :-) Kul med födelsedagskalaset också och att du träffade någon som var gift med en kvinna från "dina hemtrakter"! Som sagt ibland är välrden liten.
Hoppas nu ni får en riktigt fin vecka. Här har vädret också blivit helt underbart igen. Från att ha varit superfuktigt och hett förra veckan till att bli klar luft och lagom temperatur. Hoppas så att det ska hålla i sig.
Kram!

Marie said...

Grattis till C! Vad kul att han "klarade" av det! :) Fin bukett han fick också!

Härligt med barnkalas, alltid gott med tårta! :)

Kram

Inger said...

Gillar också att ta vara på varje litet tillfälle att ställa till en liten fest.Härom lördagen började vi med dina goda pannkakor. Skickar alltid en tanke till Alabama när vi intar den goda frukost/brunchen.
Resten av dagen fortsatte vi med USA tema i mat och dukning.
Dottern, som är journalist, skulle göra ett temanummer med mat inför 4 juli. Riktigt roligt!
Jag har gjort flera av dina recept
så ett stort tack för maten!
Kram!

Anna, Fair and True said...

Låter som en perfekt helg! God mat, shopping, mys, vänner!

Annika said...

Ja, nu är vädret här i norra VA som "perfekt svensk sommar", kanske 24 grader och noll fukt och strålande sol!
Men det är väl bara tillfälligt för snart kommer fukten igen, och som du säger "ska" det ju vara så den här tiden på året..

Återigen, C!!
GRATTIS!!
KLART att det ska firas ORDENTLIGT!! DET är ju stort!!
Jag är avis på C som har fixat det. ÖNSKAR att jag hade det gjort också.

Ibland ÄR världen liten...
Och man måste ända till Bama för att träffa ngn från norrförorten :-))

Härliga bilder, som alltid!!!!
KRAMAR!!!

Annika said...

I höst, DÅ ska jag ansöka om medborgarskap! SÅ förhoppningsvis har jag det gjort före jul...

Anne said...

Ja, tänk att din C är amerikan nu, härligt att ni nu båda är amerikaner. Som jag sagt tidigare, så helt rätt och perfekt göra detta före flytten. Det ger ju en frihet på ett helt annat sätt för framtiden att ni båda är amrisar. Mycket fin bukett, flaggan där var pricken över i:et, jag såg att det fanns en massa fina buketter i samband med Memorial men vi var ju bortresa då och tyckte dessutom de var dyra. Men smart förstås kolla nu, veckan efter, de brukar ju alltid sälja en massa överblivet på rea då.
Håller med dig om det du skrev om resor annars, visst känns det som att det alltid är reor. Det är nästan så att man kan känna sig lurad om man köper nåt till fast pris.
Ha en fortsatt fin vecka, kram!

Desiree said...

Saltis, ja det är verkligen lustigt hur liten ibland världen kan vara. Jag hoppas att vi hinner träffa denna tjejen innan vi flyttar hem. Toppen att också ni har fått skönt och fint väder. Man får bara hoppas att det håller i sig till helgen.
Kram!

Marie, tack. Det är alltid en väldigt bra möjlighet att ha ytterligare en kontinent öppen.
Kram

Inger, vad kul att mina amerikanska pannkakor blivit en stående hit. Du är gullig du :-)
Vad spännande att din dotter skulle göra ett tema nummer om 4:de juli och typisk amerikansk mat. Vilken tidning kommer det att publiceras i? Låter underbart och gott.
Kram.

Anna, det var riktigt nice helg precis som du säger.
Kram

Annika, ja det är lika bra att passa på att njuta då fukten är borta. Tyvärr lär det dyka upp fler regnskurar här inom kort och även i slutet på veckan. Det är klart att du fixar medborgarskapet galant ska du se. Innan året är slut är du också amerikan. Då får vi hurra och fira dig.

Kram!

Anne, ja det känns faktiskt himla lustigt att vi båda är amerikaner nu. Vi känner oss faktiskt inte direkt som amerikaner. Den svenska identiten är starkare och eller identiteten som utlandssvenskar i USA. Men det är en otrolig möjlighet och fördel att ha dubbelt medborgarskap. Det öppnar upp för många fantastiska möjligheter.
Ja vi var ju också bortresta under memorial day. Denna bukett skulle jag nog inte köpt till ordinariepris som de ville ha 8 dollar för men nu så såldes den för bara 3 och då den dessutom var helt rätt för att fira C så blev det perfekt.
Som du säger mycket fler reor här och oftare. Ständigt dessa "passa på nu, superrea till helgen" så tänker man ja ja det lär väl vara ny superrea till nästa helg också.
Kram

Victoria said...

Å, vad supermysigt ni haft det och ett stort grattis till C för medborgarskapet!!! Kramar//Vic

Anne said...

Apropå det här med medborgarskap. Jag känner ju som du/ni, att även om jag hade det så skulle jag inte känna mig som en amerikan. Men det är ju liksom inte därför man skaffar det, utan av rena praktiska skäl, det känns smart, förnuftigt och praktiskt att ha det (om man har möjligheten få det, vilket ju är supersvårt för de flesta, ja det är ju svårt att numera bara komma in i det här landet och leva här med visum under en längre tid).

Jag tror dock vissa resonerar helt annorlunda, inte tänker praktiskt utan lägger in mer känslor i det. Även fastän man idag kan ha dubbla och inte behöver ge upp något.
En tjej här, gift med en amerikan men från Polen. Hon har varit här så länge så hon skulle lätt kunna skaffa amerikanskt medborgarskap men sa att hon inte kommer att göra det förrän den dagen hon ev. känner sig som en amerikan. Hon säger att det handlar helt och hållet om känslomässiga orsaker, även om hon kan behålla sitt polska (det handlar inte om att ge upp något) så säger hon att hon känslomässigt inte kan stå upp för det amerikanska till 100% och att svära eden, att hon inte känner sig som en amerikan och då kan hon inte skaffa medborgarskap heller.

Jag förstår hennes argument och tar in det. Men jag tycker och känner INTE alls så. Jag lägger faktiskt inte in värderingar eller känslor i det övht utan ser det som ett praktiskt, smart och förnuftigt beslut att ta och göra. Precis som ni. Men alla tänker inte så....

Babbel, babbel från min sida. Men kom att tänka på det.

Taina said...

Visst är det skönt när fuktigheten sjönk rejält. Nu när vi har 23-25 grader kan det nästan kännas lite kallt. Hahahaha!

Vad mysigt med dubbelfirandet! Dina matbilder ser alltid så smarriga ut. Brödet nästan doftade genom skärmen, för så gott såg det ut!

KRAMAR!

Desiree said...

Victoria, tack så mycket. Ja det är kul att vi nu båda har medborgarskap. Jag kommer så småningom till dina hemtrakter här framöver. Sista dagen utforskade vi nämligen Ft. Lauderdale.
Kram och så underbart att höra att du varit så pigg att du tagit dig utanför huset en kort sväng :-)

Anne, jag håller ju helt med dig. Vi tänkte egentligen bara praktiskt och inte alls känslomässigt. Jag har dock respekt för de som kan känna så som den polska tjej som du känner. Men själv ser jag bara fördelar med att ha dubbla medborgarskap. Kanske återvänder vi hit för att vi inte trivs i Sverige eller för att det blir lättare att hitta jobb här. Kanske återvänder vi som pansionärer och vill övervintra här som flyttfåglar om vintrarna. Skönt att inte tänka på att förnya greencard och hålla det aktivt genom att resa hit var 6:e månad. Skönt att slippa stå i passkön som aliens på flygplatser när man kommer hit. Underbart att kunna söka jobb här på samma premisser som övriga amerikaner. Det finns som sagt hur många praktiska själ som helst som du också känner till. Jag hoppas att även ni så småningom får chansen att söka medborgarskap.
KRam!

Taina, tack. Ha ha jo allt är relativt vad gäller temperaturen. Då man blivit van vid 30 grader och hög luftfuktighet så kan ju 23 kännas kallt rent av ;-)
Gillar verkligen ditt nya foto som blogg id med den fina medaljen. Det är fasiken inte vem som helst som klarar att springa en mara.
Kram

Katarina på Filippinerna said...

Vilken härlig helg och vackra bilder!

Gratis till C! Vad tyckte han om testet? Nu är ni båda amerikaner!

Ja, visst är världen lien ibland! Kul att få träffas framöver när hon är tillbaka!

Sporty Spice said...

Stort grattis till C!!!

Desiree said...

Katarina, tack. Jag tänkte att jag skulle skriva idag om själva testet.
Kram

Sporty, han tackar så mycket.
Kram

Marianne said...

Vilken perfekt bukett till C! GRATTIS igen till medborgarskapet. Det måste vara väldigt speciellt att få en ny nationalitet.

Kul också att träffa svenskar, det är alltid roligt tycker jag, i alla fall när de är sällsynta : )

Här har vi ungefär samma temperaturer just nu, fast utan regn och fukt.

KRAM!