Thursday, June 24, 2010

Glad Midsommar!

Midsommar tycker jag är viktigt att fira. Det är ju bland det svenskaste som finns känns det som. Jag har alltid gillat midsommar både i Sverige och här. Som utlandssvensk känner jag att jag blivit mer patriotiskt. Att bevara och fira svenska traditioner känns viktigt. Många kanske inte bryr sig om att fira för att det känns konstigt och att det är svårt att få till rätt stämning när man omges av hetta och ingen annan firar. Men just därför tycker jag nog att det känns extra viktigt. Även Lucia och advent tycker jag är viktiga att fira just för att de tillhör Sverige som är mitt land och mina rötter. Visst är midsommar som vilken annan dag som helst här men man får ta och göra det så svenskt som det bara går även om man inte har en skärgård eller en ljus sommarkväll och natt.

Vi är ett litet gäng svenskar som bor här i Birmingham. Vissa år har vi firat ihop och andra inte. I år har vi blivit inbjudna till A som bott här sedan 15 år tillbaka. Vi är en liten blandad skara av både dem som bott här riktigt länge och de som bott här kortare, både första och andra generationens svenskar samt de som har en amerikanskt partner och de som är helsvenska par. Vi kommer att bli ca 10 personer totalt. Men även de år som vi firat på egen hand jag och C så har det ändå kännts viktigt att fira genom att duka upp fint och äta traditionell midsommarmat.

Firandet går dock lite annorlunda till här. För det första så firar vi aldrig på självaste midsommarafton eftersom det är en vanlig arbetsdag utan vi firar alltid på midsommardagen istället. Då sverige ligger hemma och har huvudvärk så kör vi "get the party started..."

Midsommar känns som sagt extra viktigt för mig som utlandssvensk då det är den svenskaste traditionen av dem alla under hela året. Även om midsommar officielt inte är svenska nationaldagen så är det ju det inofficiellt på så många sätt.


Sillen: köpes på IKEA som ligger i grannstaten Georgia i storstaden Atlanta. Dit är det 2.5 timmars enkel bilresa. Men vad gör man inte för lite äkta svensk sill.Det kan tyckas väldigt långt men vi känner ändå att vi har tur som ändå har IKEA på så pass "nära" avstånd. Vi känner Å som bor i Memphis och hon har minsann fått beställa sin sill från NY för att få sill på sitt midsommarbord.

Snappsen: Går inte ens att få tag på här. När det gäller snapps gäller det att plannera i MYCKET god tid. Snapps får man direkt importera i sin egen resväska då man åker till Sverige. Det kan alltså vara läge att fråga sig frågan om man önskar en midsommar snaps redan i december månad eller ännu tidigare. Sedan får man vara lite försiktig med snappsandet för här måste det alltid finnas en bilförare som kan köra så att man kommer hem. Bilen är enda sättet att ta sig hem. Annars så får man köpa vodka och krydda själv det är de två alternativ man har.

Midsommarstång: har vi aldrig haft. Det är inte lätt att knåpa ihop en sådan. Finns inga björkar här.

Sånghäfte och sånger: fixar vi själva. Vi sjunger de vanliga klassiska snapsvisorna liksom lite Taube.

Jordgubbar och jordgubbstårta: är tack o lov lättfixat för det finns stora fina jordgubbar här. Tårtbotten får man baka själv.

Lax: Rökt lax går att få tag på här. Gravad lax är betydligt svårare. Jag har gravat egen lax till i år. Lätt som en plätt och brukar bli jättegott.


Förhoppningsvis får vi till en lika god och fin tårta som denna ovan som jag bakade ett annat år. Imorgon ska jag stå i köket hela förmiddagen för att fixa midsommarmaten men sedan ska vi fira här lördag eftermiddag. Med tanke på hettan och fukten så får vi hålla maten inomhus och så får vi se om vi sitter ute eller inne med tanke på att det är så förbaskat hett just nu. Det blir tyvärr inte direkt svalare även om solen går ner så kommer ingen svalka här. Förra året firade jag och C själva och då var det också tokvarmt. På tok för varmt för att vi skulle kunna sitta utomhus.

Jag önskar er alla en riktigt glad och fin midsommar!

9 comments:

Saltistjejen said...

Mysigt med firande tillsammans med änner! Det är just SÅ Midsommar SKA firas tycker jag. oavsett var i världen man är!
haha, snaps kan vi faktiskt köpa i vår vinaffär ett par block härifrån. OP Andersson säljer de där. Så OM ni skulle vilja kanske jag kan skicka en flarra... ;-)
Gravad las har jag nog aldrig köpt faktiskt. Inte ens i Sverige. Det är så lätt att grava själv att jag alttid gjort det. Tycker ofta det blir godast så också! Ibland rimmar jag. Det är ngt mer salt än socker i rimmad lax jmfrt med gravad. Det blir också gott! Och så kan man göra jättegod laxpudding av det som blir över! :-)
Vi ska till battery park ikväll. Får se hur firandet är där. Det blir Lill-Skruttans första midsommarfirande. Jag ska passa på att bloggdejta också vilket ska bli skoj!
Ha nu en jättefin Midsommar!!!!!!!
Kram!

åsa i memphis said...

Glad midsommar till er båda!

Sillen kom fram i veckan (senaps-, matjes- och inlagdsill) men jag är lite orolig att den har blivit förstörd av värmen.... men vi får väl se... jag hade även beställt Singoallakex och kexchoklad och den hade inte smält så jag hoppas på att sillen inte blivit dålig.

Underbar tårta det där! Jag funderar på om man ska lyckas göra en riktig jordgubbstårta (kanske tom riktig grädde* ovanpå). Tack för det underbara firandet vi hade för två år sen!! Det var och kommer nog att förbli bästa amerikanska svenska midsommarfirandet :)

Ha en underbar helg och hoppas att ni inte smälter i värmen.

kram
*höjdpunkten för mina
arbetskamrater när jag gjorde semlor tidigare i år var grädden... ekologisk som jag vispat själv. Den var mycket godare än deras "vanliga sprejgrädde".... jag sa inget elakt men jag tänkte lite ;)

Anne said...

Jättefint inlägg och så vackert skrivet. Din kärlek till midsommar som högtid märks och känns i det här inlägget. Och ja, jag håller helt med dig att just midsommar är nog det svenskaste som finns, det är den "riktiga" nationaldagen.
Jag önskar er en riktig fin midsommarhelg! Berätta och visa mer om det efter helgen!KRAM

Desiree said...

Saltis, aboslut. Midsommar handlar om att äta gott i lag med vänner, fira sommar och sol och ha det nice, sjunga lite ihop och njuta av sommarkvällen på ett opretantiöst sätt. Visst är det busenkelt att grava själv och man kan också variera smaksättningen. Lax är så himla gott och det kan man ha till mycket även resterna som du säger. Jag hoppas ni får ett trevligt firande. Håller med om att det är viktigt för E att få lära sig och uppleva svenska traditioner.
Kram!

Åsa,låter toppen. Jag tror att sillen är helt i sin ordning om kexen inte hade smält så hölls nog paketet tillräckligt kallt. Du får ha ett trevligt firande i sommarhettan och hoppas du inte smälter bort heller :-)
Jag kommer alltid att minnas den midsommar vi firade ihop då du kom hit som den allra bästa här. :-)
Kram!

Anne, tack så mycket. Ha ha jag har som sagt blivit mycket mer patriotisk sedan jag flyttade utomlands. Ha en fin helg.
Kram!

Desiree said...

Åsa, jag förstår precis vad du menar med semlorna. Ska man ha vispad grädde ska det vara grädde man vispat själv och ingen sprutgrädde. Bläää för sprutgrädde. Ibland är amrisar lite väl lata.

Kramis

Annika said...

Tycker det låter så bra allting!
HOPPAS att ni får en supertrevlig dag idag!
När vi firade midsommar sist med en större grupp här i NoVa använde vi lönnlöv och boklöv till midsommarstången, hihi!!
SER fram emot fina bilder på din blogg sen!
Ja, din KÄRLEK till midsommaren lyser igenom inlägget. Fint!
Det är min pappas favorithelg under året också.
Kram och ha så kul!!!

Desiree said...

Annika, det var smart att använda sig av lite andra löv. Det går ju faktiskt utmärkt också. Ja alla har vi våra favorithelger. Man firar det man gillar bäst mest men jag gillar nog att fira det mesta :-)

Kram!

Anonymous said...

幸福不是一切,人還有責任。....................................................................

Marianne said...

Tur att ni har Ikea, aven om det ar langt att kora for att fa sillen. Det ar ju det, att man ska ha lite svenska ratter, annars blir det inte midsommar. Tur att ni har svenska kompisar att fira med, aven om det inte blir varje ar.

I kvall ska Klas ut med nara fran Dubai som ska bygga varuhuset har, men det drojer ju nagra ar innan det ar klart.

Stora midsommarkramar i efterskott!