Monday, April 9, 2007

Helgens utflykter


I helgen fick det bli en liten utflykt. Det blev faktiskt två stycken miniutflykter. Först åkte vi ner till Sloss Furnances där Birminghams äldsta stålverk är beläget. Stålverket var igång mellan 1882 fram till 1970. Det är byggt vid järnvägsknutpunkten där en gång i tiden Birmigham grundades. Nu är stålverket öde men fungerar som museum. Det är ett riktigt häftigt ställe med alla gamla järnrör. Stålverket drevs genom gas som också framställdes på plats. I början jobbade ca 2000 män där och på slutet var det bara 250 som jobbade där allt eftersom stålverket moderniserades. Fram till slutet på 1960 talet var jobbet och allt annat segregerat. De vita männen hade toppjobben som förmän, kemister, ingenjörer osv och de svarta fick bara vara hantlangare och hjälpare med de tyngsta och jobbigaste arbestuppgifterna. Vita och svarta hade olika omklädningsrum, lunchrum osv. Vi fick en hel del coola bilder iallfall. Numer andvänds Sloss furnances ibland som koncertplats förutom att såklart vara historiskt landmärke och museum i Birmingham.

Vi åkte sedan vidare till en vingård som låg ca 40 minuters bilfärd öster om Birmingham i Harpersville. Morgan Creek vinyard var namnet. Det är en ganska liten familjeägd vingård. De producerade ca 10 olika sortersvin. Deras viner säljes endast i Alabama och Mississippi. Druvan de andvänder heter Muscadine och den har inget att göra med muskatviner som man först kan tro. Det är en druva som är lokal för södern. Vi provade oss igenom deras sortiment av viner. De hade en hel del söta dessertviner. Varken jag eller Calle är dock allt för mycket för söta viner. Vi köpte två flaskor rött och en flaska vitt som var torra och goda. De hade även ett blåbärsvin som framställdes i en söt och en halvsöt variant. Vi köpte en flaska av den halvsöta som inte var dum alls. Precis som allt annat i amerika så är även blåbärsbuskarna och blåbären mycket större än i sverige. Det är förmodligen en helt annan sorts blåbär de har här än vad vi har i europa. Här är blåbärsbuskarna så pass stora att man kan stå upp och plocka dem utan problem. Vi hade en trevlig stund på vingården med vinprovning och vi fick även en liten guidadtur av faciliteten och fick höra om hur processen gick till. Varje år 3:e veckan i september har de dessutom en liten vinfestival på vingården med folk som trampar druvor i stora träkar. Det är nog något som kan vara kul att titta på, så vi får försöka åka dit då och kolla in det hela.

1 comment:

Dave said...

Hejsan! Mycket trevligt att se att det finns fler svenskar bosatta i Birmingham, AL an mig sjalv. Jag borjade kanna mig ratt ensam. Lite om mig sjalv. Jag heter David och ar 23 ar gammal och ar uppvuxen i Stockholm men flyttade till Birminham, AL for dryga 4-5 ar sedan. Jag trivs i USA men saknar Sverige mycket. Vore jattekul att fa prata mer mer dig och din familj!

Hej hej!

delfeario@gmail.com