Tuesday, April 10, 2007

Kylan påverkar persikoskördenPå nyheterna rapporterade de häromdagen att kallfronten som vi har haft under hela påsken har ställt till en hel del problem för fruktodlarna i södern. I alabama och Georgia odlas mycket persikor. Fruktodlarna kan ha förlorat frukt för flera miljoner dollar eftersom vi har haft kallt i flera dygn. Det är framförallt på nätterna när temperaturen gått under noll i flera timmar som kan komma att orsaka förlust av stora mängder frukt. De stackars fruktodlarna har försökt skydda sin frukt så gott det går med filtar och till och med genom att ställa värmefläktar under träden rapporterades det.

I Alabama är det Clanton som är staden/området som är mest känt för sina persikoodlingar. Vattentornet i Clanton pryds av en jättepersika. Persikan har nu utsetts av governor Bob Riley till Alabamas symbol för fruktträd. Det har varit en del gnabb mellan Alabama och Georgia om vilken av staterna som formellt ska vara ”persikostaten”. Georgia har sedan länge kallat sig för persikostaten. Det är dock Californien som producerar mest periskor, fler än både Alabama och Georgia gör.

Persikoträdet blir mellan 5-10 meter högt. Persikoträdets blommor blommar innan bladen slår ut. De har vackert rosa blommor. Själva trädet tål ganska mycket kyla och klarar temperaturer ner till -30 grader celcius. Det är dock blomningen som är känslig för frost på våren. Om temperaturen går under -4 grader så dör de flesta blommorna och därmed antar jag att skörden påverkas också. Persikoträdet kräver mycket värme under sommaren för att få fin och mogen frukt. Medeltemperaturen under sommarmånaderna bör ligga på 20 till 30 grader.

1 comment:

Anne said...

Åh, vilken fantastisk fin blomma. Inte visste jag att persikoträd har så vackra blommor.