Thursday, April 12, 2007

Credit Score

Är något som är otroligt viktigt i USA. Att ha en bra/hög credit score gör stor skillnad. Credit score bygger på en persons intjänade kredit och visar på hur pass kreditvärdig man är, alltså en persons sannolikhet att han/hon kommer att betala sin räkningar i tid. Credit score värdet ligger på mellan 300 och 850. Lägst är 300 och högst och bäst är 850.

Låneinsitut som banker och kreditkortsföretag andvänder sig av credit score för att räkna ut den potientiella risken med att bevilja lån till en person. Credit score bygger på en rad olika faktorer i en persons financiella historia.Det finns olika statistiska modeller för att räkna ut en persons credit score och dessa modeller bygger normalt på faktorer som: hur punktligt man har betalat sina räkningar, mängden lån man har, hur lång kredithistoria man har, vilka olika typer av kredit man har samt hur pass stor kredit man fått beviljat sist. Vad som menas med tex olika typer av kredit och längd av kredithistoria är dock luddiga begrepp utan exakt defnition. Det kan därför vara svårt att veta vilka olika typer av kredit som man ska satsa på för att få en bättre kredithistoria. Inkomst och anställningsförhållanden påverkar inte själva credit score poängen men de vägs ändå in då man ansöker om ett lån.

Det finns 3 stycken stora kreditinstitut som beräknar personliga credit scores (den mäst kända är FICO). Dessa tre instiut gör sina statistiska beräkningar på lite olika sätt och därför har varje person 3 olika credit scores. När man sedan kollar en persons credit score så räknar man fram medelvärdet från dessa tre och andvänder detta värde. Varje år har man rätt till att få en gratis kreditrapport från dessa 3 kreditinsitut.

När vi först kom hit hade vi ingen credit score alls eller någon kredithistoria eftersom vi inte bott här tidigare. Vi hamnade därför automatiskt på lägsta credit score nivån. Skulle vi tagit lån för att köpa bilen hade vi fått en otroligt hög ränta pga av dålig credit score. Nu hade vi sålt våran bil i sverige och kunde andvända de pengarna för att köpa ny bil här utan att ta lån. När det gällde lån till vårt hus fick vi lov att göra en internationell kreditupplysning för att få lån beviljat. Våran amerikanska bank fick ringa upp våra tidigare långivare i sverige och göra en intervjuv för att kunna bevilja oss lån här. Sedan vi flyttade hit antar jag att våran credit score hela tiden har stigit och förbättrats. Vi vet dock ännu inte exakt hur många credit score poäng vi har i dagens läge. Några månader efter att vi flyttat in i huset började vi få en mängd erbjudanden från olika kreditkortsföretag så jag antar att vår credit score hade kommit upp på någon viss nivå så att alla dessa kreditkortsföretag började skicka ut sina erbjudaden till oss.

Det kan vara knepigt när man först kommer hit till USA som utlänning och inte har någon credit history eftersom man då har svårt att få lån beviljade. Får man lån så får man lån med mycket hög ränta som blir dyrt.

6 comments:

chumly said...

Howdy!

Fia said...

När ni börjar få kreditkortserbjudanden med noll årlig avgift så har ni fått ihop en BRA score.

Anne said...

Jo, det här känner jag igen. Informativt och bra inlägg om vikten av att ha kredithistoria och hur det funkar.
Ärligt talat så tycker jag det här med credit score fortfarande är rätt förvirrande. Men man får ju lära sig tycka om det bara. Vi har fått lite olika råd för hur man bygger upp sin kredithistoria. Ett har varit att skaffa sig lagom mycket skulder. När vi ansökte om huslån nu nyligen så hade det varit bra om vi haft mer lån... Det rimmar illa med min inställning. Hmm, inget råd vi tar till oss i alla fall. Den är som är satt i skuld är icke fri, sa väl Göran Persson nån gång. Förvisso inte min favoritgubbe, tvärtom, men som svensk med en inställning att skulder, kreditkort och lån ska man vara försiktig med så kan jag inte låta bli att reagera på hur enormt mycket lån och skulder amerikaner överlag verkar ha. Jag tycker många här verkar leva över sina tillgångar och köpa mer och dyrare än man faktiskt har råd med.
-Anne

Desiree said...

Japp jag tycker att det där med kredit historia är lite klurigt. Håller med dig Anne att man inte bör skuldsätta sig mer än vad man behöver. När man shoppar försöker de gärna pracka på en butikens speciella kreditkort för att man ska få rabatter osv. Den som har allt för många kreditkort måste ha svårt att hålla reda på alla skulder och räkningar som ska betalas. Jag själv har valt att hålla mig till ett kreditkort.

Monica said...

Håller med Anne om att det var ett kanonbra inlägg om något som kan vara ganska förvirrande. Det har varit ett gissel, det där med credit score. När vi kom så var vi tvungna att lägga deposit för bland annat min mobiltelefon och annat (som säkerhet eftersom vi inte hade någon credit score)...men så pratade jag med dem som hyrde vårt hus i Stockholm (finsk familj) och de sa att samma sak gällde för dem när de skulle skaffa telefon i Sverige...vilket var en nyhet för mig!

Olle said...

Som vi skrev nyss på vår blog har vi precis skaffat kreditkort, men bara för att vissa ställen kräver det av någon anledning. Hemma i Sverige använde vi det inte överhuvudtaget, utom då förstås jobbets kreditkort i tjänsten. Det verkar vara många här som drar på sig rejäla skulder med många tiotals procent ränta. Men det är den amerikanska mentaliteten, äger du inget är du inget :-).