Tuesday, April 24, 2007

Charlston, South Carolina


Då var man tillbaka igen och föräldrarna har åkt hem. Det var härligt att komma iväg på en liten minisemester. Charlston var verkligen en vacker stad. Det är en av amerikas äldsta och charmigaste kolonialstäder. Staden grundades 1670 och hette från början Charls-town. När engelsmännen hade lämnat bytte staden officielt namn till Charlston 1783. Den ligger mycket vackert belägen längst med atlantkusten på South Carlolinas lågland också känt som ”the lowcountry”. Närheten till havet är verkligen underbart. . Vi har märkt att vi saknar närheten till vatten numer då vi bor i inlandet själva. Även om Charlston inte är så stor som stad (120,000 invånare) är det en riktig stad med en aktiv stadskärna. Mycket mysiga resturanger och trevliga butiker. Charlston kallas också ibland för ”the Holy City” eftersom det finns så otroligt många kyrkor (180 stycken minns jag mig ha läst).


Det finns många öar och därmed också många broar runt omkring staden. Det tog oss ca 8 timmar att köra dit. Vi kom fram torsdag kväll och tillbringade sedan hela fredagen inne i Charlston. Det första vi passade på att göra var att ta en guidad tur av en del av det stora historiska distriktet. Det finns många mysiga hästdroskor man kan åka på guidad tur med. Vi passade på att göra detta. Det var perfekt med den lugna lunken vår häst tog sig runt kvarteren. Lagom långsam takt för att kunna passa på och ta massor med fina foton.


Charlston är en populär turistdestination. Vår och höst är nog de bästa årstiderna. På sommaren regnar det ganska mycket och är dessutom otroligt varmt med en genomsnittlig temperatur på 30 grader. Åker man till Charlston behöver man ett par sköna promenadskor för det blir en hel del promenerande. Längst med vattnet finns många vackra och historiska hem som är kända som ”rainbow row” eftersom husen är målade i glada pastellfärger. Flera av de första bostättarna i Charlston kom från Barbados därav de glada pastellfärgade husen.


Förmiddagen blev alltså gudidad tur i hästdroska och sedan lång promenad längst med Baystreet som låg utmed vattnet. I Charlston finns också en speciell arkitektur på flera av husen som kalls för Singlehouses. Dessa hus har en veranda både på övervåningen samt på undervåningen. Till verandan på undervåningen så finns det en dörr. När man lämnade dörren öppen visade man att man välkomnade besök och när man hade den stängd visade man att man ville vara för sig själv. Jag älskar verkligen många av dessa äldre kolonialhus. Tycker att de är hur fina som helst. Det märks när jag kollar igenom mina kort för jag verkar ha fotat hur mycket hus som helst.

Eftersom Charlston är beläget vid Atlantkusten så har det alltid varit en viktig hamnstad och är fortfarande så. Det är den näst största kontainerhamnen längst med östkusten. Det var faktiskt hit som vår kontainer med alla våra möbler anlände när den kom från sverige. Våran kontainer kördes sedan vidare med lastbil från Charlston till oss i Birmingham.Efter den rejäla promenaden var vi verkligen utsvultna och hittade en trevlig resurang som serverade Seafood. Jag beställde några otroligt goda räkor som var lätt stekta i vitlök och örter, mums. Till efterrätt fick det bli lite glass på Häagendas stället som låg i närheten. När vi sedan var mätta och belåtna var det dax att fortsätta njuta och utforska Charlston. Vi passade på att ta bilen och åka till en av de många öarna strax utanför staden. Utanför Charlston ligger en liten ö med ett fort som heter Fort Sumter. Det var här som det första skottet för amerikanska inbördeskriget avfyrades sägs det. Vi åkte inte ut till detta fort men däremot åkte vi ut till ett annat fort som låg på ön Sullivan, Fort Moultrie. Självklart passade vi på att gå ut på stranden. Det var otroligt härligt att få sparka av sig skorna och gå barfota på sanden och blicka ut över atlanten. Just där vi var på stranden var det dock väldigt starka stömar så det var inte att tänka på att bada. Det stod ett stort varningsplakat uppsatt. Vi njöt av att stosa runt där och blicka på Charlston som vi kunde se längre bort.

Charlston kan också upplevas som en av söderns mest romantiska städer. På kvällskvisten var föräldrarna trötta så jag och Calle åkte själva in till staden och hittade en mysig resturang att äta middag på.

Vi var rejält trötta när dagen var slut. Delar upp reseberättelsen om Charlston i två avsnitt så nästa dag får ni läsa om imorgon.

3 comments:

JaCal said...

Åh vad roligt att se/läsa! Tack för titten! Ser ju jättefint ut - hoppas vi kommer iväg nästa vår på besök - vore väldigt kul! Måste nog faktiskt ta fram kartboken för att kolla exakt var det ligger... har inte fattat att det var så nära havet.

Anonymous said...

Hej,
Läste i din blogg att du hade varit på besök i Charlston SC.
Jag var där under mitt utbytesår dock bodde jag i Summerville.
Men vi åkte ofta "downtown".
Ett extremt mysigt ställe att besöka

Anonymous said...

Nog stavas det väl ändå Charleston. Åh, va jag gillar att vara språkpolis!