Monday, January 7, 2008

Welcome to Music City - Nashville, TN

Nashville är känt som USAs music city. Detta är country musikens huvudstad. En resa hit är en resa in i den amerikanska folksjälens hjärta. Att befinna sig här känns delvis som att förflyttas tillbaka i tiden och hamna i vilda västern. Här är syns cowboyen överallt. Vill du smälta in och se fotriktigt ut bland Nashvilles nattliv så är det boots, hatt och jeans som gäller för hela slanten.

Nashville grundades på självaste julafton 1779. Eftersom Nashville är så känt så förväntar man sig en storstad men i själva verket är Nashville föga imponerande då det gäller storlek. Det är en mellanstor amerikansk stad med en befolkning på ca en halvmiljon. Staden ligger vackert vid Cumberland floden som delar stadskärnan horizontellt. De äldre historiska delarna av staden står i kontast till de stora höga moderna skyskraporna. Nashvilles musikaliska rötter ligger i countryn och gospelmusiken men Music City har vuxit och idag blivit känt också inom så gott som alla musikgenrer.

Nashville har sin alldeles egna Broadway dit både turister och lokalbefolkningen söker sig. Den legendariska Music Row lockar fortfarande till sig de som vill söka lyckan inom sång och musik. Musiken strömmar ut från de många barerna och resturangerna som kantar Broadway och Music Row. Framtidens countrystjärnor börjar ofta sin karriär här med live spelningar på någon av de många ställena. Man blir glad av att vara i Nashville. Musiken flödar och stämningen är på topp. Det är enkelt och smidigt att slinka in på en bar och ta sig en öl och låta sig ryckas med i musikens toner. Överallt flödar livemusiken, från små hak som i princip är hål i väggen till stora kända ställen som Rymans Auditorium. Musik spelas inte bara här den skrivs och blir till här. Idagens Nashville ryms rock, jazz, country, gospel, blues, bluegrass och mycket mer.

Resan till Nashville tog oss ca 3 timmar. Vi började vår vistelse i Music City med ett besök på det berömda museet ”Country Music Hall of Fame”. Här finns alla de stora stjärnorna och legenderna som Dolly Parton, Johnny Cash, Elvis och många många fler. Alla skivor som sålt guld finns uppsatta på en stor vägg. Här finns typiska dräkter och kostymer som stjärnorna haft på sig under sina uppträdanden. Här kan man lyssna på mycket musik och få hela musikhistorian. Här kan man strosa runt och titta på foton, filmer och plancher på alla de stora musiklegenderna.

Vi fortsatte sedan med en promenad längst med Broadway som kantas av barer, resturanger och neonskyltar som annonserar spelningar och livemusik. Är man sugen på att handla en cowboyhatt eller boots så finns det alla möjligheter att göra detta här. Från modern citylook till cowboy är fullt möjligt på bara några minuter.

Nashville kan också erbjuda allt från det genuina söderns kök till modern topp cuisine. Den finns sjävklart massvis med god barbeque att välja på. Vårt middagsval föll på ett steakhouse som hette Stock-Yard Resturant som blivit utnämt till en av USAs topp tio steakhouses. Själva lokalen var riktigt häftig. Detta som nu idag är resturang hade under 20-talet varit stallar där man sålt boskap. Rummen som en gång i tiden hade andvänts för administration och kontor har nu omvandlats till olika matsalsrum. Detta som en gång varit platsen för en av söderns stora boskapsmarknader mellan 1921 fram tills 1974 blev efter omfattande renoveringar 1979 en av USAs mest kända steakhouses. Resturangen är inredd i gamal stil. Det känns som om man förflyttas till någon gamal anrik västern salong. Storblommiga tapeter pryder väggarna och tunga vinröda sammetsgardiner som perfekt matchar färgen på servetterna liksom de små lamporna som står på borden. Jag beställde en fin bit Angus beef och C beställde in ribs. Rekomenderar att ni går hit då ni är rejält hungriga för här är inte köttbitarna små. Det går även att få en fin hummer på detta ställe för den som inte känner för kött.

På kvällen hade vi bokat in en country show men detta lämnar jag till morgondagens blogginlägg. Men i väntan på att den skulle börja efter att vi ätit middag så slank vi in på ett hak med livemusik på Broadway och tog oss varsin öl. Tonerna av Sweet Home Albama spelades just som vi steg in och stämningen för kvällen var på topp!


Nashville har sin alldeles egna Broadway.

Stock-Yard, resturangen vi besökte som tidigare varit en känd lokal för boskapsmarknaden i södern. På skylten ovan står King Livestock buyer.

Country Music Hall of Fame. Jag tycker arkitekturen på denna byggnad är läcker. Det är nåt som får mig att associera till tangenterna på ett piano.


Det gäller att hitta country-looken då man befinner sig i Nashville. Jag hade här min alldeles egna "Mallboro Man".
Broadway med många äldre byggnader får en att associera till en huvudgata i vilda västern på något sätt. Men i bakgrunden tonar de moderna skyskraporna upp sig.

Var bara tvungen att ta kort på denna skylten som satt uppe på Hard Rock Café.

Här hittade bloggerskan en snygg cowboy på en bar som dessutom var sångare i ett bra liveband.

Här står cowboyn på scen och sjunger med sitt band.


I Nashville finns många trevliga hak att slinka in på med livemusik. Stämningen är på topp. Folk dansar, sjunger med och njuter av musik och öl.

19 comments:

Saltistjejen said...

Å vad skoj!! Ska visa detta för M. Han lär bli grön av avnund...! ;-) Han som älskar country och tycker att nu när vi äntligen komit till Countryn's land så bor vi i helt fel ände av landet...

Men kanske kan vi lyckas komma iväg till Nashville vi också en dag. Så att han kan få vandra runt bland cowboys och gitarrer! :-)

Petra H said...

Wow, vilka fina foton! Snyggt foto på Marlboro mannen C ;-) och hans cowgirl så klart!
Och roligt att ni fick höra levande country musik (säger man så på svenska? live musik?).
Dina reseberättelser får mig verkligen att vilja besöka södern!

Marie said...

vilken fin resa, och väldigt fina foton! du ser ju till och med bra ut i cowboyhatt, det är det inte många som gör! =) strukturen på byggnaden såg verkligen ut som tangenterna på ett paino, det var verkligen coolt.

Annika said...

VAD roligt!! Desiree, jag blir jätte-jätte-jättesugen på att åka till Nashville nu efter att ha läst, och sett bilder på din blogg. För en person som älskar sång och musik måste det vara ett eldorado! Tänk att bara slinka in på en pub och sen få höra bra musik!! Häftigt! VILL DIT!! Ska bearbeta Peter!!!
Du är LIKA snygg som vanligt på bilden!! OCh kul att du hade en Marlboro-man med dig också!
Vilken rolig weekend! Ser fram emot morgondagens inlägg!!!!

Desiree said...

Saltis, ni måste åka till Nashville då M är ett countryfan! Från NY finns det säkerligen direkt flighter. En weekend i Nashville borde ni absolut kosta på er. Eller slå två flugor i en smäll. Kom hit och hälsa på oss en weekend så åker vi upp till Nashville ihop. Det var verkligen jättehäftigt att få uppleva Nashville. Forts följer som sagt imorgon för annars hade detta inlägg blivit alldeles för långt.

Petra, ha du har så rätt det var Malboro Man och hans Cowgirl :-)
Ja det finns mycket att se och besöka samt uppleva här i södern. Det är ju inte direkt lika känt som andra turistdestinationer men det finns massor med riktiga pärlor till ställen att upptäcka och uppleva här. Jag har själv blivit riktigt sugen på PR från dina blogginlägg. Vi får väl helt enkelt försöka ta och hälsa på varandra.

Marie, roligt att prova cowboyhattar och stövlar när man är på ett ställe som Nashville även om det direkt inte är min stil till vardags. Visst var byggnaden cool.

Annika, Nashville är verkligen en underbar plats om man gillar musik. Musiken flödar ut från varenda gatuhörn känns det som. Hit får ni ta och åka någon gång. Finns alltid mycke musik att välja på när man än åker på året till N-ville.

Anita said...

Verkligen en intressant beskrivning! Och sa detaljerad! Den skulle jag ha last innan vi akte dit. Var resa till Nashville var inte lika intressant alls, men vi hade en liten baby med oss, sa vi kunde ju inte ga ut och kolla in natt livet direkt. Sag bara stan pa dagtid. Men nu vill jag aka tillbaks och se det igen!

Lullun said...

Kul, kul! Mina resegener börjar känna sig desperat fastgrodda efter en så bra reseberättelse. Snart, snart måste jag ge mig iväg igen... :-)

Desiree said...

Anita, Nashville har ju som du vet mycket att erbjuda under dagtid också. Men får du chansen att åka tillbaka och uppleva en del av nattlivet också så finns det verkligen en unik och härlig atmosfär här.

Lullun, jag tar det som en riktigt fin komplimang att jag fått dina resgener att blir rejält rastlösa igen :-) Det finns så många underbara platser i denna värld värda att besöka. Det som är svårt är att få tiden att räcka till och att välja.

Anne said...

Äntligen kom rapporten :) Tack för inspirerande läsning.

Nashville är nog en stad man måste besöka nån gång, jag blir väldigt sugen. Det måste kännas mycket speciellt med all den här musiken som finns överallt i stan och hela den här countrystämningen som du beskriver. Kvalitén på musiken på barerna är säkert väldigt hög, eftersom det (som du berättar) ofta är här många börjar sin karriär. Lockar säkert mycket duktig musikfolk till sig.
Maten låter supergod, det där steakhuset skulle jag gärna ätit på.
Fina bilder som vanligt!

Desiree said...

Anne, ja Nashville är väl värt ett besök. Musiken och staden är en häftig upplevelse i sig. Sedan finns som sagt den där vilda västern känslan som lever kvar här. C fick in i princip en halv gris i form av revbensspjäll. Han har aldrig varit så mätt som då vi lämnade det där steakhouset. Jag nöjde mig med en liten bit på bara 7 oz. men det fanns bitar på 16 oz (0.45 kilo) att beställa. Blir nästan för mycket då man ser sådana bitar på en tallrik. Skulle inte klara av att beställa en sådan monsterbiff.

Anne-Marie said...

Verkligen roligt och intressant att läsa om ert besök i Nashville. Kul med fotona på er i cowboyhattar. Tänk vad många spännande platser ni besöker.

SEASIDE LIVING said...

Härlig reseberättelse från Nashville. Ser redan fram emot fortsättningen!!

Härligt att ha en alldels egen Marlboro man! *hihi*

Kram Jenny

Millan said...

A vad roligt!! Jag blir som sagt sa avis pa alla era utflykter. Den har later himla skoj!! Jag har aldrig varit ett fan av country forran alldeles nyligen da det var nagot program pa tv om country musik och jag insag att det faktiskt finns en hel del harliga latar. Man blir valdigt glad av country tycker jag! :-)
Fina bilder som vanligt!!

Desiree said...

Anne-Marie, ja det var kul att prova olika cowboyhattar.

Seasidelivning, håller på att skriva ihop fortsättningen. Så det kommer mer om en liten stund.

Millan, jag kan inte heller säga att jag är ett stort fan av countrymusik men det finns helt klart en del som jag gillar. Den mer moderna lite mer pop-countryn gillar jag bättre än den äldre med mer yl och allt för mycket fiolgnissel.

Sporty Spice said...

Låter härligt!!!

Desiree said...

Sporty, det var otroligt härligt!

Petra H said...

Absolut Desiree! Jag ska föreslå södern som resmål till O men han verkar väldigt fokuserad på Argentina för tillfället, - LITE längre söderut, ha ha! Men ni är välkomna hit!

Anonymous said...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]

Anonymous said...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]