Tuesday, January 22, 2008

Skidåkning i Alabama

Igår var det helgdag här i USA och vi hade ledigt, jippi! Det var nämligen Dr. Martin Luther King Jr day. Frälsta av snöyran så bestämde jag och C oss för att åka till lilla Mentone som ligger i nordöstra hörnet på Alabama, ca två timmars körning från Birmingham. Här ligger nämligen Alabamas enda skidbacke, Cloudmont skiresort. Japp, det är helt korrekt, Alabama har faktiskt en skidbacke. Folk här kallar det till och med för ”ski-resort”, men då tar man nog i från tårna. Backen är bara öppen då temperaturen tillåter och de andvänder sig självklart att snökanoner. Vi snackar alltså om högst några dagar varje år.

Det var trots allt en fantastisk upplevelse att få åka skidor i Alabama. Även om backen varken var lång eller imponerande så var det jättekul att åka skidor. Det var några år sedan jag åkte och jag hade nästan glömt hur kul detta faktiskt är. De hade till och med en liten lift. Kön var lååång. Folk hade åkt långväga för att komma hit. Efter 1.5 timmar i kö fick jag till slut mitt liftkort och utrustning. Det blev dock inga stavar så dem hoppade jag över. I backen märktes det att många inte hade någon vidare skidvana. Titt som tätt var det folk som tappade kontrollen över skidorna helt både i backen och i liften. Eftersom backen var relativt kort tog det någon minut att åka nedför men sedan tog det 10 minuters köande innan man var uppe med liften. Emellanåt valde jag faktiskt att gå upp för hela backen med skidorna på axeln för det gick snabbare. Dessutom fick man upp ett bra flås av att småjogga upp för backen med skidpjäxor på sig.

När vi var i Mentone besökte vi också våra grannar som nyligen skaffat en stuga där uppe. Det var en söt liten stuga med en helt makalös utsikt. Ute på deras veranda hade de också en bubbelpool. SÅ dagen avslutades med ett glas vin i bubbelpoolen samtidigt som vi njöt av den fantastiska utsiken och mycket vackra solnedgången som sänkte sig ner över Appalacherna. Efter både skidåkning, varmt bad och vin sov vi gott den natten.


Det ser helt klart lite lustigt ut med allt det gröna gräset om omgärdar backen. Temperaturen höll sig på minus tre grader under hela dagen, solen strålade. Det var en mycket vacker vinterdag.
Här kommer jag åkandes i liften och vinkar glatt.

Här ser ni mig "in action" på väg ner för backen som var rena nybörjar backen. Men det var kul ändå.

Den otroligt vackra utsikten från Kim och Mikes stuga i Mentone.

Det var inte fel att avsluta dagen med ett dopp i den varma härliga bubbelpoolen med mössa på.Solnedgång, vin och varmt vatten, mmmm, härligt :-)

14 comments:

Petra H said...

Vilken härlig långhelg med skidåkning och utomhusbad i bubbelpool! Själv är jag ingen skidåkare men den där lilla skidbacken hade tom jag kunnat åka i (åkt tre ggr i Alperna, och blev inte biten av skiddjävulen, ha ha).
O och jag satt och tittade på USA-kartan igår och funderade på vart vi skulle kunna åka på nga dagars semester (typ fredag-måndag) - jag var sugen på Nashville efter din reseberättelse, och varför inte Atlanta - det är ju typ det närmsta resmålet i USA för oss.. skulle man hinna med både ock på 4 dagar tycker du??

Saltistjejen said...

Vad härligt med skidåkning!!! Jag och M åkte ju iväg för två år sedan på en skid-weekend-resa med några vänner här, till vermont. Backarna var inga superbackar där heller, men det var ändå sååå skoj att åka. Jag älskar att åka skidor, men tyvärr blir det inte så ofta. M hade aldrig stått på ett par skidor tidigare så han gick en nybörjarkurs och jag måste säga att jag var grymt imponerad. Han lärde sig så mycket!!
Sedan lycakdes jag och en av våra vänner dra med stackars M i en blå och vääääldigt isig backe ("toppbacken") och det uppskattades inte av M. Men som tur var förlät han mig iallafall. Och han kom ner utan att bryta nacken. Men han sa att han var rädd och trodde han skulle dö på vägen ner.... Usch! Fy på mig! Men jag trodde inte backen var så isisg som den var!

Desiree said...

Petra, vad kul att jag lyckats inspirera dig så pass. Måste säga att du också inspirert mig mycket med dina härliga berättelser och bilder från PR. Jag tror ni skulle hinna med båda. Kollad upp vad det skulle ta att köra från Atlanta till Nashville och engligt Googlemaps ska det ta ca 4 timmar. Vi kom till Nashville vid tolvtiden på dagen och tillbringade sedan hela eftermiddagen och kvällen där och jag tyckte nog vi hann med en hel del. Så det tror jag nog att ni bör hinna båda på fyra dagar med resa fram och tillbaka till Nashville från Atlanta. Du får gärna maila om du har fler funderingar vad gäller nashville eller atlanta.

Denna lilla skidbacke hade du garanterat klarat galant.

Saltis, vad kul att ni testa på skidåkning i Vermont. Jag är rätt övertygad om att ni hade bättre backar där. Tycker verkligen att din M var duktig som lärde sig så pass snabbt och ändå tog sig ned för den isiga blåbacken. Jag lärde mig att åka skidor rätt sent jag också. Året som C och jag förlovade oss var vi i Åre under nyårshelgen och backarna var ganska isiga då och dessutom var inte alla nedfarter öppna. När jag skulle ta mig ned fanns det bara en rödisig backe att välja på och jag kan säga att jag inte var lika snäll eller dukig som M. Det blev en och annan tår där uppe för jag tyckte det var läskigt och sedan slutade det med att jag tog av mig skidorna och C fick ta med sig mina skidor ner medans jag själv kanade ner för backen på rumpan för jag vågade inte åka ner på denna isiga backe. Men jag förlät som sagt C för att han drog upp mig där eftersom vi förlovade oss den kvällen iallfall ;-)

Anne said...

Wow, vilken helg. Livsnjutning. Läcker stuga ni fick tillgång till också, den utsikten var ju helt magnifik. Helgdag igår säger du, Annika skrev ju också att hennes dotter varit ledig. Jag undrar om det bara varit helgdag för skolor och anställda inom den akademiska världen och kanske federalt anställda (stängda banker igår kanske?). Här jobbades det som vanligt i alla fall. Men 18 februari är det helgdag!
Vad härligt få åka skidor i Alabama, ett ställe som för er är förknippat med allt annat än snö. Men USA är ju så, man hittar det mesta inom en och samma delstat... Nästan i alla fall.
Kul bilder, jag tycker väldigt mycket om den sista med glaset och utsikten.

Fröken fräken said...

Kul med skidåkning och att ni iallafall HAR en liten backe även om den är liten. Framför allt att ni har snö. Vi var iväg i söndags och åkte skidor men det tar oss ca 2 timmar enkel väg för att komma fram till det ski resort vi har närmast till. Men det är ett medelstort ställe med hur mycket snö som helst och det bara vräkte ner när vi åkte. Jag älskar skidåkning.

Desiree said...

Anne, det där med helgdagar tror jag varierar en del från stat till stat och lika så från olika arbetsgivare. Vi har tex ingen helgdag 18 februari. Vår nästa helgdag blir först i maj då det är memorialday. Det var riktigt kul att få åka skidor och utsikten vid stugan var otroligt fin.

Fröken Fräken, skidåkning är underbart. Helt klart värt det hela även om man får åka en bit. Kul att ni har ett medelstort ställe relativt när er trots allt.

Desiree said...

Oj oj redan tisdag det skulle egentligen varit fortsättning på huset. Inte lätt att komma ihåg att det redan är tisdag då det var helgdag här igår. Fortsättningen på detta tema får komma imorgon istället.

aurorabuddha said...

Jag maste saga... ni kan da verkligen konsten att underhalla er! Lyckans ostar! :o)

Anne said...

....ser fram emot husbilder imorgon :)

SEASIDE LIVING said...

Åh, vad mysigt det ser ut! Att få avsluta en skiddag med sådant bad är ju inte helt fel förstår jag. Solnedgången är ju magnifik! Jag visar ett par bilder på vår soluppgång idag! :)

Kram till dig!

Millan said...

Vad roligt att aka skidor! Jag har inte akt pa 10 ar tror jag. Ben har aldrig akt! Har finns bara inomhusbackar och det kanns fullstandigt meningslost pa nagot satt.
Fast.. aven om skidakningen sag mysig ut sa ser bubbelbadet och vinet annu trevligare ut ;-)

Dila said...

Vilken härlig dag ni ser ut att ha haft. Avslutningen i bubbelpoolen med ett glas vin i handen ser mest lockande ut.
Kram Dila

Desiree said...

Aurorabuddah, detta var ganska oplannerat men det blev väldigt lyckat.

Seasidelivning, eran soluppgång var sååå vacker. Jag älskar både soluppgångar och nedgångar det blir ofta otroligt vackra färger på himlen. Riktigt fint ljus att fota i.

Millan, det var säkert 5 år sedan jag åkte sist så det var verkligen kul att få chansen. Jag förstår att inomhusbackar inte lockar så mycket. Skulle säkert vara kul för både Ben och Nils att prova på att stå på skidor någon dag i framtiden.

Dila, avslutningen i bubbelpoolen fick en verkligen att koppla av. Man blev rejält seg och det blev en ganska tidigt kväll.

JaCal said...

Härligt! Modigt att åka utan stavar - det tror inte jag att jag hade fixat. Fast kanske är det mest mentalt... man avänder dem ju inte så mycket faktiskt. Mysigt med bubbelpool!!