Monday, January 28, 2008

Det amerikanska blåbäret

Precis som allt annat är blåbären här mycket större än de svenska. Förutom att de är större så upptäckte jag till min häpnad att de inte är blå innuti utan ljusa i färgen. Innuti påminner de en om vindruvor. Blåbär har sitt ursprung i nordamerika. Det finns många olika sorter och de växer på buskar som varierar i storlek. Allt från buskar som är 10 cm höga till buskar som är upp till 4 meter höga. Därmed delas de också in i två kategorier som antigen är ”lowbush” eller ”highbush”.

Det amerikanska blåbäret bör inte förväxlas med det europeiska blåbäret. Dessa två tillhör helt skilda arter även om de är närbesläktade. Vad som ofta förvirrar är att namnet på det europeiska blåbäret betyder just blueberry. De blåbär som växer i Sverige är alltså inte blueberrys utan något som här heter Bilberrys. Det är därför de skiljer sig i smak, utseende och färg men de är som sagt ganska närbesläktade och påminner mycket om varandra. I Sverige har vi alltså Bilberrys och i USA har man Blueberrys.

18 comments:

Anne said...

Aha, visste inte det heter Bilberries . Där ser man, nu lärde jag mig nåt nytt. Jag tycker ju de amerikanska blåbärne, blueberries, är jättegoda. Jag såg att Costco sålde fina blåbärsbuskar/träd igår, jag funderar på att köpa en buske och plantera på vår lilla tomt. Vore ju kul att se lite hur en blåbärsbuske beter sig och hur bären växer.

Annika said...

Blåbär, amerikanska, är godare än de nordiska, tycker jag. SÅ söta och SÅ goda. Jag kan vräka i mig en förpackining i en hast, utan vare sig mjölk eller socker till---GODA!!!
Vore kul om man kunde driva upp en buske själv :-)

Desiree said...

Anne, visst är de goda vare sig de är bilberries eller blueberries. Ja det vore kul att ha en egen buske där man kunde skörda. Har erat Costco en trädgårdsavdelning? Vårat Costco brukar bara sälja lite snittblommor och krukväxter men inga buskar av något slag?

Annika, jag älskar blåbären som finns här. Jag kan också lätt äta dem precis som de är. Gott, gott gott.

Anita said...

Det var intressant! Det visste jag inte. Att amerikanska och svenska blabar ar 'slaktingar' men inte samma planta. Har alltid undrat, for 'blabar' har i USA ar ju jatte stora, och, som du sajer, som vindruvor i fargen innuti. Men jag tycker dom smakar lite detsamma i alla fall. (det ar nog 20 ar sen jag at svenska, sa jag kan ju ha fel forstas :) Bilberries...hm. det ska jag komma ihag!

Anne said...

Vårt Costco brukar ha olika kampanjer, lite typ som Ikea som alltid har olika avdelningar beroende på säsong. Du vet, innan jul har de massor med kvadratmeter i lokalen dör de bara har julgrejer, sen inför våren dukar de upp med utemöbler, utesaker för uteliv osv.
Costco här kör lite liknande, nu hade de flera pallar med olika buskar och träd, bla blåbär, äppel, körsbär och allt vad det nu var. Eftersom vi har Costco så nära går jag ju dit rätt ofta. Men säg att man besöker Costco kanske en gång var 4:e månad, då kan man nog missa sådana här jippon för de verkar ha det under ganska kort period.

Petra H said...

Tack för förtydligandet om blåbären - nuförtiden säljs det visst även amerikanska blåbär i Sverige enligt min mamma (iaf på torget i Eslöv!!). Jag tycker att båda bären är goda, men som sagt, det är som att äta två helt olika bär - som inte egentligen går att jämföras (som att jämföra päron och äpplen).
Jag skulle definitivt köpa en amerikansk blåbärsbuske om jag bodde på fastlandet!

Desiree said...

Anita, ja skillnaden och olikheterna mellan de svenska blåbären och de amerikanska var något jag länge undrat över och tänkte därför att jag kolla upp detta och ta upp det på bloggen. Jag tycker de är ganska lika ändå.

Anne, ah då fattar jag. Jag får helt enkelt kika lite mer noggrannt i den sektionen. Brukar nog åka till Costco vart 10:e dag iallfall.

Petra, vad interessant att de även säljes i Sverige. Jag gillar både de amerikanska och de svenska.

Saltistjejen said...

Å! Jag hade ingen aning om att "våra" blåbär hete bilberries!!!! Jätteskoj att du kunde berätta detta! :-)

Och ja man förstår att de ändå är släkt eftersom både bären och plantorna påminner om de svenska, men jag visste inte att de var såpass långt ifrån varandra ändå.

Jag gillar amerikanska blåbär, men om jag skulle få välja tror jag att jag föredrar de svenska. För syrlighetens skull.

Desiree said...

Saltis, hmm klurig fråga om man fick välja vilka man tycker bäst om. Jag vet inte riktigt vilka jag skulle välja. Du har rätt i att de svenska är lite syrligare i smaken.

Lullun said...

Så var den gåtan löst. Jag har förstått att de inte var de samma bär, men jag kunde bara inte klura ut det där med namnen, men bilberries, det ska jag försöka komma ihåg! Tack! :-)

SEASIDE LIVING said...

Jag hade ingen aning om att våra svenska blåbär inte heter Blueberris utan Bilberries! Däremot visste jag att de var vita inuti och inte blå. Tror mig dock aldrig ha smakat några amerikanska blåbär... Men det skulle vara kul att prova någongång! Har du några i er trädgård?!?

annebelle said...

Roligt att upptäcka din blogg, hittade hit via köpstopp. Har bott i USA och varit där mycket, men södern är för mig ganska okänd terräng. Var i Dallas en vecka och det var en kulturchock... ;-)Jag kommer tillbaka. Fina bilder du har också! Lite nyfiken; vilket ämne forskar du i?

Millan said...

Jassa ar det det som ar bilberries. Det har jag sett pa nagot syltburk har i affarerna.

Blabaren ar inte likadana i England som i Sverige heller. Dock ar de inte vita pa insidan utan en skum rod farg. De ar mycket mycket vattnigare har an i Sverige sa jag tycker att de Svenska ar mycket godare.

Anonymous said...

wow, det visste inte jag heller... vilket innebar att jag maste bege mig till wegmans och inhandla riktiga blueberries.

Marie said...

aha! nu ska jag styla lite extra nästa gång blåbär kommer på tal! =D

nika said...

Jag föredrar de svenska blåbären faktiskt men jag visste inte att de hette Bilberrys så nu lärde jag mig något nytt. Ha en bra vecka

aurorabuddha said...

Jag koper djupfrysta blabar har, for 18 dollar - stor pase, alltsa. Jag tror dom ar fran Canada, men dom ar vita inuti, precis som du skriver.

Jag kan inte leva utan blabar!

Jag onskar vi kunde odla vara egna, men det ar nog for varmt har for det.

Desiree said...

Lullun, ja det var en gåta för mig också som jag kände att jag själv ville få lite klarhet i som sedan ledde till detta inlägg på bloggen.

Seasideliving, nej tyvärr har vi inga buskar i trädgården men det hade varit trevligt.

Annebelle, kul med en ny läsare. Södern är helt klart en speciell del av USA. Den har sin charm och sina egenheter. Jag kan förstå att Dallas var en kulturshock. Det är mycket här nere som är olikt det man är van vid hemmifrån. Jag forskar inom gentik. Varmt välkommen tillbaka.

Millan, roligt att du hittat syltburkar med just bilberries. Ah då kanske det finns ytterligare en sorts blåbär som ni har i England. Även om blåbären är vita innuti här så bli man blå i munnen då man tuggar dessa märkte jag då jag skulle borsta tänderna. Färgen sitter i skalet.

Marie, hi hi roligt att jag kunde bidra med lite överkurs när det gäller blåbär.

Nika, ha en bra vecka du också.

Aurorabuddah, blåbär är så himla goda, det håller jag verkligen med dig om. Låter toppen med den där stora påsen som du köper. Alltid trevligt att ha lite blåbär hemma i frysen.