Thursday, March 27, 2008

Bellingrath Gardens, Mobile Alabama

Bellingrath Gardens är en fantastisk botanisk trädgård på hela 26 hectar som ligger strax utanför Mobile, AL. Den ingår sedan 1982 i national registret över historiska platser. En av de bästa perioderna att för ett besök är just nu under våren då trädgården står i ett av sina mest praktfulla tillstånd. Just nu blommar azaleorna som mest och vackrast. Överallt i och kring staden Mobile så finns det massor av just azalor som står i blom i olika skära och vita nyanser. Det är otroligt behagligt och rogivande att strosa runt i trädgården och beundra all vacker färgsprakande blomsterprakt. Ens sinnen fylls av behagfulla njutningar som ljudet av en och annan hummla som surrar förbi, porlandet av vattnet i en vacker fontän som man passerar, doften av blommorna och alla färgnyanser. Om man så önskar finns också möjlighet att från bryggan i trädgårdens ena ände ta en tur längst med floden på The Southern Belle. Vi nöjde oss dock med att bara strosa runt och insupa alla vackra blommor och omgivningar. I varje rabatt fanns något vackert att förundra sig över. Penseér tillsammans med persilja blir faktiskt en riktigt snygg kombination.


Det var Walter Bellingrath som ägde en del av Coca-Cola som köpte marken här 1917. Han beskrev själv trädgården som likt en vacker kvinna som klär sig i olika klänningar varje vecka. Han och hans fru anlade trädgården under 30-talet. Under våren blommar över 250,000 olika vårblommor och azaleor. Här kan man njuta av vackert porlande fontäner, små vattenfall och exotiska blommor i olika växthus. Under sommaren står rosenträdgården i sin fulla prakt. Genom att kolla på deras hemsida kan man se vad som blommar just för tillfället. Under hösten finns över 80,000 krysanteum att beundra. Även under december är denna botaniska trädgård värd ett besök då man dekorerat med ljusslingor precis överallt. Då blommar även alla vackra julstjärneblommor. Trädgården är ständigt fylld av färg, prakt och dofter att beundra och beskåda. Bellingrath Gardens fanns med i LIFE magazine över 100 platser i USA värda att besöka. Att strosa runt här är lika behagligt för sinnet som ett SPA besök.
Jag låter bilderna nedan tala för sig själva så får ni själva njuta lite av den färgsprakande blomsterprakt som vi strosade runt i.


Små vovvar får tyvärr inte följa med in i parken utan får lämnas in på detta Pet Motel som ligger precis utanför trädgården.
Här fanns några buskar som var klippta i form av får som betar.
Vackra porlande fontäner.
Här kan man ta en tur längst med floden med båten The Southern Belle.

Lummiga gångstigar med vackra blommor och vattendrag att njuta av.
Överrallt blommar just nu Azaleorna.
Olika delar av denna botaniska trädgård har olika biotoper att visa upp. Här kan man gå ut på en spång och titta på träskmarker som finns kring Mobile Deltat.
Naturligtvis kan man också slå sig ner på gräset och bara ta det lungt, njuta och kanske mumsa lite på en medhavd matsäck under skuggan av något träd.

15 comments:

Anne said...

Vilket underbart ställe!!! Du säger det perfekt när du skriver att ett besök i den trädgården är lika skönt för sinnet som ett spabesök. 250.000 vårblommor, det är mycket det, jag kan helt klart förstå trädgården kommit med på listor över ställen värda att besöka. Jag antar att det är ett inträde för att besöka trädgården?
Mysigt och gulligt med hundmotellet, där har säkert vovvarna det bra medan husse och matte njuter av trädgården.
Hur är det i er egen trädgård för tillfället? Blommar det där fina japanska trädet framför ert hus nu?

Desiree said...

Anne, japp det var jätteskönt att promenera runt i botaniska trädgården därnere. Inträdet kostar 10 dollar per person. Det är så mycket som slagit ut och som blommar i vårt område just nu. Tänkte jag ska ta kameran på lördag och gå en promenad för att kunna fota många av de vackra träden som just nu står i full blom i vitt, rosa och andra färger. Vårat Japanska träd har börjat få sina blad men blommar inte. Verkar inte vara en sort som blommar men jag tycker ändå om det väldigt mycket. Så som du och M har jobbat med eran trädgård borde det snart bli kanonfint där ni kan sitta och njuta av er egna gröna oas till sommaren.

Saltistjejen said...

Helt fantastiskt!! Wow! Jag blir sååååå avundsjuk!
Jag ÄLSKAR trädgårdar och blommor!!!!! Hm, det är nog en av de saker jag saknar mest här i storstan.
Och azaleor är fantastiskt vacrka!
När vi var på Azorerna så blommade azaleorna för fullt där och det var så otroligt vackert!

Desiree said...

Saltis, azaleorna var verkligen otroligt granna i allt från mörkrosa färg till vita. Det bästa var att de inte bara blommade och syntes i botaniska trädgården utan fanns överallt över hela Mobile. Det var verkligen underbart att komma ner till kusten och se alla dessa vackra blommor.

Desiree said...

Saltis, azaleorna var verkligen otroligt granna i allt från mörkrosa färg till vita. Det bästa var att de inte bara blommade och syntes i botaniska trädgården utan fanns överallt över hela Mobile. Det var verkligen underbart att komma ner till kusten och se alla dessa vackra blommor.

Annika said...

DIT skulle jag vilja åka! Det låter som en park och trädgård helt i min smak. Så underbart det måste vara att gå omkring där och bara njuta + fotografera. Härligt!!!
Det där med hundmotellet är bra! Där har det vovvarna säkert mysigt medan matte och husse njuter av vackra blommor.
Här blommoar inte azaleorna ännu. Det känns som om våren kom av sig. Du och jag brukar ju tycka att klimatet liknar i AL och VA, men man märker tydligt att vintern är längre här...
LÄNGTAR!!!

Petra H said...

Vilka härliga blomfoton - trädgården / parken påminner lite om Keukenhof i Holland som jag besökte förra våren, men skillnaden är att K-hof är bara öppet på våren eftersom den är specialiserad på vårlökar (precis som Holland i sig är specialiserat på).
Härligt att man fick sitta på gräset och ha med sig picknick, det finns ju så många ställen där man inte får beträda gräset och man måste äta i restaurangerna och caféerna som finns på områdena.
Härligt med vårtecken!!

Marie said...

som alltid en fröjd att se dina bilder, så vackra!

Desiree said...

Annika, det stämmer nog att man märker större skillnader mellan ställena där vi bor just på våren och hösten. Ja ni verkar ju få lite mer snö under vintern också men annars har vi ju båda varma fuktiga sommarmånader.

Petra, jag hade gärna besökt K-hof i Holland. Måste varit otroligt vackert att se alla vårlökarna blomstra. Jag älskar ju tulpaner så jag hade nog blivit helt lyrisk i Holland.

Marie, det är alltid kul att fota vackra blommor och fina miljöer.

Sporty Spice said...

Åh vilka hääärliga vårbilder. Och haha, fårbuskarna var ju bara för lustiga. Jag tror att jag ska ha buskar klippta som Body Builders när jag skaffar hus.

londongirl said...

Vilka helt underbara bilder! Förstår att det måste varit härligt att gå där och fotografera.
Nu får jag vårlängtan för fullt här hemma i Stockholm.

Millan said...

Vilken helt fantastiskt stalle!! Sa harligt!! Och vilka fina bilder. Det ar tur att jag har din blogg att kika in pa nar jag langtar efter varen, for har i England ar den da inte!!

Vilken paskbuffee i inlagget nedan forresten. Den sag otroligt maffig ut!
Trevlig helg!

SEASIDE LIVING said...

Så otroligt vackert! Måste vara häftigt att uppleva live kan jag tänka mig. All färgprakt från blommande azaleor... underbart!

Smarrigt hade ni ätit på Grant Hotel också såg jag. Åh, så gott det såg ut med all färsk frukt.

Här håll äntligen snön som kom på att smälta bort. Hoppas på sol och värme i helgen. Vi får väl se!

Ha en skön helg! Kramar från Jenny

Desiree said...

Sporty, du är för härlig. Klart du ska ha buskar som bodybuilders vid ditt hus (ler).

Londongirl, japp det var underbart att ha med sig kameran på ett sådant här ställe.

Millan, jag hoppas verkligen att ni snart får lite vår och solsken.

Seasidelivning, åh vad skönt att snön är på väg bort för er. Hoppas att våren kommer med stormsteg nu och stannar.

Lullun said...

Enig med de andra: Ser ut att vara ett underbart ställe. Och fina foton!