Tuesday, March 11, 2008

Vem är Michelle Obama?

Det är inte bara presidentkandidaterna själva som granskas utan också deras äkta hälft synas från topp till tå. Paret ”Billary” är väl lite av ett undantag då Bill är ganska välkänd eftersom han redan suttit vid presidentposten. Vinner Hillary går Bill till historien som första ex-president som blivit ”first husband”.

Men vem är Michelle Obama? Barack kallar henne för hans klippa i tillvaron. Hon är långt ifrån den typiska politikerhustrun som ofta vinkar och ler lite stelt i bakgrunden. Hon har visat sig vara både stark och smart och dessutom vågar hon säga vad hon tycker. Hon sägs utgöra en bra motvikt till Barack. Ser till att han står kvar med båda fötterna på jorden. Hon har gjort det till sin uppgift att se till att Barack som numer lever och andas livet som presidentkandiat på heltid inte försvinner in i denna overkliga värld och bubbla helt, utan att han får en portion normalt liv också mitt uppe i allt annat. Hon har accepterat rollen som potientiell ”first lady” men säger också att hon aldrig planerat att medverka i sin mans kampanj aktivt utan bara valt att stiga fram och säga några ord då hon känt att det har behövts.

Michelle Obama lockar i egen person själv stora skaror på flera tusen då hon talar. De som känner henne säger att det inte finns någon större skillnad mellan den Michelle hon är då hon turnerar land och rike runt med sin make eller den Michelle hon är som privatperson. Hon har för tillfället tagit tjänstledigt från sitt jobb för att kunna ägna sig åt sin makes kampanj på heltid. Det är hon som tagit upp många av frågorna och synpunkterna som är viktiga hos just den afro-amerikanska befolkningen. Många i denna grupp har haft svårt att tro att Barack har det som krävs för att räcka ända fram och har haft delvis svårt att lita på honom då han inte haft den typiska bakgrund och det familjeliv som de flesta andra afro-amerikaner haft. Michelle har lyckats med att få sin make att bli mer ”svart”.

Hon har själv fått känna på hur det är att stämplas efter sin hudfärg. Både under hennes studietid på Princton och på Harvard så fick hon uppleva att andra såg henne i första hand som svart och i andra hand som student.

Barack träffade hon via jobbet 1989. Hon var hans metor på en advokatfirma. Hon nappade inte på hans förfrågan om att gå på dejt med en gång. Numer får hon ofta frågan om vad hon skulle göra om hon verkligen blev First Lady. Hon säger att det finns massor att göra och mycket hon är sugen på men väljer att inte planera det hela i detalj förrän hon verkligen sitter där i vita huset tillsammans med Barack. Först och främst vill hon se till att döttrarna får det bra om de ska flytta till huvudstaden.

Idag går kampen vidare i delstaten Mississippi för både Obama och Clinton. Detta är den delstat som har störst andel svarta och är också rankad som en av USA:s fattigaste delstater. Även Hillary har engagerat både Bill och dottern Chelsea i sin kampanj. Chelsea har hållt över 60 möten i sin mors kampanj. Så det är inte bara Michelle Obama som stöttar och hjälper maken, både Clinton och Obama får stöd och uppbackning från sina respektive familjer.

10 comments:

Annika said...

Så intressant och spännande och långdraget det är nu.
Michele Obama påminner allt lite om Hillary själv. Lite av samma driv.
Gillar Michele...Och tror säkert att Obama blir en bra president om det nu blir han som blir nominerad kandidat.

Marie said...

det är kul att hela kandidatens familj ställer upp i kampanjen, det skulle man ju aldrig se i sverige!

Desiree said...

Annika, ja Michelle verkar vara en stark kvinna med driv precis som Hillary. De spekuleras ju även i hur mycket hon skulle påverka Obama och säga till om i vita huset om han blir president. Jag tror också att han skulle bli en bra president om han vinner som kandidat för demokraterna.

Marie, ja detta helt annorlunda jämfört med Sverige. Man fick ju inte direkt se Filippa Reinfelt ställa upp och hålla tal å sin makes vägnar. Hela valkampanjen är väldigt annorlunda på så många sätt här jämfört med det vi är vana vid i Sverige.

Saltistjejen said...

Håller med er om att Michelle påminner lite om Hillary på sätt och vis.
Kanske kommer HON senare att ställa upp som presidentkandidat if ramtiden...? "Göra en Hillary"?
Då skule hon isåfall den första svarta OCH kvinnliga kandidaten i historien gissar jag?! :-)
Haha, det hade varit häftigt!

Petra H said...

Tack för den intressanta informationen om Michelle Obama, hon verkar väldigt sympatisk tycker jag från det lilla jag sett av henne. Håller ju också på att läsa The Audacity of hope av Barack, det går långsamt eftersom jag läst andra böcker emellan, men jag har förstått från boken att Michelle är en viktig person i hans liv som faktiskt säger till vad hon tycker och tänker. Bra att hon inte är en nickedocka som bara står bredvid och vinkar fint...

Desiree said...

Saltis, ja det vore nåt. Eller kanske någon av Michelles döttar kommer att ställa upp och blir första kvinnliga svarat president.

Petra, jag tycker också hon verkar sympatisk och har lite krut i sig och personlighet. Den där boken du läser verkar interessant. Jag förstår att det inte är en bok man läser från pärm till pärm på en gång utan passar nog bra att ta lite i taget. Det ska bli spännande att ser hur det går.

Desiree said...

Saltis, ja det vore nåt. Eller kanske någon av Michelles döttar kommer att ställa upp och blir första kvinnliga svarat president.

Petra, jag tycker också hon verkar sympatisk och har lite krut i sig och personlighet. Den där boken du läser verkar interessant. Jag förstår att det inte är en bok man läser från pärm till pärm på en gång utan passar nog bra att ta lite i taget. Det ska bli spännande att ser hur det går.

Fundersam Cecilia said...

Intressant att få veta vem Michelle är.Jag vet mer om henne nu än Barack faktiskt.Jag tycker det vore väldigt roligt om Hillary vinner det hela så det blir en fd president som blir "first lady".Det är lite häftigt.

Desiree said...

Cecilia, hi hi ja Bill som first lady eller first husband blir ju faktiskt lite kul.

Lullun said...

Intressant. Här har vi faktiskt, konstigt nog, inte sett så mycket av fru Obama. Men visst är det underligt ändå, hur viktig ens partner/familj och religion osv betyder för amerikanska presidentkandidater och presidenter. Lite skrämmande på något sätt.