Monday, March 3, 2008

Rocket City - Huntsville, ALIgår bestämde vi oss för att åka iväg på en söndagsutflykt. Vi åkte till staden Huntsville som ligger i norra Alabama ca 2 timmar från Birmingham. Hunstville ligger varcert belägen omgärdad av Appalacherna och Tennessee River. Detta är Alabamas största norra stad med ca en halvmiljon invånare.

Huntsville är också känt som ”Rocket City” då NASA har sin bas här för rymdraktets utveckling. 1960 invigdes Marshall Space Flight Center här. Huntsville har därmed spelat en betydande roll vad gäller utveckligen och tekonologin bakom många av rymfärjorna och övrig rymdutrustning som tex ”moon buggyn” som astronauterna använde som transportmedel på månen.

Museet som ligger här är väl värt ett besök. Här finns bland annat en av Apollo rymdraketerna som inte användes. Bränsle reaktorerna i sig är helt enorma! Vill man testa på att uppleva G-krafterna kan man göra detta. Jag är en riktig fegis så detta var inget för mig.

I souvenirbutiken kunde man hitta lite roliga prylar som frystorkad glass och en trerättersmiddag bestående av kyckling, ris, ärtor och chokladpudding. Jag undrar om de amerikanska astronauterna verkligen sitter och äter sådana trerätters då de befinner sig ute i rymden. Den där frystorkade chokladpuddingen lät inge vidare. Jag tror jag hellre skulle vänta med chokladpudding tills jag var tillbaka på jorden.
Här fanns möjlighet att testa på G-krafter för en riktig astronaut upplevlese.Vad sägs om frystorkad glass?Trerätters astronautmiddag bestående av kyckling, ris, ärtor och chokladpudding som efterrätt.14 comments:

Fia said...

Japp detta museum har maken varit på. Många gånger. Han skyllde visst på syskonbarnen ett flertal tillfällen...att de skulle få se en del av deras historia osv...men det var ju lite tunnt då deras pappa är en av de många ingenjörer som jobbar åt NASA. Tror jag.

Nu har våren verkligen kommit hit också! Påsk och pingsliljor blommar för fullt och bladen på min tulpanlind utanför mitt kontor är på väg, jag ser små "mössöron" överallt på trädet.

Det är nog dags för er att komma förbi på en vårutflykt snart tror jag!! Har du inte behov att åka förbi IKEA snart? Kram!

Saltistjejen said...

Nej den 3-rätters lockar inte mig heller. ;-)
Men det måste varit intressant att se muséet! :-)

Anita said...

Det later som om ni hade en trevlig utflykt.
Ar det inte i Huntville, Alabama man har 'NASA for kids' en speciell och valdigt kand avdelning for barn med 'hands-on exhibits.'
Man kan kopa frystorkad astronaut mat, i Science and Industry Museet i L.A. sa det ville ju E prova ar klart. Jag har faktiskt provat glassen...den du har pa bild.. den ar o.k., lite torr bara :-)

JaCal said...

Åh, DIT vill jag åka! Är ju stort rymdfan - har varit flera gånger på Kennedy Space i Florida och på Air&Space i Washington DC. KUL att ni har så nära!

Desiree said...

Fia, jo jag kan tänka mig att din käre make gillade detta museum. C gick omkring och var helnöjd med dagens utflykt. Visst är det toppen att våren äntligen är här nu! Love it! Jo vi är sugna både på IKEA och på att komma och hälsa på er igen. Men det kanske får dröja några veckor till för näst nästa helg kommer svärföräldrarna på besök och nu till helgen måste c jobba en del tyvärr.

Saltis, frystorkad mat är nog inte speciellt gott. Det är nog bara att äta för att man måste äta men man kan nog inte förvänta sig några kullinariska sensationer.

Anita, jo de har en speceill space camp för barn och en hel del hands on grejer. Kul att du har provat glassen. Jag tror dock att jag föredrar att köpa vanlig glass.

Jacal, ja om du är ett rymd fan så är detta stället för dig. Här fanns mycket interessant att kolla på.

Annika said...

Vad trevligt. Ännu en resa! Dit skulle det vara roligt att komma.
Jag skulle aldrig våga testa g-kraften heller, tro mig. jag är så ruskigt feg...

Desiree said...

Annika, hi hi ja jag är både feg och har lätt att bli illamående på åk som snurrar. Någon vidare astronaut hade jag inte blivit.

Lullun said...

Ännu ett ställe som garanterat mina grabbar (& jag) skulle tycka vara dunder. Den frystorkade maten vet jag dock inte om den är så god, och diverse många G:n skulle jag nog inte klara heller. Men vill nog gärna försöka ändå. Sedan jag kom över 20-sträcket och sedan efter jag fick Aaju så tål jag verkligen ingenting sånt där tyvär, men... ;-)

Mia said...

Jag läste om detta museum för inte så länge sen i Time magazine!
Nej, frystorkad chokladpudding låter inget vidare. Huh!
Låter som du haft en skön helg iaf!

Marie said...

jag känner en engelsman som väldigt gärna skulle vilja se det där museet! =) verkar väldigt intressant, o jag tror nog faktiskt att de äter den där maten, de behöver väl få i sig allt som de kan få!

Anonymous said...

Hittade hit fran Millans sida. Vad häftigt att ni bor I Alabama! Jättefina bilder! Ha en bra dag!

Millan said...

Vilken harlig helg ni verkar ha haft!! Mysigt med varkanslor och vafflor i lordags och valdigt intressant med ett besok pa rymdmuseum. Jag skulle garna vilja aka till nagot liknande eftersom det ar sa fascinerade med rymdfarder tycker jag!!

Varen ar nog pa vag till Bristol ocksa tror jag. Det ar kallt pa mornarna fortfarande men soligt och fint och knopparna ar pa vag att sla ut pa de japanska korsbarstraden. Underbart!

Desiree said...

Lullun, jag är säker på att dina grabbar hade gillat detta ställe. Fanns mycket interessant att se och pilla på.

Mia, vad kul att du läst om detta museum. Nej frystorkat kan nog inte jämföras med riktig.

Gottochblandat, hej vad kul att du hittat hit och gillar bloggen. Välkommen åter.

Millan, skönt att vårern är på väg till Bristol också nu. Det är underbart att se alla fina knoppar som är på gång.

Anne said...

Nu hände nåt...det jag skrivit försvann. Kanske det kommer 2 nästan identiska kommentarer från mig nu, ta bort den ena i så fall.
I alla fall, jag ville bara säga det var coola bilder. Jag gillar speciellt den sista som du tagit underifrån och där man ser himlen och rakten. Jag visste inte det fanns rymdindustri i Alabama, lät som ett spännande ställe i alla fall som en rymdintresserad som jag själv gärna skulle se.
Trerättersmiddagen lät dock inget vidare, men vem vet, det kanske är godare än det ser ut. Är det inte sån här frystorkad mat de även har med sig på långseglatser runt jorden?