Tuesday, March 4, 2008

Arbetskamrater och mjölkprodukter


Jag saknar båda av dessa vitt skilda saker. Förvisso har jag arbetskamrater men jag saknar arbetskamrater som man tar en fika med. Att slå sig ner tillsammans med en mugg kaffe på förmiddagen eller eftermiddagen och snacka lite om allt möjligt. Att sitta tillsammans ett gäng och äta lunch ihop och få inspiration från varandras medhavda lunchlådor och diskutera helgen, vädret och annat allmänt. Jag har som sagt arbetskamrater här men man sätter sig aldrig ner tillsammans och tar en fika. Det blir aldrig något spontan snack vid kaffemaskinen då det inte ens finns en kaffemaskin. Lunchkulturen på en arbetsplats här är lika med noll. Tar folk med sig något sätter de sig framför sina datorer och slevar i sig eller så går det ut och köper något flottigt fastfood.

Sedan saknar jag det stora utbudet av just mjölkprodukter som finns i Sverige. Jag har suttit och surfat på Arlas hemsida nu och sitter verkligen och suktar efter alla goda yoghurtar och annat som finns. Cultura dofilus, fibrer med blåbär låter god och spännande eller medelhavsinspirerad matlagnings youghurt, mmm. Jag saknar kesella, creme fraiche, matlagningsgrädde i olika smaker, format, fetthalter osv. Här finns det mest mjölk eller vispgrädde. Kesella och Creme fraiche får man handla i speciella butiker och det kostar skjortan. Det mesta av yoghurten innehåller mycket gelatin här. Jag saknar alla ostar som finns i Sverige. Jag saknar vaniljvisp istället för icing och glasyr. Vi har provat att använda oss av det som här kallas för half and half som matlagninggrädde men det funkar inge vidare. När man görs sås med denna så skär dig sig oftast. Har därför slutat med grädde och reder istället sås med endast mjölk och mjöl och det funkar ju det också. Men jag undarar fortafrande lite vad half and half är? Är det hälften grädde och hälften mjölk eller är half and half bara ett varunamn och detta är någon form av kaffegrädde eller?

Längtar till och med lite efter fil. Jag som aldrig åt fil i Sverige men jag blir väldans sugen på att prova på Arlas Onkaka fil med grönt te eller lättfilen med smultron, röda vinbär och jordgubb. Jag är medveten om att jag äter mycket mer knäckebröd sedan jag flyttat utomlands och njuter mer av lingonsylt och annat svenskt. Undrar varför det blir så att man blir som mest sugen på sådant som är svårt att få tag på? Åh vad jag ska passa på att botanisera bland Arlas produkter nästa gång jag åker till Sverige.

28 comments:

Anne said...

Jag saknar de sakerna du nämner, det är nog det enda i matväg jag saknar och kan längta efter. Vi köper ju ost på Ikea så det får man tillfredsställt. Men alla Arlas produkter, åh säger jag bara. De är i världsklass faktiskt. Half and Half undrar jag också över, vad är det egentligen? Precis som du säger är vår erfarenhet också att det skär sig, använder inte det. Creme fraiche kan jag också sakna, alla smaksatta som fanns i Sverige och var så urgoda som kalla såser. Det finns ju här, men de är inte samma. Dessutom har de en äckligt hög fetthalt på de creme fraiche som finns här.
Jag fick faktiskt hemlängtan efter att ha läst ditt inlägg, det triggade igång nåt.

Annika said...

Det är sant. Det finns ingen fikakultur här. Det tycker jag är så tråkigt. Ibland hör man saker som "the talk around the water cooler this morning"...Är det det som kan jämföras med våra kafferaster därhemma? Tror nästan det. Hur trist är inte det? Water cooler?
Jag har ju turen att ha en Wegmans här uppe med världens bästa ostdisk. Hur är det med Whole Foods, har inte dom en helt OK ostdisk också?
Eftersom jag inte är ngn mjölk och filtjej så saknar jag inte det mkt alls, men kag saknar absolut creme Fraiche, kesella mm. Jag gillar verkligen att det finns så otroligt många smaksatta mejerivaror därhemma.
TROR att half-and-half är att jämföra med kaffegrädde, det är åtminstone vad jag hört...

Mia said...

Onaka är ju riktigt god! Älskar all filmjölk och det ska vara utan socker. Surt med kanel & bananer tack.

Marie said...

haha, det är som du säger! man saknar de mest konstiga sakerna när man är utomlands... o just matlagningsprodukter som man är van vid hemifrån... det är svårt att hitta liknande saker utomlands!

du får glädja dig med att du har bättre väder i alabam iallafall!

Desiree said...

Anne, ah så du har också upplevt besvikelsen och fenomenet med just half and half. Jag håller helt med dig om att man sakanar alla smaksatta cremefraiche varianter mm som man kan göra så många goda kalla såser precis som du säger. Äckligt hög fetthalt på många mejeriprodukter här och det är ju inte det man vill ha. Jag vill ha hela det där mellan spannet mellan mjölk och extra heavy whipping cream. Det var inte meningen att trigga igång din hemlängtan men jag tog detta foto när jag var i Sverige sist och just nu skulle jag så gärna vilja ta en av varje på detta foto och springa hem med under armen.

Annika, fikakultur och kafferaster existerar inte här. Det blir lite tris emellanåt. Att stå vid the water cooler känns ju inte alls som samma sak som att ta sig tiden att verkligen sätta sig ned och njuta av en varm kopp gott kaffe och prata några minuter. Tack för upplysningen om just half and half. Det var nämligen så jag misstänkte att det kunde vara att detta var typ kaffegrädde och naturligtvis går det ju inte laga mat eller göra såser med kaffegrädde. Jo på Whole Foods har de ju en fin ostdisk. Jag får nog börja åka dit lite oftare och kosta på mig den lyxen.

Mia, åh det är precis det du nämner som jag är sugen på nu! Kanel, bananaer och lite fil gud vad gott det låter.

Desiree said...

Marie, ja så är det :-)
Jag har bra väder men annat jag saknar. Tänk om vi kunde byta med varandra någon vecka som du sa förut det vore kanske nåt. Jag får sitta i kylan och äta mejeriprodukter från Arla och du får sitta här i vårvärmen.

Ninnie said...

Å, jag förstår verkligen att du saknar de där mjölkprodukterna du skriver om! Själv skulle jag nog inte kunna leva utan filmjölk! Helst den vanliga naturella, sura...
Vad konstigt att inte luncha eller fika ihop med sina arbetskamrater?!
Det är ju då man lär känna varann lite mer...

Desiree said...

Ninnie, nej amrisarna ar inte mycket for att luncha tillsammans. Det finns ingen sadan kultur pa arbetsplatsen. Det ar inte sa vanligt att bjuda hem folk pa treratters middag heller for den delen. Som svensk tycker man att det ar synd. Jag ar iallfall otroligt glad och tacksam over alla er natkompisar som jag fatt. Utan er skulle jag inte klara mig.

annebelle said...

Jag saknar alltid fil när jag är utomlands. I USA har de ju youghurt istället, men den är gelatinig (!) och oftast i sötaste laget. Jo, det är nog så att man blir mer svensk när man är borta...Tråkigt att inte ha lunch- och kaffegemenskapen på jobbet. Ha det gott!

Saltistjejen said...

Å jag tror jag har tur här på mitt jobb. För det både fikas och äts gemensamma luncher! Visserligen är det nog jag som infört "fikat" hahaha!!! ;-) Men lunch var det flera som åt tillsammans redan när jag började i labbet.

Jag tycker det är dagens höjdpunkter på något vis. Vi ahr ett väldigt socialt labb rent allmänt vilket märks på ljudnivån, men just luncherna är det lite extra trevligt för då sitter man ju lite längre tillsammans.

Fika som sagt införde jag. mend et gick trögt i början. Då var det enadst jag och en tysk kompis på labbet som fikade ihop. Men nu har det börjat lite fler fikasugna personer så nu blir det nästan varje dag en fikastund också.


Mejeriprodukger saknar jag med. OCH jag ahr liksom du och Anne provat hald and half och insett att den skär sig. Jag använder met grädde i maten (när det behövs) vilket jag spär med vatten. Det funerar ok till det mesta. Ibland använder jag även "soure creme" men den kan skära sig om man kokar.

Yoghurt äter jag varje morogn! Har hittat en som jag tycker är supergod! Dannon Plain. Den är som mild naturellyoughuert hemma. Jag är inte alls förtjust i de smaksatta yoghurtarna här eftersom jag tycker de smakar alldeles för sött och artificiellt. Blä!
Äter hellre naturell yoghurt med färska frukter/bär samt musli. Vi har en jättefin mataffär nära oss som har mycket importerad mat. Där kan man köpa lin gonsylt, lax, Abbas sill samt faktiskt svens musli från Skåne! :-) Lite dyrt, men det gör inget för det FINNS ändå!! Och då slipper man sukta efter Ikea vilket för oss är ett dagsprojekt att ta oss till då vi inte har bil. Det går visserligen gratis-bussar till Ikea från port Authority varje helg, men det tar lååång tid.

Anita said...

Ja, det ar sant, man ater ofta lunch har vid sin arbetsbank. Det ar lite trakigt. De flesta jobb jag haft har i USA har varit sa. Har sjalv ofta varit den enda som insisterar pa att i alla fall stracka pa benen och ga ett varv runt huset pa lunchen. Kan inte sitta 8-10 timmar pa en stol. Dom brukade tillata rokare att ga ut och ha en rok paus ibland, men nar jag slutade roka sa forsvann ju dessa pauser for mej:-( fast jag tog med ett apple och gick ut med rokarna i alla fall :-)

Desiree said...

Annebelle, japp yoghurten ar valdigt gelatinaktig har. Den har inte alls samma konsistens som vi har i Sverige.

Saltis, ja du har nog haft tur som hamnat pa ett sadant trevligt lab med mycket gemenskap. Kanske beror det pa att ni ar flera stycken som kommer fran andra lander och pa att ni ar fler i ert lab. Vi ar ganska fa. Jag och C jobbar ju ihop sa vi brukar iallfall ata tillsammans. Det blir bade frukost, lunch och middag for mig och C ihop. Det kan ibland bli nastan lite val mycket av det goda. Svart att hitta nya samtalsamnen ibland. Men da C ar borta pa nat annat sa brukar jag satta mig och ata vid min dator och umgas med er bloggvanner istallet eftersom det kanns meningslost att sitta ensam vid nagot bord. Jag har ocksa markt att det bara ar jag och C som brukar ga ut och sitta ute och ata da det ar skont vader. Har ar det sa vana vid sol och vackert vader att de tar det for givet och de flesta foredrar att sitta inne framfor sin dator som sagt.

Desiree said...

Anita, haller helt med dig om att det ar viktigt att ta lite pauser. Jag tror inte att nagon manniska kan jobba effektivt i 8 till 10 timmar pa samma stol. Jag tror att det dar ar lite av en image som manga vill ha har. Att de jobbar sa mycket. Men sjalv ser jag iallfall vad galler de pa mitt jobb att de inte ar sa himla effektiva alltid. Men det ar tydligen en sida som ar viktig att visa upp aven om det ar nagot annat da man tar sig en narmare titt. Det ar iallfall det jag ser da det galler min arbetsplats.

Sporty Spice said...

Haha. Just mejeriprodukter är det jag saknar mest i matväg. Mini Keso (nej, amerikansk cottage cheese är inte riktigt samma sak och smak) och Kesella Lätt (fromage fraische är nästan samma men ändå inte). Sen undrar jag om det inte finns någon motsvarighet till matlagningsgrädde. Jag använder det typ aldrig i Sverige men nu, bara för att det inte finns, blir jag sugen på det. Att kunna göra en hyfsat hälsosam sås. Vet du?

Jag saknar filmjölk men brytna bitar av knäckebröd och kanel eller ingefära. Det år jag och morfar på landet när jag var liten.

veronika said...

Haller helt med dig! Skulle kunna flytta hem for just alla olika mjolkprodukter som finns darhemma.
Jag gillar filprodukter , yoghurt och inte tala om Mozzarella osten och feta osten som finns i Sverige oh den ar sa GOD! Creme fraiche far jag tag i har, finns pa Trader Joes och aven pa min mataffar.
Fraga nasta gang, for de brukar lagga den vid delikatessostarna i mataffaren, lite svar att hitta.

Maken kom hem igar och klagade pa alla trakiga arbetskompisar som inte vill ata lunch eller gor dom det sa ar det bara jobbprat, sa nu langtar han hem , vilket han inte riktigt gjort sen vi flyttade hit.

Desiree said...

Sporty, det finns sa manga mejeriprodukter som man saknar. Fil med knackebrod och kanel later sa gott! Tyvarr vet jag inte vad det finns for motsvarighet till svensk matlagningsgradde. Det ar nagot jag verkligen saknar. Just nu anvander jag mig bara av mjolk och mjol redningar som sagt for sas.

Veronika, ah just det mozarella och feta ar ocksa ganska svart att hitta goda sorter av. Jag kan bara halla med din man. For det ar precis sa jag kanner emellanat.

SEASIDE LIVING said...

Jag förstår precis hur du känner kring Arlas mejeriprodukter. Kan berätta att även jag, som bara flyttat ner till Skåne, saknar Arlas produkter. Här nere är det Skånemejerier som regerar och deras produkter är inte lika bra som Arlas. Visst finns det en del av Arlas sortiment, men inte alls i samma utsträckning som i Linköping. Jag är väldigt förtjust i fil, med ingefära på och några slags flingor. Att ha ingefära på filen lärde min farmor mig, det sägs ska vara bra för magen! :)

Vad konstigt att inte ha fikaraster tillsammans eller luncher! Du får försöka få dina arbetskamrater att börja ta gemensamma fikaraster!

Må så gott! Kram Jenny

Lisa said...

Hej Desiree!
Aprop� lunch p� jobbet. H�r (i Sw) har v�l alla med sig matl�da till jobbet. Det f�rsta man g�r innan mat byter om, �r att g� med matl�dan till kylsk�pet i det kombinerade lunch/fikarummet. Sedan har vi tv� mickro s� man kan v�rma maten. Det �r alltid en massa arbetskompisar att prata med under lunchen.

Fikarasten ing�r ju i arbetstiden. En kvart ungef�r ca 10 o en kvart p� em. N�r jag b�rjade d�r drack alla kaffe o en kaka till det. Jag �ter bara en banan eller �pple n�r vi fikar. Nu g�r n�stan alla det, har v�l p�verkat dem antar jag. Den lilla stunden n�r vi fikar �r ju guld v�rd. Enda stunden vi hinner prata om allt och ingenting.

N�r det g�ller mj�lkprodukter, undrar om vi i Sw �r speciella d�r. Jag �ter oftast naturell yogurt, blandar i o r�r om med kanel o skivar i en banan eller annat + ICA:s fullkornsflingor till det. Supergott o nyttigt. Mj�lk dricker vi bara n�r barnbarnen �r h�r.
Jag �ter bara h�rt rund-rut br�d. Stora, runda, h�rda br�dkakor som man bryta av till l�mplig storlek. Det har jag till yogurten ibland ocks� isf flingor. Min man �ter bara mjukt, m�rkt lingonbr�d.

Har funderat p� det h�r med "vanlig" gr�dde i USA. Minns f�r m�nga �r sen k�pte jag gr�dde p� sprayflaska. Det var verkligen pyton o fick �ka i soporna.
Gr�dde har vi bara p� sommaren till jordgubbst�rta.
Keso �r n�got som jag �r storkonsument p�. Blandar med hackad purjol�k, hackad tomat o hackad gurka + lite �rtsalt. S� gott!
Creme fraiche man kan sjuda/koka �r ju super till s�s.

Ha det bra Desiree /Lisa

Millan said...

Ja jag har ocksa svensk matlangtan nu. Tror det var den dar listan med all svensk mat som gjorde att jag tanker extra mycket pa det just idag! Det ar sa lustigt det dar som du skriver om att man tom langtar efter saker som man inte direkt at sa mycket av nar man bodde i Sverige. Tex Fil for mig ocksa. Jag tycker om fil men var nog mer en yoghurt manniska nar jag bodde hemma. Nu koper vi ALLTID fil sa fort vi kommer hem och aven Ben har blivit fralst!

Likadant ar det med mat som jag inte alls ater hemma.. tex fiskbullar.. nu ar jag sugen pa fiskbullar med hummersas. Hur skumt ar inte det?!

De senstaste veckorna har jag haft varldens sug efter Kalles (jag har nog till och med namnt det har forrut ;-)) och jag tror att det delvis beror pa att det inte fanns pa Ikea nar jag var dar sist. Nu vill jag ha en aggmacka med kalles!! Nu!

Millan said...

Oh och appropa fika och lunchkulturen sa ar den precis lika dalig har som hos er tror jag. Man tar aldrig nagra fika pauser utan maste nog roka for att komma ut och prata med sina kollegor... Dock har jag tur och sitter mittemot en jatte god van pa jobbet sa vi far vart snackbehov fixat under dagen anda.

SweFlo said...

Publix har Kefir, plain och med smaker såsom jordgubb. Den smakar som Kefiren hemma, som fil fast lite tjockare. Prova den! Annars hålle rjag med ig till fullo. Mejeridisken där hemma i Sverige sknas mycket...

aurorabuddha said...

Jag hinner aldrig med dina inlagg, verkar det som... Jag menar, jag skriver och laser oftast pa morgonen.

Jag saknar ocksa fil! Vi har ett absolut *overdad* av yoghurt har - det har blivit valdigt populart det senaste aret. Nar jag forst flyttade hit fanns det en sort bara. Nu finns det hundratals.

Jag gillar Danon Plain.

Gelatin, sager du? Det har jag aldrig tankt pa... ar det inte bra?

Ostkultur har dom ju inte heller har i landet, det maste man ju saga...

Desiree said...

Seasidelivning, ah så det är så pass bara man flyttar ner mot skåne. Det visste jag inte att det var så stor skillnad mellan skånemejerier och Arla. Vad synd att det är så. Fil med ingefära låter supergott och riktigt fräscht. Så du får passa på att njuta av arlas produkter då du reser hem till Linköping och hälsar på.

Lisa, precis det du skriver och berättar om är det jag saknar så mycket. En lite fika paus med kollegorna. Det är ju guld värt. Låter så otroligt gott när du berättar om naturell youghurt med kanel och banan. Bröd har jag faktiskt börjat baka själv numer och inser att det blir mycket godare än det som finns att köpa här. Den där sprutgrädden på tub, nej fy vad den är äcklig! Förstår att du slängden den i soptunnan.

Millan, ja det är så himla lustigt att man blir sugen på sådant som man inte alls uppskattade eller gillade speciellt mycket i sverige tidigare. Så du har alltså blivit en fil-tjej. Det kanske jag också håller på att bli. Jag förstår din längtan efter kavaiar och äggmacka. Vi har en tub kaviar kvar som vi köpte på IKEA sist och det är så otroligt gott med just ägg och lite kaviar. Jag brukar lyxa till det lite på helgen och köra en sådan macka. Nu vill jag ju att det ska bli helg snart igen för jag blir ju sugen på det bara genom att sitta här och skriva. Trist att det är dåligt med gemensam lunhch fika hos er i England också. Nej man vill ju inte behöva bli rökare för att få lite gemenskap.

Sweflo, ah vilket bra tips. Jag ska kolla efter Kefir nästa gång vi är och handlar. Jag har för mig att jag kanske har sett det. Dax att prova Kefiren.

Aurorabuddah, det är lungt. Du kan fortsätta kommentera på kvällarna jag kollar alltid kommentarerna innan jag publicerar nya inlägg så jag hinner läsa dina kommentarer också. Danons youghurtar är de bästa. Det håller jag med om. Det liknar den svenska youghurten mest. Nej det är ingen fara med gelatin det blir bara en annan konsistens det är allt. Du har rätt i att ost kan de inte speciellt bra här.

Anna, Fair and True said...

Vi har infört fika på min arbetsplats, Brittiska ambassaden i Stockholm, men det tog ett tag, och de tycker fortfarande att det är lite exotiskt. Alltså, då menar jag organiserat fredagsfika, inte det vardagliga. Vi har en lista för fredagarna och det är oftare köpt än hembakat. Men meningen är ju att ha trevligt ihop så var fikabrödet kommer ifrån spelar ju egentligen ingen roll.

Anna, Fair and True said...

Om man är vegetarian kanske man inte gillar gelatin eftersom det är gjort av gris (ibland ko). Men det är ju gelatin i allt, godis t ex.

Finns det inte crème fraiche-liknande produkter som inte är gjorda på mjölk, dvs soja- eller vegetabiliska varianter?

Desiree said...

Anna, fika verkar vara ett valdigt svenskt fenomen. Vad kul att ni anda kor med fika. Vi forsoker har ibland ha lite organiserat fika pa torsdagar da nagon far ta med sig nagont fikabrod eller baka nat. Det ar riktigt trevligt. Jag saknar dock fortfarande de dar vardagliga spontanfika stunderna da man bara pratar en stund over en kopp kaffe. Har har testat sojamjolk och det var inte tokigt alls. jag far helt enkelt ta och kolla in om det finns fler saker pa sojamarknaden som kan ersatta de mjolkprodukter jag saknar. Tack for tipset.

Lullun said...

Ja, mjölkprodukter är det småsnålt med här också. Men av helt andra orsaker. Vi har ju t.ex inte annat än långtidshållbar mjölk. Och visst kan det vara enormt klurigt att lära sig laga mat med de nya produkterna / avsaknaden av passande produkter över huvud taget. Känner SÅ igen mig.

Men yoghurten här är faktiskt gamla hederliga Yoggi. Och Lätta kan man ibland hitta. Fast ostarna, de är gräsliga danska. Fast jag har iaf hittat ett par sorter som är bättre än er amerikanska ost. På ostfronten är jag deffinitivt inte imponerad av USA & Canada måste jag tyvär erkänna. Era stackare (även om vi sitter lite i samma båt).

Men lunchkultur har vi garanterat, turligt nog! Fast medhavd mat är nästan ohört här (micro på jobbet är en utopi...). Vi har ju restaurang på jobbet, men på andra arbetsplatser köper folk mat i grillbaren eller färdiga matlådor/smårgåsar i affären.

Danskar äter ju traditionellt inte varm mat, utan bara "smørebrød" till lunch; alltså små grova skivor bröd med 5-10 olika pålägg på varje skiva, vilket också spridigt sig hit. Det är gott, men man blir otroligt snabbt trött på det, tycker jag...

Anna, Fair and True said...

Har ni hört talas om "smushi"? Det är en blandning av sushi och danska smörrebröd. Pojkvännen och jag har länge snackat om - pga att vi tröttnad på vanlig sushi - att man borde öppna ett svensktinspirerat sushiställe, dvs där man använder sill och annat från sjö och hav (eller kanske renkött t o m) till sushi. Men danskarna de hann före alltså! :(