Thursday, January 24, 2008

Ett besök i underjorden

Grottor är något som alltid har facinerat mig. Denna värld nere i underjorden och mörkret ter sig både spännande och småläskig. I Alabamas nordöstra hörn beläget strax utanför staden Grant ligger Cathedral Caverns. En av Alabamas bäst bevarade hemligheter som våran guide uttryckte det. Skidåkningen blev en bonus men det var egentligen detta som var målet med våran helgutflykt förra helgen.

Grottans ingång är massiv och mäktig med en bredd på 38 meter och en höjd på 7.6 meter. Här är luften som kyligast. Allt eftersom man kommer längre in i underjorden så blir det varmare och fuktigare. Det tar ett par minuter innan ögon vänjer sig vid det dunkla ljuset från de små lamporna som sitter längst med gången. Temperaturen inne i grottans djup är konstant och ligger på ca 15 grader celcius under hela året. Luftfuktigheten ligger på 100%. I grottans inre hörs hela tiden ljudet av vatten som rinner och porlar. Det är Mystery river man hör. Vattnen som under tusentals år runnit genom kalksten har format denna grotta och dess fantatiskt vackra formationer. Vi passerar ”Stalagmite Forest” vars skönhet får oss att bara gapa och beundra. Det finns gott om både vackra och häftiga formationer. Vissa ser ut som troll och gubbar medans andra är imponerande höga, smala eller tjocka.

Cathedral Caverns var under många år privatägt av Mr Gurly som var speliolog (grottforskare). Han köpte en gång i tiden grottran för 400 dollar. Numer ägs den dock av Alabama state som har guidade turer här sedan 1997. Öppettiderna och turerna varierar något beroende på säsong så det är värt att besöka hemsidan för exakta tider innan man åker hit. Guiden är duktig och påläst. Hon uppmuntar oss gärna att komma med frågor allt eftersom vi leds djupare in i det fuktiga mörkret. Turen tar ca 1.5 timmar vi vandrar ca 1 kilometer in i grottansdjup. Själva grottan är betydligt större men den guidade turen sträcker sig inte längre in. När vi kommit så långt vi kan komma så pekar våran guide med sin ficklampa bort in i det ogenomträngliga mörkret och berättar om ”the crystal room” som tydligen ska vara ännu vackrare och ännu mer mäktigt än det vi hittills sett som i princip fått oss att redan tappa andan. Till crystal room tillåts bara speliologer komma under några få gånger per år. Hit in finns ingen enkel gång att följa utan det är sextimmars krypande och kravlande som gäller. Sedan frågar hon oss om vi är beredda att uppleva grottan på riktigt. Under dessa två minuter då ljuset är släckt får man verkligen uppleva vad som menas med benämningen kolsvart. Hur nära man än håller sitt finger framför ögonen så ser man det ändå inte. Man hör bara det porlande vattnet i bakgrunden.

På vägen tillbaka ser vi några stycken fladdermöss som hänger på klippväggen. De hänger snällt kvar fast de får ficklampans sken på sig. När vi nästan kommit ut igen och ser solljuset så känner man sig genuint tacksam över hur mycket ljuset betyder. Vi är dock både tacksama och glada över att ha fått se och uppleva den magiska skönhet som stalaktiterna och stalagmiterna inne i Cathedral Caverns erbjudit oss. Denna grotta är helt i klass med nationalparken Mammoth Cave som ligger i Kentucky (klicka på länken kan ni läsa om vårt besök där). Cathedral Caverns har faktiskt mer att erbjuda i form av skönhet och vackra formationer. Mammoth Cave är stor och mäktig men tyvärr väldigt kal och avskalad på just vackra formationer som imponerar. Att fota inne i en grotta är inte det enklaste. Jag känner att mina fotografier tyvärr inte kan rättvisa till hur vackert det var i verkligenheten. Fotona blir ett litet smakprov men för att verkligen uppleva denna magiska skönhet krävs ett besök här i verkligeheten.
Många vackra stalagtiter att förundras över.

Här är en av fladdermössen som hängde på sin post på klippväggen.

Med hjälp av lite fantasi kunde man lätt urskönja diverse figurer som troll och gubbar bland de många formationerna.Till sist en vacker vinterbild från förra helgen. Dessa fina istappar hängde i grottans mynning.

11 comments:

Petra H said...

Wow, ännu en gång fina foton och en intressant reseberättelse Desiree! Du verkar vara en riktig grottmänniska ;-) Jag har inte varit i så många grottor, Lummelunda på Gotland 1987 och några grottor i Australien som jag inte ens kommer ihåg namnet på. Det finns grottor här i Puerto Rico men de är tyvärr stängda sedan en amerikansk turist fick en sten i huvudet och dog för nga veckor sedan (tror faktiskt att det var utanför grottorna, men är inte säker). Jag kan tänka mig att sådana olyckshändelser är extremt dyra för de ansvariga i detta stämningslystna land! Får se om grottorna öppnar igen medan vi är här...

Lilla Blanka said...

Tack för en spännande berättelse och jättefina bilder!
Jag gillar också grottor, tycker de är lite läskiga med sina fladdermöss (löjligt förstås..jag är ju inte rädd för dem egentligen)men jag tycker det är mäktigt på nåt sätt att gå in i en grotta och se stalagmiter/stalagtiter och veta vilken enorm tid det tar för dessa att bildas. Eftersom många grottor är så himla gamla så är det en spännande känsla av att veta att någon annan varit inne i samma grotta för massor massor av år sedan :) På nåt sätt har tiden stått still i grottorna...
Ha det så bra!
Kram
Mia

Desiree said...

Petra, hi hi jo jag är nog en riktig grottmänniska ;-) Min pappa är ju geolog så det kanske kommer därifrån. Läskigt med den där turisten som fick en sten i huvudet och dog! Usch hoppas det inte händer igen. Jag kan förstå att de stängde grottan för allmänheten efter en sådan händelse.

Lilla Blanka, jag tycker också att det är lite läskiga men samtidigt lockande och vackra på sitt sätt. Du sätter verkligen ord på varför det är häftigt att besöka en grotta. Ha en bra dag.

Anne said...

Fina bilder! Jag tycker man får en bra känsla för hur det måste upplevas inuti. Naturfenomen är häftiga och fascinerande, t.ex. som grottor. Jag kan dock tycka det är lite läskigt, just den här klaustrofobiska känslan och skräcken vara i underjorden.... Fladdermössen verkade i alla fall mest vila och ha det skönt på väggen. Men var det inte skrämmande när hon släckte ficklampan? Ingen antydan till panik och en känsla av "tänd nu!!!!"?

Desiree said...

Anne, jo lite läskigt var det allt när hon släckte lampan. Jag tog ett tag om Calles arm innan hon släckte. Man insåg till fullo att man aldrig skulle hitta ut utan ljus. Det gäller att batterierna i ficklampan inte dör då man befinner sig i en grotta om det skulle bli strömavbrott eller att man har en fotogenlampan eller annan backup. När vi var i Mammoth Caves berättade de att de haft strömavbrott under en tur. Guiden där har alltid en fotogenlampa med sig men det gäller att man inte kommit från gruppen för att man har stannat för att fota eller nåt annat när sådant händer.

veronika said...

Vilken upplevelse! Fina foton och intressant berattelse!

Jag gillar ocksa grottor, fascineras av grottans historia. Forsoker besoka grottor nar jag kommer at, konstigt nog sa gor jag det trots att jag har latt klastrofobi. Mallorca har en stor haftig grotta, dar de tom finns en sjo dar en man spelar fiol i sin bat, allt for turisterna..:) Men de hade aven en klassisk konsert darinne, akustiken var extremt bra.
Har jag vagarna forbi Alabama ska jag definitivt stanna till dar.:)

Saltistjejen said...

Häftigt!
jag tycker att det verkar vara precis som du beskriver, en helt annan värld under jorden! Jättefina bilder! Även om jag förstår att det inte alls går att avbilda lika bra som det ser ut i verkligeheten. Men så är det ju med det mesta. Särskilt naturupplevelser tycker jag.

SEASIDE LIVING said...

Härliga bilder! Men lite läbbigt med fladdermössen... hua...

Fina bilder från er matsal också! Gillade tygtavlan skarp, den passade verkligen perfekt där! Och som du själv skriver - underbart ljus därinne! :)

Ha en skön helg! Kram Jenny

aurorabuddha said...

Vi har stora grottsystem har i SA omradet oxa. Maken ar saker pa att han ska hitta en grotta ute pa Ravkullen. Nar grannen borrade efter vatten, sa kom dom till en 8 feet void... en grotta langt darnere i underjorden.

Vi besokte grottorna i Natural Bridge Caverns for nagra ar sen. Det var verkligen intressant, men lite skrammande ocksa. Det var skont att komma ut igen...

Desiree said...

Veronika, jag kan verkligen tänka mig att det var häftigt att få uppleva en konsert inne i en grotta. Måste blivit läcker aukustik.

Saltis, grottor erbjuder verkligen en helt annan värld som man ganska sällan besöker.

Seasideliving, fladdermössen satt iallfall snällt stilla och det kändes skönt. Kul att du gillade tygtavlan från Marimekko.

Aurorabuddah, coolt att din man höll på att hitta sin egen grotta. Visst är de interessanta att besöka men precis som du så kände jag att det var skönt att komma tillbaka ut i solljuset sedan.

Lullun said...

Spännande! Visst är grottor enormt fascinerande! Men ack så mörka och kalla. Man sätter verkligen värde på solens värmande ljus när man kommer ut, som du skriver. Det får nog bli ett besök i "dina" Alabama-grottor någon gång oxå.