Wednesday, January 16, 2008

The American Porch

Mycket inredning och arkitektur verkar det bli denna vecka på bloggen. Liksom många andra drömmer jag om ett hus med en stor och härlig American Porch. Här nere i södern ska man helst ha några vita gungstolar alternativt vackra rotting möbler, som står där så att man kan sitta där och fridfullt gunga och läppja på sitt iste om sommrarna. Blicka ut över naturen och gärna havet medans man lyssnar på vågornas brus och takfläkten snurrar och svalkar.

En porch är tänkt som en förlängning av huset. Ett uterum där man kan sitta och njuta av naturens närhet samtidigt som man kan umgås på ett avslappnat sätt. Ett ställe där de vuxna skulle kunna slå sig ner och koppla av på kvällen samtidigt som man hade överblick över barnen som lekte i trädgården. The american porch är ett slags zon mellan det privata inre huset och det mer allmäna livet ute.

Nere vid Alabamas kust som vetter mot Mexikanska golfen ligger det en hel del riktiga drömhus som också har den ulitimata American porch. Förutom att dessa hus är ”to die for” så ligger de precis vid havet och stranden och har därmed en helt fantastisk utsikt också. Så blir jag snorrik någon dag kommer jag att köpa ett av dessa hus och sitta i min gungstol och blicka ut över havet och dricka iste och en och annan Margarita under helgen. Det gäller dock att först skrapa ihop ett par millioner dollar eller mer som dessa hus kostar här. Men skulle man råka bli miljonär skulle inte detta typen av livet sitta fel eller hur?

Nere vid kusten vid Point Clear, Alabama ligger dessa magnifika hus med fantastiska verandor.
De har dessutom havutsikt och tillhörande strandtomt som ligger max 100 meter från huset.


Ytterligare en snygg porch fast lite mer inbyggd.Här är en veranda som går runt nästan hela baksidan.


Dessa fem bilder hämtade från nätet.
Här är några andra exempel på hur en typisk amerikansk porch kan se ut och inredas.

Bild hämtad från http://villha.blogspot.com/

15 comments:

Saltistjejen said...

Om det är något jag verkligen gillar med amerikanska hus så är det just deras verandor!!!! Tycker det ser så himla mysigt ut! Helt genialiskt! Oftast är de även under tak så man kan sitta där även om det är regn. Som du säger ser man ofta gungstolar eller även någon hammock där vilket ser så avslappnande ut!

Jag gillar verkligen detta koncept!
Och en annan sak som jag lagt märke till är att här har man ju alltid verandan ut mot vägen. Så man kan sitta och titta på vad som pågår där. Det är lite annorlunda jämfört med Sverige där de flesta har sin "uteplats" eller dyl b-a-k-o-m huset. För att få så mycket "privacy" som möjligt.

Känns som om svenskar är mer oroliga för att bli sedda av grannar och förbipasserande, medan många icke-svenskar (inte anbart amrisar utan även t ex sydeuropéer) snarare tycker om att se vad som händer och därmed skapas fler tillfällen för spontan interaktion mellan t ex familjer i ett område. Det tycker jag är trevligt.

Desiree said...

Saltis, visst är dessa amerikanska verandor helt underbara. Jag skulle gärna vilja ha en sådan någon dag. Det du tar upp är en viktig aspekt och skillnad mellan den amerikanska verandan och den svenska uteplatsen. Den amerikanska verandan är tänkt till att vara mycket mer social som du tar upp. Man ska kunna observera och vinka till förbipasserande eller bjuda in grannar och vänner som passerar på en pratstund och ett glas dryck. Den amerikanska verandan är till för umgängen och inte så mycket för "privacy". Jag håller verkligen med dig. Jag gillar också detta koncept skarpt!

Anne said...

Jag håller helt med dig Desiree (och Saltistjejen) att de amerikanska verandorna är mer "öppna" och "utåt" och till för umgängen jämfört med svenska verandor.
Däremot tycker jag svenskar utnyttjar sina uteplatser mer som rena matplatser. Du var ju inne på det lite igår Desiree då du skrev om er uteplats och att ni ofta äter utomhus till skillnad från grannarna. Så är det här också, vi äter mycket mer ute på vår lilla balkong än vad jag nånsin ser grannarna göra. Grillen används flitigt och ofta hos grannarna (amerikanens bästa vän) men även under sköna, underbara dagar så grillar grannarna ute men tar in maten och äter inomhus.
Jag skulle för övrigt också vilja ha en fin och underbar veranda som nån av de på bilderna du visar. Vore inte helt fel....

Desiree said...

Anne, jo vi svenskar och skandinaver är nog mycket mer måna om att äta ute så fort det går och att utnyttja tillfällena till att just äta ute. Det hänger nog samman med att vi har en lång och mörk vinter. Vi behöver allt solljus vi kan få under våran korta sommar. Medans man här tar solen mycket mer förgivet. Under juni, juli och augusti kan det dessutom många gånger faktiskt nästan vara för varmt för att kunna sitta ute och äta. Det har faktiskt hänt att vi har fått gå in just för att det varit på tok för varmt. Amerikanerna verkar dock gärna sitta utomhus mer på kvällarna och dricka iste eller öl men äter helst inomhus.

Petra H said...

Jaaa, vad fina verandor - jag vill också ha ett sådant hus med medhängande porch!
Det där med att äta utomhus är väldigt intressant - Os familj i Spanien har INGA uteplatser, men jag brukar få en gammal vit plaststol att sitta på i solen när jag kommer dit - känns som jag blir uttittad av hela byn när jag sitter där och läser.. Jag är väl jättekonstig i deras spanska ögon, de undviker ju solen så mycket som möjligt...
Här i PR har vi bara en liten minibalkong men vi är på jakt efter ngnslags smala barstolar som vi skulle kunna ha där, kanske inte för dagtid men på kvällen är det ju inte alltför varmt.

Anne said...

Förresten, en trevlig sida att titta på planlösningar och husfasader är houseplans.com

Marie said...

åh, vilka underbart vackra verandor! jag tror bestämt att jag måste flytta till södern och får mig själv en liten veranda! =) undrar vad folk skulle säga i sverige om man hade det...! en liten fråga bara, blir det inte lite mörkt inomhus när veranda har så lågt och brett tak framför fönstrena?

SEASIDE LIVING said...

Åh, tusen tack! Det här inlägget var det bästa du kunde göra för mig! *hihi* Har suttit här en bra stund och njutit av alla härliga verandor! Bara en sak som inte är så bra... nu känner jag ÄNNU större behov av att bygga vår porch så fort som möjligt!!! :) Vill absolut ha en hänggunga där, ser mig själv sååå väl sitta där i hänggungan (så klart!) i morgonrock med min kopp kaffe och titta på solen som går upp över fälten... Utsikten där vår porch ska vara är helt fantastisk så jag längtar verkligen till den dagen när jag sitter där och bara njuter!:)

Millan said...

Ja sa harligt med en veranda!! Det ar nagot jag alltid velat ha och nar jag trodde att vi skulle bo i Sverige dromde jag om att bygga ett Hjaltevadshus just eftersom de ofta kommer med stora verandor. Eller, stora ar de ju inte om man jamfor med de pa bilderna i ditt inlagg ;-).
I england ar man i stort sett alltid pa baksidan av sitt hus och det ar valdigt sallan (eller aldrig) som jag ser nagon sitta pa framsidan av sitt hus och slappa. Framst beror det nog pa att husen ofta ligger precis vid vagen och det darfor inte blir sa privat att sitta dar och dricka kaffe direkt.

Men.. i framtiden ska jag helt klart ha ett hus med en veranda!!!

Annika said...

Amerikanska hus är vackra och mysiga, det tycker jag också! Att ha en veranda sådär på framsidan är verkligen mysigt!
Det är en dröm för mig också!
Och nere hos dig finns hela söderns charm också, och där hör väl en front porch till den sanna livstilen.
Men ofta finns det ju en uteplats på baksidan också där man lever bbq-livet och äter. Där det är mer privat.
Jag vill också ha en verandra på framsidan den dagen vi flyttar in i en villa (yea...dream on...det här inte till vanligheterna där jag bor, tyvärr)
FINA bilder och trevligt inlägg (som vanligt)

Sporty Spice said...

Jättefina bilder på verandor. Jag VILL HA!!! Det enda negativa är ju att det blir lite mörkt inne i huset då taket på verandan stoppar en hel del ljus. Men det kan man kanske leva med. Och jag vill ha gungstolar och en sådan där gungbänk som hänger i kedjor från taket. På tal om gungstolar. När vi åkte hem från Las Vegas mellanlandade vi i Philadelphia och där hade de vita gungstolar istället för de där trista väntstolarna som brukar finnas på flygplatsen. Mysigt!

Håller med Annika. Ofta har man ju en porch mot vägen och en mer avskilld uteplats på baksidan för BBQ.

Desiree said...

Petra, hi hi jag förstår att du känner dig uttittad om de ställer fram en vitplaststol enkom för dig att sitta på själv därute och om ingen annan brukar sitta ute i solen. Vi svenskar är som sagt svältfödda på sol och får vi chansen att njuta av den tar vi den för man vet aldrig om det blir någon sol imorgon eller om sommaren kommer att regna bort. Även om ni bara har en liten balkong i PR tror jag det blir toppen med ett litet bord och två klappstolar av något slag så att ni kan sitta där och ta er en drink och njuta av solnedgången på kvällen eller bara njuta av er helt underbara utsikt!

Anne, tack för tipset ska gå in på sajten och kolla. Sådant här gillar jag nämligen.


Marie, jag tror du skulle gilla södern. Du har rätt i att det ofta blir mörkare inomhus då man har en veranda med tak precis utanför. Det är väl det man kan tycka är lite synd.


Seasidelivning, jag visste att du skulle gilla dett inlägg! Jag sitter här och är nöjd att jag inspirerat dig och fått dig att drömma dig bort till livsstilen på den amerikanska porchen. Klart du ska ha en hänggunga. Det skulle verkligen vara rofyllt och mysigt. Jag hoppas att du inom snar framtid får chansen att bygga din drömveranda. Då får du visa många fina bilder därifrån.

Millan, den engelska och svenska stilen kanske är mer lika varandra i detta fallet. Att man föredrar att ha sin uteplats enkom på baksidan. Här har man faktiskt verandan på framsidan även om det ligger vid vägen.

Annika,du har helt rätt i att man här också har en uteplats på baksidan för att kunna grilla och ha det lite mer privat. Man får både och det är ju toppen.

Sporty, vill ha! Ja det känner jag också. Härligt med gungstolar på flygplatsen. Det är nog bra mycket trevligare än de där trista och obekävma väntstolarna.

Ninni said...

Hej! Jag har alltid fascinerats av de amerikanska husen med deras stora verandor. Härliga bilder, jag vill se mera... Så roligt att få ta del av ditt liv i USA, här finns ju hur mycket som helst att läsa! Jag kommer alldeles säker tillbaka och läser mer! Hälsningar Ninni

Desiree said...

Ninni, hej vad kul att du gillar bloggen. Du är hjärtligt välkommen att komma tillbaka och läsa mer. Ja dessa stora härliga verandor är verkligen inbjudande.

Victoria said...

Ooooh, en sån där veranda vill jag verkligen, verkligen ha! Fast det är inte så vanligt här i Florida tyvärr, åtminstone har jag inte sett några. Men en dag så!
Kramoch trevlig helg!/Vic