Thursday, January 31, 2008

Amerikanska Namn

Det här med namn och vad man väljer att döpa sina barn till har jag alltid tyckt varit både kul och interessant. Här i USA finns det ju självklart en hel del namn som man inte känner till som svensk. Uppfinningsrikedommen är helt klart större här. Spektrat på namn är mycket bredare. Alla exempel här nedan kommer från olika namnböcker som det finns gott om i bokhandlen. Vilket är det tokigaste, konstigaste, roligaste eller mest ovanliga namn på en person som ni stött på?


Här kan man döpas till namn på länder som tex: America, India, China, Jamaica, Ireland, Canada, Cuba och jag har faktiskt hört talas om någon som döpte sin dotter till Sweden.

Stater: Arizona, Alabama, Georgia, Dakota, Florida, Wyoming, Houston.

Platser eller städer: Brooklyn, Paris, Madison, Dallas.

Frukter: Apple, Lemon.

Veckodagar: Sunday, Tuesday.

Man kan andvända efternamn som förnamn: Johnson.

Kryddor: Ginger, Clove, Curry, Cinnamon.

Färger: Blue, Red, Grey, Crimson, Copper.

Olika naturfenomen: Autum, Cloudy, Fog, Misty, Rain, Sky, Snow, Spring, Storm, Summer, Sunshine, Typhoon, Windy, Winter, Cloud, Rainbow, Sunrise.

Helgdagar: Easter, Christmas, Holiday.

Sötsliskiga namn: Butter, Candy, Cookie, Sugar, SweetPea, Cocoa, Poppy-Honey.

Blommor: Daffodil, Rose, Bluebell, Cotton.

Majestätiska namn: Prince, Princess, King, Godess.

Olika egenskaper: Cheer, Merry, Bless, Blondie, Comfort, Pity, Happy, Hope, Infinity, Innocence, Integrity, Safe, Purity, Promise, Obediance, Fluffy, Truly, True, Utopia, Wisdom, Precious, Justice, Heavenly, Darling, Faith, Rocky, Blush, Dream, Treat, Wonder.

Man kan uppkallas efter saker som:Bubbles, Champange, Bunny, Corvette, Orchard, Pony, Galaxy, Gift, Rabbit, Sea, Tree, Wood, Feather, Blanket, Law, Day, Light, Liberty, Jazz, Spirit.

Yrken: Bishop, Buttler, Hunter, Guard.

Andra exempel på konstiga/knäppa namn: Kermit, Luna-Coco, Navy, Poodle, Pocahontas, Sundancer, Barbie, Paradise.

Tidigare presidenter: Jefferson, Roosevelt, Woodrow.

Namn som både killar och tjejer kan ha: Taylor, Logan, Sidney.

Bara en enda bokstav: Q (hörde talas om en kvinna som heter Q kort och gott).


Det är också interessant att notera att namnet Michael på killar har legat på första eller andra plats på topplistorna här i USA sedan 1950! Namnet Christopher har legat på första och andra plats mellan 1970 och 1990. Kanske är det därför nästan var och en känner minst en Chris eller en Mike. Ni som bor i USA känner ni alla minst en Chris eller Mike? Detta måste vara USAs mest vanliga killnamn. Någon sådan stadig trend finns dock inte bland tjejer. Vilket kan vara USAs vanligaste tjejnamn?

21 comments:

Saltistjejen said...

Vilket kul namninlägg! :-)
Vi måste ju börja fundera på nan så småningom och vi vill nog båda ge ett namn som kan fungera i engelsktalande länder. Man har ju insett att det underlättar betydligt när man bor här att heta något som amerikanarna kan säga... ;-)

Och så vill man ju inte att nanmet ska kunna låta jättekonstigt på engelska och kanske betyda något konstigt, fult eller så.

Har en kompis som ska få en liten pojke nu i februari och de tänkte ett tag på Assar, men sedan kom de på att det namnet skulle bli jättehemskt om man uttalar det på engelska! :-D

Fia said...

glömde du inte en yrkeskategori? LOL....Kram!!

Desiree said...

Saltis, jag har alltid gillat att kolla i namnböcker och det finns helt klart mååånga om man går till bokhandeln här. Jag tror det är bra om man kanske försöker välja ett namn som funkar både på svenska och på engelska. Ha ha får ni en liten kille kanske det blir en King Jefferson Kermit eller en liten tjej möjligtvis en Pocahontas Butter Cookie, nej stackars barn, det hoppas jag att det inte blir någon av dessa förslag ;-)

Fia, jo jag antar att det också finns en och annan "Judge" som inte är dommare :-)

Petra H said...

Ha ha, det är sant att amerikanerna har en uppsjö med namn att välja från. Finns det ngnslags regler om vad man INTE kan heta, som i Sverige?
Jag kommer ihåg att vår granne när jag var liten hette June (inte uttalat på engelska utan svenska) och min farmor hette Gulli (ej smeknamn utan hennes riktiga namn) - konstiga namn tycker jag!

Här i PR finns det många konstiga namn som jag (och O) aldrig hört innan, tyvärr kan jag inte komma på något exempel nu förutom Josué (istället för José). Jag undrade om man kan heta Josué i Spanien men det hade O aldrig hört innan!

Jag kan tycka att spanska namn är tråkiga, det verkar inte riktigt gå något mode i namn i Spanien utan det är alltid samma, oavsett generation (Monica, Maria, Ana, Diego, José, Jorge etc)! Jag har redan förhandlat mig till att våra barn ska ha SVENSKA namn (som går att uttala så klart i Spanien, så tyvärr inte det gamla släktnamnet Hjalmar tex, ha ha).

Desiree said...

Petra, olika namn är riktigt kul och interessant. Spanska namn som man höjer på ögonbrynen åt i Sverige är nog de som heter Jesus och de killar som även har tjejnamn som José Maria osv. Hade en fröken i Nicaragua som heter Lesbia, det hade nog inte funkat i Sverige. Åsa (björninna/björn hona) funkar ju inget vidare på spanska. Marika funkar inge vidare iallfall inte i Mexico eftersom det betyder bög där. Det finns helt klart ett och annat att tänka på då man väljer namn.

Annika said...

I Karolinas klass finns en flicka som heter Asia, och en kille som heter Jefferson Parker i förnmamn...Kallas JP.
Tror att Emma är det vanligaste namnet i USA för tjejer och Jacob har jag hört leder killigan.
Karolina har också en kompis som heter Sydney, tyckte det var konstigt i början också, men det är ju rätt vanligt. I lekis fanns det en flicka som hette Malone.
I Karolinas klass fick också en flicka som heter Dennek. Hennes mamma såg namnet skrivet på natthimlen i stjärnorna den natt hon föddes. Originellt eller hur?
ASSAR, som Saltis nämner, gulligt på svenska men helt ogångbart i den engelskspråkiga världen, haha.

Desiree said...

Annika, roligt att höra lite vad Karolinas klasskompisar heter. Vår grannes dotter heter Sidney och flickan som bodde i vårt hus innan vi flyttade in hette Dabney. Jag gillar den stora friheten just när det gäller att välja namn här. Finns många vackra namn att välja bland.

Fia said...

Hahaha, näe jag kanske tänkte på Baker...som INTE är bagare....LOL

Lennart said...

Du glömde namn som Shontecia, Shaquanda, Ja'Quaelah, Tashaonda, Shaniqua, Quaneisha, etc.

Anita said...

Ja, det var ett roligt inlagg! Chris ar ju vanligt for pojkar (och flickor), men jag skulle nog gissa pa John, Dave, Bob, Tom, Dan, och Steve som vanligast har i USA (bara min personliga gissning), och for flickor gissar jag Jenifer, Jessica, Sam (as in Samantha), Chris (Christina), Pat, och Emma. :)

Desiree said...

Fia, ja just det! Så dumt av mig att inte tänka så, naturligtvis glömde jag Baker!

Lennart, jo denna typ av namn känner jag också igen. Det finns ju naturligtvis namn som har ankytning till olika etniskagrupper. De namnen du tagit upp brukar förekomma vanligtvis bland afro-amerikanerna i USA.

Anita, kul att höra vilka namn du tror är vanligast eftersom du bott här ganska länge nu och har erfarenheten.

Anne said...

Vilket jätteroligt inlägg. Här har vi ett till gemensamt intresse (hm, man nu kan kalla det intresse...), jag tycker också om namn och brukar kika på namnlistor, i kalendrar osv. Namn är kul, extra roligt med din lista eftersom jag inte har superkoll på amerikanska namn.
Jag har fått höra att Amy är väldigt vanligt och populärt tjejnamn på amerikanska tjejer som är födda på 1970-talet. Min granne har massor med kompisar som heter Amy och hon påstod det under hela uppväxten funnits en massa Amy i klassen osv. Idag verkar det inte lika vanligt.
Jag känner också en som heter Asia, men hon utalar det "Ascha" alltså inte som engelska uttalet i Asien.

När jag var liten hade vi en mattant i skolan som hette Gurli. Lite märkligt namn, låter lite som man gurglar när man säger det också ;)
Böge vet jag en man som heter där hemma, han har nog säkert fått höra en och annan gliring i sina dar...

Namn är otroligt kul. Jag är rätt förtjust i lite äldre svenska, nordiska namn. Som Freja, Svea, Elsa t.ex. Nina är också ett namn jag tycker mycket om.
Pojknamn är svårare tycker jag. Överlag gillar jag kortare namn (vi har så långt efternamn också så ett kortare namn är att föredra på ev. barn nån gång). Om vi får barn nån gång vill jag gärna ha ett namn som har en svensk historia, ett klassiskt svenskt namn men som samtidigt är internationellt och lätt kan uttalas på engelska.
Skulle inte vilja ha ett typiskt engelskt namn på barnet, ingen av oss är ju amerikaner heller så typ Blake eller nåt annat typiskt engelskt går bort.
Puh, lång utläggning det blev. Men namn är roligt.

Läste förresten på nätet att ett svenskt föräldrapar fått igenom att deras unge skulle heta Bajen (Hammarby, fotbollslaget kallas ju även för Bajen). Tror det var i andra namn, men ändå....skulle inte vilja ha nåt så speciellt namn på en unge.

SEASIDE LIVING said...

Hahaha... det här var ett riktigt roligt inlägg med roliga kommentarer! Jag kan ibland bli lite trött på alla regler som finns här i Sverige vad gäller just vilket namn man vill att sitt barn ska heta. Men visst stötande namn bör ju inte vara tillåtna...

Jag gillar faktiskt namnet Apple, det låter så gulligt på något vis... Dock tycker jag inte det låter lika gulligt på svenska... Äpple... Konstigt egentligen!

Ha en riktigt härlig helg!

Marie said...

vilket roligt inlägg!

jag gillar verkligen amerikanskans namnfilosofi, i sverige får folk konstiga blickar om de döper sitt barn till något annat än maria, sofia, anna eller stefan!

jag tycker om idéen att ens namn är lite orginellt och eget och inte likt andras, precis som alla har olika hår, längd och hudfärg så tycker jag det är kul med olika namn. läste att jenna elfman döpte sin son till Story, det tyckte jag var ganska fint och poetiskt!

aurorabuddha said...

Jag vet en unge som heter Abcd.

Ejbisidi uttalas det. :o)

Desiree said...

Anne, Gurli och Böge är nog inte direkt några namn som jag skulle vilja döpas till eller döpa något barn till. Jag har ju själv ett ovanligt namn då jag heter Norrsken i andra namn. Många brukar undra om mina föräldrar var hippies men de var de inte :-) Svärmor heter Ingelöv, det är ganska ovanligt. Ett danskt namn har jag för mig att hon sagt att det är. Precis som du har jag mycket lättare att komma på tjejnamn. Jag gillar sådna namn som du också verkar gilla. Lätta, klingande femenina namn. Jag kan nog känna stackars barn som måste heta Bajen. Även om man inte ser till själva betydelsen så låter ju själva namnet inge vidare tycker jag.

Seasidelivning, Apple gillar jag också men som du säger skulle det däremot bli konstigt med Äpple på svenska, kanske för att man är så ovan vid sådana namn.

Marie, jag håller med dig om att namn bör väljas med omsorg och vara lite unika. Story är ju jättefint. Jag gillar det svenska namnet Saga också. Betydlesen klingar så vackert och poetiskt som du säger.

Aurorabuddah, hi hi, den var rolig och helt klart unik :-) Det finns nog inte många andra som har det namnet.

Lotta K said...

Chanel, Dior och Chardonnay som flicknamn har jag stött på och tycker är lite knäppt. Annars gillar jag också fantasifullheten. På min post jobbar en kvinna som heter Hope och hon är fantastisk. Den vänligaste och mest serviceminded person jag någonsin träffat.

Anonymous said...

Hej vilken dålig andedräkt du har...

Jennifer Madison said...

Asså det här var ju ett jättekul inlägg. jag tror att jag har varit inne här förut =) Cloud är ganska roligt tycker jag. Summer är faktiskt inte så kul att heta, för jag har sett HSM 2( High School Musical) med min dotter , ( hon älskar musikaler) och där i början så håller dom på och säger, Summer, Summer, Summer, Summer, Summer. För att dom snart harsommarlov och de är inte kul att heta Summer då, för då tror man ju att de andra kallar på en. Det var min son som ville att jag skulle skriva det här för att reta sin syster, och jag gick in här för att kolla efter namn, för jag väntar barn nr 3, och mina andra barn har amerikanska namn, jag me men inte min man, för jag är halvamerikansk-svensk. Och jag heter Jennifer( amerikanskt uttalan) och min man heter Ola och det passar inte i hop med mig, för då blir det mer som Olla som är typ Hola som betyder Hej på spanska,och min dotter heter Ciara som är Kierra och min son heter David. Och vi väntar tvillingar tror jag. Jag är i månad nr 5 så barnen kommer i maj. Annars har jag några amerikanska namn här:
Tjej:
Chloe
Clarie
Belle
Hope
Cindy
Angelina
Julie
Alice
Chelsea
Georiga
Tana
Abby
Abygail
Ashley
Ashlee
Shiloh
Hannah
Bailey
Naomi
Lynn
Britney
Jamie
Jessica
Billie
Och Så Vidare...

Totally Totally Totally America I'am Living In said...

You forget Sky! I can a little bit swedish but i can reed it but i can't spell it.

Alva said...

Jag har en i min klass som heter Felicia. Det är ju väldigt vanligt men jag har även en i min klass som heter Delicia. Någon annan som har hört det? Hur som helst så är det faktiskt sant :)