Monday, January 14, 2008

Vårat bostadsområde - Riverchase

Tänkte att ni skulle få följa med på en promenad i mitt bostadsområde och att jag skulle visa upp typiska stilar på amerikanska hus som finns där. (Klicka gärna på bilderna för att se dem i större format).

Vi bor i en söderförort till Birmingham, AL. Denna förort ligger ca 30 minuters bilresa från citykärnan. Det är ett relativt stort förortsområde som i sin tur består av mindre områden inom det större området. Jag tycker detta med arkitektur och olika stilar på hus är något som är spännande. Amerikanska hus skiljer sig en hel del utseendemässigt jämfört med den svenska normalvillan. Här nere i södern är boendet relativt billigt och man får mycket hus för sina pengar och stora hus är därför relativt vanliga.

De allra flesta hus har en tegelfasad eller har trä blandat med tegel. Tegelfasad är praktiskt för det kräver mycket mindre underhållning jämfört med både trä och puts. I princip alla hus har dubbelgarage här. Garaget brukar ligga i anslutning med källaren på huset. Att ha ett källarplan är något som är viktigt här inte bara för att få mer utrymme utan det är även för säkerheten, det är där man tar skydd för tromber eller tornados då de passerar.

Entréerna är ofta ganska pampiga till många hus. I hallen brukar det vara högt i tak med en takhöjd på 5-6 meter. I hallen brukar det hänga stora rejäla ljuskronor för att ytterligare förstärka det pampiga intrycket och utseendet. De allra flesta hus har en skorsten eftersom det är mycket vanligt att man har en öppen spis. Något man också kan se är att det är vanligt med fönsterluckor som prydnadsdetalj.

Brevlådorna går i samma stil inom hela området. Det är vanligt att det finns en villaförening som har regler för att området ska se snyggt och propert ut. För att få ett snyggt och enhetligt intryck har alla därför samma typ av brevlådor, bilar bör inte pakeras på gatan utan ska stå på garageuppfaten eller i garaget. Soptunnorna får inte synas annat än vid de dagar då sophämtningen sker. Man får inte bygga om eller göra några större förändringar vad gäller fasad eller trädgård utan att först söka om tillstånd. Så länge det inte går till överdrift är det faktiskt ganska bra med dessa regler.

De flesta har inte någon häck eller något staket kring sina tomter som man många gånger har i Sverige. Det ska vara lätt och enkelt att gå in till grannen. Något som räknas som attraktivt är att bo så nära en återvädsgränd eller vändzon som möjligt eftersom detta minimerar bilar som passerar. Här kallas en vänd zon för något så flott som en ”Cul de saq”. De andvänder de franska uttrycket helt enkelt.

Jag har också valt att fota en del hus med lite mer extrem stil. Personligen är jag inte mycket för den tyska alpstuge looken eller drömmer om att någonsin ha ett hus med tinnar och torn som liknar ett Disney-slott. Bara för att man har gott om pengar betyder inte att man har god smak per automatik.

Vi bor stax intill en golfbana. De husen som ligger precis vid golfbanan är de som anses vara lyxigast. De som bor riktigt lyxigt bor inom en så kallat ”Gated community”. Vårat område består dock inte av något sådant område men jag har varit inne i några sådana. Där finns en vaktkur där man talar om verm man ska till innan man får tillåtelse att köra in där.

Jag gillar vårat område. Tycker att det är mysigt för att det finns så mycket träd och grönska. Vi har turen att ha fått underbara grannar som verkligen tar väl hand om oss. Från första dagen har vi känt oss väldigt välkommna hit.


Den tyska alpstuge looken. Personligen gillar jag den inge vidare. Tycker inte att den är så passande i just Alabama.


Vi bor inte långt från en golfbana. Oftast när jag tar en promenad brukar jag gå en slinga som passerar delar av golfbanan.


Dessa båda hus är typexempel på vanliga hus i vårt område. Många hus här har just denna typ av arkitekur och stil. Bilden på huset allra högst upp i detta inlägg är också ett exempel på ett typiskt hus för vårt område.


Här har ni ett exempel på Diney-slott stilen. Jag undrar om det kan vara så att den som bygger ett sådant hus innerst inne drömmer om ett franskt medeltida slott. Detta är dock aboslut inte min stil.

Sedan finns det också en del snygga påkostade hus. Detta hus är ju rätt imponernade.

Hus med pelare kan man se ett och annat här. Lite Romersk stil över detta med pelare.

Här är ett hus som är riktigt stort. Det var dock något svårfotat. Det mindre huset som ni ser till höger hör ihop med det större huset. Det finns en spång som förbinder dessa två. Jag undrar hela tiden om det mindre huset är deras "gästhus". Jag kan meddela att deras gästhus i sådanafall är minst lika stort som vårat hus.De stora och lyxiga husen kantar ofta golfbanan. Det är inte ovanligt att de har flera terasser och uteplatser samt pool.

19 comments:

Petra H said...

Wow, vilka hus! Det huset som är precis ovanför det med romersk stil, tyckte jag var jättefint men kanske lite stort.. Bilderna får mig att tänka på huset i Ensam hemma-filmen ;-)
Verkligen jättekul att se de olika hustyperna, känner igen vissa från HGTV - det roliga är ju att alla husstilar har ett namn, i Sverige är det ju väldigt deskreptivt som tex "en-och-en-halv-plans-villa"!
Vill du fota mer från ert hus? Jag är så nyfiken, det jag har sett har varit så fint..

Linda said...

Skuttade bara runt i olika bloggar och hittade till din, vilka otroligt vackra hus! Fast jag håller med, en del är kanske lite för mycket av fel sort. Men visst, om någon vill skänka mig ett säger jag inte nej ;-) Trevlig blogg du har! //Linda från snöiga Sverige

Marie said...

oj, vilka vackra hus! Jag är en riktig husnörd, älskar lite annorlunda hus, så det här är nog mitt favoritinlägg hos dig! =)verkligen helt underbara hus... såna ser man inte direkt i Sverige!

mer sånt här, tack! =)

Desiree said...

Petra, jag gillar också att kolla på HGTV. Jag har faktiskt fotat en del i helgen från vårt hus. Jag tänkte att jag skulle ta med er allihop hem till mig på husesyn och visa upp något rum varje vecka.

Linda, hej kul att du hittade min blogg och gillar den. Jo skulle man få ett av dessa hus skulle inte jag heller tacka nej. Varmt välkommen tillbaka.

Marie, vad kul att detta blev ditt favoritinlägg. Som jag berättade för Petra tänkte jag börja visa upp lite mer inneifrån mitt eget hus här.

Annika said...

Det ser ut som här, tycker jag...Ja, inte precis i mitt område (jag bor ju i radhus ju, från 70-talet), men andra områden häromkring mig. JÄTTEFINT är det iallafall, Desiree!!! Verkligen!
och inte visste jag att även du bor vid en golfbana!
Jag tycker ofta, ofta att amerikanska hus är vackra! Ett hus som du bor i kostar lätt 1 miljon dollar där jag bor! MYCKET trevligt inlägg, Desiree. Det inspirerar mig att plåta olika typer av hus också!!

Anita said...

Ja, det var valdigt vilka imponerande hus. Det maste ju vara ett valbestallt omrade det dar aven om ni far mycket hus for pengarna i sodern. Vet du foresten, pa ett ungefar, vad ett av dessa hus pa bilderna kan vara varda?
Vackert omrade att promenera i ocksa.

Desiree said...

Annika, visst är det kul med hus och olika hustyper. Jag kommer ihåg att du visat bilder från ditt område och jag tyckte också att det liknade mitt område mycket. Vi bor i närheten av golfbanan men våran tomt vätter inte direkt mot golfbanan som eran verkar göra. Men det är iallfall väldigt trevligt att ha en golfbana i närheten där man kan ta sig en promenad.

Anita, det räknas väl som ett övre medelklass område. De vanligare husen ligger i prisklassen 400,000 till 600, 000 dollar och de de fem sista mer lyxiga husen som jag visade vet jag inte riktigt men jag skulle tro att de ligger mellan 600,000 och 1 million dollar.

aurorabuddha said...

Tank sa annorlunda det ar har i San Antonio! Jag maste ju ge mig ut och smyga med kameran igen. En vacker dag, jag tror jag fick nog efter var matbutiks-fredag for ett tag...

Men jag maste saga, husen har ar *helt* annorlunda!

Vackert ar det ju dar du bor - ni ar da verkligen *fortunate*.

Lullun said...

Ja, det var ju inga röda stugor med vitt staket direkt! :-) Men 400-600 000 dollar, det är ju i klass med vad vi betalar för vilket gammalt (läs; rätt sunkigt) 70-tals hus som helst här i Nuuk!

SEASIDE LIVING said...

Åh, vad roligt att titta på alla dessa vackra hus! Jag har helt klart en svaghet för amerikanska hus, i synnerhet i New Englandsstil, vita, stora, pampiga trähus med fönsterluckor och givetvis en stor härlig amerikans veranda. En amerikans veranda har jag drömt om i så många år... Hoppas på att "få" en på kortsidan av vårt hus en vacker dag!

Det vore verkligen jättekul att få se mer bilder från ert hus!!!

Kramar från Jenny

Millan said...

Josses vilka hus!! Jag borjade nastan skratta nar jag sag bilderna for jag insag genast att de skiljer sig ENORMT fran huset i mitt omrade!! Har ar alla husen valdigt mycket mindre och nagra sa pampiga hus som ni har i ert omrade finns absolut inte har.
Jag alskar hus och arkitektur sa skulle njuta i stora drag av att ga en runda dar du bor och titta pa alla imponerande hus!! Visst, alla ar inte vackra men imponerande ar de ju anda pa sitt satt!!

Jatte fina foton fran helgen for ovrigt. Jag fick varldens varkanslor nar jag sag fotona pa bla himmel och solen som strilar in i ert hus. Har ar det gratt, gratt, gratt just nu. Jag vill ha var NU!

Desiree said...

aurorabuddah, ja det skulle vara jättekul om du tog med dig kameran och smygfotade lite från ditt områdei San Antonio. USA är ju så stort så jag antar att husstil och arkitektur skiljer sig åt en hel del beroende på vart i USA man befinner sig.

Lullun, vi jämförde med de priser som fanns i Stockholm då vi flyttade hit för 1.5 år sedan och insåg att det verklgien är prisvärt här! Det är en av aspekterna som är väldigt positivt med södra USA. Vi betalade mindre för vårt hus vi har här än vad våran 3:a på 90 kvadrat kostade i Solna strax utanför Stockholm. Här har vi dessutom 400 kvadratmeter hus(boyta plus biyta).

Seasideliving, New England stilen gillar jag också mycket. Jag drömmer också om en vacker amerikansk veranda. Det skulle vara underbart. Hoppas ni kan få till en sådan på kortsidan av ert hus.

Millan, om jag kunde skulle jag gärna skicka dig ett paket med lite solsken. Du får ta med dig nya kameran någon dag och fota lite i ditt område. Det skulle vara jättekul att se hur det ser ut där.

Saltistjejen said...

Wow vila hus!
Det är helt klart en anna stil på amerikanernas hus jfrt med Sverige.
Även de mindre hsuen man sett har en annan stil. Även om det såklart märks mest på större hus. Eftersom just storleken är en av de mest markanta saker som skiljer....

Jätteroligt att se lite olika varianter! Ni verkar bo i ett fint område tycker jag. Själva har vi ju väldigt litet och betalar betydligt mer per kvadratmeter här än i Stockholm. ;-)
Det är som sagt lite olika priser beroende på geografin...
Ett hus skulle verkligen kännas lyxigt tycker jag! Men å andra sidan trivs jag just nu väldigt bra med att bo mitt i smeten i en riktig storstad. Så det är både positivt och negativt som med allt annat i livet. Man får ta det onda med det goda...! :-)

Anne said...

Superkul se hus från dina trakter. Jag är också väldigt intresserad av arkitektur och olika husstilar och inredning. Jag känner igen mycket av stilarna från HGTV och så visade ju Annika en del hus tidigare också som påminner.
Det som verkligen är kul med amerikanska villor är att det finns så många olika stilar, former och utseenden på husen. Alla har sin charm på nåt sätt.
Det där med öppna tomter och inte så mycket staket, det tycker jag inte man ser så mycket av här. Här är det mycket staket eller häckar. Även tomterna är mindre. Ja, om man inte åker ut på landet då. Men i förorterna.
Otroligt roligt med hus & hem. Vad kul du tänker visa mer bilder från ert hus också.

Desiree said...

Saltis, NY är ju en riktigt häftig stad att bo i. Varje ställe har sin charm och sina sidor. Priserna i NY är ju riktigt dyra till och med jämfört med Stockholm så där är det nog både naturligt och vanligt att bo smått. Men som du säger får du ju chansen att bo mitt i smeten och uppleva stadens puls och enorma utbud. NY är ju en levande stad vilket många andra städer som är mindre inte är. Birminghams stadskärna är inget man eftersträvar att bo i. På kvällarna är den rätt död.

Anne, interessant att det inte är så vanligt med öppna tomter hos er i Oregon. Men USA är så stort och det finns så många skillnader beroende på vart i USA man bor.

Millan said...

Det ska jag absolut gora! (ta med kameran ut pa prommis alltsa) Dock har det regnar har konstant sedan vi kom tillbaks fran julledigheten sa det har inte varit aktuellt .. Men det kommer! :-)

Desiree said...

Millan, ser fram emot detta. Det är ju alltid roligare att fota då det är lite mer vår och lite av grönskan har börjat komma eller iallfall då solen lyser lite mer.

Julia said...

skulle jag kunna få använda den bilden med huset som har pelare till en grej i skolan?

julia said...

Den med romersk stil..