Friday, April 6, 2007

Birmingham


Birmingham grundades 1871 vid en järnvägsknutpunkt, kort efter USAs inbördeskrig och uppkallades efter engelska staden, Birmingham. Även om Birmingham är den största staden så är det inte huvudstaden i Alabama (Montgomery är huvudstaden). Inne i Birminghams stadskärna bor det endast ca 231 000 invånare men om man även räknar med förorterna runt B-ham så bor det strax över en miljon. De största och främsta industrierna utgjordes av stål och järn. Att B-ham blev stålindustrins centrum berodde på att här fanns gott om järnmalm, kol och kalksten vilket utgjorde de tre viktiga råmatrial för att kunna tillverka stål. I början växte Birmingham ganska långsamt eftersom staden drabbades av både en koleraepidemi samt börscrash 1873. Men därefter växte staden snabbt. Under perioden 1902 till 1912 byggdes flera av stadens skyskrapor. Stålindustrin växte snabbt under efterkrigstiden och staden blev snart rikare och större. Under 1950 talet tillhörde Birmingham en av de främsta industriella städerna i södern. Eftersom tillväxten var så pass hög fick B-ham smeknamn som ”The Magic city” och ”The Pittsburgh of the south”.

1950 och 1960-talet utgjorde en mörk period i stadens historia eftersom det rådde stora problem med rasmotsättningar. B-ham fick under denna period även sitt öknamn Bombingham på grund av de många rasistiska bombdåden som skedde under denna period. Bland annat dog 4 svarta småflickor av en bomb som exploderade vid 16:th street Baptist Church.

Under 1970-talet växte University of Alabama at Birmingham (UAB som är vår arbetsplats). UAB är numer stadens största arbetsgivare med ca 20,000 anställda. Sjukhuset och campus upptar många kvarter på södra sidan av B-ham. UAB är rankat högt både som universitetsjukhus och som forskningscentrum. B-ham är också ledande som finans cetrum eftersom många stora banker har sina huvudkontor här. Telefonbolaget Bell South är också ganska stort här. Birmingham har blivit utsett till en av USAs bästa städer att leva i pga av att man får väldigt mycket för sina pengar här. Under 60-talet flyttade många av stadens invånare ut i förorterna istället. Populationen sjönk från 340 000 invånare 1960 till 242 000 år 2000. Idag försöker man dock att få mer liv i stadskärnan och satsar däför på att bygga nya bostadsrätter inne i stan. Flera av de tidigt byggda skyskraporna stå idag tomma men några av dem håller på och renoveras. När man tittar på demografiska sifforor över city kärnan märker man tydligt att de flesta vita och rika har flyttat ut i förort. Bosatta i city är 73% afroamerikaner, 24% vita, 2% hispanic.

Klimatet räknas som subtropiskt med varma sommrar och milda vintrar. Snö är väldigt ovanligt. Det årliga genomsnittet ligger på 1 cm. Men folk talar fortfarande om the Great Blizzard som skedde 1993 då det kom 30 cm snö under ett dygn. Birmingham ligger placerat på heart of a tornado valley som är känt som Dixie Alley. Birmingham har drabbats av två stycken F5 tornados, 1977 och 1998.

Birmingham är byggt som ett rutnät. Med gatorna numrerade från väst till öst med 20:e gatan som binder ihop nätverket. Vårat lab ligger på just 20:e gatan. Järnvägen är fortfarande kvar och delar stan mellan de norra delarna och de södra delarna. Stålindustrin är det inte längre mycket kvar av. Numer är det universitetsjukhuset och de finans och banker som B-hams ekonomiska stora tillgångar.

1 comment:

Anne said...

Intressant att få veta lite mer om Birmingham och de södra delarna av USA!