Friday, April 27, 2007

Sött
Här är det mycket sött som gäller. Folk vill att det ska vara sött för att det ska vara gott. Det är många produkter som är fat-free och många verkar tänka på fett men inte lika mycket på sockerintaget. Kaffe eller te utan socker är ovanligt. När vi var på vingården så frågade vilket som var deras mest populära och sålda vin. Det visade sig att det var den allra sötaste vinsorten som det såldes mest av. Tårtor och efterrättspajer är rejält söta. Vi har blivit bjudna på tårta ett flertal gånger och tycker nästan att deras tårtor är på gränsen till för söta. Tycker tårtorna här är lite små tråkiga. Nästan alla smakar ungefär samma eftersom de består av någon typ av fluffig sockerkaka med glasyr på. Det ska varja rejält med glasyr som kallas för iceing. Man blir rejält törstig av all den söta iceingen efter ett kort tag. De är dock väldigt duktiga på att dekorera sina tårtor som nästan är konstnärliga mästerverk. Vi upplever att det är trevligare att beundra dessa tårtor än att verkligen äta dem. Ovan är några exempel på vanliga födelsedagstårtor här i USA.

Is-te är betydligt vanligare än vanligt te. Säger man bara te så får man is-te. Vill man ha varmt te så får man säga hot-tea. När man går ut och äter finns det alltid X-antal läsksorter samt is-te att välja på om man vill ha något icke-alkohol haltigt. Vanligt kranvatten finns också självklart. Mineralvatten är däremot ovanligare att hitta. Den populäraste varianten av is-te är självklart sweet-tea. Men det brukar också finnas osötat iste att få.

6 comments:

Anne said...

Kul inlägg! Det där med is-te och att behöva säga till hot tea om det är "vanligt" varmt te man önskar, det är min erfarenhet också. Jag gillar is-te, föredrar dock ha det helt osötat. Dricker man is-te ute på restaurang så kommer det ofta osötat men med flera medföljande sockerpåsar så att man själv får hälla i socker (för den som så önskar, vilket alla här verkar göra och glatt häver i flera påsar).

Såg förresten jelly beans igår, noterade dem i affären först nu efter att ha läst ditt inlägg. De ser lite halväckliga ut med alla sina granna färger, men måste ju prova nu efter att ha läst ditt inlägg :)

Desiree said...

Hej Anne, japp jag gillar is-te också och beställer det gärna men då den osötade varianten. Jelly Beanesen är väldigt söta de med i sin smak men jag tycker de är kul för att de har så många smaker i varje påse.

Ha en bra helg.

Fundersam Cecilia said...

På tal om söta tårtor.Tårtan som vi hade till vår 1 åring var hur söt som helst,jag smakade lite men tyckte inte att det var gott.Hur sött som helst.Bläh.Hur kan dom tycka om det där riktigt sliskigt söta?!

Annika said...

Det där med tårtorna kan bli en chock! Minns när jag åt min första tårta i USA. Tyckte den var uträcklig och konstgjort söt. Tycker fortafarande inte att amerikanske tårtor är goda, men har vant mig. Men en kopp svart kaffe går det bra att tugga i sig en bit. NÄÄÄ, tacka vet jag Jelly Bellys!!! ;-)

Fia said...

Leta rätt på ett mexikanskt bageri. De gör tårtor som vi svenskar gillar bättre. Vispad grädde (istället för det där "instant-diabetes-smörjan" jänkarna envisas med samt frukt i mellanlagren, antingen skuren i bitar eller som purè. Tårtorna är vackra också.

Desiree said...

Tackar för tipset Fia. Låter som Mexarna gör mycket godare tårtor. Eller så får man baka egna hemma. Gillade ditt uttryck "instant-diabetis smöja" det stämmer rätt bra :-)