Wednesday, January 20, 2010

Amerikanska fenomen

Tänkte att jag skulle börja med att ta upp lite olika amerikanska fenomen på bloggen. Blev inspirerad av Annika som tagit upp en del sådana på sin blogg. Något som är typiskt amerikanskt är att många hem och hus saknar hall helt. Man kliver alltså rakt in i vardagsrummet eller matsalen direkt från ytterdörren. Så har vi det just nu i våran lägenhet som vi hyr. Men det är inte ovanligt att det är så i många vanliga villor och hus här också. Jag minns när vi for runt och kollade på en hel del hus inför vårat husköp och just denna lösningen var inte alls ovanlig.

För mig som svensk känns det ju jättekonstigt att INTE ha någon hall. Det är lika självklart att ha en hall som ett kök nästan. Men i många amerikanska hem finns inget ställe att ställa av sig vare sig skor eller ytterkläder direkt då man kommer in. Vi har en liten garderob som är tänkt för ytterkläder men denna ligger en bit in i lägenheten. Men här är väl den stora kulturskillnaden mellan svenskar och amerikaner. I Sverige så tar vi ju av oss skorna det första vi gör. Inte skulle man gå med skorna på sig halvvägs genom hemmet för att komma till en plats där man kan hänga av sig. Men här tar man ju inte av sig skorna inomhus. Vi fick många kommentarer om vårat skoställ tidigare i huset. Folk här är övertygade om att vi måste ta av oss skorna i Sverige bara för att vi har så mycket snö hela tiden. Men i Sverige tar man ju av sig ytterskorna även om sommaren. Det känns snuskigt att gå med ytterskorna inomhus helt enkelt. Jag kan tycka att det nästan är ännu äckligare här många gånger då heltäckningsmattor är så vanligt.

Detta är ett typiskt exempel på amerikanskt fenomen. Man tar inte av sig skorna inomhus här, man har inte skoställ och det är vanligt att man direkt kliver in i vardagsrum eller matsal då man kommer genom ytterdörren. Vet inte om det är vanligare med hall i de norra delarna av USA är klimatet kräver mer ytterkläder. Det ser lite lustigt och avskalat ut utan hall eller hur?


19 comments:

Marika said...

Hej!!
det var annorlunda att höra, ett hem utan hall känns märkligt. Hallen ger ju det första intrycket av ett hem men men det kanske finns andra saker som väger upp i de amerikanska hemmet? :)

Himla mysig blog!!
Hälsningar Marika

Saltistjejen said...

Jag vet inte riktigt. Vi har ju hall.- Och de flesta lägenheter jag varit in i har haft hall även om inte alla har haft det. Det är säkert lite varierande gissar jag.
Jag tcker vår hall är för liten. Men det har ju mer med hela lägenheten att göra. Den är nog proportionerlig. Utan hall tycker jag det skulle kännas väldigt konstigt och opraktiskt. Särskillt när man har barn!!
Men även annars. Och att gå med skor inomhus tycker jag cokså är äckligt! Tänk vad skitigt det är på gatorna och den skiten drar man ju in i huset om man har ytterskor på sig. Men det är vanligt även i södra Europa detta med skor iomhus. Vi har haft en diskussionen mååånga gånger även när jag jobbade på KI i Sverige och träffade så många olika nationaliteter. Flera sydeuropéer tyckte tvärtom att det var äckligt att gå runt med strumporna inne eftersom man då "spred sin fortsvett" direkt på golvet!!! Haha! Det tycket jag var så lustigt! Dessutom var vissa tjejer sura när de var på fest och var tvungna att ta av sig skorna(stövlarna eftersom de menade att de tog på eig en hel out-fit där skorna var en del av den. Hm? Jag säger bara vad är det DÅ för fel på snygga inneskor??? Fast visst, många svenskar vill inte att man har det heller eftersom t ex höga smala klackar kan ge väldigt fula märken i t ex parkettgolven...
Jaja, ett typiskt kulturellt problem.
Kram!

Desiree said...

Marika, ja det känns väldigt märkligt som sagt då man är så van vid att ha en hall. Visst finns det andra saker som är toppen å andra sidan. Alla hem har både sina plus och minus sidor.Ville bara ta upp det eftersom det är ett fenomen man aldrig stöter på i Sverige.

Saltis, att vi inte har någon hall just nu är inte ett undantag då jag sett en hel del hem här som är konstruerade på det här sättet. Det är ganska opraktiskt att inte ha någon hall även om det bara är en liten hall så är det bättre än ingen alls. När vi köpte vårat hus hade jag därför som krav att det skulle finnas någon typ av hall. Det hade vi i huset. Sedan var det ju en helt annan grej att man aldrig använde hallen i huset eftersom man aldrig i princip kom in genom entrédörren utan alltid kom in i huset via garaget och trappen upp från källaren som fick bli till en enda lång skohylla.

Det är interessant det där du skrivit om hur det uppfattas med skorna av eller på i olika kulturer. Lustigt att höra hur skilda åsikterna kan vara. Ha ha sitter här och skrattar åt fenomenet att sprida sin fotsvett direkt på golvet. Hmm mina fötter brukar inte vara så svettiga.

Något jag också ser här på gymet är hur tjejerna absolut inte kan tänka sig att nudda golvet med bara fötter för det är typ det äckligaste de kan tänka sig. ALLA går verkligen runt med sina flipflops där på golvet och in och ut ur dushen. Visst kan det finnas en viss risk för fotsvamp eller vårtor men egentligen är den inte så himla stor. Dessutom är den ju rätt minimal eftersom alla andra ändå går runt i sina flipflops så jag känner det är helt ok att gå barfota på det golvet vilket jag också gör utan att bry mig det minsta. Ännu ett exempel på ett kulturellt problem.

Molly said...

vad kul att du skriver om amerikanska fenomen, det ser jag fram emot att läsa mer om :)

ang. cream cheese. jag tog en klick direkt på gröten :) man ska visst även kunna ta en klick med i grötkoket, men det har jag inte hunnit testa än :)

du får ha en fortsatt bra kväll! kram

Annika said...

Kul att du hoppar på serien "Amerikanska fenomen" :-)
jag har redn en liten lista på kommande inlägg som jag har på lut...
Det där med hall och så tror jag inte är lika vanligt här som hos dig. När jag tänke efter har nog alla jag känner hall...
Ja, så är det.
Men ngt som har slagit mig hos vissa är att det inte finns krokar eller garderober i hallen, utan att själva ytterklädesgarderoben finns en bit in, ibland kanske i samband med garaget. DET är lite skumt.
Men hall har nog de flesta i den här delen av landet, även i colonials.
jag skullöe själv bli störd på att inte ha hall med garderob.

Skorna, skorna...
DÄR har jag blivit amerikaniserad, desiree.
Om folk vill gå in med dojjerna är det ingen biggie för mig, men hos flera av mina svennekompisar tar man av sig skorna. Helt OK det med.
Men själv tar jag alltid av mig dojjorna då jag kommer hem och tar på min ett par sköna tofflor istället. Skönt så här på vintern...

KUL inlägg!!!
KRAMAR!!!

Christoffer said...

Jag trivs med hall, både för att man har ett ställe att hänga jackan och en liten hylla där man kan ställa av sig skorna.
Som jag inte kan förstå varför de använder inomhus, varmt och smutsigt.

Ang, att de ha dörren rakt i "vardagslivet" verkar ju vara väldigt vanligt, jag menar i de flesta mediaproduktioner ser man ju alltid hur grannen går rakt in och bjuder in sig själv, även om det är mer kultur är husbyggnad kanske, men man lägger verkligen märke till det då. att han kommer rakt in i mitten av huset

Desiree said...

Molly, tack för svaret om creem cheesen till gröten. Det ska testas till helgen. Blir nytt och gott :-)

Annika, ja din idé med en serie om just amerikanska fenom verkade himla skoj. Jag håller på att sätta ihop en liten lista så att jag kan köra med någon inslag i veckan och ha det som en regelbunden serie på bloggen.
Vad gäller detta fenomen så är det interessant att se om det främst är ett fenomen i södern eller om det även finns på andra håll i USA. Jag minns faktiskt att Anne tog upp detta i sitt fredagstema i fredags som en grej hon hade sett i flera hem men som hon inte skulle vilja ha. Lite lustigt att man ser det norrut i hennes trakter. Här kan man tänka sig att klimatet kanske gör så att folk för det mesta delen av året kanske inte har så mycket ytterkläder att hänga av sig och därmed inte har så stort behov av en hall. Nej jag är nog fortfarande så pass svensk att jag vill ta av mig skorna i mitt hem och helst vill att andra gör det också det var därför jag var tvungen att mopsa golvet flera gånger i veckan medans vi hade visningar på huset i 14 månader för att jag visste med mig att folk inte tog av sig skorna och jag gillade inte att behöva gå i strumplästen där folk hade gått med sina skor.

Millan said...

Vad lustigt. Jag maste erkanna att jag bara trodde det var i Amerikanska sitcoms som det var sa att man gick rakt in i vardagsrummet.... som i Vanner... Men dar ser man alltsa!
Jag tycker det ar ratt skont med en hall faktiskt. Nagonstans att hanga av dig sig innan man travar in. I england har de flesta nagon form av kladgarderob under trappan och maste saldeles ga genom hela hallen tills de hanger upp kladerna. Skumt!

Marie said...

Sådär är det i England också. Helt sjukt. Och äckligt! Jag förstår inte varför man vill ha på sig skorna man har utomus, inomhus?! Vad är poängen? Nej, det där kommer jag aldrig vänja mig vid...!

Katarina said...

Precis det där irriterade jag mig på under min tid i USA, ingen hall och var sätter man skorna och jackan. Jo man fick knata in i lägenheten till garderoben!

I Filippinerna har man inte heller hall, men då klimatet är varmt och vi har ett sk. dirthy kitchen med en hel vägg med garderober under carporten, lämnar vi skorna där. Det är ju aldrig tal om kappan, kanske paraplyet.

Roligt med dessa amerikanska olikheterna, fortsätt med dem!

Katarina

annebelle said...

Det ser jättemärkligt ut! Har sett att det i lägenheter i NYC också ofta fattas en hall. Rakt in i lägenheten, gärna in i vardagsrummet. :-o Osnyggt och opraktiskt!

Desiree said...

Christoffer, du har helt rätt i att man ser just detta fenomen i många amerikanska tv-serier som Vänner och Seinfelt osv. Folk som stormar in i vardagsrummet och i vissa hus/lägenheter så är det ju så som i denna lägenhet där vi bor. Det är ju helt ok om man trivs med det men själv hade jag gärna haft en liten hall.

Millan, genom det du säger så slås jag igen av hur många likheter England och USA har. Det du beskriver att det ofta finns en liten garderob vid trappan eller något likande är en väldigt vanlig lösning här också men man måste som sagt ofta trava en bra bit in i huset för att komma dit vilket känns knäppt om man har som sed att ta av sig skorna men om man inte har det så spelar det ju ingen roll.

Desiree said...

Katarina, jag förstår dig precis på pricken. Så känner jag också som är van vid hur det är i Sverige. I Filippinerna förstår jag att man inte behöver så värst mycket ytterkläder och har man en slags dirty kitchen eller grov entré så är det ju ok att stanna till där och ta av sig skorna och sedan fortsätta in. Kul att du gillade min nya serie om amerikanska fenomen. Det kommer fler :-)

Annebelle, kort och konsist sammanfattat osnyggt och opraktiskt som du säger. Håller helt med.

Sparkling said...

jag gillar att det inte finns hall, tycker det känns mer öppet och välkomnande :) en trång,small hall är så tråkigt!

Ulrika said...

Åh! Jag bor ju också i södern och nästan ingen har hall här. Det är helt vansinnigt. Vi får små högar med skor här och där och jag har letat efter en snygg lösning för att kunna ha skor vid ytterdörren utan att det blir en hög. Än så länge har vi ingen bra lösning dock.

Nu är det ju sällan kallt här i New Orleans men den lilla period man vill ha jacka så då får man ju både skor och jackproblem.

Jag har fortfarande lite svårt att gå in med skor i amerikanska hem men det går bättre och bättre. Däremot hemma är det absolut inga skor som gäller!

Desiree said...

Marie, jag har också jättesvårt att vänja mig vid detta.

Ulrika, jo även som du säger att man oftast inte behöver så mycket ytterkläder så blir det ändå lite probelm under den kalla säsongen. Det är jättesvårt att få till en någorlunda snygg lösning om man inte har någon hall.

Sparkling, jo det är sant att det blir väldigt öppet men jag hade ändå föredragit en liten hall. Behöver ju inte vara någon lång och trång hall bara någon slags förrum så att man inte direkt kliver in med smutsiga skor på heltäckningmattan i vardagsrummet.

Åsa i memphis said...

Ibland undrar jag om det inte är så att garaget, som många har en dörr in till huset ifrån på sidan, är det som vi skulle kalla hall? Nästan alla mina vänner här i Memphis har ingen hall, man kommer rakt in i vardagsrummet. Många av dom har ju iofs inga ytterkläder heller - om det inte hällregnar och man åker till jobbet på vintern - men när man går bort är det många som bara har kläderna man har inomhus på sig. Man går ju in i bilen hemma och sen är man hos sina vänner.

Jag tror det är det enklaste sättet att se vilka som är amerikanska (män) och inte. De med ytterkläder och de utan ;) Jag står i alla fall ut som en utlänning med mina ytterkläder och mössa på vinten, jag erkänner glatt att mina 29 år i Sverige utan bil gör att jag fortfarande klär mig som om jag ska vänta på bussen. Lite långsam att hänga med helt enkelt ;)

Jag undrar om du har märkt samma saker som jag. Själv är de superunna värdelösa plastkassarna i miljontal som man får när man handlar det som irriterat mig (före jag köpte återvinningskassar som jag tar med mig, som en halvhippie). Samt att alla vekrar gå upp kl 4 för att komma till jobbet och gå och sova vid 20 på kvällen (där har jag väl anpassat mig lite halvt, jag går ju upp vid 6 vilket jag finner halvknäppt :) )Ser fram emot dina iakttagelser framöver!

Desiree said...

Åsa, tack för din kommentar och du har gjort en hel del interessanta iaktagelser som jag inte tänkt på riktigt. Men det är nog så att garaget eller trappen till garaget många gånger funkar som "hall". Man går ju oftast in och ut ur sitt hur just via garaget. Vi använde ju själva gagagetrappen som just hall.

Vad gäller de där flortunna kassarna som man får i miljontal så är det superirriterande. Jag fattar inte varför man måste packa så få varor i varje kasse. Jag brukar försöka komma ihåg att ta med mig våra egna kassar till butiken som är i tyg.
Interssant iaktagelse om de amerikanska männen. Jag klär mig också så att jag klarar mig ett tag då jag går ut genom dörren. Så att jag kan gå en sträcka om det skulle behövas och inte bara för att springa ut och direkt hoppa in i bilen. Gå upp kl 04 på morgonen verkar helt sjukt. Det är ju för farao mitt i natten! Men visst har jag märkt att de flesta går och lägger sig riktigt tidigt. Många gånger har vi suttit och ätit middag då våra grannar släckt för att gå och lägga sig. Jag märker också att de flesta är hemma redan vid 17 vilket ofta betyder att de måste sluta jobbet vid 16 och då undrar man ju när de börjar. Men det kanske är det där kl 04 gänget. Nä du den dygnsrytmen funkar inte riktigt för mig. Visst är det kul med alla iaktagelser man gör. Det ska bli kul att ta upp fler amerikanska fenomen. Ha en bra dag och tack så jättemycket för allt när vi var i Memphis. Det var himla skoj att få träffa dig igen. Så synd att vi inte bor i samma stad och hade kunnat träffas oftare.

Kram

Petra H said...

Åh neeeej, jag blev av med kommentaren (något felmeddelande, suck).
Jag skrev något om att jag alltid har tyckt att vi kommer rakt in i vårt vardagsrum från ytterdörren, men egentligen kan man ju använda utrymmet mellan hissen och dörren som hall... Vi har ju inte så mycket ytterkläder i Karibien ;-) och jag tror faktiskt att ALLA våra gäster, både lokala och utländska har tagit skorna av sig vid dörren när de sett att vi går utan skor!
I Bryssel finns ibland inte hall i lägenheter / husen och man kommer rakt in i vardagsrummet eller tom köket. Men det är oftast i gamla byggnader där planlösningen ändrats och man t.ex gjort lägenheter av ett stort en-familjs-hus. Så hall är nog ändå normen även om min hall i Belgien knappt hade plats för skor eller jackor.
I Spanien har vi inte någonstans att hänga upp jackorna - de förvaras på våra rum, antingen i garderoben eller på någon stol.. Skorna behålls också på, tills man kommer upp på rummet och tar på inneskorna. Jag gillar verkligen inte att ha på mig uteskorna inomhus, man blir ju varm och svettig om fötterna, om man vill krypa upp i soffan måste man snöra av sig dem etc. Inneskor har jag både i Spanien och i Sverige. I PR är jag barfota :D
KRAM!